κύρια φωτογραφία συνταγής Κορμός σοκολάτας “al peperoncino”
ggr
ggr @george
Athens

Σαν ήμουνα μικρός και έλεγα κανένα παλιόλογο (από εκείνα τα παλιόλογα που λέγαμε μικροί“μπουμπούνα”, “άντε ρε χαζοβιόλη”, “η μαμά σου είναι χοντρέλω !”, τέτοια πράγματα), η μητέρα-μου μου έβαζε πιπέρι στο στόμα. Σας έχουν βάλει ποτέ πιπέρι στο στόμα;;; Στην αρχή νοιώθεις μία αίσθηση χώματος, στη συνέχεια ένα έντονο κάψιμο και για δεκαετίες μετά μία.... αγάπη στα καυτερά!!!Έτσι και εγώ, χρόνια μετά, εξακολουθώ να έχω μία ιδιαίτερη έλξη για τις καυτερές γεύσεις. Θα το έχετε προσέξει ίσως και στις συνταγές μου. Αλλά και σοκολατένιο γλυκό (και μάλιστα το αγαπημένο μου) σε devil’s έκδοση, αυτό πάει πέρα και από τα δικά μου στάνταρντς!!!!!Το σαλάμι σοκολάτας με peperoncino είναι ένα πλούσιο και γευστικό γλυκό με πρωτότυπη εμφάνιση, που προσφέρεται για να δώσει ένα εύθυμο και ζωντανό όνο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Ιδιαίτερα αυτής της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η διαφορά από ένα απλό σαλάμι σοκολάτας βρίσκεται στην ύπαρξη του peperoncino και στην ξεχωριστή γεύση που αυτό δίνει στο γλυκό. Επειδή η ένταση της σπιρτάδας είναι ελεγχόμενη, μπορείτε να την φθάσετε μέχρι το σημείο που θα σας είναι ευχάριστη, ενδιαφέρουσα, προκλητική.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8-10 άτομα
  1. 125 γρ μπισκότα κακάο
  2. 50 γρ πικρό κακάο, σε σκόνη
  3. 100 γρ ζάχαρη
  4. 100 γρ βούτυρο
  5. 25 γρ καρύδια (καθαρισμένα)
  6. 75 γρ αμύγδαλα (καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα)
  7. καυτερή πιπερίτσα σε σκόνη
  8. 2 κ.σ. brandy (ή άλλο κονιάκ)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρχικά, σπάμε τα μπισκότα σε κομμάτια. Καλύτερα να μη τα θρύψουμε πολύ, να είναι μεγαλούτσικα κομμάτια (κάθε μπισκότο στα 3 ή στα 4, όχι πιο μικρά, για να τα νοιώθουμε στα δόντια στη συνέχεια).

  2. 2

    Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αλλά και τα καρύδια μας

  3. 3

    Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο (κομμένο σε κομμάτια) για να μαλακώσει (να μη κάψει).

  4. 4

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά (ολόκληρα), ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να αποκτήσουν μία κρεμώδη υφή.

  5. 5

    Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την εστία και προσθέτουμε τη σκόνη πικρού κακάο,

  6. 6

    Τα σπασμένα μπισκότα,

  7. 7

    Και μία πρέζα από τη σκόνη της καυτερής πιπερίτσας. (η ποσότητα της καυτερής πιπεριάς είναι συνάρτηση του προσωπικού μας γούστου αλλά και του τύπου της πιπεριάς που θα χρησιμοποιηθεί.. Μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε από λίγη, να δοκιμάζουμε από το κρεμώδες ακόμη μείγμα μας, και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας σταματούμε εκεί ή συνεχίζουμε να προσθέτουμε, πάντα λίγο λίγο. Εάν υπάρχει δυνατότητα επιλογών, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί κάποια ποικιλία καυτερής αλλά και αρωματικής πιπεριάς, όπως η περίφημη habanero  ή ακόμη και η amachito.

  8. 8

    Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα μαζί με τα καρύδια,

  9. 9

    Του δίνουμε και λίγο “μεθυστικό αέρα” με την προσθήκη των 2 κουταλιών (ή και 3, και 4, ανάλογα με τις ορέξεις σας) του brandy και ανακατεύουμε και πάλι, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά.

  10. 10

    Αφήνουμε λίγο στην άκρη το μπολ με το γλυκό, το βούτυρο θα κρυώσει και θα σφίξει και έτσι θα μπορέσουμε πιο εύκολα να δώσουμε μία κυλινδρική φόρμα στο γλυκό.

  11. 11

    Ανοίγουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, μήκους λίγο μεγαλύτερου από το μήκος του κυλίνδρου του γλυκού και πλάτους ικανού να το καλύψει όλο, περιτυλίγοντάς το. Πάνω σε αυτό κόβουμε και ένα κομμάτι λαδόκολλα, ίδιων (ή πολύ λίγο μικρότερων) διαστάσεων από το αλουμινόχαρτο, και τυλίγουμε μέσα σε αυτό το “διπλής στρώσης” περιτύλιγμα το γλυκό. Το αλουμινόχαρτο επιτρέπει να τυλιχθεί σταθερά το “πακέτο” μας, η δε λαδόκολλα το εμποδίζει να έρθει σε άμεση επαφή με το γλυκό.

  12. 12

    Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, για τουλάχιστον δύο ώρες. Μπορείτε να το βάλετε και στην κατάψυξη, για πολύ πιο σφικτό αποτέλεσμα.

  13. 13

    Μετά το δίωρο, βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

femcook
femcook @femcook
Πάντα μου άρεσαν οι σοκολάτες με το πιπέρι και ιδιαίτερα το καγιέν.. Δεν περίμενα όμως ότι θα μπορούσε να μπεί και στο μωσαικό...Αλήθεια τι αποτέλεσμα θα είχε αν αντί για μπισκότα σοκολάτας βάζαμε τα κλασσικά πτι μπέρ? ή τα Oreo?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens