Κολοκύθια γεμιστά. Ζήτω το κόμμα των Βαρελοφρόνων!

ggr
ggr @george
Athens

Πριν λίγες ημέρες “συναντήθηκα” με μία συνταγή που, αν ξεπεράσω την αντιπάθειά μου προς τα κολοκύθια (η οποία μου φαίνεται αμοιβαία, διότι έχω αντιληφθεί ότι και τα “κολοκύθια” τρέφουν μία αντιπάθεια προς το άτομό μου...) φαινόταν ενδιαφέρουσα. Επειδή όμως το βασικό της υλικό ήταν κάτι στρουμπουλά-στρουμπουλά κολοκύθια που δεν θα ήταν εύκολο να βρω, την άφησα και “προσπέρασε”. Έστριψα και εγώ δυό site παραπέρα, και “χαθήκαμε”... Και να που εχθές στη λαϊκή βρέθηκα μπροστά σε ένα πάγκο με στρογγυλά κολοκυθάκια !! Προσπάθησα να ανατρέξω στην πρόσφατη “συνάντηση” στο internet, αλλά δεν θυμόμουν και πολλά πράγματα. Ούτε το “όνομά” της δεν είχα φροντίσει να συγκρατήσω. Για “διεύθυνση”, “τηλέφωνο”, ούτε λόγος. Και να ‘ταν η πρώτη φορά !! Ε, και τι έγινε, θα ...αυτοσχεδιάσουμε !! Στο κάτω-κάτω, γεμιστά κολοκυθάκια ήταν, πόσο δύσκολο είναι να βρούμε κάτι να τα γεμίσουμε. Καλά, καλά, κάτι διαφορετικό θα είναι, χωρίς ρύζια και τις γνωστές σάλτσες αυγολέμονου. Κάτι που να θυμίζει την “μυστηριώδη εκείνη συνάντηση” που τόσο άδοξα πέρασε στη λήθη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα διαπιστώσατε σίγουρα ότι υπάρχει μία ανακολουθία των φωτογραφιών 8 και 9 με το κείμενο, σε ότι αφορά στα χρησιμοποιούμενα υλικά. Αυτό συμβαίνει διότι εγώ επέλεξα να γεμίσω τα κολοκυθάκια με άλλη γέμιση από αυτή που λέει η συνταγή. (με τόνο και όχι με κιμά-ζαμπόν). Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία διαφορά σαν διαδικασία, η διαφορά, βέβαια, είναι στη γεύση) Τα κολοκυθάκια τα ζεματίζουμε για να μπορούν να φαγωθούν εύκολα και αυτά. Διαφορετικά, μόνο με το ψήσιμο, δύσκολα τρώγεται, θα χρησίμευε μόνο για διακοσμητικό σκοπό, σαν σκεύος για το ψήσιμο της γέμισης. Οι ποσότητες αναλογούν σε 4 άτομα. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι ασφαλώς μεγαλύτερα από αυτά των φωτογραφιών. Για να αρκεί ένα στο κάθε άτομο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
4 άτομα
  1. 4 στρογγυλά κολοκυθάκια
  2. 100 γρ κιμά
  3. 100 γρ ζαμπόν
  4. 100 γρ γραβιέρα (κανονικά θέλει “ελβετίας”, η διαφορά σε γεύση –αλλά και κόστος– είναι αξιοσημείωτη)
  5. 1 μικρό κρεμμύδι
  6. σάλτσα ντομάτας, όση απαιτηθεί
  7. παρθένο ελαιόλαδο
  8. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
  9. πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε αλατισμένο νερό να βράζει σε μία κατσαρόλα. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια μας.

  2. 2

    Κόβουμε τα “καπέλα” τους και τα ακουμπάμε δίπλα μας.

  3. 3

    Με ένα κοφτερό και μικρό μαχαίρι κάνουμε μία βαθειά χαρακιά στο εσωτερικό του κάθε κολοκυθιού και περιμετρικά (σε απόσταση 1 εκατ. από τα τοιχώματά του), με κάποια κλίση προς το κέντρο του. Το κόψιμο αυτό θα διευκολύνει στη συνέχεια το άδειασμά τους. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κολοκύθια και τα ζεματίζουμε για 8 – 9 λεπτά (ανάλογα πως σας φαίνονται τα κολοκυθάκια, περισσότερο ή λιγότερο σφικτά). Τα τελευταία 4 λεπτά, ζεματίζουμε και τα “καπάκια” τους.

  4. 4

    Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τα κολοκυθάκια μας. Με τη βοήθεια του μαχαιριού αφαιρούμε αρχικά ένα μεγάλο κεντρικό κομμάτι από τη σάρκα τους και στη συνέχεια, με ένα μικρό κουτάλι τα αδειάζουμε, με προσεκτικές κινήσεις για να μη “πληγώσουμε”, να μη τρυπήσουμε τα τοιχώματά τους, Σιγά-σιγά δημιουργούνται μικρά “βαρελάκια”, κενά περιεχομένου. Τα αφήνουμε στην άκρη (με το άνοιγμα προς τα κάτω) και περνάμε στη γέμιση.

  5. 5

    Ψιλοκόβουμε την σάρκα που αφαιρέσαμε από τα κολοκυθάκια (ακόμα καλύτερα, την πολτοποιούμε στο mixer).

  6. 6

    Σε ένα τηγάνι σε παρθένο ελαιόλαδο, μαλακώνουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και αυτό.

  7. 7

    Μόλις ξανθύνει, προσθέτουμε το τρίμμα της σάρκας του κολοκυθιού, δύο κλαδάκια μαϊντανού πολύ ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά για να πάρουν γεύση.

  8. 8

    Προσθέτουμε και τον κιμά και, ανακατεύοντας για να διαλυθεί αλλά και για να ανακατευθεί καλά με τα άλλα υλικά, τον αφήνουμε να σκουρύνει λίγο από όλες τις μεριές, και να χάσει τα υγρά του, ένδειξη ότι είναι έτοιμος να πάει για μαγείρεμα (2-4 λεπτά). Τον αφήνουμε να κρυώσει και περνάμε στα άλλα υλικά της γέμισης.

  9. 9

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζαμπόν ψιλοκομμένο και αυτό, την γραβιέρα τριμμένη, τα 2 αυγά ολόκληρα, αλάτι και φρέσκο πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα μας. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το μείγμα από το τηγάνι. Ανακατεύουμε και πάλι να ενωθούν όλα τα υλικά.

  10. 10

    Στεγνώνουμε καλά τα κολοκυθάκια, περνώντας απαλά με χαρτί κουζίνας στο σκαμμένο εσωτερικό τους. Τα γεμίζουμε με το μείγμα από το μπολ (εάν περισσέψει λίγο μείγμα, μπορούμε να γεμίσουμε και καμία ντομάτα ή, προσθέτοντας λίγη φρυγανιά, να πλάσουμε κεφτεδάκια.....

  11. 11

    Σε ένα πυρίμαχο ταψάκι απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας (μια απλή σάλτσα, με τριμμένο κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο). Θα χρησιμεύσει για βάση, που πάνω της τοποθετούμε τα κολοκυθάκια μας.

  12. 12

    Στο πάνω μέρος της γέμισης βάζουμε μία καλή ποσότητα (ένα μπαστουνάκι 1,5 x 2,0 x 4,0 εκατ.) γραβιέρας, τρίβουμε ακόμη λίγο, φρέσκο πιπεράκι από πάνω, και κλείνουμε τα κολοκυθάκια με το “καπάκι” τους. Εκτός από την νοστιμιά της, λιώνοντας με τη θερμότητα η γραβιέρα θα χρησιμεύσει και σαν κολλητική ουσία και θα συγκρατεί το “καπάκι” στη θέση του.

  13. 13

    Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά, στους 180 - 200 βαθμούς.

  14. 14

    Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε να χλυαρύνουν λίγο και σερβίρουμε περιχυμένα με λίγη από τη σάλτσα ντομάτας του πυρίμαχου.

  15. 15

    Και ελάτε να μου πείτε μετά ότι οι χοντρούληδες “δεν έχουν πέραση”...

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

anthikouki
anthikouki @kiss_the_cook_again
Θα επιμείνω στην έκδοση βιβλίου συνταγών από μέρους σας!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens