ggr
ggr @george
Athens

Θα γίνει κομμάτια για Party σας!!! Αυτό πολύ μου άρεσε! Θα to ήθελα να είναι δικό μου… Είναι όμως της Αλεξάνδρας (http://magyreuontas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7545.html). Θα της αφήσω την πατρότητα της ρήσης και θα της κλέψω τη συνταγή. Το κακό είναι ότι βλέπω το blog της …“αραχνιασμένο”, έχει να γράψει κάτι από πέρυσι, πως θα διαβάσει τις ευχαριστίες μου για την ωραία συνταγή της;

Γιατί είναι πολύ πολύ νόστιμο το κεκάκι αυτό. Τι κι αν έχει και κάποια “ενοχοποιημένα” υλικά όπως τα αλλαντικά που περιέχει. Μια φορά στις τόσες (πρέπει να) τα χρησιμοποιούμε και τα σαλαμάκια και το ζαμπονάκι και τα λουκανικάκια μας, μην καταλήξει στο τέλος και τα …“ηρωποιήσουμε” στα μάτια των παιδιών, τους δημιουργήσουμε ένα απωθημένο από εκεί που θέλουμε το αντίθετο… Είναι κάτι βλαβερό τα αλλαντικά, παιδάκια, πολύ βλαβερό (δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό), που κάποιες λίγες φορές μας το επιτρέπουμε. Πείτε το και στις μαμάδες σας…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

63 Minutes
  1. 340 γρ αλεύρι
  2. 1 φακελάκι baking powder
  3. 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  4. 3/4 κούπας ηλιέλαιο (190 σε ml, 165 σε γρ)
  5. 225 γρ τριμμένη γραβιέρα (ή και ποικιλία κίτρινων τυριών)
  6. 2 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης σε μικρά καρέ
  7. 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε μικρά καρέ
  8. 1 κ.γ (κοφτό) αλάτι
  9. 1 κούπα αλλαντικά της αρεσκείας μας, σε κομματάκια
  10. 1/2 με- 3/4 φλυτζανιού ελιές (γούστα είναι αυτά…)
  11. λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
  12. λίγο τριμμένο τυρί parmigiano (προαιρετικά αλλά, πιστέψτε με, είναι …μαγικό!!!)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με τη baking powder. Αν και δεν το έλεγε η ορίτζιναλ συνταγή –και παρ’ όλη την ύπαρξη ήδη της baking powder– εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ίσως σε αυτό να οφείλεται το υπέροχο φούσκωμα που έκανε, ανέβηκε τουλάχιστον 4-5 εκατοστά και δεν έπεσε καθόλου στη συνέχεια (παρ’ ότι το έψησα και τουμπαρισμένο –δείτε “Μυστικά” [1])

  2. 2

    Σε ένα άλλο μπολ, ευρύχωρο αυτό γιατί θα πάρει όλα τα υλικά, χτυπούμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν καλά (χρησιμοποιήστε μίξερ για πιο αφράτο αποτέλεσμα).

  3. 3

    Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ηλιέλαιο

  4. 4

    Και χτυπούμε για λίγο ακόμη, να ενσωματωθούν με τα κτυπημένα αυγά.

  5. 5

    Ρίχνουμε τώρα στο μπολ με τα υγρά υλικά τα δύο είδη πιπεριάς, τα κίτρινα τυριά, τις ελιές, τα αλλαντικά (εδώ κυβάκια από χωριάτικο, πικάντικο λουκάνικο) και το αλάτι.

  6. 6

    Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και αυτά στα υγρά υλικά. Τώρα είναι η ώρα, επειδή από εδώ και πέρα το μείγμα θα αρχίσει προοδευτικά να γίνεται σφικτό.

  7. 7

    Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το και ανακατεύοντας κάθε φορά να ενσωματώνεται στα υγρά και να διαλύονται τυχόν σβώλοι.

  8. 8

    Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά-απαλά και με σπάτουλα.

  9. 9

    Το μείγμα θα αρχίσει να σφίγγει και στο τέλος θα είναι πολύ σφιχτό, (στο τέλος θα …σφίξουν και τα μπράτσα σας), μη σας ανησυχεί, όμως, έτσι πρέπει να είναι.

  10. 10

    Βουτυρώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ μία φόρμα και την αλευρώνουμε ελαφρά, ρίχνοντας λίγο αλεύρι μέσα της και τινάζοντάς το να πάει να κολλήσει στα βουτυρωμένα τοιχώματα και τον πάτο. Εάν χρησιμοποιήσετε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, τα υλικά είναι για μία διαμέτρου 25 εκατοστών. Εάν είναι παραλληλόγραμμης διατομής, η ορίτζιναλ συνταγή πρότεινε χρησιμοποιήστε 34x12 εκατοστά. Ελπίζω να το λέει σωστά, δεν ξέρω, εγώ χρησιμοποίησα τη στρογγυλή φόρμα. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, αντί για βούτυρο + αλεύρωμα μπορείτε να τη στρώσετε με μία λαδόκολλα, ίσως ελαφρά λαδωμένη, για μεγαλύτερη εξασφάλιση. Εύκολο και πρακτικό ξεφορμάρισμα.

  11. 11

    Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ, να φθάσει μέχρι 3 περίπου εκατοστά από τα χείλη της φόρμας. Το μείγμα, παρά τη σφικτή υφή του, φουσκώνει αρκετά όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις επόμενες φωτογραφίες.

  12. 12

    Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω κάτω 1 ώρα, ή καλύτερα ώσπου να …..“περνάει το τεστ της οδοντογλυφίδας”, να βγαίνει δηλαδή στεγνή μία οδοντογλυφίδα ή και ένα μαχαίρι, όταν την/το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Στο δικό μας φούρνο χρειάσθηκε άλλο ένα δεκάλεπτο (δείτε “Μυστικά” [1])

  13. 13

    Βγάζουμε από το φούρνο, τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει το κέικ για περίπου 15 λεπτά.

  14. 14

    Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

  15. 15

    TIP_(1) Ένα τελευταίο “μαγικό άγγιγμα” λίγο πριν αρχίσω να προσθέτω το αλεύρι. Έξυσα μία μικρή ποσότητα parmigiano (την υπολόγισα σε, περίπου, 1/5 με 2 κουταλιές). Ότι είναι εξαιρετικό σε γεύση το γνωρίζετε,.ε, εδώ έδωσε μία υπέροχη, νόστιμη και πικάντικη νότα στο τελικό αποτέλεσμα, Εμπιστευθείτε με και χρησιμοποιήστε το!!!

  16. 16

    Στο δικό μας το φούρνο, στη 1 ώρα επάνω, το κέικ φαινόταν να είναι έτοιμο. Η επιφάνειά του ήταν ροδοκοκκινισμένη και τραγανή και το μαχαιράκι έβγαινε στεγνό από το εσωτερικό του. Όταν το ξεφορμάραμε (κρύο πια) και το γυρίσαμε τούμπα, η κάτω πλευρά του ήθελε και άλλο ψήσιμο.

  17. 17

    Κανένα πρόβλημα, ευτυχώς ο φούρνος συνέχιζε να καίει στην ίδια θερμοκρασία, ψήναμε εκείνη την ώρα ένα γλυκό σοκολατένιο κέικ (μπορείτε να το δείτε σαν “κέικ κατσαρόλας, με καφέ και κακάο”, αξίζει γιατί είναι πολύ νόστιμο και αυτό). Τουμπάραμε μέσα στη φόρμα του το κέικ-pizza και το ξαναβάλαμε να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά και να ροδίσει και από την κάτω πλευρά του.

Αντιδράσεις

Σχόλια (12)

e.bluestorm
e.bluestorm @elenaph
Έχω μια απορια! Πόσο γιαούρτι να βάλουμε;

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens