Κόκορας παστιτσάδα

Bαθμολογία: 4.8182
       
 
33 ψήφοι
asotiro, 27.02.09

Περιγραφή

Και πάλι από το βιβλίο "Κορφιάτικες συνταγές της καλής και της νόνας" της κ. Τούλας Κατσαρου - Βεργέτη από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Πλους. "Το 15αυγουστο, στη γιορτή της Παναγίας, το έθιμο θέλει κόκορα παστιτσάδα στο τραπέζι. Έμεινε από τότε που τα κτήματα τα δούλευαν οι σέμπροι και ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στο αφεντικό τον κόκορα"

Κόκορας παστιτσάδα
photo: Λίλα

Συνταγή από:

asotiro

13 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κόκορα 2.5 - 3 κιλά
  • μισό φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι σε κόκκους 15 σπυριά
  • 1.5 ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
  • 12 σπυριά μπαχάρι
  • 3 ξύλα κανέλλας
  • ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σπετσιερικό (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο)
  • φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 2 κουτάλια της σούπας ντομάτα πελτέ
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 1 κιλό μακαρόνια με τρύπα ή πένες
  • βούτυρο Κερκύρας για τα μακαρόνια
  • γραβιέρα Κερκύρας τριμμένη
  • νερό
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Επτανήσων
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί λίγο - λίγο.
  3. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις μερίδες του πουλερικού και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
  4. Όταν μαλακώσει ο κόκορας προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το αλάτι.
  5. Περιμένουμε να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  6. Στο μεταξύ έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  7. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τα ανακατέβουμε να βουτυρωθούν καλά. (**)
  8. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε πιατέλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο και λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Και πάλι η συνταγή προέρχεται (όπως και η άλλη παστιτσάδα που έχω ανεβάσει) από το βιβλίο "Κορφιάτικες συνταγές της καλής και της νόνας" της κ. Τούλας Κατσαρου-Βεργέτη από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Πλους, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ. Απλά επειδή στη συνταγή για την Παστιτσάδα της κ. Τούλας μπήκε η παρατήρηση ότι η παστιτσάδα γίνεται μόνο με κόκορο είπα να είμαστε πλήρεις. Σχετικά με το σπετσιερικό συνήθως βάζω από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι, μισό κουταλάκι κύμινο και 1-2 φύλλα δάφνης. Υπάρχει και η λύση του φαρμακείου της Καρμέλλας στην πόλη της Κέρκυρας.

(**) Ναι ξέρω στην Κέρκυρα δεν καίμε με βούτυρο τα μακαρόνια. Τι να πω, αυτό γράφει η συνταγή (και τόσο έντονα)

Σχετικές συνταγές

    36 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 6-3-09  
    ω μάτια, φαί που είναι τούτο!!!!!ψυχή μου νοστιμιά ο κόκκορος!!!!
    φυσικά και δεν καίμε τα μακαρόνια με βούτυρο...μάλιστα για πολλά χρόνια, όταν ήμουν φοιτήτρια, μακριά απο την μαμά-πατρίδα-Κέρκυρα δεν ηξερα τι σημαίνει καίω βούτυρο για τα μακαρόνια!!!:-)
    #
    Σχόλιο από anna1973, 6-3-09  
    Δεν υπαρχει αλλο φαγητο.Αυτο ειναι , κοκορας με χοντρο μακαρονι
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 29-3-09  
    Πιστεύω οτι 5 πιρουνάκια είναι πολύ λίγα για τα αρώματα και τη γεύση αυτού του πιάτου!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 21-4-09  
    Δεν ξέρω αν μπορώ να ξαναβαθμολογήσω την συνταγή αλλά ας μου επιτραπεί γιατί τέτοιες γεύσεις δύσκολα συναντάς!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 14-6-09  
    Πολύ ωραίος ο κόκορας και με το χοντρό μακαρόνι άλλο πράγμα!
    #
    Σχόλιο από golfo, 14-6-09  
    μια χαρα φαγητο ,τελειο,το τρωγαμε συχνα τις κυριακες.
    #
    Σχόλιο από zanice, 15-6-09  
    Τελευταία κάναμε ένα κοτέτσι με 8 κότες και ένα κόκορα μόνο και μόνο για τα αβγά τους...δεν σου κρύβω ότι από τότε που διάβασα την συντάγη σου βλέπω τον κόκορα με άλλο μάτι...Το κρίμα στο λαιμό σου χιχιχι!!!!!!!Μόλις βρω εκτελεστή θα τη κάνω τι συνταγή και θα επανέλθω για τα πιρουνάκια.
    ΑΝΤΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! ΠΉΓΑΙΝΕ ΝΑ ΑΓΟΡΆΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΚΟΚΟΡΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-6-09  
    Να σας ρωτήσω κάτι.Αν βράσουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα αφού βγάλουμε τον κόκορα δε θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα;
    #
    Σχόλιο από zanice, 1-7-09  
    Τον έκανα τελικά τον κόκορα με όλα τα μπαχαρικά που γράφεις.Πολύ νόστημος...με μια μικρή παραλλαγή, αντί μακαρόνια, πιλαφάκι!!!
    #
    Σχόλιο από Φαίδρα, 7-7-09  
    λοιπον το δοκιμασα εχθές και τα λιγόφαγα παιδάκια μου έφαγαν δυο πιάτα. Θεϊκό ο καλός μου δε , έκοβε βόλτες όλη την νύχτα να χωνέψει!
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 19-8-09  
    Έβαλα 5 πηρουνάκια στην Παστιτσάδα αλλά ειλικρινά νομίζω ότι την αδίκησα. Χθες έφτιαξα τον κόκκορα που μου έστειλαν από το χωριό χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη συνταγή και πρέπει να ομολογήσω ότι η γεύση του φαγητού ήταν πραγματικά εξαιρετική, απίστευτη, μοναδική. Πρόκειται για την καλύτερη συνταγή για κόκκορα κρασάτο που έχω δοκιμάσει ποτέ. Φτιάξτε το και δεν θα μετανιώσετε, κάθε μπουκιά είναι κι ένα ταξίδι στη γεύση...
    #
    Σχόλιο από Stylianos, 29-9-09  
    Την ωρα αυτη ειμαι στην φαση πριν την προσθεση του πελτε μοσχομυρισε το σπιτι
    (δυστηχως δεν ειχα κιμυνο)...........
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-9-09  
    Οι ντομάτες οι φρέσκιες βγάλανε πολύ "νερό" με αποτέλεσμα η σάλτσα παρότι έβρασε 2 ώρες με ανοιχτή την κατσαρόλα να είναι και πάλι πολύ νερουλή.Το λάδι είναι ελάχιστο με αποτέλεσμα να μη γίνεται πολύ λαδερή και βαριά η σάλτσα(έβαλα και το μισό σκόρδο).Όμως η σάλτσα ήταν πολύ νερουλή.Αν την ξανακάνω θα αφαιρέσω το κοτόπουλο και θα βράσω τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα αυτή (καθώς είναι πολύ νερουλή και θα χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμα).Αν βράσω τα μακαρόνια χωριστά όπως έκανα τώρα και όπως λέει η συνταγή θα βάλω ντοματοχυμό και όχι φρέσκια ντομάτα.Σαν γεύση ήταν καλή αλλά ήταν τόσο νερουλή η σάλτσα που τελικά δεν ήταν πετυχημένη...Τα αστεράκια για τη γεύση...
    #
    Σχόλιο από tsourapo, 23-10-09  
    #
    Σχόλιο από johnpapas, 22-11-09  
    5 οι πηρουναρες!!!!!!!!!
    καταπληκτικος ο κοκκορικος
    η δε σαλτσα που εκανε? μοναδικη!!!!!
    η καλυτερη μακαροναδα σε νοστιμια!!!!
    τα μακαρονια χοντρα με τρυπα ολο το ζουμι της σαλτσας μεσα στο μακαρονι πω πω τρελαθηκα!!!!
    Α!!!! και ο κοκορας αλανιαρης!!!!
    τελειο το φαγητο με λιγα λογια
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-12-09  
    τελειο!!!
    #
    Σχόλιο από ariaaaaaaa, 29-1-10  
    fusika 5 pirounakia gia tin pastitsada mas!i saltsa tis pastitsadas einai theiki..meno thessaloniki kai otan mageireuo pastitsada kratao s ena mpolaki saltsa giati edo oi pites tous apo tis psistaries den exoun saltsa kai tous fainetai polu periergo otan tous leo oti saltsa paromoia me tis pastitsadas vazoume stis pites mas!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-3-10  
    Μωρέ τι νοστιμιά ήταν τούτο;;; Εξαιρετική συνταγή, μυρωδάτη και παραδοσιακή! Ο κόκκορας έλιωνε στο στόμα και το συνόδευσα με παπαρδέλλες.
    #
    Σχόλιο από mikrimageirisoula, 13-5-10  
    5 πιρουνακια!τωρα θα το φτιαξω αλλα απο τα υλικα που γραφεις μου φαινεται πως θα γινει τελειο κ πολυ γευστικο!!τρεχω να φτιαξω τον κοκκορα!
    #
    Σχόλιο από ekolaptomenos sef, 31-12-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    34 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από sidarieva, 6-3-09  
    ω μάτια, φαί που είναι τούτο!!!!!ψυχή μου νοστιμιά ο κόκκορος!!!!
    φυσικά και δεν καίμε τα μακαρόνια με βούτυρο...μάλιστα για πολλά χρόνια, όταν ήμουν φοιτήτρια, μακριά απο την μαμά-πατρίδα-Κέρκυρα δεν ηξερα τι σημαίνει καίω βούτυρο για τα μακαρόνια!!!:-)
    #
    Σχόλιο από anna1973, 6-3-09  
    Δεν υπαρχει αλλο φαγητο.Αυτο ειναι , κοκορας με χοντρο μακαρονι
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 29-3-09  
    Πιστεύω οτι 5 πιρουνάκια είναι πολύ λίγα για τα αρώματα και τη γεύση αυτού του πιάτου!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 21-4-09  
    Δεν ξέρω αν μπορώ να ξαναβαθμολογήσω την συνταγή αλλά ας μου επιτραπεί γιατί τέτοιες γεύσεις δύσκολα συναντάς!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 14-6-09  
    Πολύ ωραίος ο κόκορας και με το χοντρό μακαρόνι άλλο πράγμα!
    #
    Σχόλιο από golfo, 14-6-09  
    μια χαρα φαγητο ,τελειο,το τρωγαμε συχνα τις κυριακες.
    #
    Σχόλιο από zanice, 15-6-09  
    Τελευταία κάναμε ένα κοτέτσι με 8 κότες και ένα κόκορα μόνο και μόνο για τα αβγά τους...δεν σου κρύβω ότι από τότε που διάβασα την συντάγη σου βλέπω τον κόκορα με άλλο μάτι...Το κρίμα στο λαιμό σου χιχιχι!!!!!!!Μόλις βρω εκτελεστή θα τη κάνω τι συνταγή και θα επανέλθω για τα πιρουνάκια.
    ΑΝΤΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! ΠΉΓΑΙΝΕ ΝΑ ΑΓΟΡΆΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΚΟΚΟΡΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-6-09  
    Να σας ρωτήσω κάτι.Αν βράσουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα αφού βγάλουμε τον κόκορα δε θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα;
    #
    Σχόλιο από zanice, 1-7-09  
    Τον έκανα τελικά τον κόκορα με όλα τα μπαχαρικά που γράφεις.Πολύ νόστημος...με μια μικρή παραλλαγή, αντί μακαρόνια, πιλαφάκι!!!
    #
    Σχόλιο από Φαίδρα, 7-7-09  
    λοιπον το δοκιμασα εχθές και τα λιγόφαγα παιδάκια μου έφαγαν δυο πιάτα. Θεϊκό ο καλός μου δε , έκοβε βόλτες όλη την νύχτα να χωνέψει!
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 19-8-09  
    Έβαλα 5 πηρουνάκια στην Παστιτσάδα αλλά ειλικρινά νομίζω ότι την αδίκησα. Χθες έφτιαξα τον κόκκορα που μου έστειλαν από το χωριό χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη συνταγή και πρέπει να ομολογήσω ότι η γεύση του φαγητού ήταν πραγματικά εξαιρετική, απίστευτη, μοναδική. Πρόκειται για την καλύτερη συνταγή για κόκκορα κρασάτο που έχω δοκιμάσει ποτέ. Φτιάξτε το και δεν θα μετανιώσετε, κάθε μπουκιά είναι κι ένα ταξίδι στη γεύση...
    #
    Σχόλιο από Stylianos, 29-9-09  
    Την ωρα αυτη ειμαι στην φαση πριν την προσθεση του πελτε μοσχομυρισε το σπιτι
    (δυστηχως δεν ειχα κιμυνο)...........
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-9-09  
    Οι ντομάτες οι φρέσκιες βγάλανε πολύ "νερό" με αποτέλεσμα η σάλτσα παρότι έβρασε 2 ώρες με ανοιχτή την κατσαρόλα να είναι και πάλι πολύ νερουλή.Το λάδι είναι ελάχιστο με αποτέλεσμα να μη γίνεται πολύ λαδερή και βαριά η σάλτσα(έβαλα και το μισό σκόρδο).Όμως η σάλτσα ήταν πολύ νερουλή.Αν την ξανακάνω θα αφαιρέσω το κοτόπουλο και θα βράσω τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα αυτή (καθώς είναι πολύ νερουλή και θα χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμα).Αν βράσω τα μακαρόνια χωριστά όπως έκανα τώρα και όπως λέει η συνταγή θα βάλω ντοματοχυμό και όχι φρέσκια ντομάτα.Σαν γεύση ήταν καλή αλλά ήταν τόσο νερουλή η σάλτσα που τελικά δεν ήταν πετυχημένη...Τα αστεράκια για τη γεύση...
    #
    Σχόλιο από tsourapo, 23-10-09  
    #
    Σχόλιο από johnpapas, 22-11-09  
    5 οι πηρουναρες!!!!!!!!!
    καταπληκτικος ο κοκκορικος
    η δε σαλτσα που εκανε? μοναδικη!!!!!
    η καλυτερη μακαροναδα σε νοστιμια!!!!
    τα μακαρονια χοντρα με τρυπα ολο το ζουμι της σαλτσας μεσα στο μακαρονι πω πω τρελαθηκα!!!!
    Α!!!! και ο κοκορας αλανιαρης!!!!
    τελειο το φαγητο με λιγα λογια
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-12-09  
    τελειο!!!
    #
    Σχόλιο από ariaaaaaaa, 29-1-10  
    fusika 5 pirounakia gia tin pastitsada mas!i saltsa tis pastitsadas einai theiki..meno thessaloniki kai otan mageireuo pastitsada kratao s ena mpolaki saltsa giati edo oi pites tous apo tis psistaries den exoun saltsa kai tous fainetai polu periergo otan tous leo oti saltsa paromoia me tis pastitsadas vazoume stis pites mas!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-3-10  
    Μωρέ τι νοστιμιά ήταν τούτο;;; Εξαιρετική συνταγή, μυρωδάτη και παραδοσιακή! Ο κόκκορας έλιωνε στο στόμα και το συνόδευσα με παπαρδέλλες.
    #
    Σχόλιο από mikrimageirisoula, 13-5-10  
    5 πιρουνακια!τωρα θα το φτιαξω αλλα απο τα υλικα που γραφεις μου φαινεται πως θα γινει τελειο κ πολυ γευστικο!!τρεχω να φτιαξω τον κοκκορα!
    #
    Σχόλιο από ekolaptomenos sef, 31-12-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 16-2-12  
    Πολύ ωραία συνταγή! Έτσι το κάνω κι' εγώ απλά δεν βάζω βασιλικό και κύμινο. Στο τέλος δεν ρίχνω τα μακαρόνια στη σάλτσα, αλλά προσθέτω λίγη επάνω τους για να μην βαρύνω πολύ το φαγητό. Α.. και κρασί βάζω ότι έχω..!
    #
    Σχόλιο από sunshine..., 13-1-13  
    Εκπληκτικη η συνταγη σου, αλλα εκανα μερικες παραλλαγες...δεν εβαλα βουτυρο Κερκυρας θα γινοταν αρκετα βαρυ και στο τελος οταν ειχαν ψιλο γινει τα μακαρονια τα εβαλα να βρασουν μεσα στην σαλτσα για 2'.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ
    πουλερικα
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΖΥΜΑΡΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της johnpapas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 111 αγαπημένων συνταγών, του/της ΒΑΡΒΙ
    Φαγητά
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα