ATHENS_SM
ATHENS_SM @cook_8467231

Είναι γνωστό, απ’ την εποχή των παππούδων μου τουλάχιστον, πόσο θρεπτική και απαραίτητη για τον οργανισμό είναι η βρώμη ή το “Quaker” όπως αλλιώς συνηθίζεται να το αποκαλούν. Σε μια προσπάθειά μου να εντάξω τη βρώμη μόνιμα στο πρωινό της οικογένειάς μου, δοκίμασα πολλές συνταγές όπου χρησιμοποιείται το δημητριακό, όχι γιατί έψαχνα την καλύτερη, αλλά για να έχουμε ποικιλία ειδών πρωινού στη διάθεσή μας και να μην μας δελεάσει η απίστευτη ποικιλία των…βιομηχανικών «υγιεινάδικων» που διαθέτει το super market. Από ένα περιοδικό λοιπόν που εκδίδει το S/M «Βασιλόπουλος» είδα ότι ένας τρόπος να εντάξουμε τη βρώμη στο πρωινό μας είναι να αντικαταστήσουμε ποσότητα αλευριού που χρησιμοποιούμε σε κέικ, με τη βρώμη. Επίσης έδινε συνταγές για 3 είδη κέικ με βρώμη (με ξηρούς καρπούς, μαρμπρέ, με κανέλλα και σταφίδες) αλλά εγώ τα έκανα 4 τα είδη (πρόσθεσα στη…συλλογή και το σοκολατένιο). Δοκιμάσαμε όλες τις εκτελέσεις, όλα ήταν νοστιμότατα αλλά το μεγάλο «σουξέ» το έκανε (α)το σοκολατένιο, για…ευνόητους λόγους…η σοκολάτα για πολλούς είναι ο ορισμός του γλυκού και (β)η εκτέλεση με κανέλλα και σταφίδες γιατί οι δεύτερες βοηθούν στο να κρατάει το κέικ μια υγρασία στο εσωτερικό του που του πάει πολύ!!! Σας τα παρουσιάζω!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. 200 γρ. quaker
  2. 250 γρ. μαργαρίνη
  3. 2 κούπες (αυτές που πίνουμε το γάλα, ένα μέτριο μέγεθος) ζάχαρη
  4. 1 κούπα γάλα
  5. (α) 2 βανίλιες και 3 κουταλιές σούπας κακάο διαλυμένες σε 1/3 κούπας γάλα (για το μαρμπρέ)
  6. ή (β)ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και 150 γρ. ξηρούς καρπούς (εγώ το έχω δοκιμάσει με μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένη καρυδόψυχα)
  7. ή (γ)1 βανίλια, 100γρ.σταφίδες και ½ κουταλιά κανέλλα
  8. ή (δ) 2 βανίλιες, 8κουτ.σούπας κακάο διαλυμένες σε 1 κούπα γάλα (εννοείται ότι δεν χωράνε οι κουταλιές του κακάου να διαλυθούν μες στην κούπα, τα αναμειγνύετε κάπου αλλού) (για το σοκολατένιο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Έχουμε ξεπαγωμένο το βούτυρο και το χτυπάμε με τη ζάχαρη.

  2. 2

    Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας κάθε φορά καλά.

  3. 3

    Ρίχνουμε το αρωματικό που θέλουμε (π.χ. βανίλια ή ξύσμα) και το γάλα και ανακατεύουμε.

  4. 4

    Στη συνέχεια αναμειγνύουμε το αλεύρι με το quaker και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα.

  5. 5

    Αν επιθυμούμε να ρίξουμε ξηρούς καρπούς ή τις σταφίδες με την κανέλλα, τα ρίχνουμε τώρα. Αν θέλουμε να το κάνουμε μαρμπρέ διαλύουμε, όπως είπαμε το κακάο σε λίγο γάλα και το ανακατεύουμε με το 1/3 του μείγματος -ή και παραπάνω-. Αν το κάνουμε σοκολατένιο, αναμειγνύουμε τη δοσολογία του κακάου με του γάλακτος που σας έδωσα και το ρίχνουμε στο μείγμα όπου ανακατεύουμε μέχρι να «σοκολατοποιηθεί» όλο.

  6. 6

    Τέλος ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ (κανονικό/μεγάλο μεγεθος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά ή στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 200 βαθμούς για καμιά ώρα περίπου.

Αντιδράσεις

Σχόλια (26)

vasiliki ver
vasiliki ver @cook_8476293
Τέλειο φαίνεται!!!Αγαπημένα υλικά!!Μπράβο!!!!!

Από

ATHENS_SM
ATHENS_SM @cook_8467231
στις