ritahlias
ritahlias @cook_8465902
Βόρεια Προάστια,

Η μαμά μου εφόνευσε έναν κόκκορα που είχε στην αυλή και μου τον έφερε να τον περιποιηθώ... Ήθελα να τον κάνω κρασάτο αλλά και με πορτοκάλι...έψαχνα να βρω συνταγή μα τίποτα...ή απλα κρασάτο έβρισκά ή τίποτα...Έτσι δημιούργησα μόνη μου και βγήκε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύω με πατατούλες τηγανιτές ή με ρυζάκι.Για την τομάτα στον τριφτη τώρα μπορείτε να πάρετε του εμπορίου... Εγώ όμως το καλοκαίρι που έχει πολλές τομάτες, παίρνω, τις περνάω απο τον τρίφτη, τις βάζω σε ένα τηγάνι να σωθεί το νερό τους, ρίχνω ελαιόλαδο και μπόλικο αλάτι και τις βάζω σε γυάλες μέσα στο ψυγείο και έτσι έχω πάντα σπιτική τομάτα του τρίφτη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

120 Minutes
4-6 άτομα
  1. 1 κόκκορα
  2. 2 πορτοκάλια
  3. 3 δαφνόφυλλα
  4. 2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλα)
  5. 2 μεγάλα κρεμμύδια(σαν πατάτες) ή πέντε κανονικά
  6. 2 ποτήρια του νερού κόκκινο ξηρό κρασί
  7. 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  8. 6 μπαχάρια
  9. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή ένα κανελόξυλο
  10. ξύσμα απο δύο πορτοκάλια
  11. 1 σφηνοπότηρο ελαιόλαδο
  12. 2 κουταλάκια του γλυκού πάστα ντομάτας
  13. 1 νεροπότηρο τομάτα στον τρίφτη
  14. καμια δεκαπενταριά κόκκους πιπέρι
  15. αλάτι και πιπέρι ψιλο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Απο την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μαρινάδα σε μία μεγάλη λεκάνη τον κόκκορα με τα 3 δαφνόφυλλα, με τα 2 νεροπότηρα κρασί, με τους κόκκους πιπεριού με το ξύσμα απο τα δύο πορτοκάλια και τον χυμό απο το ένα πορτοκάλι. Τα αφήνουμε για μια μέρα στο ψυγείο ή και για δύο αν θέλει κάποιος.(εγώ το αφήνω μία).

  2. 2

    Την επόμενη μέρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι απο το σφυνοπότηρο και τσιγαρίζουμε τον κόκκορα(αφού τον έχουμε αφήσει σε χαρτι κουζίνας για να μην έχει ζουμιά, να είναι στεγνός χωρίς κόκκους πιπεριού) μέχρι να πάρει και απο τις δύο πλευρές ένα ωραίο χρώμα.

  3. 3

    Στην συνέχεια βγάζουμε τον κόκκορα κάι ρίχνουμε το κρεμμύδι που θα το έχουμε κόψει σε ψιλές ροδέλες (καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στην μέση και αρχιζουμε να κόβουμε κάθετα ροδέλες).

  4. 4

    Το τσιγαρίζουμε και μόλις καραμελώσει ξαναρίχνουμε τον κόκκορα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα απο την μαρινάδα, καιτα μοσχοκάρφια.

  5. 5

    Σβήνουμε με τον χυμό απο ένα πορτοκάλι, το αφήνουμε να εξατμιστεί και ξανασβήνουμε με το ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί, μόλις παίρνει εξατμηστεί και αυτό τότε ρίχνετε την πάστα τομάτας και την τομάτα του τρίφτη και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού.

  6. 6

    Τέλος ρίχνετε όσο νερό νομίζετε εσείς ότι χρειάζεται (βραστό νερό όμως) για να βράσει το πουλερικό καθώς κόκκορας με κόκκορα διαφέρει. Στην μία ώρα βρασμού θα ρίξετε το αλάτι και το πιπέρι κατα βούληση.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

domdina
domdina @cook_8485792
και εγώ έψαχνα μια συνταγη με πορτοκαλι για κοκκορα!!!...να ΄σαι καλά για την συνταση σου. Μόνο να σε ρωτησω πότε και που βαζουμε το 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο που λες στα υλικά σου?

Από

ritahlias
ritahlias @cook_8465902
στις
Βόρεια Προάστια,
Οταν ήμουν ανύπαντρη εφτιαχνα πράγματα για εμένα και τις φιλες μου...Τώρα ζώντας σε ένα σπίτι με έναν καλοφαγά σύζηγο & μια μπουμπου που τρελενεται για γλυκά...δημιουργώ πολλά περισσότερα πράγματα απο ότι συνήθιζα να φτιάχνω και πειραματίζομαι ακόμη περισσότερο στην κουζίνα μου.Οι πιο αυστηροί κριτές μου είναι ο άντρας μου και η κόρη μου και αν δεν τους ικανοποιήσω προσπαθώ μέχρι να τελειοποιήσω κάθε μου συνταγή για αυτούς πρώτα και μετά για τους άλλους.
Δες περισσότερα