ggr
ggr @george
Athens

Μικρό παιδάκι είναι, δεν είναι για να τη συναιρίζεσαι ...Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν μου ζήτησε η κόρη μου, να φάει μαζί μας tiramisu. Είχε, μάλιστα, την απάντηση έτοιμη στο –ακλόνητο πίστευα– επιχείρημά μου“ο καφές δεν κάνει καλό στα παιδάκια. Ούτε το λικέρ που έχει μέσα”.“Θα μου κάνεις, τότε, μία με φρουτάκια. Και με χυμό”

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν όμως σας αρέσει και θελήσετε να το φτιάξετε και για εσάς, σε αυτή τη περίπτωση, ..... ενισχύστε τα γράδα. Προσθέστε άλλα 60 ml. marsala μέσα στο μείγμα του mascarpone, αυξήστε κι’ άλλο λίγο (από 60 ml στα 90 ml) την ποσότητά του με την οποία θα μουσκέψετε τα σαβουαγιάρ, αντικαταστήστε το κρασί με κάποιο –ασφαλώς δυνατότερο– κονιάκ, ή αφήστε τη φαντασία σας να σας υποδείξει εναλλακτικές προτάσεις.Υπάρχει, βέβαια, πάντα η λύση της αυθεντικής συνταγής, με όλα τα... “ατού” της στη σύνθεσή της (mascarpone, amaretto, κακάο, savoiardi, αυγά), αλλά και η “απενοχοποιημένη” έκδοσή της χωρίς αυγά.Να σας προλάβω και να πω πως δεν “αλλαξοπίστησα”, το γλυκάκι αυτό ΔΕΝ είναι tiramisu, παρά μόνο για τα μάτια της κόρης μου. Και αυτό για όχι πολύ ακόμη. Για όσο κρατήσει, πάντως, είναι μία καλή “παραλλαγή”. Τόσο καλή που τώρα είμαστε εμείς που παίρνουμε την “tiramisu” μας με την Έρρικα.Το είχα δει σε μία video-συνταγή παλιότερα, στο Internet, και τότε το είχα κοροϊδέψει.Tiramisu χωρίς κακάο και χωρίς amaretto..... Να όμως που όλα χρειάζονται Οι ποσότητες βγάζουν 4 με 6 ποτηράκια (ή κούπες), ανάλογα με το μέγεθός τους.Δεν αναφέρομαι σε κάποια συγκεκριμένα φρούτα, ακριβώς γιατί το γλυκό μπορεί να γίνει όλες τις εποχές, συνεπώς και εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής.Είναι ένα νόστιμο όσο και εντυπωσιακό γλυκό, με "τσιμπημένες" βέβαια θερμίδες (μασκαρπόνε, αυγά, ζάχαρη), αλλά είναι τόσο δροσερό και νόστιμο που κάθε τόσο μπορεί να κάνει κανείς μία παρασπονδία

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 με 6 άτομα
  1. Συστατικά
  2. 500 γρ. φρούτα
  3. 340 γρ. τυρί μασκαρπόνε (mascarpone)
  4. 120 γρ. ζάχαρη
  5. 60 ml γλυκό κρασί Marsala
  6. μπισκότα σαβουαγιάρ (Savoiardi), όσα χρειασθούν
  7. κακάο (κατά προτίμηση πικρό) σε σκόνη
  8. Σκεύη
  9. Βαθιά λεκανίτσα (σε χαρούμενο χρώμα, παρακολουθεί το παιδί...) για το κτύπημα των κρόκων των αυγών, της ζάχαρης και του μασκαρπόνε.
  10. Λεκανίτσα (όχι ιδιαίτερα βαθιά αυτή εδώ– αλλά και πάλι σε χαρούμενο χρώμα) για το κτύπημα των ασπραδιών των αυγών σε μαρέγκα
  11. Κόσκινο για να πασπαλίσετε την σκόνη του κακάο λίγο πριν το σερβίρισμα του γλυκού
  12. Ποτηράκια ή κούπες παγωτού, για το σερβίρισμα της Tiramisu. Το γλυκό μας θα σε είναι ατομικές ποσότητες, αυτή τη φορά.

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Στην πρώτη λεκανίτσα δουλεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη (εγώ προτιμώ να βάζω λιγότερη, γύρω στα 100 γρ.), μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο και φουσκωτό μίγμα.

  2. 2

    Προσθέτουμε το μασκαρπόνε,

  3. 3

    Δουλεύοντας διαρκώς,

  4. 4

    Ώστε να πετύχουμε...

  5. 5

    Ένα ομοιογενές μίγμα.

  6. 6

    Στη δεύτερη λεκανίτσα κτυπούμε το ασπράδι

  7. 7

    Μέχρι να έχουμε...

  8. 8

    Μια σφικτή μαρέγκα

  9. 9

    (λένε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν μπορείς να αποδογυρίσεις άφοβα το δοχείο πάνω από το κεφάλι σου… Αυτό, όμως, καλύτερα να μην το πω της Έρρικας. Για ευνόητους λόγους.....).

  10. 10

    Προσθέτουμε το κτυπημένο ασπράδι στο μίγμα του μασκαρπόνε και ανακατεύουμε καλά, με απαλές κινήσεις και από κάτω προς τα πάνω

  11. 11

    (βυθίζουμε το κουτάλι κοντά στα τοιχώματα

  12. 12

    Και το τραβάμε προς τα πάνω, να “αναδυθεί”, από το κέντρο της λεκανίτσας).

  13. 13

    Με τον τρόπο αυτό δεν καταστρέφονται οι φυσαλίδες αέρα που είναι “παγιδευμένες” στη μαρέγκα και θα γίνει αφράτο το μείγμα.

  14. 14

    Αραιώνουμε το λικέρ με λίγο φυσικό χυμό (ότι μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι –πορτοκάλι, ροδάκινο, βερύκοκο, ακόμη και μήλο ή αχλάδι, εάν έχουμε έναν αποχυμωτή. Ακόμη και λίγο νερό κάνει, βασικά θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα του υγρού (και να κατεβάσουμε τους βαθμούς του marsala.

  15. 15

    Βρέχουμε τα σαβουαγιάρ (δείτε οδηγίες στα “Μυστικά”).

  16. 16

    Τα βάζουμε στον πάτο των ποτηριών και από πάνω εναλλάσσουμε στρώσεις κρέμας mascarpone και κομματάκια φρούτων.

  17. 17

    Υπολογίστε (ανάλογα με το ύψος του ποτηριού) να φθάσετε στα χείλη του με τις δύο τελευταίες στρώσεις να είναι σαβουαγιάρ και κρέμα.

  18. 18

    Έτσι, η τελευταία στρώση (από φρούτα αυτή, τα πιο εμφανίσιμα, μάλιστα), θα “ξεπροβάλλει” πάνω από τα χείλη του ποτηριού.

  19. 19

    Βάζουμε τα ποτηράκια (ή τις κούπες) μας στο ψυγείο για κανένα δίωρο, να σφίξει λίγο η κρέμα και να κρυώσει το γλυκό. Έτσι και τα μπισκότα θα έχουν τον χρόνο να ποτισθούν καλά με τα υγρά.

  20. 20

    Μετά το δίωρο, κοσκινίζουμε από πάνω τους κακάο (πικρό κατά προτίμηση) και σερβίρουμε.Μέσα στο στόμα σας θα πρέπει να αισθάνεστε μικρές “εκρήξεις” σαβουαγιάρ και να ψεκάζεται ο ουρανίσκος σας με μεθυστικό γλυκό κρασί και χυμό φρούτων.

  21. 21

    Θυμηθείτε, τότε. ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. Έτσι κι’ αλλιώς, θα σας το θυμίσει το ίδιο, διαλέγοντας και υποδεικνύοντας και ποιά κούπα είναι δική του.....

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

krepoylina
krepoylina @cook_8472039
πολύ εύκολο και νόστιμο τα φρούτα πάνε πολύ!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens