κύρια φωτογραφία συνταγής Κολοκύθια γεμιστά της μαμάς
Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
,Ελλάδα

Το καλοκαίρι αρχίζει και στους πάγκους της λαϊκής κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα υπέροχα στρουμπουλά και στρογγυλά κολοκυθάκια!!! Ώρα λοιπόν να τα μαγειρέψουμε!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα κολοκυθάκια τα μαγειρεύει πάντα με αυτή τη γέμιση η μαμά μου. Στην αρχή και για πολλά χρόνια έκανε τη συνταγή με τα κλασικά μεγάλα κολοκύθια στην κατσαρόλα. Όταν βγήκαν τα στρογγυλά άρχισε να τα κάνει ψητά στη γάστρα. Είναι σαφώς πιο ευπαρουσίαστα αφού μπορούν να σταθούν και σε επίσημο γεύμα και πιο εύκολο να γίνουν αφού ποτέ δεν "πιάνουν" στο πάτο. Επιπλέον το ψήσιμο της γάστρας είναι πραγματικά υπέροχο. Μπορούμε να διαλέξουμε και μικρότερου μεγέθους κολοκύθια προσοχή όμως στη γέμιση γιατί οι αναλογίες που δίνω είναι για 2,5 κιλά κολοκύθια. Αν έχουμε λιγότερα ή περισσότερα (στο βάρος) προσαρμόζουμε υλικά της γέμισης αναλόγως. Αν θέλουμε το αυγολέμονο πιο ξινό αυξάνουμε την ποσότητα του λεμονιού. Προσοχή στο αλάτι καθώς το κεφαλοτύρι που έχουμε βάλει στον κιμά είναι αρκετά αλμυρό!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
4 άτομα
  1. 7-8 κολοκύθια στρογγυλά και στρουμπουλά (περίπου 2,5 κιλά)
  2. 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  3. 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  4. 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
  5. 1 κρεμμύδι ξερό
  6. 1 ντομάτα (το χυμό)
  7. 3 κουταλιές κορν φλάουρ
  8. Ελαιόλαδο
  9. Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο.

  2. 2

    Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε στο ελαιόλαδο.

  3. 3

    Προσθέτουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε και αυτόν.

  4. 4

    Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, αλατοποπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1/2 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

  5. 5

    Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκιαΚόβουμε ένα κομμάτι από το επάνω μέρος τους (θα το χρειαστούμε για καπάκι) και στη συνέχεια τα αδειάζουμε. Δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε μικρές τρυπούλες γύρω γύρω με ένα πηρούνι!!! (Θα διευκολύνει εξαιρετικά το ψήσιμό τους!!!) Τα τοποθετούμε σε μία γάστρα με καπάκι.

  6. 6

    Όταν βράσει ο κιμάς τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ρύζι.

  7. 7

    Στη συνέχεια ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

  8. 8

    Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τά ασπράδια. Κρατάμε στην άκρη τους κρόκους (θα μας χρειαστούν για το αυγολέμονο), χτυπάμε τα ασπράδια και τα προσθέτουμε στον κιμά, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.

  9. 9

    Γεμίζουμε τα κολοκύθια με τον κιμά και τα κλείνουμε με τα κομμάτια τους που έχουμε κόψει προηγουμένως.

  10. 10

    Γεμίζουμε τη γάστρα με νερό (να φτάσει μέχρι περίπου τη μέση των κολοκυθιών).

  11. 11

    Ρίχνουμε από πάνω λάδι (ανάλογα την προτίμησή μας) και αλάτι.

  12. 12

    Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για περίπου μιάμιση ώρα (Εγώ βάζω το φούρνο στους 250 βαθμούς και στον αέρα, αλλά αυτό εξαρτάται από το σκεύος και το φούρνο που έχει ο καθένας μας)

  13. 13

    Δεν ξεχνάμε που και που να ανοίγουμε τη γάστρα και με τη βοήθεια μιάς κουτάλας να καταβρέχουμε τα κολοκύθια με το ζουμί (περίπου 3-4 φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος).

  14. 14

    Όταν ψηθούν ετοιμάζουμε τη σάλτσα αυγολέμονουΧτυπάμε τους κρόκους.

  15. 15

    Διαλύουμε σε μισό ποτήρι νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στους κρόκους.

  16. 16

    Ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού.

  17. 17

    Στη συνέχεια πέρνουμε λίγο λίγο από το ζουμί της γάστρας και το ρίχνουμε στο μείγμα τον αυγών μέχρι να πιάσει θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς.

  18. 18

    Στη συνέχεια το ρίχνουμε στα κολοκύθια.

  19. 19

    Αφήνουμε για λίγο στο φούρνο (τον οποίο δεν έχουμε σβήσει) μέχρι να πήξει η σάλτσα.

  20. 20

    Στη συνέχεια βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο αφήνουμε λίγη ώρα να χλιαρέψουν και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (3)

pinalaki
pinalaki @cook_8467672
Συγχαρητήρια για την συνταγή!! μακαρι να υπήρχαν και αλλα πηρουνάκια! ετσι την κανει και η δικη μου μητέρα με τα κλασσικα μακροστενα κολοκυθια! μόνο που δεν βάζουμα ντομάτα! βαζουμε λίγο άνηθο και δυοσμο(για εμένα απαραίτητα)! την επόμενη που θα τα φτιαξιυμε θα ανβασω φωτογραφια! πραγματικα δεν υπαρχουν πιο ωραίες γευσεις απο αυτές! όσο γαι την σάλτσα αυγολεμονο που ειναι πηχτή, ειναι θεειιικηηηηηηηηη!!! εμεισ συνοδευουμε και τα λαχανοτλμαδάκια, γιοβαρελάκια κλπ!!! αχ!! μου άνοιξεσ την όρεξη και είμαι και στη δουλεια!!!!

Από

Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
στις
,Ελλάδα
Είμαι 36 χρονών και παντρεμένη εδώ και 5 χρόνια με το Γιάννη. Έχουμε μία μικρούλα 2 χρονών, τη Βαλέρια, και πριν από 3 μήνες αποκτήσαμε το δεύτερο ζουζούνι μας, αγοράκι αυτή τη φορά! Ζούμε στο Νέο Ηράκλειο και ελπίζουμε, κάποια στιγμή, να τα καταφέρουμε να φύγουμε από την Αθήνα (αν και λόγω δουλειάς δεν το βλέπω πολύ πιθανό.)Εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση. Αγαπώ πολύ τη μαγειρική και μ' αρέσει να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις. Πρωτομπήκα στην κουζίνα στα 9 μου και από τότε δεν έχω βγει ποτέ!!! Λατrεύω τα θαλασσινά και τα λαδερά φαγητά! Το site το βρήκα τυχαία ένα βράδυ που έψαχνα συνταγή για λεμοντσέλο! Από τότε το συμβουλεύομαι συχνά και τελευταία άρχισα να ανεβάζω κάποιες από τις συνταγές μου!!!!
Δες περισσότερα