Κέικ με σταφίδες

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
Phoebe, 18.06.11

Περιγραφή

Θα έχετε ήδη καταλάβει ότι αγαπάω πολύ τα κέικ! (μπα…. η ιδέα σας είναι!!!). Ο άντρας μου τα τρώει για πρωινό, εγώ τα τρώω μαζί με το τσάι μου και ο γιος μου τα τρώει… παντού και πάντα!!! (κάτι σαν τα ελαστικά Goodyear που είναι “παντός καιρού”!). Όποτε φτιάξω κέικ, ο άντρας μου προχωράει αμέσως στο σύνθημα «είναι κέικ γεωγραφίας;» (που είναι η μάνα όλων των κέικ!!!). Αν πω όχι, συνεχίζει με το παρασύνθημα «βουτιέται;» (γιατί κέικ που δεν βουτιέται κατατάσσεται αυτόματα στα δευτεροκλασάτα!). Τον γιο μου πάλι, δεν τον απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες! Μέχρι να ανοιγοκλείσω τα βλέφαρά μου, το κέικ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της χώνευσης!!!

Κέικ με σταφίδες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. σταφίδες
  • 5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
  • 2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 100 ml λάδι
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα κέικ
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε πρώτα τους κρόκους καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
  2. Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, το αλάτι και τη κανέλα. Τα προσθέτουμε εναλλάξ με το γάλα στο μείγμα με τους κρόκους.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και αφού ρίξουμε στο μείγμα τις σταφίδες, προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας σπάτουλα.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για μία ώρα περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το κέικ ψήθηκε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις σταφίδες πρώτα να τις μουλιάσετε σε νερό για 5 λεπτά, να τις στραγγίξετε και να τις αλευρώσετε.

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από karavour, 22-6-11  
    Ναι όντως, εγώ μόλις βλέπω τη φωτογραφία με τα κέικ τόσο ωραία διακοσμημένα πάνω σε ωραία πετσετάκια-τραπεζομάντηλα, τα λουλουδια και το προσεγμένο φόντο από πίσω, καταλαβαίνω αμέσως και πριν πατήσω τη συνταγή ότι είναι δικό σου! :):) Το ότι ειδικεύεσαι στα κέικ, είναι καλό για του υπόλοιπους, γιατί τουλάχιστον θα ξέρουμε όταν είναι να φτιάξουμε μια συνταγή σου ότι είναι από έμπειρο χέρι και ότι δεν μπορεί να αποτύχει :)
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 22-6-11  
    Αυτο το κέικ φαινεται πολυ λαχταριστο τελειο ειναι!
    #
    Σχόλιο από Evid217, 22-6-11  
    δεν το δοκιμασα αλλα τα πιρουνακια ειναι για τρεις λογους:
    1. φενεται πεντανοστιμο
    2. στο σπιτι λατρευουμε τα κεικ με σταφιδες
    3. η εισαγωγη ειναι τελεια!
    #
    Σχόλιο από MARIA_S, 22-6-11  
    τι ενοεις λεγοντασ 1 γαλα εβαπορε?
    ποτήρι ή κουτί
    θέλω πολυ να το φτιάξω γιατι μας αρέσουν οι σταφίδες
    γεια στα χέρια σου.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-6-11  
    MARIA_S εννοώ 1 κουτί γάλα (κακώς δεν το διευκρίνησα).

    karavour, Σουλτάνα kai Evid217 σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! :)
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 24-6-11  
    Μπραβο το κεικ φαινεται τέλειο.Έχω ομως κι εγώ να ρωτήσω για το εβαπορέ.Φαντάζομαι μικρό κουτί και το αραιώνεις κανονικά όπως γράφει η αναλογία.Επίσης εγώ όταν βάζω σταδίδες γιατί κάθονται όλες στο πάνω μέρος και δεν μένουν διάσπαρτες σε ολο τον ογκο του κεικ;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 24-6-11  
    Σοφία, το εβαπορέ δεν θα το αραιώσεις με νερό. Θα το ρίξεις ως έχει. Επίσης δεν θα χρησιμοποιήσεις μικρό κουτί αλλά το κανονικό μέγεθος. Αν μουλιάσεις τις σταφίδες σε νερό (όπως εξηγώ πιο πάνω) και μετά τις στραγγίξεις και τις αλευρώσεις, δεν θα "βουλιάξουν" στο πάτο :)

    Σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από MARIA_S, 27-6-11  
    apla teleio
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 27-6-11  
    MARIA_S σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια! Χαίρομαι που σου άρεσε!!! :)
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 18-2-13  
    Πράγματι με το μούλιασμα οι σταφίδες μοιράστηκαν σε όλο το κέικ, όμως θα παρατηρήσω ότι το αλεύρι μάλλον ήταν πολύ γιατί μου βγήκε σφιχτό το κέικ. Επίσης μου βγήκε σχετικά σκούρο, μάλλον λόγω της κανέλας και του λαδιού. Μήπως την επόμενη φορά να δοκιμάσω πορτοκαλάδα αντί για γάλα; Μου έλειπε το γνωστό άρωμα που έχουν τα κέικ
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 18-2-13  
    Βγήκε σκούρο λόγω της καστανής ζάχαρης όχι λόγω του λαδιού. Ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκάλι.

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από karavour, 22-6-11  
    Ναι όντως, εγώ μόλις βλέπω τη φωτογραφία με τα κέικ τόσο ωραία διακοσμημένα πάνω σε ωραία πετσετάκια-τραπεζομάντηλα, τα λουλουδια και το προσεγμένο φόντο από πίσω, καταλαβαίνω αμέσως και πριν πατήσω τη συνταγή ότι είναι δικό σου! :):) Το ότι ειδικεύεσαι στα κέικ, είναι καλό για του υπόλοιπους, γιατί τουλάχιστον θα ξέρουμε όταν είναι να φτιάξουμε μια συνταγή σου ότι είναι από έμπειρο χέρι και ότι δεν μπορεί να αποτύχει :)
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 22-6-11  
    Αυτο το κέικ φαινεται πολυ λαχταριστο τελειο ειναι!
    #
    Σχόλιο από Evid217, 22-6-11  
    δεν το δοκιμασα αλλα τα πιρουνακια ειναι για τρεις λογους:
    1. φενεται πεντανοστιμο
    2. στο σπιτι λατρευουμε τα κεικ με σταφιδες
    3. η εισαγωγη ειναι τελεια!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 24-6-11  
    Σοφία, το εβαπορέ δεν θα το αραιώσεις με νερό. Θα το ρίξεις ως έχει. Επίσης δεν θα χρησιμοποιήσεις μικρό κουτί αλλά το κανονικό μέγεθος. Αν μουλιάσεις τις σταφίδες σε νερό (όπως εξηγώ πιο πάνω) και μετά τις στραγγίξεις και τις αλευρώσεις, δεν θα "βουλιάξουν" στο πάτο :)

    Σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από MARIA_S, 27-6-11  
    apla teleio
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 27-6-11  
    MARIA_S σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια! Χαίρομαι που σου άρεσε!!! :)
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 18-2-13  
    Πράγματι με το μούλιασμα οι σταφίδες μοιράστηκαν σε όλο το κέικ, όμως θα παρατηρήσω ότι το αλεύρι μάλλον ήταν πολύ γιατί μου βγήκε σφιχτό το κέικ. Επίσης μου βγήκε σχετικά σκούρο, μάλλον λόγω της κανέλας και του λαδιού. Μήπως την επόμενη φορά να δοκιμάσω πορτοκαλάδα αντί για γάλα; Μου έλειπε το γνωστό άρωμα που έχουν τα κέικ
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 18-2-13  
    Βγήκε σκούρο λόγω της καστανής ζάχαρης όχι λόγω του λαδιού. Ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκάλι.

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από MARIA_S, 22-6-11  
    τι ενοεις λεγοντασ 1 γαλα εβαπορε?
    ποτήρι ή κουτί
    θέλω πολυ να το φτιάξω γιατι μας αρέσουν οι σταφίδες
    γεια στα χέρια σου.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-6-11  
    MARIA_S εννοώ 1 κουτί γάλα (κακώς δεν το διευκρίνησα).

    karavour, Σουλτάνα kai Evid217 σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! :)
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 24-6-11  
    Μπραβο το κεικ φαινεται τέλειο.Έχω ομως κι εγώ να ρωτήσω για το εβαπορέ.Φαντάζομαι μικρό κουτί και το αραιώνεις κανονικά όπως γράφει η αναλογία.Επίσης εγώ όταν βάζω σταδίδες γιατί κάθονται όλες στο πάνω μέρος και δεν μένουν διάσπαρτες σε ολο τον ογκο του κεικ;

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΚΕΙΚ
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Cakes
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της Nikal