κύρια φωτογραφία συνταγής Κοκορέτσι χωρίς έντερα στο φούρνο
κοκωνακι
κοκωνακι @kokonaki
,Ελλαδα

Κάποτε συζητούσα με μία θεία μου για ένα πασχαλιάτικο τραπέζι που θα έκανα και που λόγω καιρού δεν θα μπορούσαμε να ψήσουμε έξω. Τότε μου έδωσε αυτή τη συνταγή, κάτι μεταξύ κοκορετσιού και τζιγεροσαρμάδων που ο άντρας μου λάτρεψε και πάντα όποτε κάνω τραπέζι πασχαλινό τη φτιάχνω αλλά και όταν πάω αλλού τους την πάω δώρο (γιατί μου τη ζητάνε).

Λίγα μυστικά ακόμα

Η δοσολογία βγάζει 2 μέτρια ρολά. Εγώ πολλές φορές χρησιμοποιώ μόνο το ένα και το άλλο μόλις κρυώσει το βάζω τυλιγμένο στην κατάψυξη για μια άλλη φορά.Αποφεύγω να βάζω πατάτες να ψηθούν μαζί γιατί βγάζει πολύ λίπος η συκωταριά και η σκέπη στο ψήσιμο (το οποίο φυσικά πετάω).Ζητάμε από το χασάπη να μην είναι σκισμένες οι σκέπες.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 μέτρια ρολά
  1. 1 μέτρια κατσικίσια συκωταριά
  2. 4 σκέπες (μπόλιες)
  3. 2 αυγά + 1 κρόκος
  4. αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  5. 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  6. ξύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά τη συκωταριά και την αφήνουμε να στραγγίσει στο τρυπητό. Πλένουμε επίσης πολύ καλά τη σκέπη και τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό και ξύδι να μείνει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα

  2. 2

    Κόβουμε με ένα ψαλίδι τη συκωταριά σε κομμάτια μεγάλου ζαριού. Βάζουμε και λίγα γλυκάδια αν θέλουμε (αυτά ψιλοκομμένα).

  3. 3

    Χτυπάμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε στην κομμένη συκωταριά και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι και ρίγανη. Ρίχνουμε τη φρυγανιά, μία-μία τις κουταλιές γιατί θέλουμε απλά να μην έχει πολλά υγρά όχι να γίνει "στούμπος".

  4. 4

    Βγάζουμε την σκέπη από το νερό με το ξύδι, τη στεγνώνουμε λίγο προσεκτικά και την ανοίγουμε πάνω σέ ένα δίσκο.

  5. 5

    Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος μέσα και προσεκτικά διπλώνουμε τη σκέπη (όπως διπλώνουμε τον ντολμά) πρώτα τα πλαϊνά και μετά το πάνω, κάτω. Βάζουμε στο ταψί με το δίπλωμα από κάτω. Επαναλαμβάνουμε και για το 2ο ρολό.

  6. 6

    Αλείφουμε τα ρολά με κρόκο αυγού και αφού ρίξουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψάκι τα φουρνίζουμε σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για δύο ώρες. Επειδή πολλές φορές η σκέπη είναι λεπτή γι'αυτό πάντα παίρνω λίγη παραπάνω και αφού φτιάξω τα ρολά βάζω κι ένα δεύτερο κομμάτι από πάνω το οποίο ίσα που φτάνει και το στερεώνω από κάτω από τα ρολά (δεν το τυλίγω δηλαδή ολόκληρο).

  7. 7

    Κάθε μισάωρο ελέγχουμε τα ρολά και τα βρέχουμε με ένα πινέλο που βουτάμε στο ζουμί τους.

  8. 8

    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν (γιατί αν προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε ζεστά θα διαλυθούν) και μετά τα σερβίρουμε σε πιατέλα (χωρίς καθόλου από το λίπος του ταψιού) κομμένα φέτες μαζί με γιαούρτι στραγγιστό που τους πάει τέλεια.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

lenakon
lenakon @cook_8459434
Μονο απο την περιγραφη,φανταζομαι ποσο νοστικη θα ειναι.Μπορει να γινει και με αρνισια συκωταρια?

Και για να ειμαι ειλικρινης προτιμω κατι τετοιο παρα τα εντερακια που δεν ξερω ποσο καθαρα ειναι.

Ωραια ιδεα μας εδωσες.(εστω και λιγο ανεπικαιρη...)

Από

κοκωνακι
στις
,Ελλαδα