Κόκκινες φακές σε σούπα, μία “άγνωστη” νοστιμιά!!!

ggr
ggr @george
Athens

Πως μπορεί να αγνοούμε τέτοια νόστιμα πιάτα; Από όταν είχα διαβάσει για τις κόκκινες φακές, πίστευα ότι η διαφορά τους από τις δικές μας είναι μόνο στο χρώμα...Δεν είναι όμως έτσι. Έχουν μία βελούδινη γεύση, βράζουν πολύ πιο γρήγορα (είναι βλέπετε και πολύ πιο ψιλές), είναι και ο διαφορετικός τρόπος που μαγειρεύονται (με πολλά αρωματικά αλλά και λαχανικά, όλα πολτοποιημένα σε μία βελούδινης υφής σούπα) που συνθέτουν ένα υπέροχο πιάτο.Πολύ εύκολο σε εκτέλεση, γρήγορο, θρεπτικό και οικονομικό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το πιάτο αυτό αξίζει να είναι καυτερό! Μην αποφύγετε να βάλετε την καυτερή πιπερίτσα, του πηγαίνει υπέροχα!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

29 Minutes
4 με 6 άτομα
  1. 1 μεγαλούτσικη πατάτα
  2. 2 καρότα
  3. 3 γλυκές κόκκινες πιπεριές (φλωρίνης)
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι
  5. 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  6. 1 σκελίδα σκόρδο
  7. 1 ολόκληρη καυτερή πιπερίτσα (μεγάλη)
  8. αρωματικά(δυόσμο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, αλλά και θυμάρι, μαντζουράνα, κ.;a.)
  9. 2 κ.σ. (φουσκωτές-φουσκωτές) πελτέ ντομάτας
  10. αλάτι
  11. μαύρο πιπέρι
  12. παρθένο ελαιόλαδο
  13. νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεπλένουμε δύο νερά τις φακές (θα σας εντυπωσιάσει το πόσο θολό γίνεται το νερό σε κάθε ξέβγαλμα !!). Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε κατά πολύ τον αφρό που δημιουργείται από τον βρασμό της φακής.

  2. 2

    Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας για να τα έχουμε σε απόσταση χεριούς. Όπως θα διαπιστώσατε, δεν είναι και λίγα... Χοντροκόβουμε την πατάτα, τα καρότα, το κρεμμύδι τις κόκκινες γλυκιές πιπεριές (φλωρίνης) και τα πράσινα φυλλαράκια από τα φρέσκα κρεμμύδια. Είναι τα υλικά που θα ρίξουμε στη σούπα, μαζί με τις φακές. Αφήνουμε στην άκρη.

  3. 3

    Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά (θυμάρι, δυόσμο, σκορδάκι, καυτερή πιπερίτσα), μαζί τους και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τον πελτέ της ντομάτας και το ελαιόλαδο για να φτιάξουμε μία “βάση” με την οποία θα αρωματίσουμε τη σούπα. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

  4. 4

    Επιστρέφουμε στην ετοιμασία της σούπας μας. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, την ανεβάζουμε στο μάτι και προσθέτουμε όλα τα χοντροκομμένα λαχανικά μας,

  5. 5

    Προσθέτουμε και ένα φλυτζάνι (200 με 210 γραμμάρια) κόκκινες φακές,

  6. 6

    Ανακατεύουμε καλά

  7. 7

    Και, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, βράζουμε για ένα 20λεπτο. Οι φακές είναι έτοιμες και λίγο νωρίτερα, πρέπει όμως να βράσουν και οι πατάτες με τα καρότα.

  8. 8

    Κάπου πήγαν να μου ξεφύγουν οι γλυκές πιπεριές... Ευτυχώς, τις θυμήθηκα εγκαίρως!

  9. 9

    Στο τέλος αυτού του χρόνου μεταφέρουμε, σε μία ή δύο ή και τρεις δόσεις, τη σούπα μας στο blender (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και mixer βυθίσεως (minipimer) ή απλό)

  10. 10

    Και πολτοποιούμε να πάρουμε μία ελαφρά πυκτή σαλτσούλα. Σας προτείνω, ένα μέρος από τη σούπα (3-4 κουτάλες, από το υγρό της μόνο, όχι και τα λαχανικά), να την αφήσετε στην άκρη, να δείτε πως είναι η τελική σούπα και ανάλογα να αποφασίσετε ένα θα προσθέσετε και αυτήν (αραιώνοντάς της) ή όχι.

  11. 11

    Αδειάζουμε το πολτοποιημένο περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπολ, ανεβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και, αφού προσθέσουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί (σημειώστε εδώ ότι όλες οι συνταγές που βρήκα μιλούσαν για κάποιο ελαφρύ σπορέλαιο, εγώ όμως προτίμησα το πρώτο),

  12. 12

    Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά (το θυμάρι, το σκόρδο, το δυόσμο, το λευκό των φρέσκων κρεμμυδιών και τη καυτερή πιπερίτσα) να μαλακώσουν, σε μέτρια φωτιά.

  13. 13

    Προσθέτουμε και τις 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας.

  14. 14

    Ανακατεύουμε καλά (χωρίς να προσθέσουμε νερό, η σάλτσα πρέπει να είναι πηκτή). Αφήνουμε να μαγειρευθούν για 2-3 λεπτά (όχι περισσότερο και κολλήσει η ντομάτα!)

  15. 15

    Και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φακές με τα λαχανικά, από το μπολ.

  16. 16

    Ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά (το λάδι από τη “βάση” θα ανέβει στην επιφάνεια, στα τοιχώματα της κατσαρόλας),

  17. 17

    Προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρει δυό βράσεις (2 με 3 λεπτά).

  18. 18

    Εδώ μπορείτε, εάν διαπιστώσετε ότι έχει πήξει η σούπα, να την αραιώσετε με λίγο από το υγρό που έχετε κρατήσει για τον σκοπό αυτό, στο βήμα 9. Έτοιμη η σούπα μας.

  19. 19

    Τη σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα (εάν έχετε ετοιμάσει και κανένα κρουτόν πηγαίνει πολύ ωραία, χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο),

  20. 20

    Και απολαμβάνουμε ένα πολύ νόστιμο, χειμωνιάτικο φαγητό!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (18)

ggr
ggr @george
Δέσποινά, ελπίζω αυτή η "πρώτη σου φορά" να σημαδέψει πολύ καλά όλη την κατοπινή (μαγειρική σου) ζωή. Είναι πολύ νόστιμο πιάτο Δέσποινα, θα το ευχαριστηθείτε όλοι!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens