Κέικ βανίλια με εύκολο γλάσο σοκολάτας
Ένα ιδιαιτέρως αφράτο κέϊκ με σοκολατένιο γλάσο το οποίο γίνεται στη στιγμή.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όταν θα γλασάρετε το γλυκό καλό θα είναι να το έχετε τοποθετήσει σε μια λαμαρίνα του φούρνου ή σε άλλο σκεύος το ίδιο πλατύ. Το γλάσο τρέχει και λερώνει γύρω γύρω το κέϊκ. Εγώ χρησιμοποιώ και το πεσμένο όταν γλασάρω το γλυκό. Λίγη ώρα μετά το γλάσο στεγνώνει και στερεοποιείται και τότε μπορούμε να το μεταφέρουμε
Υλικά
-
Για το κέϊκ
-
250 γρ βιτάμ
-
4 αυγά
-
1 φαρίνα κόκκινη
-
450 γραμ. ζάχαρη
-
240 γραμ. γάλα χλιαρό
-
3 βανίλιες
-
κακάο ή νιφάδες σοκολάτας (προεραιτικά)
-
Για το γλάσο
-
2-4 κουταλιές κακάο
-
1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
-
3-4 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
-
1/2 κουταλάκι του γλυκού αραβοσιτέλαιο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα
-
2
Βάζουμε το βιτάμ σε ένα μπωλ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χτυπάμε με μίξερ, ώσπου να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο.
-
3
Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε.
-
4
Ρίχνουμε μια ποσότητα αλεύρι και λίγο γάλα συνεχίζωντας να χτυπάμε
-
5
Συνεχίζουμε διαδοχικά, ώσπου να τελειώσουν και οι δύο ποσότητες.
-
6
Προσθέτουμε τις βανίλιες και τη μαρέγκα.
-
7
Σε αυτό το σημείο είναι καλύτερα να ενσωματώσουμε την μαρέγκα στο μείγμα με μια κουτάλα γιατί το μίξερ την διαλύει.
-
8
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
-
9
Βάζουμε στη φόρμα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Δεν ανοίγουμε το φούρνο για να μην μας ξεφουσκώσει.
-
10
Εναλλακτικά μπορούμε να ανακατέψουμε ένα μέρος του μείγματος με κακάο ή να προσθέσουμε στο μείγμα νιφάδες σοκολάτας που πριν τις έχουμε λιγάκι αλευρώσει.
-
11
Ξεφορμάρουμε το κέϊκ όταν θα έχει λιγάκι κρυώσει.
-
12
Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη με το κακάο, ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Πρέπει να γίνει μιά γυαλιστερή παχύρευστη μάζα. Δεν είναι πολύ πηχτό αλλά ούτε και πολύ υγρό.
-
13
Γλασάρουμε το γλυκό όταν θα έχει τελείως κρυώσει. Δεν χρειάζεται σπάτουλα για να στρώσει. Είναι αρκετά παχύρευστο και αρκεί να το ρίξουμε στην κορυφή του γλυκού. Αυτό στέκεται καθώς κυλάει και το καλύπτει σιγά σιγά.
Σχόλια (11)