Κολομπαρίνα... βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα
Μια πεντανόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα με καταγωγή από τις Σέρρες φτιαγμένη με πράσινα κολοκυθάκια (ναι, καλά καταλάβατε, αυτά του φαγητού) που θυμίζει και λίγο γαλατόπιτα..
Λίγα μυστικά ακόμα
Η κολομπαρίνα είναι μια πίτα που δεν πρέπει να είναι πολύ "χοντρή" για να ψηθεί εύκολα. Είναι μια πίτα που δεν γίνεται "στεγνή" μέσα γιατί έχει λιγότερα στερεά υλικά απ΄ ότι υγρά. Είναι μια γλυκιά πίτα που μπορεί να γίνει κι ένα επιδόρπιο διαίτης, εάν βάλουμε σε ένα κιλό κολοκυθάκια 3 αβγά, γάλα light και λιγότερη ζάχαρη. Τέλος, μπορεί να γίνει και με κίτρινη κολοκύθα.Την συνταγή την βρήκα εδώ, την δοκίμασα και αξίζει να την δοκιμάσετε και εσείς.
Υλικά
-
1 κιλό κολοκυθάκια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
-
4-5 αβγά
-
2 φλ. του ελληνικού καφέ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
-
2 φλ. του ελλην. καφέ σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
-
5 φλ. του ελλην. καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
-
2 φλ. του ελλην. καφέ γάλα
-
1 κ.γλ. μπέικιν
-
2 κ.γλ. κανέλα
-
1 φλ. του ελλην. καφέ ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο για το ταψί
-
φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
-
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη.
-
2
Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα τρίβουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μια λεκανίτσα, για 30-40 λεπτά, ώστε να αποστραγγίσουν.
-
3
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα ταψί 28-30 εκατοστών διάμετρο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
-
4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
-
5
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, φαρίνα, σιμιγδάλι, γάλα, ζάχαρη, μπέικιν, κανέλα).
-
6
Τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί.
-
7
Πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά ώστε να κάνει κρούστα η πίτα μας.
-
8
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσει.
-
9
Τέλος, μόλις κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Σχόλια (4)