zafiris
zafiris @Zafvas59

Ροδάκινα συμπύρηνα. Τα καταλληλότερα και νοστιμότερα για κομπόστες και όχι μόνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα αφήνουμε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τα ανοίξουμε για σιροπιάσει το νερό. Εμείς στο χωριό έχουμε σαν παράδοση να ανοίγουμε το πρώτο βάζο την ημέρα των Χριστουγέννων.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

17 Minutes
  1. ροδάκινα συμπύρηνα κατά προτίμηση ποικιλία Andross
  2. ζάχαρη
  3. νερό
  4. βάζα (4-5) χωρητικότητας 1 κιλού
  5. βαθιά κατσαρόλα ή καζάνι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Διαλέγουμε βαθιά κατσαρόλα για να σκεπάζει τα βάζα με νερό.

  2. 2

    Τα βάζα τα πλένουμε πολύ καλά με απορρυπαντικό και τα στραγγίζουμε.

  3. 3

    Βάζουμε στο βάζο ζάχαρη 5-6 κουταλιές της σούπας γεμάτες.

  4. 4

    Προσθέτουμε ροδάκινα σχεδόν μέχρι επάνω (2 δάχτυλα παρακάτω) καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα είτε στα 4 ή σε κύβους που χωράει & περισσότερα.

  5. 5

    Προσθέτουμε νερό στα βάζα μέχρι επάνω.

  6. 6

    Σφίγγουμε το καπάκι.

  7. 7

    Προσέχουμε να μην εγκλωβιστεί αέρας στα βάζα γι αυτό τα περιστρέφουμε με απότομες κινήσεις δεξιά αριστερά με το χέρι μας για να φύγει τυχόν αέρας(φυσαλίδες).

  8. 8

    Τα βάζουμε στην κατσαρόλα αφού πρώτα τοποθετήσουμε ένα πανί κάτω.

  9. 9

    Προσέχουμε τα βάζα να είναι σφιχτά μεταξύ τους διαφορετικά βάζουμε πανιά ανάμεσα για να μην κουνιούνται κατά το βράσιμο.

  10. 10

    Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα να τα σκεπάζει 1 δάχτυλο και να έχει περιθώριο η κατσαρόλα και άλλα 5 δάχτυλα για να μην χύνεται το νερό κατά τον βρασμό.

  11. 11

    Ανάβουμε το μάτι και μόλις αρχίσει ο βρασμός χρονομετρούμε 17 λεπτά.

  12. 12

    Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως βγάζουμε τα βάζα.

  13. 13

    Τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος.

  14. 14

    Αν μένουμε σε χωριό τα βράζουμε σε καζάνι με φωτιά από ξύλα που χωράει 15 με 17 βάζα. Καλή επιτυχία.