Κέϊκ με ξηρούς καρπούς χωρίς αβγά
Νόστιμο, αφράτο και κυρίως διαιτητικό κέϊκ για να μην έχουμε πολλές τύψεις. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα λόγω των ξηρών καρπών.
Λίγα μυστικά ακόμα
Επειδή ακριβώς το κέϊκ είναι χωρίς αβγά, θα είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο. Ακόμη, για να δείτε αν ψήθηκε καλά το κέϊκ, πάρτε μία οδοντογλυφίδα και βυθίστε τη στο κέϊκ. Αν δείτε ότι "κολλάει", τότε χρειάζετε παραπάνω ψήσιμο. Ειδάλλως, το κέϊκ είναι έτοιμο.
Υλικά
-
1 φλυτζάνι αραβοσιτέλαιο
-
1 φλυτζάνι χυμός της αρεσκείας σας (θα ήταν προτιμότερο να είναι ανάμεικτος για να είναι πιο φρουτένιο το άρωμα)
-
1/2 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
-
3 κοφτές κουταλιές του γλυκού baking powder
-
3/4 του φλυτζανιού φυστίκια αιγίνης, καρύδια και αμύγδαλα φιλέ
-
1 πρέζα κανέλλα
-
1 πρέζα γαρίφαλλο
-
1 φλυτζανάκι κονιάκ
-
2 1/2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
0.5 κουταλίτσα του γλυκού μαρμελάδα (προαιρετικά για άρωμα)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζετε τα φυστίκια από τα τσόφλια και τα ρίχνετε μαζί με τα καρύδια στο multi (μπλέντερ) για λίγο, ίσα ίσα να γίνουν χοντροκομμένα. (Επειδή τα αμύγδαλα είναι φιλέ, δεν χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε άλλο. Αν δεν έχετε φιλέ και έχετε ολόκληρα, τότε τα βάζετε και αυτά με τους άλλους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ.)
-
2
Σε ένα μπωλ ρίχνετε το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό και το baking powder και ανακατεύετε καλά.
-
3
Στη συνέχεια, ρίχνετε την κανέλλα, το γαρίφαλλο, το κονιάκ,τους ξηρούς καρπούς και αν θέλετε τη μαρμελάδα. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν τα υλικά.
-
4
Έπειτα προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι. Αν χρειαστεί περισσότερο αλεύρι από τα 2 1/2 φλυτζάνια, συμπληρώστε. Συνεχίζετε να ανακατεύετε καλά.
-
5
Παίρνετε μία φόρμα για κέϊκ, τη βουτυρώνετε και βάζετε λίγο αλευράκι για να μην κολλήσει. Αν επιθυμείτε, τοποθετείστε στον πάτο της φόρμας λίγα αμύγδαλα φιλέ για στόλισμα. Ρίχνετε το μείγμα με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα.
-
6
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά στη ρύθμιση για ψήσιμο πάνω - κάτω.
Σχόλια (9)