Κατσίκι με λεμόνι και σκόρδο

Bαθμολογία: 4.9259
       
 
27 ψήφοι
Sitronella, 11.04.06

Περιγραφή

Κατσικάκι μαριναρισμένο σε μια πεντανόστιμη σάλτσα και ψητό στο φούρνο.
Μια πολύ νόστιμη εναλλακτική, εάν δε θέλετε να ψήσετε στη σούβλα το Πάσχα. Μόνο λάβετε υπ' όψη σας πως θέλει μία νύχτα τουλάχιστον μαρινάρισμα.

Κατσίκι με λεμόνι και σκόρδο

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη μαρινάτα:

  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ρίγανη ή 1 κ.σ. δεντρολίβανο και 1 κ.σ. ρίγανη
  • 4 κ.σ. κάππαρη στραγγισμένη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1/4 φλ. χυμό λεμόνι
  • 1/4 φλ.ελαιόλαδο

  • 2 κατσικίσια μπούτια και παϊδάκια (4-5 κιλά)
  • 3/4 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αρνί - Κατσίκι
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Περιέχει: Σκόρδο
Σερβίρει: 6-8
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μπλέντερ βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάτας μέχρι να γίνουν πολτός.
  2. Κάντε στα μπούτια κοψιές και αλείψτε τα με τον πολτό, πιέζοντας να μπει μέσα στις κοψιές. Αλείψτε και τα παϊδάκια. Βάλτε το κρέας σε ταψί, σκεπάστε το και αφήστε στο ψυγείο μία νύχτα ή 24 ώρες.
  3. Βγάλτε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°. Βάλτε το κρέας σε γάστρα και βάλτε το στο φούρνο. Ψήστε για 20'.
  4. Βγάλτε τη γάστρα από το φούρνο και μεταφέρτε το κρέας σε άλλο ταψί. Σκεπάστε το με διπλό αλουμινόχαρτο. Στη γάστρα ρίξτε το κρασί και ξύστε με σπάτουλα να ανακατωθούν τα ξεραμενα κομματάκια από το κρέας, για να γίνει μια νόστιμη σάλτσα. Βάλτε τις πατάτες στη γάστρα, προσθέστε τους λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Σκεπάστε τη γάστρα, βάλτε τη και αυτή στο φούρνο και ψήστε για 30'.
  5. Ανακατέψτε τις πατάτες και τοποθετήστε πάνω τους το κατσίκι. Ψήστε για άλλα 30' ή περισσότερο, ανάλογα πόσο ψημένο θέλετε το κρέας.
  6. Όταν πατάτες και κρέας θα είναι έτοιμα, σερβίρετε με το ταψί στο τραπέζι, στοίζοντάς το με κλαδιά δεντρολίβανο αν θέλετε.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Ελέγξτε τα μπαχαρικά και την κάππαρη (αν δεν είναι φρέσκια)
  • Ελέξγτε το κρασί να μην έχει αρώματα σίτου

Σχετικές συνταγές

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 10-8-07  
    Φοβερό.. ΜΠΡΑΒΟ!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 16-6-08  
    πολυ νοστιμο μπραβω!!!! σιτρο!
    #
    Σχόλιο από roulita, 25-12-08  
    Kαταρχάς Χρόνια Πολλα!
    η συνταγή ηταν πόλυ καλή!Μπράβο..
    αν και δεν εβαλα στην μαρινάδα μπούκοβο(δε το γνωρίζω)ηταν νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από laganitsa, 16-3-09  
    ξεκινησα τωρα να μαθαινω να μαγειρυεω αλλα μολις τους εφτιαξα το κατσικακι πηρα θερμα συγχαρητηρια απιστευτη η συνταγη και λεπτομερης για εμας τις πρωταρες
    #
    Σχόλιο από KIDMAN, 15-4-09  
    Υποθετω οτι μπορεί μα γίνει και με αρνάκι,γιατι μου φαίνεται ωραία συνταγή
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 21-5-09  
    Φοβερό μου έγινε το κατσικάκι και πολύ αρωματικό και πεντανόστιμο.Μπράβο και από τον Αργύρη!
    #
    Σχόλιο από Anfanger, 8-6-09  
    Λουκούμι έγινε τόσο το κατσικάκι όσο και οι πατατούλες!!!Η μαρινάτα πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή!!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 8-6-09  
    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: το κατσικάκι το ψήνουμε με όλα τα υγρά της μαρινάτας;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-6-09  
    Μakaronou θα το πάρεις όπως είναι το αρνάκι και θα το βάλεις στη γάστρα.
    #
    Σχόλιο από vivien, 16-4-10  
    Φάγαμε τέλεια το Πάσχα χάρη στη νοστιμότατη συνταγή σου!!!!!!! Μπράβο!!! Λίγο αλατάκι και πιπεράκι μας έλειπε αλλά το ρίξαμε από πάνω!!! Πολύ μαλακό και αρωματισμένο ιδιαίτερα
    #
    Σχόλιο από ansou, 6-6-10  
    Νοστιμοτατο!!!Η γαστρα κανει τελεια δουλεια παντα!!!Το δεντρολιβανο του παει πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-6-10  
    το αγαπημενο φαγητο ολων των ελληνων!
    πεντανοστιμο!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 21-9-10  
    έλιωναν όλα στο στόμα, δεν ήθελα να τελειώσει το πιάτο μου!!! μιαμ μιαμ
    #
    Σχόλιο από Tartine, 29-4-11  
    Αν και δεν έβαλα κάπαρη γιατί μου είχε τελειώσει, ήταν πολύ νόστιμο με ωραία γεύση και λεμονάτη μυρωδιά!
    #
    Σχόλιο από yakinthos23, 18-10-11  
    Το φαγητο σου τελειο, φανταστικο.Το εφτιαξα και εγινε λουκουμι.Επαθα πλακα με την υπερωχη γευση που δινει η καπαρη .Μπραβο για την συνταγη σου και σε ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από Εβιτάκι81, 12-12-11  
    Βάζεις και τη μαρινάδα στη γάστρα οταν τα ψηνεις? Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 12-12-11  
    Όπως απάντησα και παραπάνω, παίρνεις το αρνάκι και το βάζεις στη γάστρα ως έχει. Αν έχεις παραπάνω υγρά στο ταψί σου δε χρειάζεται να τα βάλεις στη γάστρα.
    #
    Σχόλιο από mboyla, 17-12-11  
    Πρόκειται να κάνω τη συνταγή σου στο πρώτο μου τραπέζι ως νέα νοικοκυρά.Θα ήθελα να μου πεις αν αλλάζει κάτι στη συνταγή αν το τραπέζι είναι για δέκα άτομα? Και αν το ψήσιμο συνεχίζει για όλη τη διάρκεια της συνταγής να γίνεται στους 230 βαθμούς? Συγχωρήστε με για τις ερωτήσεις, ξέρω ότι είναι για αρχάριους.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-12-11  
    Το μόνο που αλλάζει είναι ίσως η ποσότητα. Ανάλογα με το αν είναι το μόνο φαγητό στο τραπέζι ή αν έχεις και άλλα, ίσως να θέλεις να φτιάξεις περισσότερο. Αν όμως έχεις και άλλα φαγητά, φτιάξε αυτή την ποσότητα.
    Για τη θερμοκρασία του φούρνου, ναι μένει στους 230 βαθμούς. Βέβαια από φούρνο σε φούρνο μπορεί να αλλάξει το πόσο θέλει, ρίχνε τη ματιά σου.
    Καλή επιτυχία εύχομαι και μην αγχώνεσαι για τις ερωτήσεις, έτσι μαθαίνουμε όλοι!
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 26-12-11  
    ευχαριστουμε Στέλλα για την υπέροχη συνταγή. Την έφτιαξα και το κατσικάκι ήταν αφρός!!! γλείφαμε τα δαχτυλα μας... η μόνη διαφορά, εγώ τα υλικά της μαρινάδας τα πολτοποίησα στο γουδί.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    29 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 10-8-07  
    Φοβερό.. ΜΠΡΑΒΟ!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 16-6-08  
    πολυ νοστιμο μπραβω!!!! σιτρο!
    #
    Σχόλιο από roulita, 25-12-08  
    Kαταρχάς Χρόνια Πολλα!
    η συνταγή ηταν πόλυ καλή!Μπράβο..
    αν και δεν εβαλα στην μαρινάδα μπούκοβο(δε το γνωρίζω)ηταν νόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από laganitsa, 16-3-09  
    ξεκινησα τωρα να μαθαινω να μαγειρυεω αλλα μολις τους εφτιαξα το κατσικακι πηρα θερμα συγχαρητηρια απιστευτη η συνταγη και λεπτομερης για εμας τις πρωταρες
    #
    Σχόλιο από KIDMAN, 15-4-09  
    Υποθετω οτι μπορεί μα γίνει και με αρνάκι,γιατι μου φαίνεται ωραία συνταγή
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 21-5-09  
    Φοβερό μου έγινε το κατσικάκι και πολύ αρωματικό και πεντανόστιμο.Μπράβο και από τον Αργύρη!
    #
    Σχόλιο από Anfanger, 8-6-09  
    Λουκούμι έγινε τόσο το κατσικάκι όσο και οι πατατούλες!!!Η μαρινάτα πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή!!!
    #
    Σχόλιο από vivien, 16-4-10  
    Φάγαμε τέλεια το Πάσχα χάρη στη νοστιμότατη συνταγή σου!!!!!!! Μπράβο!!! Λίγο αλατάκι και πιπεράκι μας έλειπε αλλά το ρίξαμε από πάνω!!! Πολύ μαλακό και αρωματισμένο ιδιαίτερα
    #
    Σχόλιο από ansou, 6-6-10  
    Νοστιμοτατο!!!Η γαστρα κανει τελεια δουλεια παντα!!!Το δεντρολιβανο του παει πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-6-10  
    το αγαπημενο φαγητο ολων των ελληνων!
    πεντανοστιμο!
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 21-9-10  
    έλιωναν όλα στο στόμα, δεν ήθελα να τελειώσει το πιάτο μου!!! μιαμ μιαμ
    #
    Σχόλιο από Tartine, 29-4-11  
    Αν και δεν έβαλα κάπαρη γιατί μου είχε τελειώσει, ήταν πολύ νόστιμο με ωραία γεύση και λεμονάτη μυρωδιά!
    #
    Σχόλιο από yakinthos23, 18-10-11  
    Το φαγητο σου τελειο, φανταστικο.Το εφτιαξα και εγινε λουκουμι.Επαθα πλακα με την υπερωχη γευση που δινει η καπαρη .Μπραβο για την συνταγη σου και σε ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 26-12-11  
    ευχαριστουμε Στέλλα για την υπέροχη συνταγή. Την έφτιαξα και το κατσικάκι ήταν αφρός!!! γλείφαμε τα δαχτυλα μας... η μόνη διαφορά, εγώ τα υλικά της μαρινάδας τα πολτοποίησα στο γουδί.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 27-12-11  
    Φανταστικη συνταγη..Το εκανα και το κατσικακι βγηκε απιστευτα τρυφερο ελαφρυ και γευστικο...Ολοι εγλυφαν οχι μονο δαχτυλα αλλα και κοκαλα...Χρονια πολλα και ευχαριστουμε θερμα για τη συνταγη...
    #
    Σχόλιο από marileta, 4-1-12  
    Αντί για μπούκοβο και κάπαρη έβαλα μουστάρδα,και δεν έβαλα και κρασί αλλά όταν το σέρβιρα μαζεύτηκαν γύρω του όλοι οι καλεσμένοι και με ρώταγαν τι είναι αυτό?Τόσα μουγκρητά ευχαρίστησης δεν έχω ξανακούσει σε τραπέζι. Ο άντρας μου από ευγένεια σερβιρίστηκε τελευταίος και ίσα που πρόλαβε ένα μικρό κομμάτι κι εγώ όταν κατάφερα να φτάσω από την κουζίνα στο σαλόνι δυστυχώς δεν είχε μείνει ΤΙΠΟΤΑ!Να πώ βέβαια ότι δεν έβαλα πατάτες.Μόλις το κρέας ψήθηκε μέσα στη γάστρα το έβαλα σε πιατέλα και το ξερόψησα να κάνει πετσούλα.Φαντάζομαι πόσο λουκούμι θα γίνονται οι πατατούλες!Την επόμενη φορά!Υπέροχη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 17-1-12  
    Σ' ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Η αλήθεια είναι πως με το φούρνο μου έχω ένα θεματάκι στους χρόνους γενικά... Την Κυριακή θα επιστρέψω με τα πιρουνάκια μου! Και κάτι μου λέει πως θα είναι πολλά!!! Και πάλι ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 23-1-12  
    Πραγματικά υπέροχο! Τα σχόλια ήταν εξαιρετικά! Έγω δεν τρώω κρέας... αλλά νομίζω ότι το πέτυχα!!! ;-) Ευχαριστώ για την συνταγή! Να 'σαι καλά Sitronella!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-1-12  
    Χαίρομαι πολύ που το πέτυχες! Τα καλά λόγια έχουν και μεγαλύτερο βάρος από κάποιον που δεν τρώει και δεν έχει ξαναμαγειρέψει κρέας. Πάντα νοστιμιές εύχομαι.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 15-2-12  
    Τελειο παραδοσιακο φαγητο της μαμας μου ..θα το κανω την κυριακη και εγω που εχω και τραπεζι !!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από makaronou, 8-6-09  
    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: το κατσικάκι το ψήνουμε με όλα τα υγρά της μαρινάτας;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-6-09  
    Μakaronou θα το πάρεις όπως είναι το αρνάκι και θα το βάλεις στη γάστρα.
    #
    Σχόλιο από Εβιτάκι81, 12-12-11  
    Βάζεις και τη μαρινάδα στη γάστρα οταν τα ψηνεις? Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 12-12-11  
    Όπως απάντησα και παραπάνω, παίρνεις το αρνάκι και το βάζεις στη γάστρα ως έχει. Αν έχεις παραπάνω υγρά στο ταψί σου δε χρειάζεται να τα βάλεις στη γάστρα.
    #
    Σχόλιο από mboyla, 17-12-11  
    Πρόκειται να κάνω τη συνταγή σου στο πρώτο μου τραπέζι ως νέα νοικοκυρά.Θα ήθελα να μου πεις αν αλλάζει κάτι στη συνταγή αν το τραπέζι είναι για δέκα άτομα? Και αν το ψήσιμο συνεχίζει για όλη τη διάρκεια της συνταγής να γίνεται στους 230 βαθμούς? Συγχωρήστε με για τις ερωτήσεις, ξέρω ότι είναι για αρχάριους.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-12-11  
    Το μόνο που αλλάζει είναι ίσως η ποσότητα. Ανάλογα με το αν είναι το μόνο φαγητό στο τραπέζι ή αν έχεις και άλλα, ίσως να θέλεις να φτιάξεις περισσότερο. Αν όμως έχεις και άλλα φαγητά, φτιάξε αυτή την ποσότητα.
    Για τη θερμοκρασία του φούρνου, ναι μένει στους 230 βαθμούς. Βέβαια από φούρνο σε φούρνο μπορεί να αλλάξει το πόσο θέλει, ρίχνε τη ματιά σου.
    Καλή επιτυχία εύχομαι και μην αγχώνεσαι για τις ερωτήσεις, έτσι μαθαίνουμε όλοι!
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 17-1-12  
    Δύο ερωτησούλες ήθελα να κάνω επειδή θέλω να το φτιάξω σε εκλεκτούς καλεσμένους αλλά δεν έχω ξαναμαγειρέψει κρέας καθώς δεν το τρώω... Σε 1 ώρα και 30' στους 230°C το φαγητό είναι έτοιμο; Το κρέας θέλει μόνο 1 ώρα ψήσιμο; Μου φαίνεται λίγο... Επίσης επειδή θα πάρω μπούτι, να είναι σε μερίδες κομμένο ή ολόκληρο και το κόβω αφού ψηθεί;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-1-12  
    Τα μπούτια θα τα πάρεις ολόκληρα και θα τους κάνεις τις κοψιές για να βάλεις τον πολτό. Βέβαια αν θέλεις να το κόψεις σε μερίδες, φαντάζομαι μπορείς να το κάνεις και αυτό.
    Τώρα όσον αφορά το κρέας, είναι πάντα ανάλογα με το φούρνο σου και το πόσο ψημένο το θέλεις. Στην ώρα που λέει η συνταγή κοίταξέ το και αν δεις πως δεν είναι μαλακό και ψημένο, άστο κι άλλο μέχρι να είσαι ευχαριστημένη.
    #
    Σχόλιο από katerina rss, 15-2-12  
    Οταν μεταφέρουμε το κατσικάκι στο ταψί το βαζουμε κι αυτό στο φουρνο μαζι με τη γάστρα η το αφήνω εξω και το βάζω ξανα μισή ωρα μετα (μέσα στη γάστρα)? αν το βάλω μαζί (ιδιο χρονο) με τις πατάτες θα μου λιώσουν οι πατάτες? ή αν μετα τα 20 λεπτά βάλω μέσα στη γάστρα κ τις πατάτες θα εχει πρόβλημα?
    Πολλές ερωτήσεις..... έχω τραπέζι την κυριακή κ έχω μπερδευτεί λιγο!!
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 15-2-12  
    katerina rss, το βαζεις κι αυτο μαζι με τις πατατες στο φουρνο να ψηνονται ταυτοχρονα...βασικα ο κυριος λογος που κανουμε την πρωτη κινηση ειναι για να παρουμε τα ζουμια του κατσικιου και να δωσουμε νοστιμια στις πατατες μας. Κι αν δεις οτι οι πατατες σου εχουν ψηθει πιο νωρις απο το κατσικι απλα βγαζεις τη γαστρα πρωτα απο τον φουρνα.
    #
    Σχόλιο από katerina rss, 16-2-12  
    Σ ευχαριστώ πολύ Τράγα!!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από loca, 8-1-12  
    παραλίγο να φάμε και τα πιάτα! εύκολη πεντάστερη συνταγή! μόνη παραλλαγή το ότι δεν είχα μπούκοβο οπότε δεν έβαλα και το άφησα στην μαρινάδα μόλις 2,5 ώρες ελλείψει χρόνου. επίσης, τη μαρινάδα την έβαλα και αυτή στη γάστρα μαζί με το κατσικάκι.
    Το κρεατάκι ήταν μούρλια - μαλακό και νοστιμότατο και οι πατάτες στο κρασί όνειρο!!! για πολλοστή φορά Σίτρο ευχαριστώ για ακόμη μια επιτυχία στη κουζίνα μου!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...
    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε κόκκινα αυγά με φυσικό τρόπο; Βράστε τα μαζί με φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αρνάκι-κατσικάκι.
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της nikoletaki
    Πασχαλινό τραπέζι
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    MEATLOVER
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της Fanniretak
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της areti1961