Καθάρισμα αγκινάρας

Bαθμολογία: 4.7368
       
 
19 ψήφοι
Sitronella, 23.04.06

Περιγραφή

Χρειάζεστε τις αγκινάρες σας, ένα κοφτερό μαχαίρι, ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι, καθώς και μερικά λεμόνια για να τρίβετε τις αγκινάρες κατά τη διαδικασία του καθαρίσματος.
Καθάρισμα αγκινάρας

Τι χρειαζόμαστε:

  • αγκινάρες
  • χυμός από 1 λεμόνι ή λίγα κλωνάρια μαϊντανού ή λίγο αλεύρι
Στα γρήγορα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

 

 

Βήμα 1
1) Πάρτε την αγκινάρα σας, κόψτε το κοτσάνι της αφήνοντας περίπου 5 εκ. Με το μαχαίρι, αρχίστε να κόβετε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα της αγκινάρας.
Βήμα 2
2) Όταν φτάσετε στα εσωτερικά, λίγο πιο άσπρα και τρυφερά φύλλα, γυρίστε την αγκινάρα και καθαρίστε το κοτσάνι.
Βήμα 3
3) Μαζί με το κοτσάνι, θα κόβετε και το κάτω μέρος των σκληρών φύλλων που έχουν μείνει. Έτσι η αγκινάρα σας μένει στο τέλος άσπρη και καθαρή. Περάστε τη με ένα λεμονάκι για να μη μαυρίσει.
Βήμα 4
4) Γυρίστε τη ξανά με την κορυφή προς τα πάνω. Με το μαχαίρι, κόψτε με μια κυκλική κίνηση τα φύλλα που έχουν μείνει.
Βήμα 5
5) Περάστε ξανά την αγκινάρα με το λεμόνι.
Βήμα 6
6) Κόψτε την αγκινάρα στη μέση. Με τη μύτη του μαχαιριού, αφαιρέστε τα "μουστάκια" που έχει η αγκινάρα στο κέντρο της.
Βήμα 7
7) Βάλτε τις καθαρισμένες αγκινάρες μέσα στο μπολ με το νερό και το λεμόνι.
Τώρα είναι έτοιμες για το μαγείρεμα!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μέσα στο μπολ, εκτός από λεμόνι, μπορείτε να βάλετε και λίγα κλωναράκια μαϊντανό ή λίγο αλεύρι. Και τα δύο αυτά βοηθούν στο να μη μαυρίζουν οι αγκινάρες.

Σχετικές συνταγές

    29 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 1-2-09  
    παντα ειχα την απορια πως καθαριζουμε τις αγγιναρες μπραβο τελεια συμβολη!!!!!!!!!!!!!111
    #
    Σχόλιο από Sol81, 3-3-09  
    πόσες ώρες μπορώ να τις αφήσω στο νερό με το λεμόνι ή το αλεύρι?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 5-3-09  
    επειδή ούτε καν είχα ξαναπιάσει αγγινάρα στα χέρια μου, μπερδεύτηκα λίγο στο βήμα 6, κάνουμε κάτι σαν γούβα στο κέντρο της αγγινάρας ή τρίβουμε με την άκρη του μαχαιριού να φύγουν όλες οι τριχούλες? πρέπει δηλ. να μείνει λεία σχεδόν η επιφάνεια? ή δεν πειράζει να έχει λίγο χνούδι? Εγώ καλού κακού εξαφάνισα όλο το χνούδι, θα ήθελα να ξέρω όμως. Ευχαριστώ πάντως γενικά για την πολύτιμη βοήθειά σας.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-3-09  
    Με την άκρη του μαχαιριού βγάζεις όλες τις τριχούλες, να μη μείνει καμία.
    Όσο για το πόση ώρα μένουν στο νερό που είχες ρωτήσει, δεν ξέρω ακριβώς να σου πω. Συνήθως τις καθαρίζεις και τις μαγειρεύεις. Φαντάζομαι πως είναι σαν τα άλλα λαχανικά. Επίσης να πω πως, αφού καθαριστουν, μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη και να έχετε καθαρισμένες αγκινάρες.
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 7-3-09  
    επειδη πρωτη φορα θα τις φτιαξω θα ηθελα να ρωτησω: δεν αφηνουμε καθολου φυλλα πανω στην αγκιναρα?τα πεταμε ολα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-3-09  
    Ναι, η αγκινάρα μένει καθαρή και άσπρη χωρίς φύλλα.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 7-3-09  
    τα φύλα τα τρώμε μετά,ωμά.γινόμαστε κατίμαυρες,μας κοροιδεύουν αλλά είναι μεζές φίνος και άπαιχτος !
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 9-3-09  
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ!!!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 16-3-09  
    Sitronella μου, συγχαρητήρια για την περιγραφή!!! Τα φύλλα που αφαιρούνται, μπορείτε να τα ζεματίσετε για λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και να τα σερβίρετε με λεμόνι. Τρώγεται μόνο η "ψίχα" του φύλλου και δεν καταπίνουμε τις φυτικές ίνες.
    #
    Σχόλιο από Demi79, 17-3-09  
    Κατατοπιστικότατες οδηγίες και πολύ ωραίες φωτογραφίες! Μπράβο! Έτσι, για να τιμάμε και την μεσογειακή μας διατροφή!...
    #
    Σχόλιο από foodlover, 30-4-09  
    τις αγκινάρες μπορούμε να τις φάμε και ωμές με λεμόνι και αλάτι. Είναι πολύ ωραίος μεζές.
    #
    Σχόλιο από summerson, 2-2-10  
    να 'σαι καλά... γιατί θα ντρεπόμουν πολυ να ρωτήσω τον τύπο στην λαϊκή αγορά. Θα το ξαναδιαβάσω προσεκτικά. Ευχαριστώ και πάλι
    #
    Σχόλιο από maria_ns, 15-4-10  
    σ ευχαριστώ πολύ! μέχρι πριν λίγες μέρες μόνο τις κατεψυγμένες αγκινάρες ήξερα! να προσθέσω πως στο μαγείρεμα φεύγει η μαυρίλα!
    τα φυλλαράκια τα άσπρα τα κάνουμε τίποτις? ή πέταμα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-4-10  
    Μαρία διάβασε τα σχόλια παραπάνω για να δεις τι κάνουν οι άλλες φίλες με τα φύλλα.
    :)
    #
    Σχόλιο από xrenieri, 11-9-10  
    #
    Σχόλιο από LITSAG, 3-2-11  
    #
    Σχόλιο από gianelos 76, 5-2-11  
    Μπραβο σου .Ειμαι 35 χρονων και ειχα αυτη την απορια μεχρι σημερα. Κατατοπιστικο!!!
    #
    Σχόλιο από Popitsa, 23-2-11  
    Μα δεν το καταλαβαινω αυτο. Εχω φαει και εγω αγγιναρα ωμη σαλατα με λαδολεμονο και ειταν πολυ ωραια και τρυφερη, αλλα τοτε γιατι την μαδαμε ετσι και πεταμε την μιση αγγιναρα στα σκουπιδια??
    #
    Σχόλιο από jim pap, 29-3-11  
    αγγιναρα και κουκι
    παει τρελα με ρακι
    αντε και λιγο αλατι με λεμονι
    #
    Σχόλιο από strmel, 25-4-11  
    a emeis den tis ka8arizoume etsi.. vgazoume ta fulla prosextika me ta xeria gt trwme ena kommataki aspro pou menei sto katw meros tous..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    21 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 1-2-09  
    παντα ειχα την απορια πως καθαριζουμε τις αγγιναρες μπραβο τελεια συμβολη!!!!!!!!!!!!!111
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 7-3-09  
    τα φύλα τα τρώμε μετά,ωμά.γινόμαστε κατίμαυρες,μας κοροιδεύουν αλλά είναι μεζές φίνος και άπαιχτος !
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 9-3-09  
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ!!!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 16-3-09  
    Sitronella μου, συγχαρητήρια για την περιγραφή!!! Τα φύλλα που αφαιρούνται, μπορείτε να τα ζεματίσετε για λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και να τα σερβίρετε με λεμόνι. Τρώγεται μόνο η "ψίχα" του φύλλου και δεν καταπίνουμε τις φυτικές ίνες.
    #
    Σχόλιο από Demi79, 17-3-09  
    Κατατοπιστικότατες οδηγίες και πολύ ωραίες φωτογραφίες! Μπράβο! Έτσι, για να τιμάμε και την μεσογειακή μας διατροφή!...
    #
    Σχόλιο από foodlover, 30-4-09  
    τις αγκινάρες μπορούμε να τις φάμε και ωμές με λεμόνι και αλάτι. Είναι πολύ ωραίος μεζές.
    #
    Σχόλιο από summerson, 2-2-10  
    να 'σαι καλά... γιατί θα ντρεπόμουν πολυ να ρωτήσω τον τύπο στην λαϊκή αγορά. Θα το ξαναδιαβάσω προσεκτικά. Ευχαριστώ και πάλι
    #
    Σχόλιο από maria_ns, 15-4-10  
    σ ευχαριστώ πολύ! μέχρι πριν λίγες μέρες μόνο τις κατεψυγμένες αγκινάρες ήξερα! να προσθέσω πως στο μαγείρεμα φεύγει η μαυρίλα!
    τα φυλλαράκια τα άσπρα τα κάνουμε τίποτις? ή πέταμα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-4-10  
    Μαρία διάβασε τα σχόλια παραπάνω για να δεις τι κάνουν οι άλλες φίλες με τα φύλλα.
    :)
    #
    Σχόλιο από xrenieri, 11-9-10  
    #
    Σχόλιο από LITSAG, 3-2-11  
    #
    Σχόλιο από gianelos 76, 5-2-11  
    Μπραβο σου .Ειμαι 35 χρονων και ειχα αυτη την απορια μεχρι σημερα. Κατατοπιστικο!!!
    #
    Σχόλιο από jim pap, 29-3-11  
    αγγιναρα και κουκι
    παει τρελα με ρακι
    αντε και λιγο αλατι με λεμονι
    #
    Σχόλιο από Mpourek, 22-4-12  
    Πολύ ωραίες οδηγίες, μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από sosi, 28-4-12  
    Tέλεια!!!!Ευχαριστούμε πολύ.Παίρνω μόνο κατεψυγμένες επειδή νόμιζα πως είναι μπελαλίδικο το καθάρισμά τους.Τώρα θα αρχίσω να παίρνω φρέσκιες....
    #
    Σχόλιο από july88, 28-4-12  
    Τέλειες οι οδηγίες. Ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 9-11-12  
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 15-3-13  
    Αν και τρελαίνομαι για τις αγκινάρες βαριέμαι το καθάρισμα .
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-3-13  
    χαχαχαχαχα ANGOLINA εγώ είμαι από τις τυχερές που έχουν την πεθερά να τις καθαρίζει :)
    #
    Σχόλιο από Φραουλινα, 21-4-13  
    Μπραβο και σ'ευχαριστουμε!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Sol81, 3-3-09  
    πόσες ώρες μπορώ να τις αφήσω στο νερό με το λεμόνι ή το αλεύρι?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 5-3-09  
    επειδή ούτε καν είχα ξαναπιάσει αγγινάρα στα χέρια μου, μπερδεύτηκα λίγο στο βήμα 6, κάνουμε κάτι σαν γούβα στο κέντρο της αγγινάρας ή τρίβουμε με την άκρη του μαχαιριού να φύγουν όλες οι τριχούλες? πρέπει δηλ. να μείνει λεία σχεδόν η επιφάνεια? ή δεν πειράζει να έχει λίγο χνούδι? Εγώ καλού κακού εξαφάνισα όλο το χνούδι, θα ήθελα να ξέρω όμως. Ευχαριστώ πάντως γενικά για την πολύτιμη βοήθειά σας.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-3-09  
    Με την άκρη του μαχαιριού βγάζεις όλες τις τριχούλες, να μη μείνει καμία.
    Όσο για το πόση ώρα μένουν στο νερό που είχες ρωτήσει, δεν ξέρω ακριβώς να σου πω. Συνήθως τις καθαρίζεις και τις μαγειρεύεις. Φαντάζομαι πως είναι σαν τα άλλα λαχανικά. Επίσης να πω πως, αφού καθαριστουν, μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη και να έχετε καθαρισμένες αγκινάρες.
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 7-3-09  
    επειδη πρωτη φορα θα τις φτιαξω θα ηθελα να ρωτησω: δεν αφηνουμε καθολου φυλλα πανω στην αγκιναρα?τα πεταμε ολα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-3-09  
    Ναι, η αγκινάρα μένει καθαρή και άσπρη χωρίς φύλλα.
    #
    Σχόλιο από Popitsa, 23-2-11  
    Μα δεν το καταλαβαινω αυτο. Εχω φαει και εγω αγγιναρα ωμη σαλατα με λαδολεμονο και ειταν πολυ ωραια και τρυφερη, αλλα τοτε γιατι την μαδαμε ετσι και πεταμε την μιση αγγιναρα στα σκουπιδια??
    #
    Σχόλιο από GrGeorgios, 24-6-14  
    Ερώτηση: Έχω στην κατάψυξη αγκινάρες αλλά μου έχουν μαυρίσει.... Υπάρχει τρόπος να "ασπρίσουνε"; Επίσης όταν λέτε να τις βάλουμε στην κατάψυξη, πως αποφεύγουμε το μαύρισμα; (στεγνές ή με το νερολέμονο; )

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από strmel, 25-4-11  
    a emeis den tis ka8arizoume etsi.. vgazoume ta fulla prosextika me ta xeria gt trwme ena kommataki aspro pou menei sto katw meros tous..

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς καθαρίζουμε τα ρόδια
    Προστέθηκε από Ναυσικά
    5
           
           
    (13)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    οδηγιες
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της xrenieri