Κις Λορέν του Ιβάν
Πολλές οι συνταγές για κις λορεν, όμως η συγκεκριμένη έχει καταπληκτική γεύση και θα τη λατρέψουν μέχρι και οι πιο δύσκολοι! Τη συνταγή μου την έδωσε η κα Ντέπυ που της την έδωσε ο γιος της ο Δημήτρης (φοιτητής στην Ολλανδία) που του την είπε ο Ιβάν. Έτσι πάει, από στόμα σε στόμα, όταν κάτι είναι καλό! Ήρθε η σειρά μου να την πω σε εσάς...
Λίγα μυστικά ακόμα
Χρησιμοποιήστε ό,τι ταψάκι. Αν είναι μεγάλο πιθανώς να χρειαστείτε λίγη ζύμη για τη βάση ακόμη. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε άλλη μισή δόση ζύμης (δηλ. τη μία δόση ζύμης που αναγράφεται + 100γρ φαρίνα και 50γρ βουτυρο) Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε στη γέμιση δεν σας περιορίζει κανένας.
Υλικά
-
Για τη βάση
-
200 γρ φαρίνα κόκκινη
-
100 γρ βούτυρο ανάλατο παγωμένο και κομμένο σε κύβους (εάν έχετε αλατισμένο απλώς μην προσθέσετε αλάτι στη συνέχεια)
-
1 πρέζα αλάτι
-
λίγο κρύο νερό
-
Για τη γέμιση
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
7 φέτες μπέικον κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-
1 ντομάτα (χωρίς τα σπόρια) σε κυβάκια
-
100 γρ τριμμένη μοτσαρέλα
-
1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος
-
1 αυγό
-
5-6 φυλλα βασιλικό ή δυόσμο ή λίγο μαϊντανό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη φαρίνα, το αλάτι και το κρύο βούτυρο και πλάθετε με τα χέρια μέχρι να πάει το βούτυρο παντού και να μοιάζει σαν μια θρυμματισμένη ζύμη. Προσθέστε 1 κ.σ. περίπου κρύο νερό και δουλέψτε τη ζύμη μέχρι να γίνει μία μπάλα που δεν σπαει (εάν σπάει προσθέστε λίγο νερό ακόμη).
-
2
Απλώστε στο ταψάκι σας (βουτυρωμένο και αλευρωμένο εάν δεν είναι αντικολλητικό) με τα χέρια να πιάσει και λίγο τα τοιχώματα, σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 10'-15'.
-
3
Παράλληλα με το ψήσιμο, ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι προσθέστε 2 κ.σ. λάδι και τσιγαρίστε μέσα σε αυτό το κρεμμύδι και την πιπεριά.
-
4
Όταν μαλακώσουν ρίξτε το σκόρδο και το μπέικον και ανακατέψτε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι το μπέικον να ψηθεί. Στο τέλος ρίχνετε τη ντομάτα και όταν μαλακώσει και αυτή ρίχνετε τη μοτσαρέλα ανακατεύοντας να λιώσει και να πιάσει όλη τη γέμιση.
-
5
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε με ένα πηρούνι το αυγό, την κρέμα γάλακτος, τα φύλλα βασιλικού και την τριμμένη παρμεζάνα.
-
6
Βγάζετε τη βάση από το φούρνο αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί, απλώνετε όλη τη γέμιση να πάει παντού, σκεπάζετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20' ακόμα μέχρι να ροδίσει.
Σχόλια