Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο

Bαθμολογία: 4.8571
       
 
14 ψήφοι
elenikolas, 04.04.09

Περιγραφή

Παραδοσιακό φαγητό που το τρώμε την ημέρα του Πάσχα ή σε γιορτινές μέρες. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι γι αυτό το ετοιμάζουμε συνήθως από βραδύς, αλλά αξίζει τον κόπο. Γίνεται λουκούμι.
Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πλάτη κατσικίσια ή αρνίσια(μισό κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω με την μπόλια του)
  • 1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
  • 700 γραμ. ρύζι νυχάκι
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση, και ½ κούπα έξτρα
  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 250 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
  • Πατάτες όσες παίρνει το ταψί μας
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Τυριά , Ρύζι
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε στα ¾ της κούπας το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ξερά και χλωρά.
  3. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι πιπέρι και το ρύζι.
  5. Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.
  6. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους.
  7. Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε το κατσίκι και το ράβουμε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
  8. Λίγο πριν το κλείσουμε τελείως προσθέτουμε μέσα και 1 ½ κούπας νερό το κουνάμε λίγο να πάει παντού, και το ράβουμε τελείως.
  9. Προσθέτουμε γύρω από το κατσικάκι τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με λίγη ρίγανη ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με την μπόλια μόνο το κρέας, και προσθέτουμε και 2 κούπες νερό μέσα στο ταψί.
  10. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά (170 βαθμοί) για 3 -4 περίπου ώρες.
  11. Λίγο πριν το σβήσουμε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και ξεροψηθεί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το φτιάξετε από βραδύς να το ψήσετε για 1 ώρα και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε το ψήσιμο . Μη λυπηθείτε το αλάτι για να πιάσει το κρέας μέχρι μέσα. Ελέγχετε καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος το νερό στο ταψί. Για να δείτε αν είναι έτοιμο πριν το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι κρέας κοντά στην ωμοπλάτη εκεί που έχει πολύ ψαχνό και δοκιμάστε το, να μην είναι κόκκινο. Μπορεί επίσης να γίνει και με τη μία πλευρά του κατσικιού αλλά θα πρέπει ή εμείς η ο χασάπης μας να ανοίξει μι α «τσέπη» ανάμεσα στα πλευρά και στο κρέας ώστε να μπει η γέμιση. Τότε όμως θα χρησιμοποιήσετε τα μισά υλικά της γέμισης. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο.

Σχετικές συνταγές

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARIPOSSA, 10-4-09  
    elenikolas σου βαζω 5 πιρουνακια κι αν ειχε κι αλλα 5 θα σου τα εβαζα κι αυτα.Αυτη τη σηνταγη την εφτιαχνε η γιαγια μου και τωρα την φτιαχνει η μαμα μου και σε λιγο θα αρχισω να την φτιαχνω και γω καταλαβαινεις δηλ οτι περναει απο γενεια σε γενεια μονο που εμεις δεν ειμαστε απο τη Σαμο!!Η γιαγια μου ηρθε απο Μ. Ασια και η μαμα μου ειναι θρακιωτισα ειναι το γαπημενο μας γιορτινο φαγητο μονο που εμεις το κανουμε με αρνακι και δεν βαζουμε κεφαλοτυρι αλλα σιγουρα και ετσι θα ειναι τελειο ,το αγαπημενο φαι ολης της οικογενειας για τις γιορτες.Μραβο κοριτσαρα που ανεβασες τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από giotasamos, 10-4-09  
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-4-09  
    MARIPOSSA είναι πράγματι Μικρασιατική συνταγή, που την έφεραν οι Μικρασιάτες. Η γιαγιά μου ήταν από εκεί καθώς και ο περισσότερος πληθυσμός του νησιού μου. Το κεφαλοτύρι που λες είναι όντως μια παρέμβαση(ιεροσυλία) δική μου. Το κάνω συνήθως στα γεμιστά μου. Του δίνει έξτρα νοστιμιά. Και φυσικά γίνεται και με αρνάκι. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:ο)
    #
    Σχόλιο από yannap, 10-4-09  
    elenikolas συγχαρητηρια για την υπεροχη
    συνταγη σου.Ετσι ακριβως το φτιαχνουμε και εμεις το αρνακι στην Μυτιληνη.Και
    ακομα καλυτερα μαζευονται πεντε-εξι
    γειτονισσες αναβουν τον ξυλοφουρνο τα βαζουν μεσα σφραγιζουν τον φουρνο,και τον ανοιγουν Κυριακη μεσημερι.Ετσι ψηνονται σιγα σιγα ολη νυχτα.
    Δεν εχω λογια να το περιγραψω γινεται λουκουμι.
    #
    Σχόλιο από μακιτσα, 11-4-09  
    Πέντε πηρούνια σ'αυτή τη συνταγή, γιατί έτσι ακριβώς το κάνουμε στη Σάμο και είναι μια γεύση αξεπέραστη που καμια σχέση δεν έχει με τα σουβλιστά ή οτιδήποτε άλλο!!!
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 13-4-09  
    Αυτή τη συνταγή λέω να τη φτιάξω το Πάσχα για να ξεφύγω από τα συνηθισμένα. Μπορείς σε παρακαλώ να μου διευκρινίσεις όταν λες 170 βαθμούς εννοείς στον αέρα ή στις αντιστάσεις ; Τα πηρουνάκια τα αφήνω για μετά το Πάσχα και δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι θα είναι πέντε . Ααααα μπορώ να βάλω και ολόκληρο το αρνί ;
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 13-4-09  
    Πρασινομάτα τον φούρνο τον ανάβω στις αντιστάσεις όχι αέρα. Τώρα για ολόκληρο το αρνί δεν ξέρω αν θα χωρέσει στο φούρνο σου,αν χωράει μπορείς να το κάνεις αλλά θα προσαρμόσεις τις ώρες ψησίματος,θα το δοκιμάζεις συχνά γιατί θα χρειαστεί παραπάνω ώρα. Εμείς εδώ συνήθως γεμίζουμε την πλάτη του, ή μισό από τη μέση και πάνω.
    Καλή επιτυχία σου εύχομαι. Και Καλό Πάσχα!!:ο)
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 13-4-09  
    Χίλια ευχαριστώ elenikolaς , καλό Πάσχα και σε σένα και την οικογενειά σου , με υγεία και αγάπη .
    #
    Σχόλιο από αννια, 20-4-09  
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 11-1-10  
    #
    Σχόλιο από renatse, 30-3-10  
    #
    Σχόλιο από zanice, 31-3-10  
    Θα το φτιάξω όποσδήποτε αλλά έχω μια απορία.Αν δεν βάλω ΄το ρύζι (δεν αρέσει στον άντρα μου) λες να αλλάξει πολύ η γεύση του? Θα επανέλθω για τα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-3-10  
    zanice μου εννοείς από τη γέμιση να παραλείψεις το ρύζι? Αν εννοείς αυτό είναι βασικό συστατικό της συνταγής,οπότε με τα υπόλοιπα υλικά μόνο δεν γίνεται γέμιση. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να το κάνεις στο φούρνο χωρίς καθόλου γέμιση. Ότι και να αποφασίσεις να φτιάξεις καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα.
    #
    Σχόλιο από GIORMA, 2-4-10  
    και εμεις ετσι το κανουμε.η γιαγια μου απο εξω το εκλεινε με ζυμη,για να μην καει.εθιμο απο σοκια περιοχη σμυρνης μ.ασιας.ηταν και ειναι τρελα.
    #
    Σχόλιο από cookstella, 21-6-10  
    Έτσι το φτιάχνω και γω,χωρίς όμως κεφαλοτύρι και ντοματοπελτέ.Γίνεται πεντανόστιμο!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 22-6-10  
    cookstella το έφτιαξες υπέροχο!! οι φωτογραφίες τέλειες!!!ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από foypapa, 7-12-10  
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ......ΜΜΜΜΜΜΜ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ!!!
    #
    Σχόλιο από makvak, 30-12-10  
    πολλι καλο παιδια ειμαι ο σαμο και καθε χωριο εχει και παραλαγας στο χωπιο μου η παραδοση το λεει με μακαρονια νουμερο 5 και λιγο ντοματα φρεσκια μεσα. τα ριχνις οταν γινη το φαγητο στο ζουμι που εχει το ταψη ληγο πριν το φαγητο για να μην λασποσουν.ειναι ολα τα λεφτα
    #
    Σχόλιο από popizaf, 27-3-11  
    #
    Σχόλιο από maraki70, 18-4-11  
    Και εμεις στη Ροδο την κανουμε αυτη τη συνταγη με απλη ομως γεμιση, κρεμυδι, ντοματα, ρυζι και μπαχαρικα, διχως πατατες. Χρησιμοποιουμε μισο κατσικι και ψηνουμε ολη νυχτα. Παλια στο μεγαλυτερο φουρνο της γειτονιας με ξυλα ρεφενε, τωρα στη πολη στον ηλεκτρικο στους 100 βαθμους. Λαμπριώτη το λεμε. Ολη τη λαμπροβδομαδα(2. βδομαδα του Πασχα) η ερωτηση ειναι μια. Πως ηταν ο Λαμπριωτης φετος;
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από MARIPOSSA, 10-4-09  
    elenikolas σου βαζω 5 πιρουνακια κι αν ειχε κι αλλα 5 θα σου τα εβαζα κι αυτα.Αυτη τη σηνταγη την εφτιαχνε η γιαγια μου και τωρα την φτιαχνει η μαμα μου και σε λιγο θα αρχισω να την φτιαχνω και γω καταλαβαινεις δηλ οτι περναει απο γενεια σε γενεια μονο που εμεις δεν ειμαστε απο τη Σαμο!!Η γιαγια μου ηρθε απο Μ. Ασια και η μαμα μου ειναι θρακιωτισα ειναι το γαπημενο μας γιορτινο φαγητο μονο που εμεις το κανουμε με αρνακι και δεν βαζουμε κεφαλοτυρι αλλα σιγουρα και ετσι θα ειναι τελειο ,το αγαπημενο φαι ολης της οικογενειας για τις γιορτες.Μραβο κοριτσαρα που ανεβασες τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από giotasamos, 10-4-09  
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-4-09  
    MARIPOSSA είναι πράγματι Μικρασιατική συνταγή, που την έφεραν οι Μικρασιάτες. Η γιαγιά μου ήταν από εκεί καθώς και ο περισσότερος πληθυσμός του νησιού μου. Το κεφαλοτύρι που λες είναι όντως μια παρέμβαση(ιεροσυλία) δική μου. Το κάνω συνήθως στα γεμιστά μου. Του δίνει έξτρα νοστιμιά. Και φυσικά γίνεται και με αρνάκι. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:ο)
    #
    Σχόλιο από yannap, 10-4-09  
    elenikolas συγχαρητηρια για την υπεροχη
    συνταγη σου.Ετσι ακριβως το φτιαχνουμε και εμεις το αρνακι στην Μυτιληνη.Και
    ακομα καλυτερα μαζευονται πεντε-εξι
    γειτονισσες αναβουν τον ξυλοφουρνο τα βαζουν μεσα σφραγιζουν τον φουρνο,και τον ανοιγουν Κυριακη μεσημερι.Ετσι ψηνονται σιγα σιγα ολη νυχτα.
    Δεν εχω λογια να το περιγραψω γινεται λουκουμι.
    #
    Σχόλιο από μακιτσα, 11-4-09  
    Πέντε πηρούνια σ'αυτή τη συνταγή, γιατί έτσι ακριβώς το κάνουμε στη Σάμο και είναι μια γεύση αξεπέραστη που καμια σχέση δεν έχει με τα σουβλιστά ή οτιδήποτε άλλο!!!
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 13-4-09  
    Χίλια ευχαριστώ elenikolaς , καλό Πάσχα και σε σένα και την οικογενειά σου , με υγεία και αγάπη .
    #
    Σχόλιο από αννια, 20-4-09  
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 11-1-10  
    #
    Σχόλιο από renatse, 30-3-10  
    #
    Σχόλιο από cookstella, 21-6-10  
    Έτσι το φτιάχνω και γω,χωρίς όμως κεφαλοτύρι και ντοματοπελτέ.Γίνεται πεντανόστιμο!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 22-6-10  
    cookstella το έφτιαξες υπέροχο!! οι φωτογραφίες τέλειες!!!ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από foypapa, 7-12-10  
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ......ΜΜΜΜΜΜΜ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ!!!
    #
    Σχόλιο από makvak, 30-12-10  
    πολλι καλο παιδια ειμαι ο σαμο και καθε χωριο εχει και παραλαγας στο χωπιο μου η παραδοση το λεει με μακαρονια νουμερο 5 και λιγο ντοματα φρεσκια μεσα. τα ριχνις οταν γινη το φαγητο στο ζουμι που εχει το ταψη ληγο πριν το φαγητο για να μην λασποσουν.ειναι ολα τα λεφτα
    #
    Σχόλιο από popizaf, 27-3-11  
    #
    Σχόλιο από maraki70, 18-4-11  
    Και εμεις στη Ροδο την κανουμε αυτη τη συνταγη με απλη ομως γεμιση, κρεμυδι, ντοματα, ρυζι και μπαχαρικα, διχως πατατες. Χρησιμοποιουμε μισο κατσικι και ψηνουμε ολη νυχτα. Παλια στο μεγαλυτερο φουρνο της γειτονιας με ξυλα ρεφενε, τωρα στη πολη στον ηλεκτρικο στους 100 βαθμους. Λαμπριώτη το λεμε. Ολη τη λαμπροβδομαδα(2. βδομαδα του Πασχα) η ερωτηση ειναι μια. Πως ηταν ο Λαμπριωτης φετος;
    #
    Σχόλιο από oskaris, 30-4-13  
    θεικη συνταγή

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 13-4-09  
    Αυτή τη συνταγή λέω να τη φτιάξω το Πάσχα για να ξεφύγω από τα συνηθισμένα. Μπορείς σε παρακαλώ να μου διευκρινίσεις όταν λες 170 βαθμούς εννοείς στον αέρα ή στις αντιστάσεις ; Τα πηρουνάκια τα αφήνω για μετά το Πάσχα και δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι θα είναι πέντε . Ααααα μπορώ να βάλω και ολόκληρο το αρνί ;
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 13-4-09  
    Πρασινομάτα τον φούρνο τον ανάβω στις αντιστάσεις όχι αέρα. Τώρα για ολόκληρο το αρνί δεν ξέρω αν θα χωρέσει στο φούρνο σου,αν χωράει μπορείς να το κάνεις αλλά θα προσαρμόσεις τις ώρες ψησίματος,θα το δοκιμάζεις συχνά γιατί θα χρειαστεί παραπάνω ώρα. Εμείς εδώ συνήθως γεμίζουμε την πλάτη του, ή μισό από τη μέση και πάνω.
    Καλή επιτυχία σου εύχομαι. Και Καλό Πάσχα!!:ο)
    #
    Σχόλιο από zanice, 31-3-10  
    Θα το φτιάξω όποσδήποτε αλλά έχω μια απορία.Αν δεν βάλω ΄το ρύζι (δεν αρέσει στον άντρα μου) λες να αλλάξει πολύ η γεύση του? Θα επανέλθω για τα πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-3-10  
    zanice μου εννοείς από τη γέμιση να παραλείψεις το ρύζι? Αν εννοείς αυτό είναι βασικό συστατικό της συνταγής,οπότε με τα υπόλοιπα υλικά μόνο δεν γίνεται γέμιση. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να το κάνεις στο φούρνο χωρίς καθόλου γέμιση. Ότι και να αποφασίσεις να φτιάξεις καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα.

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από GIORMA, 2-4-10  
    και εμεις ετσι το κανουμε.η γιαγια μου απο εξω το εκλεινε με ζυμη,για να μην καει.εθιμο απο σοκια περιοχη σμυρνης μ.ασιας.ηταν και ειναι τρελα.
    #
    Σχόλιο από tsardakli, 21-4-11  
    τελεια!τρωμε το ιδιο στην Ξανθη, αλλα αντι για ρυζι,βαζουμε πλιγουρι !!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...

    Το tip της ημέρας

    Μην ξεχάσετε να βάλετε ξύδι στο νερό που βάφετε τα πασχαλινά αυγά σας. Θα κάνει τα χρώματα πιο έντονα!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    panos  book
    Ένα βιβλίο 193 αγαπημένων συνταγών, του/της panos777
    ΚΑΤΣΙΚΙ-ΑΡΝΙ
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1073 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
    κρεατικα
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Συνταγές με αρνί
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2