Κολοκυθάκια γεμιστά με σκόρδο και δυόσμο
Το φαγητό αυτό είναι μικρασιάτικο και είναι μια διαφορετική γεύση από αυτή που έχουμε οι περισσότεροι συνηθίσει για τα γεμιστά κολοκυθάκια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της γιαγιάς μου, που είχε έρθει από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξύνουμε και σκάβουμε τα κολοκύθια. Κρατάμε στην άκρη λίγο από το εσωτερικό των κολοκυθιών, αφ' ενός για να κλείσουμε με αυτό το άνοιγμα των κολοκυθιών όταν θα τα γεμίσουμε και αφετέρου γιατί λίγο από αυτό (όχι ψιλοκομμένο) το βάζουμε μέσα στο ζουμί του φαγητού.
-
2
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το εσωτερικό από τα κολοκύθια, το οποίο στίβουμε καλά για να μην αφήσει νερά.
-
3
Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο και στιμμένο εσωτερικό των κολοκυθιών, λίγο πελτέ ντομάτας, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο (ή τριμμένο αν είναι ξερός), μαύρο πιπέρι, αλάτι, πάπρικα γλυκειά, λίγο λάδι και το ρύζι.
-
4
Με αυτό το μίγμα γεμίζουμε τα κολοκύθια και το άνοιμα το σφραγίζουμε με ολοκληρα κομμάτια του εσωτερικού τους, από αυτό που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
-
5
Τα τοποθετούμε στην σειρά στην κατσαρόλα και από πάνω ρίχνουμε τις δύο κουταλιές πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό και λάδι, τόσο όσο να σκεπαστούν τα κολοκύθια. Ανάμεσα στα κολοκύθια βάζω όσα κομμάτια ολόκληρα έχουν απομείνει από το εσωτερικό τους, που δεν τα χρησιμοποιήσαμε για σφράγισμα.
-
6
Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα.
-
7
Οσο τα γεμιστά βράζουν φτιάχνουμε ένα μίγμα με το σκόρδο λυωμένο, δυόσμο πολύ ψιλοκομμένο, αλάτι, λίγο νερό και μία κουταλιά της σούπας φυτίνη. Το μίγμα αυτό το ρίχνουμε πάνω από τα κολοκύθια που βράζουν και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για άλλα δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο!
Σχόλια (5)