κύρια φωτογραφία συνταγής Κόλυβα Θεσσαλονίκης
frapedia
frapedia @cook_8449823
Thessaloníki, Greece

Γλυκά κόλυβα όπως στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό της γεύσης είναι στο κύμινο. Δοκιμάστε το σιτάρι και προσθέστε ανάλογα με το πως σας αρέσει.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
1 μετριο βαθύ πιάτο
  1. 250 γρ σιτάρι αποφλειωμένο
  2. 150 γρ καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα ανάλατα χονδροκομμένα
  3. 150 γρ καρυδοψιχα χονδροκομμένη
  4. 60 γρ σταφίδες ξανθές
  5. 250-300 γρ άχνη ζάχαρη
  6. 1,5 περίπου ποτήρι καβουρδισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  7. 1 κ. γλυκού κύμινο
  8. 1 κ. γλυκού κανέλα
  9. Κουφέτα ασπρα και ασημένα μπιλάκια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεπλένω το σιτάρι.

  2. 2

    Σε μια κατσαρόλα βάζω νερό να το σκεπάσει αρκετά και το μουλιάζω για 2-3 ώρες μετά έτσι όπως είναι το βράζω για 2-3 ώρες ώσπου ν ανοίξει και να φουσκώσει κλείνω την εστία και τ αφήνω στο μάτι για 1 ώρα (προσοχή να χει αρκετο νερό η κατσαρολα).

  3. 3

    Το στραγγίζω, το ξεπλένω με κρύο νερό και το απλώνω καλα σε μια πετσέτα να στεγνώσει για 3-4 ώρες ανακτεύοντάς το ανα διαστήματα.

  4. 4

    Αναμυγνείω τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και 5-6 κουταλιές σούπας από το καβουρδισμένο αλεύρι με το σιτάρι. Σε περίπτωση που μετά τη μίξη το σιτάρι είναι κάπως υγρό μπορείτε να προσθέσετε λίγη φρυγανιά τριμμένη.

  5. 5

    Τα ρίχνω όλα σ'ενα πιάτο (ή στο σκεύος που θέλω να χρησιμοποιήσω) το πατάω πολύ καλά με τα χέρια και απλώνω από πάνω κοσκινίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι να καλύψει καλά την επιφάνεια.

  6. 6

    Χρησιμοποιώντας μια μεμβράνη ισιώνω το αλεύρι και κοσκινίζω από πάνω την άχνη ζάχαρη.

  7. 7

    Πάλι με μια μεμβράνη ισιώνω την άχνη και με τα κουφέτα κάνω ένα σταυρό και τα ασημένια μπαλάκια στολίζω γύρω γύρω.

  8. 8

    Σ ενα ταψάκι απλώνω το αλεύρι και το βάζω στο γκριλ για 1 λεπτό περίπου ή μέχρι να ξανθύνει ανακατεύοντας το ενδιάμεσα

Σχόλια (12)

Lemonitsa
Lemonitsa @cook_8466606
Φίλη Φραπεδιά,\r\nΣυγχαρητήρια για την σκέψη σου να μας δώσεις μια συνταγή που τιμά τα πρόσωπα που χάσαμε και που θα είναι πολύ χρήσιμη, ιδιαίτερα τώρα που έρχονται τα Ψυχοσάββατα. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Επειδή την έκανα τον Οκτώβριο για το Ψυχοσάββατο του Αγ. Δημητρίου (για την Θεσσαλονίκη το Σάββατο πριν την γιορτή του Αγ. Δημητρίου είναι σημαντικό ψυχοσάββατο) έχω να παρατηρήσω το εξής: Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε μισό κιλό σιτάρι και, προς Θεού, δεν θέλει τόσες ώρες βράσιμο. Μια ωρίτσα περίπου μέχρι να σκάσει το σιτάρι. Το έκανα όπως το έδεινες και τρώγαμε πουρέ σιτάρι που το ψάχναμε ανάμεσα στο αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο ο συνδυασμός των υλικών που δίνεις, έχουν ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.

Από

frapedia
frapedia @cook_8449823
στις
Thessaloníki, Greece