Κόλυβα

Bαθμολογία: 4.7083
       
 
24 ψήφοι
doctor, 25.12.07

Περιγραφή

Πολλοι απο εμας εχουμε χασει καποιους δικους μας.. Θελουμε να τους τιμησουμε οπως και εν ζωη, ηορδοθοξος παραδοση προσταζει κολυβα. Έτσι κανουμε και προσφερουμε εις μνημην τους κολυβα ευχομενοι να ειναι καπου καλυτερα απο εδω..
Κόλυβα

Τι χρειαζόμαστε:

  • σιταρι
  • γαρυφαλο
  • καρυδια
  • φουντουκια
  • αμυγδαλα
  • ροδι
  • μαιντανο
  • κυμινο
  • σουσαμι
  • αλευρι
  • ζαχαρη
  • μπισκοτα πτι μπερ
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Ειδικές περιστάσεις: Για μνημόσυνα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κατ' αρχας βραζουμε το σιταρι εως να βρασει καλα και να σκασει (διογκωθει). Το βγαζουμε, το ξεπλενουμε για να φυγει η γλιτσα, το βαζουμε σε ενα τρυπητο για περιπου καμια ωρα (αν ειναι καλοκαιρι στο ψυγειο), μετα παίρνουμε καθαρο λευκο σεντονι ή τραπεζομαντιλο και το απλωνουμε επανω. Ειναι ετοιμα οταν ξεκολανε πλεον απ το πανι, περιπου 4ωρες.
  2. Περναμε απ το τηγανι μας τα αμυγδαλα, τα φουντουκια και το σουσαμι για να παρουν χρωμα, οπως επισης και το αλευρι εως οτου γινει μπεζ.
  3. Οταν κανουμε ολα αυτα περνουμε ενα κουβαδακι ή ενα μεγαλο μπολ και ριχνουμε μεσα το σιταρι, τους ξηρους καρπους και τα μπισκοτα (τα οποια ολα αυτα τα εχουμε θρυματισει) καθως και τα αρωματικα.
  4. Οταν ανακατευτουν ολα παιρνουμε το δισκο και τα τοποθετουμε μεσα. Ριχνουμε απο πανω χωρις να το ανακατεψουμε το αλευρι το ψημενο και παλι απο πανω την ζαχαρη (προσοχη ποτε την ζαχαρη μεσα στα κολυβα, ζαχαρωνει)
  5. Παιρνουμε μια χαρτοπετσετα, την ανοιγουμε και παταμε την ζαχαρη για να κατσει ομοιομορφα παντου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Κανουμε το σχεδιο ενα σταυρο και δεξια αριστερα τα αρχικα του νεκρου. Το στολισμα γινεται ή με κουφετα ή σοκολατενιες ελιτσες ή ξηρους καρπους.

Σχετικές συνταγές

Κόλυβα ή σπερνά Κόλυβα ή σπερνά
4.75
       
       
(4)
Κόλυβα Θεσσαλονίκης Κόλυβα Θεσσαλονίκης
4.7143
       
       
(7)
Κόλυβα χωρίς γλουτένη Κόλυβα χωρίς γλουτένη
5
       
       
(1)

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-12-07  
    Το καλυτερο μου ,μη γελασει κανεις ,ενταξει? Βαζω και καρυδα τριμμενη ,δοκιμασε το.Για να σοβαρευτουμε ,μπραβο σου ,που τη καταχωρησες την συνταγη ,ετσι για να μην ξεχναμε και τις παραδοσεις.
    #
    Σχόλιο από aggelikouli, 27-12-07  
    Πολύ καλά έκανες και έβαλες αυτή τη συνταγή! Στην οικογένειά μου, πάντως, δε βάζουμε κύμινο & μπισκότα. Και οι ξανθές σταφίδες ταιριάζουν. Αν θέλει κάποιος μπορεί να βάλει και καραμελάκια ειδικά για κόλυβα.
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 28-12-07  
    Πωπω δικε μου συνταγη για γιορτινες μερες!!!!! Εγραψες!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 28-12-07  
    Mαλλον εκανες λαθος ,ηθελες να γραψεις κανελα και εγραψες κυμινο?
    #
    Σχόλιο από ditop, 31-10-08  
    Κυμινο βάζουν στα κόλυβα. Αντί για πτι-μπερ εμείς βάζουμε φρυγανιά τριμμένη. Εκτός από την κλασική χρήση τους, είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό για παιδάκια.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 31-10-08  
    Εμεις παντως δεν βαζουμε κυμινο.Αντι για πτι μπερ ειναι πολυ καλη πουδρα στραγαλιου μαλακου
    #
    Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 28-11-08  
    εμεις δεν βαζουμε γαρυφαλο και κιμινο
    αλλα κολιαντρο τριμενο και αμυγδαλα
    ασπρισμενα
    #
    Σχόλιο από ROSA, 28-11-08  
    η κουνιάδα μου στην Κρήτη έβαζε αντί γιά αλεύρι ρεβυθάλευρο με την ίδια διαδικασία και γίνονταν καταπλικτικά πολύ πολύ νόστιμα.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 18-2-09  
    Η μαγειρική τελικά είναι παρούσα σε όλες τις περιστάσεις της ζωής και δίνει κουράγιο σε αυτούς που μένουν. Αντί για πτι μπερ έβαλα φρυγανιά τριμμένη, αφαίρεσα το κίμινο, και πρόσθεσα κανέλλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Για την μνήμη όσων αγαπάμε.
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 18-2-09  
    όταν χρειάστηκε να τα φτιάξω έβαλα στο σιτάρι που έβρασα 5-6 πορτοκαλόφυλλα ή λεμονόφυλλα και 1 λεμόνι κομένο στη μέση να πάρει μιά βράση....
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 18-2-09  
    καπως ετσι τα φτιαχνει και η μαμα μου αλλα οχι κιμινο και γαρυφαλλο, κι αντι πτι μπερ αλεθει στραγαλια αφρατα, και βαζει και σταφυδες ξανθες, κασιους,και ινδοκαρυδο.
    #
    Σχόλιο από VICKY B., 7-3-09  
    Σήμερα, λόγω της ημέρας, τα έφτιαξα και εγώ. Έγιναν πάρα πολύ ωραία! Χρησιμοποίησα ρεβυδάλευρο, το σουσάμι αφού το καβούρδισα το άλεσα για να τραβήξει και αυτό την υγρασία και να αναδείξει το άρωμα του. Έτριψα και φλούδα πορτοκαλιού και μοσχομυρίσανε.
    Να είμαστε καλά, να τιμήμουμε και να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας.
    Και ένα μυστικό, για να μην κολάει το στάρι στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο, περνάμε στην αρχή την κατσαρόλα με ένα κρεμμύδι κομμένο και μετά το πετάμε. Δεν κολάνε καθόλου.
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 7-3-09  
    Ετσι τα φτιαχνω και εγω εκτος απο το κυμινο.Δοκιμαστε αντι φρυγανιας να βαλετε παξιμαδια γλυκανισου .
    #
    Σχόλιο από gourouna, 7-3-09  
    Μπραβο σου ντοκτορ .
    Η μανα μου τα εφτιαχνε για τους παππουδες μου αλλα αντι για αλευρι κ μπισκοτο επερνε στραγαλαλευρο κ παξιμαδαλευρο,ανακατευε μια ποσοτητα απο αυτα μεσα στα κολυβα συν οτι αλλο ηθελε να βαλει[πλουσια πρεπει να ειναι να τους καλοπιασουμε εκεινους επανω. να τους ευχαριστησουμε να πουν καλο λογο για τον παππου η την γιαγια].
    Υστερα επερνε λαδοκολλα και αφου εβαζε πρωτα το παξιμαδαλευρο το παταγε καλα να γινει επιπεδη επιφανεια,υστερα η ιδια διαδικασια με το στραγαλαλευρο,μετα η αχνη και το κεντημα του δισκου.
    Παντα ειχε ενα καθαρο φτερο κοτας για να καθαριζει τα περισεματα κ για να κανει τα σχεδια που ειχε σκεφτει για το στολισμα.
    #
    Σχόλιο από gourouna, 7-3-09  
    Ξεχασα να σου πω οτι φτιαχναμε μαρεγγα με ασπραδι κ λεμονι κ κολλαγε τα στολιδια κ τα κουφετα.
    Επειδη ειναι μοναδικη η συνταγη σου 5πειρουνια κ απο μενα. Νασαι καλα.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 1-5-09  
    εμένα η γιαγιά μου τα βράζει απο την προηγούμενη μέρα . καβουρντίζει το σουσάμι και το κοπανάει στο γουδί. βάζει μαιντανό και ρόδι.και για την υγρασία γαλέτα. Αν και δέν έχω δοκιμάσει την εκδοχή σου θα βάλω 5 πιρουνάκια μόνο και μόνο για το ότιτην έβαλες . καλό είναι να κρατάμε τα έθημα.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 1-5-09  
    #
    Σχόλιο από vpg, 8-8-09  
    #
    Σχόλιο από despina*agapi, 9-11-09  
    Για πρωτη φορα χρειαστηκε να κανω αυτη την συνταγή λογω ανάγκης . ευχαριστώ πολυ για την βοηθεια και μπορω να πω οτι για πρωτη μου φορα τους εξεπληξα!!!και ειδικα με το ροδι που κατα σύμπτωση ειχα αφθονα λογω δενδρου στον κηπο μας. Μια φίλη μου ειπε οτι στην Δραμα δεν χρησιμοποιουν ροδι και μαιντανο, και αντι για αχνη ζαχαρη βαζουν την κανονικη το εχετε δοκιμάσει??
    #
    Σχόλιο από glykoula, 9-11-09  
    Καλη μου despoina*agapi,αχριαστες να ειναι τετοιες συνταγες.Εμενα η γιαγια μου, μου λεει οτι εκτος οτι του χρωματος που εχουν αυτα τα δυο και αλλαζει λγο την οψη των κολυβον,μου λεει κ οτι τον μαιντανο τον βαζουν για να ειναι δροσερη η ψυχη του νεκρου κ το ροδι για να ειναι παντα ευχαριστη λογο του χρωματος του ροδιου.
    Καλο ειναι να τα βαζουμε μονο κ μονο λογο του χρωματος του δηνει αλλει εμφανιση.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 28-12-07  
    Πωπω δικε μου συνταγη για γιορτινες μερες!!!!! Εγραψες!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 18-2-09  
    όταν χρειάστηκε να τα φτιάξω έβαλα στο σιτάρι που έβρασα 5-6 πορτοκαλόφυλλα ή λεμονόφυλλα και 1 λεμόνι κομένο στη μέση να πάρει μιά βράση....
    #
    Σχόλιο από gourouna, 7-3-09  
    Ξεχασα να σου πω οτι φτιαχναμε μαρεγγα με ασπραδι κ λεμονι κ κολλαγε τα στολιδια κ τα κουφετα.
    Επειδη ειναι μοναδικη η συνταγη σου 5πειρουνια κ απο μενα. Νασαι καλα.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 1-5-09  
    #
    Σχόλιο από vpg, 8-8-09  
    #
    Σχόλιο από despina*agapi, 9-11-09  
    Για πρωτη φορα χρειαστηκε να κανω αυτη την συνταγή λογω ανάγκης . ευχαριστώ πολυ για την βοηθεια και μπορω να πω οτι για πρωτη μου φορα τους εξεπληξα!!!και ειδικα με το ροδι που κατα σύμπτωση ειχα αφθονα λογω δενδρου στον κηπο μας. Μια φίλη μου ειπε οτι στην Δραμα δεν χρησιμοποιουν ροδι και μαιντανο, και αντι για αχνη ζαχαρη βαζουν την κανονικη το εχετε δοκιμάσει??
    #
    Σχόλιο από glykoula, 9-11-09  
    Καλη μου despoina*agapi,αχριαστες να ειναι τετοιες συνταγες.Εμενα η γιαγια μου, μου λεει οτι εκτος οτι του χρωματος που εχουν αυτα τα δυο και αλλαζει λγο την οψη των κολυβον,μου λεει κ οτι τον μαιντανο τον βαζουν για να ειναι δροσερη η ψυχη του νεκρου κ το ροδι για να ειναι παντα ευχαριστη λογο του χρωματος του ροδιου.
    Καλο ειναι να τα βαζουμε μονο κ μονο λογο του χρωματος του δηνει αλλει εμφανιση.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΓΙΑ, 16-11-09  
    Γειά σας. Είμαι καινούργια στην παρέα σας. ήθελα να ρωτήσω εάν κάποιος ξέρει πως γίνονται αυτά τα επαγγελματικά σχέδια που δείχνει η φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από ddora, 18-2-10  
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 18-10-10  
    Τα εφτιαξα χωρις κυμινο και μπισκοτα,και για να πω την αληθεια πρωτη φορα ακουω-βλεπω μπισκοτα σε κολυβα! Κατα τα αλλα μια χαρα συνταγη.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 18-10-10  
    Κ εγω πρωτη φορα βλεπω μπισκοτα σε κολυβα,βεβαια υπαρχει εξηγηση, γαι να κραταει την υγρασια, βεβαια εμενα η γιαγια μου που εχει συνταγη απο την μαμα της κ ειναι σμηρναιηκη συνταγη, βαζει οτι υλικα εχει παραπανο η συνταγη εκτος μπισκοτα,αλλα βαζει μπολικο στραγαλι κιτρινο σε σκονη.
    #
    Σχόλιο από tsof, 1-2-11  
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    #
    Σχόλιο από barbaraant, 24-2-11  
    Και εγώ πρώτη φορά ακούω για μπισκότα.
    Ηπεθερά μου βάζει ρεβυθάλευρο,κανέλα αντί κύμινο και κανινική ΄ζαχαρη αντι άχνη.Ακόμα τα κόλυβα είναι ωραιότερα αν τα στολίσεις αντί κουφετάκια με σταφύδες ρόδι και καρύδια.Παρόλα αυτά ο κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμά γι αυτό σε βαθμολογώ με 5 πηρουνάκια γιατί εδωσες συνταγή που αγγιζει
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 10-2-12  
    Τα εφτιαξα και γω και παρελειψα το γαρυφαλλο. Εβαλα σταφιδες ξανθες, ζαχαρη αχνη, φουντουκια, καρυδια, αμυγδαλα, κασιους αναλατα, μαιντανο, ροδι, σουσαμι καβουρντισμενο, αλευράκι καβουρντισμενο, ξυσμα λεμονιου και ποστοκαλιου και 2 σταλες νερο. Αιωνια η μνημη ολων οσων εχουν φυγει απο τη ζωη μα ειναι παντα στην καρδια μας.
    #
    Σχόλιο από Anastasia K, 5-3-12  
    Το πρώτο πράγμα που βάζουμε στον δίσκο είναι μαϊντανός και μάλιστα σε σχήμα σταυρού. Είναι συμβολικό για να αναπαυθούν οι ψυχές "σε τόπο χλοερό".
    Επίσης μην βάλετε ζάχαρη μέσα στα κόλυβα γιατί λιώνει και λασπώνει.
    Στα μέρη μας συνηθίζουμε να βάζουμε και σταφίδες, ξανθές και μαύρες.
    #
    Σχόλιο από GiannisPaok4, 11-7-12  
    Σήμερα έχασα την γιαγιά μου και θέλω να την τιμήσω... Θα κάνω αυτή την συνταγή αλλά θα ήταν πολύ χρίσημο, επιδή δεν ξαναέκανα κολιβα, να γράψετε και κάποια δοσολογία για τα υλικά...
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΑΤΑ, 19-1-13  
    ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή...αν και έβγαλα ένα μέσο όρο απο όλες τις συνταγές εδώ...είναι πολύ χρήσιμο...να τονίσω όμως ότι τους ξηρούς καρπούς του καβουρδίζουμε για να τους θωρακίσουμε απο την υγρασία και να μείνουν περισσότερο τραγανοί όχι για το χρώμα που παίρνουν...ευχαριστώ και πάλι!!!!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 27-2-13  
    Καλά έκανες και ανέβασες την συνταγή,είναι η παράδοσή μας!Ενδιαφέρουσες και οι υποσημειώσεις μελών της παρέας
    Με την βοήθεια όλων εφτιαξα σωστά και ωραία κόλυβα'
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 11-3-13  
    Τα κόλυβα είναι ότι μας απέμεινε που μπορούμε να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουμε χάσει. Εγώ δεν βάζω κύμινο αλλά τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο στραγάλι. Ανεβάζω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από july88, 10-7-13  
    Βγηκαν πολύ καλά
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από NTINA, 28-12-07  
    Mαλλον εκανες λαθος ,ηθελες να γραψεις κανελα και εγραψες κυμινο?
    #
    Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 28-11-08  
    εμεις δεν βαζουμε γαρυφαλο και κιμινο
    αλλα κολιαντρο τριμενο και αμυγδαλα
    ασπρισμενα
    #
    Σχόλιο από Glumbu, 11-7-11  
    να σας κάνω μια ερώτηση φιλί μου πόση ποσότητα πρέπει να έχουμε από το κάθε υλικό για να κάνουμε ας ενα μικρο ταψάκι κολυβα ?
    #
    Σχόλιο από anna koukou, 27-12-12  
    Χρονια Πολλα και Καλη Πρωτοχρονια!!!! Ειμαι νεο μελος στην παρεα σας και θα ηθελα να μαθω αν γνωριζετε με τι υλικο φτιαχνονται τα ζαχαρενια σχεδια στους δισκους μνημοσυνων. Προσφατα εφτιαξα ενα δισκο μονη μου και τον διακοσμησα με σχεδια απο royal-icing και ασημενια κουφετακια πανω στο στρωμα της αχνης.Θα μπορουσα να σκεπασω με το γλασο ολη την επιφανεια η χρησιμοποιουν κατι αλλο οι επαγγελματιες? ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας καθως και για τις υπεροχες συνταγες σας!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από matstath, 23-5-13  
    Πως μπορώ να τα κάνω να είναι γλυκά στη γεύση? Βάζω ζάχαρη κρυσταλλική αλλά μου ζαχαρώνει... και η άχνη που βάζω στο τέλος δεν αρκεί για να γίνουν γλυκά...
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 23-5-13  
    Εγώ βάζω και λίγη άχνη μέσα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Βέβαια αν θες να κάνεις σχέδιο από πάνω και βάλεις μπόλικη άχνη για να γίνει λευκό το πάνω μέρος, τότε δεν θα χρειαστεί να βάλεις καθόλου μέσα. Ρίχνεις ένα καλό ανακάτεμα όταν είναι να τα μοιράσεις και έρχονται στα ίσα τους (τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα).
    #
    Σχόλιο από roydi1271955, 26-6-13  
    γεια σας αν ξερετε πως κανουν τα ζαχαροπλαστεια την σαντυγι στο δισκο με τα κολυβα να πειτε.ευχαριστω

    12 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-12-07  
    Το καλυτερο μου ,μη γελασει κανεις ,ενταξει? Βαζω και καρυδα τριμμενη ,δοκιμασε το.Για να σοβαρευτουμε ,μπραβο σου ,που τη καταχωρησες την συνταγη ,ετσι για να μην ξεχναμε και τις παραδοσεις.
    #
    Σχόλιο από aggelikouli, 27-12-07  
    Πολύ καλά έκανες και έβαλες αυτή τη συνταγή! Στην οικογένειά μου, πάντως, δε βάζουμε κύμινο & μπισκότα. Και οι ξανθές σταφίδες ταιριάζουν. Αν θέλει κάποιος μπορεί να βάλει και καραμελάκια ειδικά για κόλυβα.
    #
    Σχόλιο από ditop, 31-10-08  
    Κυμινο βάζουν στα κόλυβα. Αντί για πτι-μπερ εμείς βάζουμε φρυγανιά τριμμένη. Εκτός από την κλασική χρήση τους, είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό για παιδάκια.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 31-10-08  
    Εμεις παντως δεν βαζουμε κυμινο.Αντι για πτι μπερ ειναι πολυ καλη πουδρα στραγαλιου μαλακου
    #
    Σχόλιο από ROSA, 28-11-08  
    η κουνιάδα μου στην Κρήτη έβαζε αντί γιά αλεύρι ρεβυθάλευρο με την ίδια διαδικασία και γίνονταν καταπλικτικά πολύ πολύ νόστιμα.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 18-2-09  
    Η μαγειρική τελικά είναι παρούσα σε όλες τις περιστάσεις της ζωής και δίνει κουράγιο σε αυτούς που μένουν. Αντί για πτι μπερ έβαλα φρυγανιά τριμμένη, αφαίρεσα το κίμινο, και πρόσθεσα κανέλλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Για την μνήμη όσων αγαπάμε.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 18-2-09  
    καπως ετσι τα φτιαχνει και η μαμα μου αλλα οχι κιμινο και γαρυφαλλο, κι αντι πτι μπερ αλεθει στραγαλια αφρατα, και βαζει και σταφυδες ξανθες, κασιους,και ινδοκαρυδο.
    #
    Σχόλιο από VICKY B., 7-3-09  
    Σήμερα, λόγω της ημέρας, τα έφτιαξα και εγώ. Έγιναν πάρα πολύ ωραία! Χρησιμοποίησα ρεβυδάλευρο, το σουσάμι αφού το καβούρδισα το άλεσα για να τραβήξει και αυτό την υγρασία και να αναδείξει το άρωμα του. Έτριψα και φλούδα πορτοκαλιού και μοσχομυρίσανε.
    Να είμαστε καλά, να τιμήμουμε και να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας.
    Και ένα μυστικό, για να μην κολάει το στάρι στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο, περνάμε στην αρχή την κατσαρόλα με ένα κρεμμύδι κομμένο και μετά το πετάμε. Δεν κολάνε καθόλου.
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 7-3-09  
    Ετσι τα φτιαχνω και εγω εκτος απο το κυμινο.Δοκιμαστε αντι φρυγανιας να βαλετε παξιμαδια γλυκανισου .
    #
    Σχόλιο από gourouna, 7-3-09  
    Μπραβο σου ντοκτορ .
    Η μανα μου τα εφτιαχνε για τους παππουδες μου αλλα αντι για αλευρι κ μπισκοτο επερνε στραγαλαλευρο κ παξιμαδαλευρο,ανακατευε μια ποσοτητα απο αυτα μεσα στα κολυβα συν οτι αλλο ηθελε να βαλει[πλουσια πρεπει να ειναι να τους καλοπιασουμε εκεινους επανω. να τους ευχαριστησουμε να πουν καλο λογο για τον παππου η την γιαγια].
    Υστερα επερνε λαδοκολλα και αφου εβαζε πρωτα το παξιμαδαλευρο το παταγε καλα να γινει επιπεδη επιφανεια,υστερα η ιδια διαδικασια με το στραγαλαλευρο,μετα η αχνη και το κεντημα του δισκου.
    Παντα ειχε ενα καθαρο φτερο κοτας για να καθαριζει τα περισεματα κ για να κανει τα σχεδια που ειχε σκεφτει για το στολισμα.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 1-5-09  
    εμένα η γιαγιά μου τα βράζει απο την προηγούμενη μέρα . καβουρντίζει το σουσάμι και το κοπανάει στο γουδί. βάζει μαιντανό και ρόδι.και για την υγρασία γαλέτα. Αν και δέν έχω δοκιμάσει την εκδοχή σου θα βάλω 5 πιρουνάκια μόνο και μόνο για το ότιτην έβαλες . καλό είναι να κρατάμε τα έθημα.
    #
    Σχόλιο από ypomoni, 17-11-09  
    Στην Κύπρο τα κόλλυβα τα κάνουμε συνήθως πιο παραδοσιακά. Σιτάρι, σισάμι, ρόδι, ασπρισμένα αμύγδαλα, σταφίδες και από μυρωδικά κανέλλα και γλυκάνισσο κοπανισμένο. Φτιάχνουμε βέβαια και αυτά με τη ζάχαρη άχνη.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Η τρελή ροδιά
    Η (τρελή, κατά τον Ελύτη) ροδιά είναι ένα φυτό ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Σχετικές οδηγίες

    Δίσκος μνημόσυνου
    Προστέθηκε από MAGEIRISSA
    4.8571
           
           
    (7)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ειδικές περιστάσεις
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της Roulita23
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 57 αγαπημένων συνταγών, του/της adala965
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της eleni72
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της eleni-