Κιμαδοτραχανόπιτα του παππού μου
Μια εύκολη και πεντανόστιμη πίτα που έμαθα απ' τον παππού μου και όποτε την κάνω εξαφανίζεται! Μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως πιάτο με πράσινη σαλάτα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή αυτή ήταν η αγαπημένη της οικογένειας όσο ζούσε ο παππούς μου. Εκείνος την έφτιαχνε πάντα με δικό του φύλλο και γινόταν ανάρπαστη. Μπορείτε να τη φτιάξετε με οποιοδήποτε είδος φύλλου, αλλά νομίζω ότι το κουρού είναι αυτό που της πάει περισσότερο και διατηρείται πολύ νόστιμο και την άλλη μέρα.
Υλικά
-
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
-
2 ντομάτες ώριμες
-
λίγο πουμαρό ή πελτέ ντομάτας
-
2 κρεμμύδια μέτρια σε μέγεθος
-
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
2 φύλλα δάφνης
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
2 πρέζες κανέλα (περίπου ένα κουταλάκι κοφτό)
-
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
-
1,5 φλυτζ. του καφέ τραχανάς γλυκός
-
1 πακέτο φύλλο κουρού
-
λίγο βουτυράκι για το λάδωμα του ταψιού
-
2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κάπως χοντροκομμένο και προσθέτουμε και τον κιμά.
-
2
Μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τις ντομάτες τριμένες στον τρίφτη ή στο μούλτι και το πουμαρό, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, την κανέλα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο νεράκι και το ψήνουμε όπως θα κάναμε για μακαρόνια με κιμά. Φροντίζουμε να μείνει λίγο ζουμάκι πριν το κλείσουμε.
-
3
Μόλις το σβήσουμε προσθέτουμε τον τραχανά και το αφήνουμε λίγο.
-
4
Σε ένα ταψί τετράγωνο βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά για να μην κολλήσει. Απλώνουμε το ένα φύλλο κουρού και βάζουμε τη γέμιση αφαιρώντας τα φύλλα δάφνης. Απλώνουμε και το άλλο φύλλο κουρού από πάνω και με ένα πηρούνι κάνουμε τρύπες σε όλο το πλάτος της πίτας.
-
5
Την βάζουμε στο φούρνο στους 175-200o C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά.
Σχόλια (11)