κύρια φωτογραφία συνταγής Κόκκινο αρωματισμένο ξινολάχανο
ggr
ggr @george
Athens

Το ορκίζομαι, δεν το είχα ξαναφάει, αλλά το ερωτεύθηκα με την πρώτη ματιά. Ή, καλύτερα, με την πρώτη μπουκιά. Μου το παρουσίασαν σαν συνοδευτικό ενός πιάτου με κρέας, αλλά ήδη στο μυαλό μου παίρνει θέση για κάτι σαν γκουρμέ ορεκτικό ή σαν σαλάτα-έκπληξη.Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και εξαιρετικό στη γεύση.Υπάρχει και ένα αρνητικόΧρειάζονται δυό μέρες για να είναι έτοιμο. Και όμως, αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

 Σας είπα, πέρα από ένα πρωτότυπο ορεκτικό, είναι και ένα θαυμάσιο συνοδευτικό για οποιοδήποτε τύπο κρέατος, ιδιαίτερα για χοιρινό, κυνήγι, λουκάνικα. Δείτε το εδώ να συνοδεύει ένα εξαιρετικό χοιρινό με τραγανή πετσούλα. Η ονομασία τους τους στα Γερμανικά είναιGewürzrotkraut. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
4 άτομα
  1. 600 γρ κόκκινο λάχανο
  2. 3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
  3. 1 ξυλάκι κανέλλα
  4. 1 φύλλο δάφνης
  5. χυμό από 1/2 λεμόνι
  6. χυμό από 1 + 1/2 πορτοκάλι
  7. 60 γρ ζάχαρη
  8. 1/2 λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί
  9. 1 κρεμμύδι
  10. παρθένο ελαιόλαδο
  11. 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  12. 50 ml κρασί σαμιώτικο (ή άλλο, γλυκό)
  13. αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    1η ημέραΚαθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα το λάχανο. Το πλένουμε και το κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες. Η μεσαία εγκοπή του τρίφτη είναι ό,τι πρέπει. Αλλιώς, κόβουμε τις λωρίδες με τη βοήθεια ενός καλά ακονισμένου μαχαιριού. Δεν διαφέρει σε τίποτα από το κόψιμο που κάνουμε για τη σαλάτα λάχανο.

  2. 2

    Βάζουμε το λάχανο σε ένα μπολ, μαζί με τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και την δάφνη.

  3. 3

    Ξεφλουδίζουμε το μήλο, το κόβουμε και του αφαιρούμε τα κουκούτσια και το τρίβουμε σε χοντρά κομμάτια μέσα στο μπολ με το λάχανο.

  4. 4

    Προσθέτουμε τον χυμό του μισού λεμονιού, τον χυμό του ενός πορτοκαλιού (τον υπόλοιπο τον αφήνουμε για αργότερα, βλέπετε 10ο βήμα) και μία κουταλιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

  5. 5

    Προσθέτουμε και 300 ml από το κόκκινο κρασί (το υπόλοιπο θα το προσθέσουμε την επομένη, στο μαγείρεμα, δείτε στο βήμα 10), καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουρασθεί όλη τη νύκτα.

  6. 6

    2η ημέραΚαθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

  7. 7

    Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Σαν μαλακώσει, το αφήνουμε στην άκρη.

  8. 8

    Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές νερό και 50 γρ. ζάχαρη, ανάβουμε το μάτι και καραμελώνουμε την ζάχαρη.

  9. 9

    Προσθέτουμε το λάχανο με όλα τα αρωματικά και τα υγρά του στην καραμελωμένη ζάχαρη.

  10. 10

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ξύδι, το γλυκό κρασί, τον χυμό από το μισό πορτοκάλι και τα υπόλοιπα 200 ml του κόκκινου κρασιού.

  11. 11

    Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευθεί, σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένο, για τουλάχιστον μία ώρα. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε κατά τα γούστα μας, μόνο μετά από 30 λεπτά μαγειρέματος.

  12. 12

    Σερβίρουμε το αρωματισμένο μας λάχανο, ζεστό-ζεστό και αρωματικό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (18)

mimmou
mimmou @cook_8463411
Πεντε πιρουνια διοτι την εχω κανει πολλες φορες αυτη τη συνταγη και πραγματι, ειναι θαυμασια. Εγω προσθετω και τσιγαρισμενο ψιλοκομμενο μπεικον, οχι οτι του ειναι απαραιτητο!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens