Κλασική γέμιση γαλοπούλας

Bαθμολογία: 4.9091
       
 
11 ψήφοι
Sitronella, 13.12.05

Περιγραφή

Μια κλασσική γεύση. Φτάνει για μια γαλοπούλα μέτρια, γύρω στα 4-5 κιλά.

Κλασική γέμιση γαλοπούλας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, διπλοκομμένος
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. καθαρισμένα κάστανα
  • 5 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • 1/2 ποτήρι κρασιού μπράντυ
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Γέμιση γαλοπούλας
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο μπράντυ και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα.
  2. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, πρσθέτουμε και το κρεμμύδι.
  3. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και το μπαχάρι και σβήνουμε ρίχνοντας στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το μπράντι τους.
  5. Αναμειγνύουμε και τα κάστανα, κομμένα στα τέσσερα και το κουκουνάρι, ελαφρά καβουρνισμένο στο φούρνο.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Η γέμιση αυτή, αν είναι στεγνή, υγραίνεται με λίγο ακόμα μπράντυ.
Αν θέλουμε γεμίζουμε έτσι όπως είναι τη γαλοπούλα, αλλιώς βράζουμε τη γέμιση σε κατσαρόλα.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από evdoba, 17-12-07  
    Sitronella, βάζω σε αυτή την θεσπέσια συνταγή και δαφνόφυλλο οταν μαγειρεύεται ο κιμάς , κρεμμύδια κλπ και λίγο μοσχοκάρυδο. Αρέσει πολύ, και τρώγεται όλη. Μακάρι να είχε πιο μεγάλο χώρο η γαλοπούλα! Πάντα κάνω παραπάνω και έτσι υπάρχει extra γέμιση.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 17-12-07  
    Δεν ψήφισα πριν! Μόνο μια επιλογή βαθμολόγησης υπάρχει!
    #
    Σχόλιο από chilli, 3-1-11  
    καλή χρονιά!αυτή είναι η πιο ωραία γέμιση που έχω δοκιμάσει. με τη μόνη διαφορά ότι δεν έβαλα σταφίδες,έσβησα με κρασί και δεν χρησιμοποίησα μπράντυ και έβαλα και λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από kagome, 24-12-11  
    Είναι απλά τέλεια. Τα κάστανα και οι σταφίδες σε συνδυσμό με το μπράντυ δίνουν πιο Χριστουγεννιάτικη νότα!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 30-12-11  
    καταπληκτικη γεμιση...γεματη αρωματα...δεν ειχα σταφιδες-ελαχιστες- και γεμισα κοτοπουλο...εβαλα και κασερι...το απολαυσαμε στο επακρο...να'σαι καλα...σου ανεβαζω και φωτο...
    #
    Σχόλιο από angelikisalonikia, 15-3-12  
    sitronella μπραβο σου αυτην κανω και εγω την εμαθα απο την γιαγια μου και οπως ειπε και η evdoba κανω περισοτερη γεμιση τρογεται ευχαριστα και σκετη και ειναι μουρλια
    #
    Σχόλιο από BigMamaVera, 2-12-12  
    η αγαπημένη μου συνταγή !!!χωρίς κουκουνάρι κ σταφίδες !θέμα γευστικών προτιμήσεων!!!όταν είναι αρκετά μεγάλη της κάνω ενεσούλες με χυμό πορτοκαλιού!!!
    #
    Σχόλιο από okarandeinou, 22-12-12  
    Καλησπέρα και Χρόνια πολλά! Τη βοήθειά σας εάν είναι εύκολο, θα φτιάξω τη γέμιση εκτός γαλοπούλας, για τραπέζι 8 ατόμων, χρειάζεται να διπλασιάσω τη συνταγή; Το βράσιμο στην κατσαρόλα γίνεται όπως το ριζότο, ρίχνω σιγά σιγά υγρά μέχρι να βράσει το ρύζι; (υποθέτω τον κιμά θα τον έχω τσιγαρίσει καλά από πριν;)Εάν θέλω να την ξεκινήσω την προηγούμενη μέρα, μέχρι ποιου σημείου μπορώ να την φτάσω;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-12-12  
    Εγω θεωρώ πως η συνταγή φτάνει άνετα για 8 άτομα, εφόσον δεν είναι κυρίως πιάτο. Για την κατσαρόλα θα ακολουθήσεις ακριβώς τη συνταγή,απλώς δε θα μεταφέρεις στη γαλοπούλα, αλλά θα συνεχίσεις όλο το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας όσα υγρά χρειαστεί. Δεν την εχω ετοιμασει νωρίτερα ποτέ, αλλά φαντάζομαι πως μπορείς να το ετοιμάσεις την προηγούμενη και απλώς να τη ζεστανεις εκείνη την ώρα, ή να την αφήσεις μισοβρασμενη και να την τελειωσεις τότε. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές.
    #
    Σχόλιο από okarandeinou, 27-12-12  
    Να ευχαριστήσω καταρχήν για την άμεση απάντηση στην ερώτησή μου. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνταγή, έγινε απίστευτα νόστιμη, οι καλεσμένοι μου την εξαφάνισαν, ακόμα κι εκείνοι που είχαν εκ των προτέρων δηλώσει ότι δεν αγγίζουν τη γέμιση. Μόνη παραλλαγή ότι χρησιμοποίησα όλα τα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας για να την βράσω (τέλεια γεύση). Χρόνια πολλά με υγεία!!!
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 30-12-12  
    Παρα πάρα πάρα πολύ νόστιμη! αν και την λαδιά μου την έκανα και πάλι.... δεν έβαλα σταφίδες και μπραντυ (οι υπόλοιποι δεν ήθελαν σταφίδες) έσβησα με κρασάκι και γέμισα κότα! πάρα πολύ ωραία. Καλή χρονιά!!!
    #
    Σχόλιο από Christinaki86, 14-1-13  
    #
    Σχόλιο από argyce, 19-10-13  
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 10-1-14  
    Την έφτιαξα τα Χριστούγεννα, γέμισα τη γαλοπούλα, και την υπόλοιπη τη μαγείρεψα στην κατσαρόλα! Έγινε πεντανόστιμη! Μου άρεσε πάρα πολύ!!!
    Ευχαριστώ!
    =)

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από evdoba, 17-12-07  
    Δεν ψήφισα πριν! Μόνο μια επιλογή βαθμολόγησης υπάρχει!
    #
    Σχόλιο από chilli, 3-1-11  
    καλή χρονιά!αυτή είναι η πιο ωραία γέμιση που έχω δοκιμάσει. με τη μόνη διαφορά ότι δεν έβαλα σταφίδες,έσβησα με κρασί και δεν χρησιμοποίησα μπράντυ και έβαλα και λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από kagome, 24-12-11  
    Είναι απλά τέλεια. Τα κάστανα και οι σταφίδες σε συνδυσμό με το μπράντυ δίνουν πιο Χριστουγεννιάτικη νότα!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 30-12-11  
    καταπληκτικη γεμιση...γεματη αρωματα...δεν ειχα σταφιδες-ελαχιστες- και γεμισα κοτοπουλο...εβαλα και κασερι...το απολαυσαμε στο επακρο...να'σαι καλα...σου ανεβαζω και φωτο...
    #
    Σχόλιο από angelikisalonikia, 15-3-12  
    sitronella μπραβο σου αυτην κανω και εγω την εμαθα απο την γιαγια μου και οπως ειπε και η evdoba κανω περισοτερη γεμιση τρογεται ευχαριστα και σκετη και ειναι μουρλια
    #
    Σχόλιο από BigMamaVera, 2-12-12  
    η αγαπημένη μου συνταγή !!!χωρίς κουκουνάρι κ σταφίδες !θέμα γευστικών προτιμήσεων!!!όταν είναι αρκετά μεγάλη της κάνω ενεσούλες με χυμό πορτοκαλιού!!!
    #
    Σχόλιο από okarandeinou, 27-12-12  
    Να ευχαριστήσω καταρχήν για την άμεση απάντηση στην ερώτησή μου. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνταγή, έγινε απίστευτα νόστιμη, οι καλεσμένοι μου την εξαφάνισαν, ακόμα κι εκείνοι που είχαν εκ των προτέρων δηλώσει ότι δεν αγγίζουν τη γέμιση. Μόνη παραλλαγή ότι χρησιμοποίησα όλα τα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας για να την βράσω (τέλεια γεύση). Χρόνια πολλά με υγεία!!!
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 30-12-12  
    Παρα πάρα πάρα πολύ νόστιμη! αν και την λαδιά μου την έκανα και πάλι.... δεν έβαλα σταφίδες και μπραντυ (οι υπόλοιποι δεν ήθελαν σταφίδες) έσβησα με κρασάκι και γέμισα κότα! πάρα πολύ ωραία. Καλή χρονιά!!!
    #
    Σχόλιο από Christinaki86, 14-1-13  
    #
    Σχόλιο από argyce, 19-10-13  
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 10-1-14  
    Την έφτιαξα τα Χριστούγεννα, γέμισα τη γαλοπούλα, και την υπόλοιπη τη μαγείρεψα στην κατσαρόλα! Έγινε πεντανόστιμη! Μου άρεσε πάρα πολύ!!!
    Ευχαριστώ!
    =)

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από okarandeinou, 22-12-12  
    Καλησπέρα και Χρόνια πολλά! Τη βοήθειά σας εάν είναι εύκολο, θα φτιάξω τη γέμιση εκτός γαλοπούλας, για τραπέζι 8 ατόμων, χρειάζεται να διπλασιάσω τη συνταγή; Το βράσιμο στην κατσαρόλα γίνεται όπως το ριζότο, ρίχνω σιγά σιγά υγρά μέχρι να βράσει το ρύζι; (υποθέτω τον κιμά θα τον έχω τσιγαρίσει καλά από πριν;)Εάν θέλω να την ξεκινήσω την προηγούμενη μέρα, μέχρι ποιου σημείου μπορώ να την φτάσω;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-12-12  
    Εγω θεωρώ πως η συνταγή φτάνει άνετα για 8 άτομα, εφόσον δεν είναι κυρίως πιάτο. Για την κατσαρόλα θα ακολουθήσεις ακριβώς τη συνταγή,απλώς δε θα μεταφέρεις στη γαλοπούλα, αλλά θα συνεχίσεις όλο το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας όσα υγρά χρειαστεί. Δεν την εχω ετοιμασει νωρίτερα ποτέ, αλλά φαντάζομαι πως μπορείς να το ετοιμάσεις την προηγούμενη και απλώς να τη ζεστανεις εκείνη την ώρα, ή να την αφήσεις μισοβρασμενη και να την τελειωσεις τότε. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από evdoba, 17-12-07  
    Sitronella, βάζω σε αυτή την θεσπέσια συνταγή και δαφνόφυλλο οταν μαγειρεύεται ο κιμάς , κρεμμύδια κλπ και λίγο μοσχοκάρυδο. Αρέσει πολύ, και τρώγεται όλη. Μακάρι να είχε πιο μεγάλο χώρο η γαλοπούλα! Πάντα κάνω παραπάνω και έτσι υπάρχει extra γέμιση.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...
    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Νόστιμα δώρα
    Φέτος τις γιορτές, αντί να σπάτε το κεφάλι σας ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς κόβουμε μια ψημένη γαλοπούλα
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (5)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Χριστουγεννιάτικα εδέσματα
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Χριστουγεννιατικες συνταγες
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της nitsachios
    Διάφορα
    Ένα βιβλίο 42 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    Πουλερικά
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula