κύρια φωτογραφία συνταγής Κέικ μαρμπρέ: απαλό και αφράτο
angelikainchains
angelikainchains @cook_8505225

Μία εύκολη συνταγή που δε χρειάζεται ηλεκτρικό μίξερ. Συνοδός του πρωϊνού καφέ ή του βραδινού γάλακτος!

Λίγα μυστικά ακόμα

Βἀζω χειροποίητο λικέρ. Η γεύση του μπορεί να είναι της αρεσκείας σας. Η συνταγή δεν απαιτεί ηλεκτρικό αναδευτήρα. Για να σας πετύχει όμως θα πρέπει να έχετε υπομονή και να ανακατεύσετε όσο χρειάζεται σε κάθε βήμα!Καλοφάγωτο!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 πιατέλα 28 εκ. διάμετρος
  1. 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1-2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  3. 230 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  4. 5 αυγά ξεχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  5. 2/3 κούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  6. 3 κ.γ. βανίλια
  7. 4 κ.σ. κακάο
  8. ξύσμα από 1 μεσαίο πορτοκάλι
  9. 1 κ.σ. λικέρ βερύκοκο
  10. 1 αυγοδάρτης
  11. 1 πλαστική μεγάλη κουτάλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα μεσαίο μπόλ τοποθετώ τη μαργαρίνη που έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή λιώνει στο ανακάτεμα.

  2. 2

    Αν υπάρχει φούρνος μικροκυμάτων μπορείτε κι εκεί να τη λυώσετε με προσοχή όμως! Μην σας καεί.

  3. 3

    Την ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να μαλακώσει και να πάρει κρεμώδη υφή.

  4. 4

    Προσθέτουμε τη κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για 5 με 10 λεπτά με κουτάλα πλαστική. Θα πρέπει 1 με 2 λεπτά μετά το ανακάτεμα το μείγμα σας να είναι δεμένο.

  5. 5

    Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και προσθέτουμε στο μείγμα μαργαρίνης-ζάχαρης έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας σταθερά με την κουτάλα για ἀλλα 5 λεπτά.

  6. 6

    Αφού δέσουν και οι κρόκοι, προσθέτουμε και το αλεύρι με το μπέικιν. Προσοχή! Να τα ανακατέψετε μεταξύ τους πριν τα βάλετε, ώστε το μπέικιν να πάει παντού σε σχέση με το αλεύρι.

  7. 7

    Ανακατέυουμε λοιπόν ξανά το μείγμα με την κουτάλατώρα με το αλεύρι-μπέικιν μέχρις ότου να ομοιογενοποιηθεί. Περίπου 2 με 3 λεπτά.

  8. 8

    Προσθέτουμε τώρα το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα και αυτά.

  9. 9

    Χτυπάμε τα ασπράδια με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα ανακατεύοντας πάλι πολύ καλά ώσπου να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα και αυτό να είναι ομοιογενές και να ρέει με ευκολία από την κουτάλα σας.

  10. 10

    Προθερμαίνουμε τώρα το φούρνο στο πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς.

  11. 11

    Παίρνω 5 με 6 κουτάλες από το μείγμα και το βάζω σε ξεχωριστό μπολάκι.

  12. 12

    Προσθέτω εκεί το κακάο, την άχνη και 1 κ.σ. γάλα ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν. Το μείγμα αυτό θα πρέπει να ρέει πιο δύσκολα από το άσπρο.

  13. 13

    Βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρά μια φόρμα (χρησιμοποιώ στρόγγυλη 28 εκ.).

  14. 14

    Αδειάζω πρὠτα το αρχικό μου άσπρο μείγμα.

  15. 15

    Προσθέτω το δεύτερο μείγμα κακάου.

  16. 16

    Ελαφρά με μαχαιράκι το τσιμπάω ώστε να κατέβει σημειακά.

  17. 17

    Τοποθετώ στο φούρνο το ταψί και ψήνω στους 180 για 55 λεπτά.

  18. 18

    Μόλις ψηθεί και το βγάλω από το φούρνο περιμένω 5 με 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρω.