Κολομπαρίνα... βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα

Mairy Cook
Mairy Cook @MairyCook89
Volo,Greece

Μια πεντανόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα με καταγωγή από τις Σέρρες φτιαγμένη με πράσινα κολοκυθάκια (ναι, καλά καταλάβατε, αυτά του φαγητού) που θυμίζει και λίγο γαλατόπιτα..

Λίγα μυστικά ακόμα

Η κολομπαρίνα είναι μια πίτα που δεν πρέπει να είναι πολύ "χοντρή" για να ψηθεί εύκολα. Είναι μια πίτα που δεν γίνεται "στεγνή" μέσα γιατί έχει λιγότερα στερεά υλικά απ΄ ότι υγρά. Είναι μια γλυκιά πίτα που μπορεί να γίνει κι ένα επιδόρπιο διαίτης, εάν βάλουμε σε ένα κιλό κολοκυθάκια 3 αβγά, γάλα light και λιγότερη ζάχαρη. Τέλος, μπορεί να γίνει και με κίτρινη κολοκύθα.Την συνταγή την βρήκα εδώ,  την δοκίμασα και αξίζει να την δοκιμάσετε και εσείς.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

55 Minutes
1 ταψάκι 28-30 εκ.
  1. 1 κιλό κολοκυθάκια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
  2. 4-5 αβγά
  3. 2 φλ. του ελληνικού καφέ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
  4. 2 φλ. του ελλην. καφέ σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
  5. 5 φλ. του ελλην. καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
  6. 2 φλ. του ελλην. καφέ γάλα
  7. 1 κ.γλ. μπέικιν
  8. 2 κ.γλ. κανέλα
  9. 1 φλ. του ελλην. καφέ ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο για το ταψί
  10. φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
  11. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη.

  2. 2

    Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα τρίβουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μια λεκανίτσα, για 30-40 λεπτά, ώστε να αποστραγγίσουν.

  3. 3

    Ρίχνουμε το λάδι σε ένα ταψί 28-30 εκατοστών διάμετρο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

  4. 4

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

  5. 5

    Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, φαρίνα, σιμιγδάλι, γάλα, ζάχαρη, μπέικιν, κανέλα).

  6. 6

    Τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί.

  7. 7

    Πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά ώστε να κάνει κρούστα η πίτα μας.

  8. 8

    Ψήνουμε για 40-50 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσει.

  9. 9

    Τέλος, μόλις κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

Αναστασία Κολβάνη
Αναστασία Κολβάνη @Anastasiakolvani
μπορω να βαλω μιξ και κιτρινη και πρασινη κολοκυθα;

Από

Mairy Cook
Mairy Cook @MairyCook89
στις
Volo,Greece