Κέικ για δίαιτα

Bαθμολογία: 4.5
       
 
6 ψήφοι
Stefanie, 21.04.09

Περιγραφή

Κέικ κατάλληλο για δίαιτα.
Κέικ για δίαιτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 σακούλα φαρίνα ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λαδί
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 5 ασπράδια αυγού
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού άπαχο γάλα 0%
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα κέικ
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Εύκολο
Ειδικές περιστάσεις: Για το σχολείο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και το ξύσμα πορτοκαλιού και στο τέλος το γάλα.
  2. Σε ένα μπολ κάνουμε μαρέγκα τα ασπράδια και τα προσθέτουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε καλά-καλά με ένα κουτάλι.
  3. Αφού τα ανακατέψουμε, τα βάζουμε σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 για περίπου μια ώρα.

Σχετικές συνταγές

Κέικ για το σχολείο Κέικ για το σχολείο
4.5882
       
       
(17)
Κέικ διαίτης Κέικ διαίτης
4.6667
       
       
(15)
Κέικ αφράτο στα γρήγορα Κέικ αφράτο στα γρήγορα
5
       
       
(1)
Νόστιμο και υγιεινό κέικ Νόστιμο και υγιεινό κέικ
4
       
       
(7)
Κέικ εύκολο και νόστιμο Κέικ εύκολο και νόστιμο
5
       
       
(3)

    27 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από benamam, 24-4-09  
    Αν κατάλαβα καλά είναι μια κλασική συνταγή για κέικ.Τώρα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι διαίτης.Μόνο το γάλα είναι με χαμηλά λιπαρά. Και με τη ζάχαρη τι γίνεται?
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 24-4-09  
    Απλά βάζουμε μονό τα ασπράδια για να είναι πιο διαιτητικό γάλα άπαχο 0% αλεύρι ολικής αλέσεως λαδί αντί για βούτυρο που έχει λιγότερες θερμίδες και μειώνουμε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης.
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 24-4-09  
    φαινεται καλη ιδεα.Απαχο κ γλυκο ειναι ασυμβιβαστες εννοιες.Ομως ολοι μπορουμε να κανουμε αλλαγες τετοιου τυπου ωστε να μην ειναι τοοοσο επιβαρυμενα τα γλυκα που φτιαχνουμε.Θα την δοκιμασω οπωσδηποτε τη συνταγη κ θα επιστρεψω με βαθμολογια!! :)
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 24-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ ellidiam ελπίζω να σου αρέσει στη γεύση!
    #
    Σχόλιο από delicious, 24-4-09  
    To λάδι έχει 900 περίπου θερμίδες στα 100 γρ. και το βούτυρο 700 περίπου. Άρα με το λάδι, έχει το κέικ περισσότερες θερμίδες απ' ότι θα είχε αν το κάναμε με βούτυρο.
    Οι θερμίδες που γλιτώνουμε χρησιμοποιόντας άπαχο γάλα είναι γύρω στις 120 και βάζοντας 5 ασπράδια αντί 3 ολόκληρα αυγά, άλλες 140? Το συγκεκριμμένο κέικ δεν έχει λιγότερες θερμίδες από ένα άλλο το οποίο θα είχε 3 αυγά , γάλα πλήρες και βούτυρο. Ίσως όμως να έχει λιγότερη γεύση!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Καλημέρα σας.Αν μου επιτρέπετε πρέπει κανείς να καταλάβει (και το λάθος αυτό το κάνουν πολλοί) ότι το θέμα δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά αν είναι κάτι πιο υγιεινό.Βάζοντας στη συγκεκριμένη συνταγή ελαιόλαδο αντί για βούτυρο έχουμε τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου μαζί με όλες τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.Βάζοντας γάλα 0% "γλιτώνουμε" τα ζωικά λιπαρά του γάλακτος, χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής γλιτώνουμε τη μεγάλη επεξεργασία του αλευριού και κερδίζουμε σε φυτικές ίνες που ανεβάζουν λιγότερο το γλυκαιμικό δείκτη όταν θα φάμε το κέικ και χρησιμοποιώντας τέλος ασπράδια αντί για κρόκους μας παρέχεται σίγουρα λιγότερη χοληστερόλη.Επομένως μη κοιτάτε μόνο τους υδατάνθρακες τη ζάχαρη αλλά και τα λιπαρά και κυρίως αυτά.Εγώ θα έβαζα και μαύρη ζάχαρη να ρίξω ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό δείκτη.Είναι σίγουρα ένα πολύ πιο ΥΓΙΕΙΝΟ κεικ από ένα κέικ με βούτυρο ολόκληρα αυγά άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι και πλήρες γάλα...(ΥΓ. και κάθε τύπου αναψυκτικό light είναι διαίτης αλλά όχι υγιεινό πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά...)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Και πραγματικά μπράβο σου που αν και όπως διαβάζω είσαι 14 ετών όχι μόνο ασχολείσαι με τη μαγειρική αλλά και με την υγιεινή διατροφή.Μπράβο κοπέλα μου.Σ ευχαριστούμε για την υγιεινότατη έκδοση κέικ!
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 25-4-09  
    Πολύ σωστά αυτά που λες mitsaki, απλά το κέηκ δεν είναι διαίτης όπως λέει ο τίτλος. Γιατί είναι κι αυτό ένα λάθος που γίνεται, δηλ. νομίζουμε ότι το 'υγιεινό' είναι και διαίτης, όπως π.χ το 'μαύρο' ψωμί που πολλοί πιστεύουν ότι είναι για δίαιτα ενώ απ' όσο ξέρω έχει λίγο περισσότερες θερμίδες.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Δεν υπάρχουν μονο οι θερμίδες σε μια δίαιτα και αυτο είναι το λάθος.Εξαρτάται βέβαια και το τι δίαιτα ακολουθεί κανείς αν ακολουθεί τις κλασικές ολιγοθερμιδικές δίαιτες που το μόνο που κάνουν είναι να σε βάζουν σε στέρηση και μετά να παίρνεις όλα ξανά τα κιλά και πολύ περισσότερα...
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Και μια διόρθωση για παραπάνω λόγω βιασύνης...το μαύρο αλεύρι λόγω των περισσότερων φυτικών ινών έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.Όπως και το μαύρο ψωμί και γι΄αυτό σε σχέση με το άσπρο προκαλεί χαμηλότερη έκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα να είναι πιο υγιεινό και πιο διαίτης εν τέλει από το άσπρο...
    #
    Σχόλιο από delicious, 25-4-09  
    Μπράβο λοιπόν στη stefanie για την ωραία συνταγή της, με τη διαφορά όμως ότι αυτή αναφέρεται ως διαίτης και όχι ως υγιεινή και ακριβώς αυτό σχολίασα εγώ.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 25-4-09  
    Θα παρακαλούσα η συζήτηση περί δίαιτας και υγιεινής διατροφής να συνεχιστεί στο φόρουμ. Εδώ ας το αφήσουμε καθαρό για τους σχολιασμούς και τις απορίες που σχετίζονται με τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 25-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ όλους σας! :)
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 26-4-09  
    η συνταγη σου στην αρχη ( πριν να τη φτιαξω) με εκανε να πιστεψω οτι δε θα εδινε ενα αφρατο κεικ επειδη εχει αλευρι ολικης
    τωρα που το εφτιαξα εψω να σου πω μπραβο κουκλα μου για το πολυ ωραιο κεικ
    #
    Σχόλιο από ΝΑΣΥ, 26-4-09  
    πολυ καλο
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 26-4-09  
    Για ακόμα λιγότερες θερμίδες, αντικαταστήστε το λάδι/βούτυρο με ένα φλιτζάνι γιαούρτι (με όσα λιπαρά θέλετε, ή και 0%). Επίσης, κυκλοφορεί στα σ/μ τεχνητή ζάχαρη κατάλληλη και για ψήσιμο. Και εδώ, η αντικατάσταση είναι ισόποση. Όση ζάχαρη θα βάζατε στο κέικ, τόση τεχνητή θα βάλετε για λιγότερες θερμίδες. Αυτό για όσους δεν τους ενοχλεί το έντονα χημικό στοιχείο αυτής της γλυκαντικής ουσίας.
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 26-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ :)
    #
    Σχόλιο από PYLH, 15-5-09  
    Αν κι έχω ψοφήσει από το πρωί στην κουζίνα να φτιάχνω διάφορα,με ξεσηκώσατε κι επειδή έχω όλα τα υλικά που χρειάζονται,λέω να το φτιάξω τώρα.
    Άρα θα επιτρέψω για να σας πω κι εγώ την γνώμη μου και φυσικά να ψηφίσω.
    #
    Σχόλιο από Aether, 29-5-09  
    Να ρωτήσω, σκέφτομαι αντί για λάδι να έβαζα μαργαρίνη Becel Light για να 'ναι πιο διαιτητικό.. 1 φλιτζάνι λέτε καλά είναι?
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 3-6-09  
    Ναι νομίζω πως θα είναι οκ αν θες πρόσθεσε και ένα φακελάκι μπεικν παουντερ ather.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    26 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από benamam, 24-4-09  
    Αν κατάλαβα καλά είναι μια κλασική συνταγή για κέικ.Τώρα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι διαίτης.Μόνο το γάλα είναι με χαμηλά λιπαρά. Και με τη ζάχαρη τι γίνεται?
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 24-4-09  
    Απλά βάζουμε μονό τα ασπράδια για να είναι πιο διαιτητικό γάλα άπαχο 0% αλεύρι ολικής αλέσεως λαδί αντί για βούτυρο που έχει λιγότερες θερμίδες και μειώνουμε λίγο την ποσότητα της ζάχαρης.
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 24-4-09  
    φαινεται καλη ιδεα.Απαχο κ γλυκο ειναι ασυμβιβαστες εννοιες.Ομως ολοι μπορουμε να κανουμε αλλαγες τετοιου τυπου ωστε να μην ειναι τοοοσο επιβαρυμενα τα γλυκα που φτιαχνουμε.Θα την δοκιμασω οπωσδηποτε τη συνταγη κ θα επιστρεψω με βαθμολογια!! :)
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 24-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ ellidiam ελπίζω να σου αρέσει στη γεύση!
    #
    Σχόλιο από delicious, 24-4-09  
    To λάδι έχει 900 περίπου θερμίδες στα 100 γρ. και το βούτυρο 700 περίπου. Άρα με το λάδι, έχει το κέικ περισσότερες θερμίδες απ' ότι θα είχε αν το κάναμε με βούτυρο.
    Οι θερμίδες που γλιτώνουμε χρησιμοποιόντας άπαχο γάλα είναι γύρω στις 120 και βάζοντας 5 ασπράδια αντί 3 ολόκληρα αυγά, άλλες 140? Το συγκεκριμμένο κέικ δεν έχει λιγότερες θερμίδες από ένα άλλο το οποίο θα είχε 3 αυγά , γάλα πλήρες και βούτυρο. Ίσως όμως να έχει λιγότερη γεύση!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Καλημέρα σας.Αν μου επιτρέπετε πρέπει κανείς να καταλάβει (και το λάθος αυτό το κάνουν πολλοί) ότι το θέμα δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά αν είναι κάτι πιο υγιεινό.Βάζοντας στη συγκεκριμένη συνταγή ελαιόλαδο αντί για βούτυρο έχουμε τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου μαζί με όλες τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.Βάζοντας γάλα 0% "γλιτώνουμε" τα ζωικά λιπαρά του γάλακτος, χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής γλιτώνουμε τη μεγάλη επεξεργασία του αλευριού και κερδίζουμε σε φυτικές ίνες που ανεβάζουν λιγότερο το γλυκαιμικό δείκτη όταν θα φάμε το κέικ και χρησιμοποιώντας τέλος ασπράδια αντί για κρόκους μας παρέχεται σίγουρα λιγότερη χοληστερόλη.Επομένως μη κοιτάτε μόνο τους υδατάνθρακες τη ζάχαρη αλλά και τα λιπαρά και κυρίως αυτά.Εγώ θα έβαζα και μαύρη ζάχαρη να ρίξω ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό δείκτη.Είναι σίγουρα ένα πολύ πιο ΥΓΙΕΙΝΟ κεικ από ένα κέικ με βούτυρο ολόκληρα αυγά άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι και πλήρες γάλα...(ΥΓ. και κάθε τύπου αναψυκτικό light είναι διαίτης αλλά όχι υγιεινό πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά...)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Και πραγματικά μπράβο σου που αν και όπως διαβάζω είσαι 14 ετών όχι μόνο ασχολείσαι με τη μαγειρική αλλά και με την υγιεινή διατροφή.Μπράβο κοπέλα μου.Σ ευχαριστούμε για την υγιεινότατη έκδοση κέικ!
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 25-4-09  
    Πολύ σωστά αυτά που λες mitsaki, απλά το κέηκ δεν είναι διαίτης όπως λέει ο τίτλος. Γιατί είναι κι αυτό ένα λάθος που γίνεται, δηλ. νομίζουμε ότι το 'υγιεινό' είναι και διαίτης, όπως π.χ το 'μαύρο' ψωμί που πολλοί πιστεύουν ότι είναι για δίαιτα ενώ απ' όσο ξέρω έχει λίγο περισσότερες θερμίδες.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Δεν υπάρχουν μονο οι θερμίδες σε μια δίαιτα και αυτο είναι το λάθος.Εξαρτάται βέβαια και το τι δίαιτα ακολουθεί κανείς αν ακολουθεί τις κλασικές ολιγοθερμιδικές δίαιτες που το μόνο που κάνουν είναι να σε βάζουν σε στέρηση και μετά να παίρνεις όλα ξανά τα κιλά και πολύ περισσότερα...
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-4-09  
    Και μια διόρθωση για παραπάνω λόγω βιασύνης...το μαύρο αλεύρι λόγω των περισσότερων φυτικών ινών έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.Όπως και το μαύρο ψωμί και γι΄αυτό σε σχέση με το άσπρο προκαλεί χαμηλότερη έκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα να είναι πιο υγιεινό και πιο διαίτης εν τέλει από το άσπρο...
    #
    Σχόλιο από delicious, 25-4-09  
    Μπράβο λοιπόν στη stefanie για την ωραία συνταγή της, με τη διαφορά όμως ότι αυτή αναφέρεται ως διαίτης και όχι ως υγιεινή και ακριβώς αυτό σχολίασα εγώ.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 25-4-09  
    Θα παρακαλούσα η συζήτηση περί δίαιτας και υγιεινής διατροφής να συνεχιστεί στο φόρουμ. Εδώ ας το αφήσουμε καθαρό για τους σχολιασμούς και τις απορίες που σχετίζονται με τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 25-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ όλους σας! :)
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 26-4-09  
    η συνταγη σου στην αρχη ( πριν να τη φτιαξω) με εκανε να πιστεψω οτι δε θα εδινε ενα αφρατο κεικ επειδη εχει αλευρι ολικης
    τωρα που το εφτιαξα εψω να σου πω μπραβο κουκλα μου για το πολυ ωραιο κεικ
    #
    Σχόλιο από ΝΑΣΥ, 26-4-09  
    πολυ καλο
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 26-4-09  
    Για ακόμα λιγότερες θερμίδες, αντικαταστήστε το λάδι/βούτυρο με ένα φλιτζάνι γιαούρτι (με όσα λιπαρά θέλετε, ή και 0%). Επίσης, κυκλοφορεί στα σ/μ τεχνητή ζάχαρη κατάλληλη και για ψήσιμο. Και εδώ, η αντικατάσταση είναι ισόποση. Όση ζάχαρη θα βάζατε στο κέικ, τόση τεχνητή θα βάλετε για λιγότερες θερμίδες. Αυτό για όσους δεν τους ενοχλεί το έντονα χημικό στοιχείο αυτής της γλυκαντικής ουσίας.
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 26-4-09  
    Ευχαριστώ πολύ :)
    #
    Σχόλιο από PYLH, 15-5-09  
    Αν κι έχω ψοφήσει από το πρωί στην κουζίνα να φτιάχνω διάφορα,με ξεσηκώσατε κι επειδή έχω όλα τα υλικά που χρειάζονται,λέω να το φτιάξω τώρα.
    Άρα θα επιτρέψω για να σας πω κι εγώ την γνώμη μου και φυσικά να ψηφίσω.
    #
    Σχόλιο από Aether, 29-5-09  
    Να ρωτήσω, σκέφτομαι αντί για λάδι να έβαζα μαργαρίνη Becel Light για να 'ναι πιο διαιτητικό.. 1 φλιτζάνι λέτε καλά είναι?
    #
    Σχόλιο από Stefanie, 3-6-09  
    Ναι νομίζω πως θα είναι οκ αν θες πρόσθεσε και ένα φακελάκι μπεικν παουντερ ather.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Μαρια Μπακάκου, 1-9-10  
    Επίσης κατα τη γνωμη μου αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο διαιτιτική μπορουμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με φροκτόζη...
    ...αλλα ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Χρειάζεται τη μισή ποσότητα απ'ότι ζάχαρη!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Παιδιά και φαγητό
    Όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον ...
    Το δεκατιανό του σχολείου
    Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο καθώς...
    Η διατροφή των παιδιών του Δημοτικού
    Στη σημερινή εποχή τα παιδιά φαίνεται να εμφανίζο...

    Σχετικές οδηγίες

    Χτυπήστε σωστά τα ασπράδια
    Προστέθηκε από Sitronella
    4.75
           
           
    (4)
    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (6)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές για Κέικ - Τάρτες - Σουφλέ - Μάφινς
    Ένα βιβλίο 109 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 172 αγαπημένων συνταγών, του/της kika13
    γρηγορες συνταγές
    Ένα βιβλίο 243 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Γλυκά και αγαπημένα
    Ένα βιβλίο 344 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της epsilon