Κορμός σοκολάτας

Bαθμολογία: 4.8571
       
 
7 ψήφοι
γλυκακια, 18.03.09

Περιγραφή

Είναι μια χριστουγεννιάτικη συνταγή αλλα εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και η γεύση της!

Κορμός σοκολάτας

Τι χρειαζόμαστε:

Για το ρολό:

  • 180 γρμ κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1/4 κούπας ζεστό στιγμιαίο καφέ ή εσπρέσσο
  • 6 αυγά
  • 6 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • κακάο για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

  • 210 γρμ. λευκής σοκολάτας
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Για τη σοκολάτα γκανάς:

  • 240 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κορμοί - Ρολά
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Για το ρολό:

  1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 C.
  2. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τη βάση και τις πλευρές ενός μακρόστενου ταψιού. Στρώνουμε το χαρτί με λαδόκολλα.
  3. Λιώνουμε τη σοκολάτα, διαλύουμε το κακάο στον καφέ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Ρίχνουμε σιγά - σιγά τη λιωμένη σοκολάτα και το μείγμα του καφέ.
  5. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε στη μαρέγκα σιγά - σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  6. Ρίχνουμε και την βανίλια. Ανακατεύουμε σιγά - σιγά τη μαρέγκα με το μείγμα σοκολάτας. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  7. Πασπαλίζουμε μια πετσέτα με κακάο. Αναποδογυρίζουμε το κείκ αμέσως μόλις το βγάλουμε πάνω στην πετσέτα και ξεκολλάμε το χαρτί. Αρχίζοντας απο τη μακριά πλευρά τυλίγουμε το κείκ μαζί με την πετσέτα σε ρολό. Το αφείνουμε να κριώσει τελίως.

Για τη γέμιση:

  1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι τη σοκολάτα και 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος ώσπου να λιώσει και ανακατεύεται συνεχώς. Βάζουμε το μείγμα σε μπόλ και το αφήνουμε να κρυώσει τελίως.
  2. Σε μπόλ χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα και το μπράντι, ώσπου να αρχίσει να πήζει. Την προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας και ανακατέυουμε.

Για τη γκανάς:

  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τη ρίχνουμε σε μπόλ και την αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

  1. Ξετυλίγουμε το ρολό (δεν πειράζει αν έχει σπάσει), το αλέιφουμε με τη γέμιση και το τυλίγουμε πάλι σε ρολό απο την μακριά πλευρά.
  2. Κόβουμε το 1/4 του ρολό διαγώνια και το κολλάμε δίπλα στο υπόλοιπο, έτσι ώστε να μοιάζει με κομμένο κορμό δέντρου.
  3. Σκεπάζουμε με τη γκανάς τους κορμούς (πρέπει να έίναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χαράζουμε με ένα πιρούνι γραμμές για να μοιάζουν με κορμούς.
  4. Τους πασπαλίζουμε ελαφρώς με άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε με ότι θέλουμε (εγώ έχω βάλει βυσσινα κομπόστα).

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Η περιστασιακή κατανάλωση μίας μερίδας γλυκού μπορεί να αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής. Για να ελέγχετε την επιθυμία σας για γλυκά καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα, σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας.

Σχετικές συνταγές

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από Arience, 23-3-09  
    Πολύ ωραία συνταγή.
    Φαντάζομαι διατηρείται μόνο στο ψηγείο, έτσι δεν είναι?
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 27-3-09  
    Ναι!ξέχασα να το αναφέρω!
    #
    Σχόλιο από greg97, 8-2-10  
    Τον κάνω χρόνια αυτόν τον κορμό, είναι εκπληκτική συνταγή!! Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό!
    Θέλει λίγη προσοχή, στην γέμιση, η κρέμα πρέπει να μείνει αρκετά στο ψυγείο για να σφίξει, ώστε να είναι εύκολη η συναρμολόγηση!
    #
    Σχόλιο από pansotsak, 21-2-10  
    Αυτό δεν είναι το Swiss Roll? Μου αρέσει πολύ και θα την δοκιμάσω την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 29-4-10  
    καταπληκτική συνταγή γλείφεις και τα δάχτυλα σου!!!!
    #
    Σχόλιο από greg97, 29-4-10  
    Πέντε πηρουνάκια και για την τροποποίημένη έκδοση που δοκίμασα, να κάνω τούρτα!!!
    Στην ίδια δόση υλικών για το ρολό βγαίνουν 3 κομμάτια σε ταψάκι διαμέτρου 20-22 cm. Η κρέμα αρκεί, αν και εγώ έκανα 1 1/2 δόση, αφού μικροί μεγάλοι στο σπίτι καραδοκούν(!!!), όσο για τη γκανάς 1/2 της δόσης αρκεί!!
    #
    Σχόλιο από iris, 10-12-10  
    Επειδη θελω να φτιαξω αυτη την συνταγη θελω μια διευκρινηση παρακαλω...στο παντεσπανι δεν χρειαζεται να βαλουμε καθολου αλευρι?δεν θα ειναι πολυ ρευστο το αποτελεσμα?
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 11-12-10  
    Δυστυχώς έχασα το βιβλίο με την συγκεκριμένη συνταγή :-(.Από τότε ο μόνος τρόπος να την βρω είναι εδώ. Βέβαια δεν την έχω ξαναφτιάξει από τότε. Κάτι άλλα Χριστούγεννα που την έφτιαχνα(όταν είχα το βιβλίο μου)μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι το παντεσπάνι δεν είχε κανένα πρόβλημα το θέμα ήταν ότι έπρεπε να προσέχω πάρα πολύ στην παρασκευή της κρέμας. Ο μόνος λόγος που μπορεί να μην σου πετύχει είναι να έχω ξεχάσει να σημειώσω το αλεύρι.Πραγματικά συγνώμη που δεν μπορώ να σε βοηθήσω ουσιαστικά:-(..Ίσως κάποιος άλλος από αυτούς που έκαναν την συνταγή μπορούν να σε βοηθήσουν πιο πολύ...sorry
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 11-12-10  
    Φτιάχνω κι εγώ παντεσπάνι χωρίς καθόλου αλεύρι και γίνεται τέλειο, ελαστικό και αφράτο.Οχι την συγκεκριμένη συνταγή, αλλά σίγουρα γίνεται παντεσπάνι χωρίς αλεύρι.
    #
    Σχόλιο από iris, 11-12-10  
    Ειλικρινα τωρα μπερδευτηκα!Φοβαμαι να το ρισκαρω...μου κανει λιγο περιεργο να μην χρειαστει αλευρι..ολα τα υλικα ειναι υγρα μονο οι δυο κουταλιες κακαο και η ζαχαρη ειναι στερεα!πως θα πηξει αραγε?μονο με τα αυγα?δεν θα γινει σαν ομελετα?Αν καποιος την εχει φτιαξει την συνταγη παρακαλω ας βοηθησει!
    #
    Σχόλιο από petercg, 31-12-10  
    Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η μαρέγκα απο 6 ασπράδια αυγών θα κάνει την δουλειά να κρατήσει πηχτό το μείγμα.
    #
    Σχόλιο από somi085, 2-1-12  
    #
    Σχόλιο από zoipasxalina, 16-11-13  
    μμμμμ φαινετε πολυ νοστιμο λεω να να το κανω αυριο για να δουμε

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από greg97, 8-2-10  
    Τον κάνω χρόνια αυτόν τον κορμό, είναι εκπληκτική συνταγή!! Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό!
    Θέλει λίγη προσοχή, στην γέμιση, η κρέμα πρέπει να μείνει αρκετά στο ψυγείο για να σφίξει, ώστε να είναι εύκολη η συναρμολόγηση!
    #
    Σχόλιο από pansotsak, 21-2-10  
    Αυτό δεν είναι το Swiss Roll? Μου αρέσει πολύ και θα την δοκιμάσω την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 29-4-10  
    καταπληκτική συνταγή γλείφεις και τα δάχτυλα σου!!!!
    #
    Σχόλιο από iris, 11-12-10  
    Ειλικρινα τωρα μπερδευτηκα!Φοβαμαι να το ρισκαρω...μου κανει λιγο περιεργο να μην χρειαστει αλευρι..ολα τα υλικα ειναι υγρα μονο οι δυο κουταλιες κακαο και η ζαχαρη ειναι στερεα!πως θα πηξει αραγε?μονο με τα αυγα?δεν θα γινει σαν ομελετα?Αν καποιος την εχει φτιαξει την συνταγη παρακαλω ας βοηθησει!
    #
    Σχόλιο από petercg, 31-12-10  
    Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η μαρέγκα απο 6 ασπράδια αυγών θα κάνει την δουλειά να κρατήσει πηχτό το μείγμα.
    #
    Σχόλιο από somi085, 2-1-12  
    #
    Σχόλιο από zoipasxalina, 16-11-13  
    μμμμμ φαινετε πολυ νοστιμο λεω να να το κανω αυριο για να δουμε

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Arience, 23-3-09  
    Πολύ ωραία συνταγή.
    Φαντάζομαι διατηρείται μόνο στο ψηγείο, έτσι δεν είναι?
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 27-3-09  
    Ναι!ξέχασα να το αναφέρω!
    #
    Σχόλιο από iris, 10-12-10  
    Επειδη θελω να φτιαξω αυτη την συνταγη θελω μια διευκρινηση παρακαλω...στο παντεσπανι δεν χρειαζεται να βαλουμε καθολου αλευρι?δεν θα ειναι πολυ ρευστο το αποτελεσμα?
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 11-12-10  
    Δυστυχώς έχασα το βιβλίο με την συγκεκριμένη συνταγή :-(.Από τότε ο μόνος τρόπος να την βρω είναι εδώ. Βέβαια δεν την έχω ξαναφτιάξει από τότε. Κάτι άλλα Χριστούγεννα που την έφτιαχνα(όταν είχα το βιβλίο μου)μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι το παντεσπάνι δεν είχε κανένα πρόβλημα το θέμα ήταν ότι έπρεπε να προσέχω πάρα πολύ στην παρασκευή της κρέμας. Ο μόνος λόγος που μπορεί να μην σου πετύχει είναι να έχω ξεχάσει να σημειώσω το αλεύρι.Πραγματικά συγνώμη που δεν μπορώ να σε βοηθήσω ουσιαστικά:-(..Ίσως κάποιος άλλος από αυτούς που έκαναν την συνταγή μπορούν να σε βοηθήσουν πιο πολύ...sorry
    #
    Σχόλιο από ΑΡΓΥΡΗ, 11-12-10  
    Φτιάχνω κι εγώ παντεσπάνι χωρίς καθόλου αλεύρι και γίνεται τέλειο, ελαστικό και αφράτο.Οχι την συγκεκριμένη συνταγή, αλλά σίγουρα γίνεται παντεσπάνι χωρίς αλεύρι.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από greg97, 29-4-10  
    Πέντε πηρουνάκια και για την τροποποίημένη έκδοση που δοκίμασα, να κάνω τούρτα!!!
    Στην ίδια δόση υλικών για το ρολό βγαίνουν 3 κομμάτια σε ταψάκι διαμέτρου 20-22 cm. Η κρέμα αρκεί, αν και εγώ έκανα 1 1/2 δόση, αφού μικροί μεγάλοι στο σπίτι καραδοκούν(!!!), όσο για τη γκανάς 1/2 της δόσης αρκεί!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Σοκολατένια μυστικά
    Υπάρχει άλλο υλικό που να είναι τόσο θεσπέσιο; ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τούρτες
    Οι τούρτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός εορτα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 146 αγαπημένων συνταγών, του/της BIBOYLA
    Συνταγές για Κέικ - Τάρτες - Σουφλέ - Μάφινς
    Ένα βιβλίο 109 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    ΕΦΗ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
    Ένα βιβλίο 348 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Χριστουγεννιατικα
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64