Κέικ καρότου χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά

MatinaM
MatinaM @cookpadandlove
,

Να ‘ναι καλά η Nigella που στο θέμα «γλυκό» της βγάζω το καπέλο. Το συγκεκριμένο είναι ένα αγνό, θρεπτικό αλλά χωρίς κακές θερμίδες κέικ ιδανικό για πρωινό, κολατσιό και απίστευτα βολικό στον τρόπο συντήρησης. Από την συνταγή που παραθέτω εγώ απλά αποφεύγω τις σταφίδες γιατί νομίζω ότι το παραγλυκαίνουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το κέικ μπορούμε να το ψήσουμε και τρεις μέρες πριν αρκεί να το τοποθετήσουμε σε ένα καλά σφραγισμένο και αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο. Διατηρείται για 5-6 μέρες. Μπορεί επίσης να αποθηκευτεί και ψημένο στην κατάψυξη έως 3 μήνες και να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου σε 8-10 ώρες. Θα προσθέσω και φωτογραφία κάποια στιγμή ελπίζω! Καλή επιτυχία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8-10 κομμάτια
  1. 2 μεγάλα καρότα ή 3 μέτρια
  2. 75 γρ. σταφίδα ξανθή
  3. 60 ml ρούμι
  4. 150 γρ. ζάχαρη
  5. 125 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο για το άλειμμα της φόρμας
  6. 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
  7. 250 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (πολύ λεπτά τριμμένο αμύγδαλο χωρίς την φλούδα του)
  8. 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  9. χυμό από ½ λεμόνι + λίγο ξύσμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και αλείφουμε με ελαιόλαδο τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι (20-23εκατοστών) ενώ στον πάτο του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί.

  2. 2

    Σε ένα τηγάνι δίχως τίποτα μέσα καβουρδίζουμε το κουκουνάρι μέχρι να χρυσαφίσει. Το αφήνουμε στην άκρη.

  3. 3

    Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη (στο χοντρό) και τα αφήνουμε στην άκρη.

  4. 4

    Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το ρούμι με τις σταφίδες μέχρι να βράσει και τις στραγγίζουμε καλά.

  5. 5

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέχρι να δέσουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αφρατέψει.

  6. 6

    Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι από τα αμύγδαλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες. Στύβουμε χούφτες - χούφτες καρότο και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα.

  7. 7

    Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει για ένα τέταρτο πριν ξεφορμάρουμε και έπειτα το τοποθετούμε σε μια σίτα να ξεϊδρώσει.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

valia1990
valia1990 @cook_8527316
Εννοεις οτι μπορουμε να χτυπισουμε στο μπλεντερ 250γρ. αμυγδαλα χωρις φλουδα, και αυτο θα εχει την χρηση του αλευριου στην συγκεκριμενη συνταγη?

Από

MatinaM
MatinaM @cookpadandlove
στις
,