Κόλυβα Θεσσαλονίκης

Bαθμολογία: 4.7143
       
 
7 ψήφοι
frapedia, 19.06.09

Περιγραφή

Γλυκά κόλυβα όπως στη Θεσσαλονίκη.
Κόλυβα Θεσσαλονίκης
photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ σιτάρι αποφλειωμένο
  • 150 γρ καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα ανάλατα χονδροκομμένα
  • 150 γρ καρυδοψιχα χονδροκομμένη
  • 60 γρ σταφίδες ξανθές
  • 250 - 300 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1,5 περίπου ποτήρι καβουρδισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλυκού κύμινο
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • Κουφέτα ασπρα και ασημένα μπιλάκια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Ειδικές περιστάσεις: Για μνημόσυνα
Φτιάχνει: 1 μετριο βαθύ πιάτο
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 7 ώ (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεπλένω το σιτάρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό να το σκεπάσει αρκετά και το μουλιάζω για 2-3 ώρες μετά έτσι όπως είναι το βράζω για 2-3 ώρες ώσπου ν ανοίξει και να φουσκώσει κλείνω την εστία και τ αφήνω στο μάτι για 1 ώρα (προσοχή να χει αρκετο νερό η κατσαρολα).
  3. Το στραγγίζω, το ξεπλένω με κρύο νερό και το απλώνω καλα σε μια πετσέτα να στεγνώσει για 3-4 ώρες ανακτεύοντάς το ανα διαστήματα.
  4. Αναμυγνείω τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και 5-6 κουταλιές σούπας από το καβουρδισμένο αλεύρι με το σιτάρι. Σε περίπτωση που μετά τη μίξη το σιτάρι είναι κάπως υγρό μπορείτε να προσθέσετε λίγη φρυγανιά τριμμένη.
  5. Τα ρίχνω όλα σ'ενα πιάτο (ή στο σκεύος που θέλω να χρησιμοποιήσω) το πατάω πολύ καλά με τα χέρια και απλώνω από πάνω κοσκινίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι να καλύψει καλά την επιφάνεια.
  6. Χρησιμοποιώντας μια μεμβράνη ισιώνω το αλεύρι και κοσκινίζω από πάνω την άχνη ζάχαρη.
  7. Πάλι με μια μεμβράνη ισιώνω την άχνη και με τα κουφέτα κάνω ένα σταυρό και τα ασημένια μπαλάκια στολίζω γύρω γύρω.
ΠΩΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
  1. Σ ενα ταψάκι απλώνω το αλεύρι και το βάζω στο γκριλ για 1 λεπτό περίπου ή μέχρι να ξανθύνει ανακατεύοντας το ενδιάμεσα

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό της γεύσης είναι στο κύμινο. Δοκιμάστε το σιτάρι και προσθέστε ανάλογα με το πως σας αρέσει.

Σχετικές συνταγές

Κόλυβα ή σπερνά Κόλυβα ή σπερνά
4.75
       
       
(4)
Κόλυβα χωρίς γλουτένη Κόλυβα χωρίς γλουτένη
5
       
       
(1)
Κόλυβα Κόλυβα
4.7083
       
       
(24)
Σταρόζουμο ή κολυβοζούμι Σταρόζουμο ή κολυβοζούμι
4.875
       
       
(8)

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από Lemonitsa, 5-2-10  
    Φίλη Φραπεδιά,
    Συγχαρητήρια για την σκέψη σου να μας δώσεις μια συνταγή που τιμά τα πρόσωπα που χάσαμε και που θα είναι πολύ χρήσιμη, ιδιαίτερα τώρα που έρχονται τα Ψυχοσάββατα. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Επειδή την έκανα τον Οκτώβριο για το Ψυχοσάββατο του Αγ. Δημητρίου (για την Θεσσαλονίκη το Σάββατο πριν την γιορτή του Αγ. Δημητρίου είναι σημαντικό ψυχοσάββατο) έχω να παρατηρήσω το εξής: Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε μισό κιλό σιτάρι και, προς Θεού, δεν θέλει τόσες ώρες βράσιμο. Μια ωρίτσα περίπου μέχρι να σκάσει το σιτάρι. Το έκανα όπως το έδεινες και τρώγαμε πουρέ σιτάρι που το ψάχναμε ανάμεσα στο αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο ο συνδυασμός των υλικών που δίνεις, έχουν ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από frapedia, 7-2-10  
    Xμμμ lemonitsa ισως και να χεις δικιο, γιατι η αληθεια ειναι οτι εχω πολυ καιρο να την κανω. θα τη διορθώσω :)
    #
    Σχόλιο από pap.maria, 23-2-11  
    τελεια συνταγη!την εκανα στα τριμηνα του μπαμπα μου και ενθουσιαστηκαν ολοι!θα την κανω και τωρα ξανα.Μονη σημειωση οτι το σιταρι το εβρασα για μια ωρα περιπου.πεντε πιρουνακια κι αυτο γιατι μονο τοσα εχει!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-3-11  
    Πρώτη φορά έφτιαξα κόλυβα, το είχα πολλούς μήνες στο μυαλό μου.
    Έκανα κάτι που γαλήνεψε το μέσα μου....και μόνο γι'αυτό ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από maratsi, 10-12-11  
    Τα ετοιμασα για τον χρονο του πατερα μου!! εγιναν παρα πολυ νοστιμα με λιγοτερο βρασιμο και προσθεσα αντι για φρυγανια ,πτι μπερ μπισκοτα τριμενα και καβουρντισμενα !!!Ολα μεσα στην ζωη ειναι και χρειαζονται και αυτες οι συνταγες για εμας τους καινουριους που δεν γνωριζουμε!! ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από frapedia, 10-12-11  
    να σαι καλα ολοι σας.... να θυμαστε τους αγαπημενους σας με αγαπη
    #
    Σχόλιο από roula1983, 11-5-12  
    Αν βράσω το σιτάρι στη χύτρα γνωρίζει κανείς πόση ώρα πρέπει να το αφήσω;
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 12-5-12  
    Εγώ το βράζω πάντα στν χύτρα γύρω στα 25 με 30 λεπτά και είναι οκ. Τώρα ίσως έχει να κάνει και με το πόσο σκληρό είναι το στάρι...εγώ χρσιμοποιώ το 3α
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 1-6-12  
    Το σιτάρι το βράζω 1 ώρα και αντί για κύμινο βάζω γαρύφαλλο σκόνη!
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΑΤΑ, 19-1-13  
    ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή...αν και έβγαλα ένα μέσο όρο απο όλες τις συνταγές εδώ...είναι πολύ χρήσιμο...να τονίσω όμως ότι τους ξηρούς καρπούς του καβουρδίζουμε για να τους θωρακίσουμε απο την υγρασία και να μείνουν περισσότερο τραγανοί όχι για το χρώμα που παίρνουν...ευχαριστώ και πάλι!!!!

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Lemonitsa, 5-2-10  
    Φίλη Φραπεδιά,
    Συγχαρητήρια για την σκέψη σου να μας δώσεις μια συνταγή που τιμά τα πρόσωπα που χάσαμε και που θα είναι πολύ χρήσιμη, ιδιαίτερα τώρα που έρχονται τα Ψυχοσάββατα. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Επειδή την έκανα τον Οκτώβριο για το Ψυχοσάββατο του Αγ. Δημητρίου (για την Θεσσαλονίκη το Σάββατο πριν την γιορτή του Αγ. Δημητρίου είναι σημαντικό ψυχοσάββατο) έχω να παρατηρήσω το εξής: Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε μισό κιλό σιτάρι και, προς Θεού, δεν θέλει τόσες ώρες βράσιμο. Μια ωρίτσα περίπου μέχρι να σκάσει το σιτάρι. Το έκανα όπως το έδεινες και τρώγαμε πουρέ σιτάρι που το ψάχναμε ανάμεσα στο αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο ο συνδυασμός των υλικών που δίνεις, έχουν ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από frapedia, 7-2-10  
    Xμμμ lemonitsa ισως και να χεις δικιο, γιατι η αληθεια ειναι οτι εχω πολυ καιρο να την κανω. θα τη διορθώσω :)
    #
    Σχόλιο από pap.maria, 23-2-11  
    τελεια συνταγη!την εκανα στα τριμηνα του μπαμπα μου και ενθουσιαστηκαν ολοι!θα την κανω και τωρα ξανα.Μονη σημειωση οτι το σιταρι το εβρασα για μια ωρα περιπου.πεντε πιρουνακια κι αυτο γιατι μονο τοσα εχει!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-3-11  
    Πρώτη φορά έφτιαξα κόλυβα, το είχα πολλούς μήνες στο μυαλό μου.
    Έκανα κάτι που γαλήνεψε το μέσα μου....και μόνο γι'αυτό ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από maratsi, 10-12-11  
    Τα ετοιμασα για τον χρονο του πατερα μου!! εγιναν παρα πολυ νοστιμα με λιγοτερο βρασιμο και προσθεσα αντι για φρυγανια ,πτι μπερ μπισκοτα τριμενα και καβουρντισμενα !!!Ολα μεσα στην ζωη ειναι και χρειαζονται και αυτες οι συνταγες για εμας τους καινουριους που δεν γνωριζουμε!! ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από frapedia, 10-12-11  
    να σαι καλα ολοι σας.... να θυμαστε τους αγαπημενους σας με αγαπη
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 12-5-12  
    Εγώ το βράζω πάντα στν χύτρα γύρω στα 25 με 30 λεπτά και είναι οκ. Τώρα ίσως έχει να κάνει και με το πόσο σκληρό είναι το στάρι...εγώ χρσιμοποιώ το 3α
    #
    Σχόλιο από ΜΠΙΣΚΟΤΙΤΣΑ, 1-6-12  
    Το σιτάρι το βράζω 1 ώρα και αντί για κύμινο βάζω γαρύφαλλο σκόνη!
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΑΤΑ, 19-1-13  
    ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή...αν και έβγαλα ένα μέσο όρο απο όλες τις συνταγές εδώ...είναι πολύ χρήσιμο...να τονίσω όμως ότι τους ξηρούς καρπούς του καβουρδίζουμε για να τους θωρακίσουμε απο την υγρασία και να μείνουν περισσότερο τραγανοί όχι για το χρώμα που παίρνουν...ευχαριστώ και πάλι!!!!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από roula1983, 11-5-12  
    Αν βράσω το σιτάρι στη χύτρα γνωρίζει κανείς πόση ώρα πρέπει να το αφήσω;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Σχετικές οδηγίες

    Δίσκος μνημόσυνου
    Προστέθηκε από MAGEIRISSA
    4.8571
           
           
    (7)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σπιτικο θα γινει.....
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της konkou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    Νηστίσημα
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της dcroula
    Ειδικές περιστάσεις
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1