Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και όχι μόνο…

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
ATHENS_SM, 03.11.10

Περιγραφή

Είτε σας αρέσει το κολοκύθι είτε όχι -αναφερόμενη και στην κίτρινη κολοκύθα και στα κλασσικά πράσινα κολοκυθάκια- με αυτή την συνταγή θα φτιάξετε μια πίττα που θα σας ξετρελάνει. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία… Το μυστικό είναι ότι παίρνει την ουσία που πρέπει να πάρει απ’ το κολοκύθι και με τον καταπληκτικό συνδυασμό των απλών υλικών που χρησιμοποιεί, την αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Παρακάτω θα σας παρουσιάσω βήμα βήμα, πώς γίνεται αυτή η πίττα, με την κίτρινη κολοκύθα που είναι η αγαπημένη μου. Εσείς κάλλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πράσινα κολοκύθια με τον ίδιο τρόπο.
Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και όχι μόνο…

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 ½ κιλά κολοκύθα
  • 5-6 αυγά
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • 3-4 κουταλιές της σούπας γαλέτα
  • Φύλλο σφολιάτα
  • ½ φλυτζ. Τσαγιού φυτίνη
  • Άνηθο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού και του πάνω φύλλου
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Κολοκύθα , Αβγά , Τυριά
Φτιάχνει: 1 ταψί λίγο μικρότερο του φούρνου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Κόβουμε το εσωτερικό της κολοκύθας σε κυβάκια. (Επειδή συνήθως η κολοκύθα έχει πολύ υλικό, μπορούμε να χωρίσουμε τα κυβάκια σε μερίδες που χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε κάθε φορά με σακουλίτσες polybag, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά και μία. Αν το κάνετε έτσι, τότε δεν χρειάζεται ξεπάγωμα ιδιαίτερο. Τα αφήνετε στο σουρωτήρι για λίγα λεπτά και ρίχνετε λίγο νερό επάνω να τα βοηθήσετε να ξεκολλήσουν.
    Βήμα 2
    2) Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα.
    Βήμα 3
    3) Μόλις κάψει λίγο, βάζουμε τα κολοκύθια.
    Βήμα 4
    4) Τα σωτάρουμε μερικά λεπτά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τ’ αφήνουμε να σιγοψήνεται και να ρουφήξουν το νερό τους ώσπου να λειώσουν.
    Βήμα 5
    5) Ανακατεύουμε ανά τακτικά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα για να τα βοηθήσουμε να ψήνονται ομοιόμορφα.
    Βήμα 6
    6) Χτυπάμε τα αυγά
    Βήμα 7
    7) και τρίβουμε το τυρί.
    Βήμα 8
    8) Τα ρίχνουμε όλα μες στην κατσαρόλα
    Βήμα 9
    9) και ανακατεύουμε καλά.
    Βήμα 10
    10) Ρίχνουμε και γαλέτα για να ρουφήξει τα πολλά υγρά.
    Βήμα 11
    11) Επίσης άνιθο ψιλοκομμένο,
    Βήμα 12
    12) ανακατεύουμε
    Βήμα 13
    13) ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και πάλι και η γέμιση είναι έτοιμη!
    Βήμα 14
    14) Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας. Το ανοίγουμε με το χέρι μας να ανεβαίνουν οι άκρες του λίγο στα τοιχώματα του ταψιού.
    Βήμα 15
    15) Ρίχνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα παντού και από πάνω βάζουμε και το 2ο φύλλο. Το ενώνουμε κάπως με το κάτω στις άκρες.
    Βήμα 16
    16) Από πάνω το λαδώνουμε λίγο.
    Βήμα 17
    17) Τέλος χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια. Προθερμαίνουμε και τον φούρνο στους 200βαθμούς. Θέλει σχεδόν ½ ώρα.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Αυτή είναι η δοσολογία όπως την έδινε ένας τσελεμεντές. Εγώ βάζω τα υλικά «με το μάτι» ανάλογα με την ποσότητα του κολοκυθιού που έχω και αντίστοιχα επιλέγω το κατάλληλο ταψί.

    Την συνταγή πήρα από την πεθερά μου και προέρχεται νομίζω από τσελεμεντέ της Σοφίας Σκούρα, αλλά ούτως ή άλλως, σας την παραθέτω λίγο αλλαγμένη, δίνοντάς σας τα συστατικά που κρίνω ότι γίνεται πάρα πολύ ωραία, σε σύγκριση με τον τσελεμεντέ όπου δίνονται εναλλακτικές επιλογές.

    Σχετικές συνταγές

      8 Όλα

      #
      Σχόλιο από mariaki1990, 7-11-10  
      5 πιρουνακια μονο και μονο για τις οδηγειες εκτελεσης! οταν την κανω θα επιστρεψω με την αποψη μου ! ευχαριστω!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 8-11-10  
      Σ' ευχαριστώ mariaki1990 για το σχόλιο και τα πιρουνάκια σου! Ελπίζω να κάνεις την πιτούλα και να σου αρέσει! Πράγματι, έβγαλα αρκετές φωτογραφίες τώρα που το βλέπω και ίσως σε βοηθήσουν να κάνεις την συνταγή κι εσύ "με το μάτι" όπως εγώ, χωρίς κόπο! Καλή επιτυχία!
      #
      Σχόλιο από sandymyl, 19-11-11  
      Μπράβο ATHENS_SM! Εξαιρετική! Ακολούθησα σχεδόν κατά γράμμα τις ομολογουμένως πληρέστατες οδηγίες σου!!! Η γέμιση έγινε καταπληκτική!!Μόνο που αντί για φυτίνη, η οποία εμένα προσωπικά μου "μυρίζει", έβαλα βούτυρο "Χωριό"!Από μένα 10 πιρουνάκια!!!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 21-11-11  
      Σ'ευχαριστώ πολύ sandymyl!!!
      #
      Σχόλιο από efaki012, 7-8-12  
      ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ, ΤΡΑΧΑΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΑΛΕΤΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΔΥΟΣΜΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΗΘΟ! ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΗ!!! ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ!!! ΣΟΥ ΔΙΝΩ 5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ!!!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 3-9-12  
      Ευχαριστώ για την παραλλαγή σου και τα πιρουνάκια!!!
      #
      Σχόλιο από dimitroula23, 4-11-13  
      Νοστιμότατη η κολοκυθόπιτα! Την έφτιαξα σήμερα και περιττό να πω πως δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι! Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχή συνταγή σου!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 13-11-13  
      Σ'ευχαριστώ πολύ!!!Χάρηκα που σας άρεσε τόσο!

      7 Σχόλια

      #
      Σχόλιο από mariaki1990, 7-11-10  
      5 πιρουνακια μονο και μονο για τις οδηγειες εκτελεσης! οταν την κανω θα επιστρεψω με την αποψη μου ! ευχαριστω!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 8-11-10  
      Σ' ευχαριστώ mariaki1990 για το σχόλιο και τα πιρουνάκια σου! Ελπίζω να κάνεις την πιτούλα και να σου αρέσει! Πράγματι, έβγαλα αρκετές φωτογραφίες τώρα που το βλέπω και ίσως σε βοηθήσουν να κάνεις την συνταγή κι εσύ "με το μάτι" όπως εγώ, χωρίς κόπο! Καλή επιτυχία!
      #
      Σχόλιο από sandymyl, 19-11-11  
      Μπράβο ATHENS_SM! Εξαιρετική! Ακολούθησα σχεδόν κατά γράμμα τις ομολογουμένως πληρέστατες οδηγίες σου!!! Η γέμιση έγινε καταπληκτική!!Μόνο που αντί για φυτίνη, η οποία εμένα προσωπικά μου "μυρίζει", έβαλα βούτυρο "Χωριό"!Από μένα 10 πιρουνάκια!!!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 21-11-11  
      Σ'ευχαριστώ πολύ sandymyl!!!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 3-9-12  
      Ευχαριστώ για την παραλλαγή σου και τα πιρουνάκια!!!
      #
      Σχόλιο από dimitroula23, 4-11-13  
      Νοστιμότατη η κολοκυθόπιτα! Την έφτιαξα σήμερα και περιττό να πω πως δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι! Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχή συνταγή σου!
      #
      Σχόλιο από ATHENS_SM, 13-11-13  
      Σ'ευχαριστώ πολύ!!!Χάρηκα που σας άρεσε τόσο!

      0 Ερωτήσεις

      1 Παραλλαγές

      #
      Σχόλιο από efaki012, 7-8-12  
      ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ, ΤΡΑΧΑΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΑΛΕΤΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΔΥΟΣΜΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΗΘΟ! ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΗ!!! ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ!!! ΣΟΥ ΔΙΝΩ 5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ!!!

      Σχετικά άρθρα

      Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
      Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
      Η συντήρηση των αυγών
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
      Κάνε το... φύλλο, φίλο!
      Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
      Βιταμίνες Β' μέρος
      Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
      Ασφαλή νωπά αυγά
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

      Τη συνταγή προτείνουν:

      Πίτες αγαπημένες
      Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
      pites
      Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της gogona
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 238 αγαπημένων συνταγών, του/της sofia kombotades
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της evan saksot
      Φαγητά
      Ένα βιβλίο 117 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki