Κολοκυθάκια γεμιστά με σκόρδο και δυόσμο

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
oxk, 28.10.10

Περιγραφή

Το φαγητό αυτό είναι μικρασιάτικο και είναι μια διαφορετική γεύση από αυτή που έχουμε οι περισσότεροι συνηθίσει για τα γεμιστά κολοκυθάκια.
Κολοκυθάκια γεμιστά με σκόρδο και δυόσμο
photo: femcook

Συνταγή από:

oxk

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά κολοκυθάκια (μεγαλούτσικα και ίσια)
  • 700 γραμμάρια κιμάς
  • 2 μικρά κρεμμύδια ξερά
  • 2 κουταλιές σούπας πελτές ντομάτας
  • μπόλικος δυόσμος (αν είναι δυνατόν φρέσκος)
  • ρύζι τόσες κουταλιές όσα είναι και τα γεμιστά
  • μισό κεφάλι σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκειά
  • λάδι
  • 1 κ.σ. φυτίνη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξύνουμε και σκάβουμε τα κολοκύθια. Κρατάμε στην άκρη λίγο από το εσωτερικό των κολοκυθιών, αφ' ενός για να κλείσουμε με αυτό το άνοιγμα των κολοκυθιών όταν θα τα γεμίσουμε και αφετέρου γιατί λίγο από αυτό (όχι ψιλοκομμένο) το βάζουμε μέσα στο ζουμί του φαγητού.
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το εσωτερικό από τα κολοκύθια, το οποίο στίβουμε καλά για να μην αφήσει νερά.
  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο και στιμμένο εσωτερικό των κολοκυθιών, λίγο πελτέ ντομάτας, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο (ή τριμμένο αν είναι ξερός), μαύρο πιπέρι, αλάτι, πάπρικα γλυκειά, λίγο λάδι και το ρύζι.
  4. Με αυτό το μίγμα γεμίζουμε τα κολοκύθια και το άνοιμα το σφραγίζουμε με ολοκληρα κομμάτια του εσωτερικού τους, από αυτό που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
  5. Τα τοποθετούμε στην σειρά στην κατσαρόλα και από πάνω ρίχνουμε τις δύο κουταλιές πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό και λάδι, τόσο όσο να σκεπαστούν τα κολοκύθια. Ανάμεσα στα κολοκύθια βάζω όσα κομμάτια ολόκληρα έχουν απομείνει από το εσωτερικό τους, που δεν τα χρησιμοποιήσαμε για σφράγισμα.
  6. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα.
  7. Οσο τα γεμιστά βράζουν φτιάχνουμε ένα μίγμα με το σκόρδο λυωμένο, δυόσμο πολύ ψιλοκομμένο, αλάτι, λίγο νερό και μία κουταλιά της σούπας φυτίνη. Το μίγμα αυτό το ρίχνουμε πάνω από τα κολοκύθια που βράζουν και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για άλλα δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της γιαγιάς μου, που είχε έρθει από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας.

Σχετικές συνταγές

    5 Όλα

    #
    Σχόλιο από femcook, 3-6-12  
    Κρατάμε λίγο κιμά και γεμίζουμε αμπελόφυλα ή μαρουλόφυλλα κάνοντας σαρμαδάκια τα οποία βάζουμε στα κενά ανάμεσα στα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα... Εκτός από πελτέ μπορούμε να βάλουμε και τριμένη ντομάτα από πάνω και να τα βράσουμε... Σερβίρονται με γιαούρτι.. Αυτή είναι η πραγματική εκδοχή για τα κοκκινιστά γεμιστά κολοκυθάκια που έκανε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου η Πολίτισσα... Επίσης εκτός από τον δυόσμο εμείς βάζουμε και άνιθο και μαιντανό ... Να΄σαι καλά που θύμησες την συνταγή γιατί σχεδόν μονοπωλεί η παραλλαγή με το αυγολέμονο...
    #
    Σχόλιο από oxk, 3-6-12  
    Εχεις απόλυτο δίκιο femcook. Και σε εμένα αρέσει πολύ το γιαούρτι από πάνω. Και φτιάχνω και μερικά σαρμαδάκια με αμπελόφυλα. Αλλη μιά ιδέα αν περισσέψει γέμιση είναι αυτή: όταν κάνω αυγολέμονο το αυγό το σπάω ανοίγοντας ένα στρογγυλό άνοιγμα από πάνω. Αφού αδειάσω το ασπράδι και τον κροκο από μέσα πλένω το άδειο τσόφλι προσέχοντας μην το σπάσω και το γεμίζω με την γέμιση. Πρέπει να δείς πώς σκοτώνονται τα παιδιά μου για το ποιό θα φάει το γεμιστό αυγό!
    #
    Σχόλιο από borntodie, 28-10-12  
    Σιχαινομαι τα κολοκιθακια αβγολεμονο/για αυτο σας ευγομονο για τιν σινταγη.Φοβερα νοστιμα .
    #
    Σχόλιο από ΑΝΤΑ ΠΟΜΟΝΗ, 12-11-12  
    Απλά τέλεια!!! Με τη γέμιση που μου περίσσεψε έκανα τα πιο αφράτα γιουβαρλάκια...
    #
    Σχόλιο από despinal, 29-8-14  
    Καταπληκτικά! Ούτε που το φανταζόμουν ότι θα γίνονταν τόσο νόστιμα! Έλαβα παραγγελία από τον άντρα μου να τα ξανακάνουμε άμεσα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή σου.

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από femcook, 3-6-12  
    Κρατάμε λίγο κιμά και γεμίζουμε αμπελόφυλα ή μαρουλόφυλλα κάνοντας σαρμαδάκια τα οποία βάζουμε στα κενά ανάμεσα στα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα... Εκτός από πελτέ μπορούμε να βάλουμε και τριμένη ντομάτα από πάνω και να τα βράσουμε... Σερβίρονται με γιαούρτι.. Αυτή είναι η πραγματική εκδοχή για τα κοκκινιστά γεμιστά κολοκυθάκια που έκανε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου η Πολίτισσα... Επίσης εκτός από τον δυόσμο εμείς βάζουμε και άνιθο και μαιντανό ... Να΄σαι καλά που θύμησες την συνταγή γιατί σχεδόν μονοπωλεί η παραλλαγή με το αυγολέμονο...
    #
    Σχόλιο από borntodie, 28-10-12  
    Σιχαινομαι τα κολοκιθακια αβγολεμονο/για αυτο σας ευγομονο για τιν σινταγη.Φοβερα νοστιμα .
    #
    Σχόλιο από ΑΝΤΑ ΠΟΜΟΝΗ, 12-11-12  
    Απλά τέλεια!!! Με τη γέμιση που μου περίσσεψε έκανα τα πιο αφράτα γιουβαρλάκια...
    #
    Σχόλιο από despinal, 29-8-14  
    Καταπληκτικά! Ούτε που το φανταζόμουν ότι θα γίνονταν τόσο νόστιμα! Έλαβα παραγγελία από τον άντρα μου να τα ξανακάνουμε άμεσα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή σου.

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από oxk, 3-6-12  
    Εχεις απόλυτο δίκιο femcook. Και σε εμένα αρέσει πολύ το γιαούρτι από πάνω. Και φτιάχνω και μερικά σαρμαδάκια με αμπελόφυλα. Αλλη μιά ιδέα αν περισσέψει γέμιση είναι αυτή: όταν κάνω αυγολέμονο το αυγό το σπάω ανοίγοντας ένα στρογγυλό άνοιγμα από πάνω. Αφού αδειάσω το ασπράδι και τον κροκο από μέσα πλένω το άδειο τσόφλι προσέχοντας μην το σπάσω και το γεμίζω με την γέμιση. Πρέπει να δείς πώς σκοτώνονται τα παιδιά μου για το ποιό θα φάει το γεμιστό αυγό!

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    λαδερα
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    φαγητά
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της michfotini
    Λαχανικά
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Κιμάδες
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της etik