ggr
ggr @george
Athens

Λίγο πριν τις γιορτές, η Λουίζα επέστρεψε στο σπίτι με ένα μέτριο σε μέγεθος αλλά πολύ λαχταριστό λάχανο και μερικά φρέσκα και ζουμερά καρότα. Μην ανησυχείτε και δεν θα κάνω τίποτα σεξιστικά σχόλια…Με ένα από τα καλύτερα χαμόγελά της, μου θύμισε ότι είχαν συμπληρωθεί πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που είχα αναρτήσει τη συνταγή "για εκείνη την ωραία σαλάτα λαχανικών... που θύμισε έντονα πικάντικη πολίτικη σαλάτα... που, όταν την ετοιμάζουμε, εξαφανίζεται μέσα σε ένα γεύμα, ανεξάρτητα πόση ποσότητα φτιάχνουμε... που έχει μαζέψει 69 καλές βαθμολογίες από τις φίλες σου στο site..." και διάφορα άλλα τέτοια.Και πάλι δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο για τη... "βαθμολογική συγκυρία" και τη στιγμή που επέλεξε να αναφερθεί στην "Kosmo-Πολίτικη σαλάτα", τα φρεσκότατα και λαχταριστά υλικά που είχα μπροστά μου μόνο θετικά μπορούσαν να με κάνουν να σκεφθώ…Ένα πέρασμα από τα συρτάρια του ψυγείου και μία "βοήθεια κοινού" (λέγε μεπαρουσίαση μιας τέτοιας σαλάτας από ένα φιλοξενούμενο νέο σεφ στην εκπομπή της Ε. Ψιχούλη, που όμως δεν συγκράτησα το όνομά του και, κοίτα να δεις... έτοιμη η νεότερη εκδοχή της "kosmo-πολίτικης σαλάτας", η "kosmo-Πολίτικη σαλάτα Νο2". Δείτε παρακάτω την …"εξέλιξη" της πρώτης εκείνης πικάντικης σαλάτας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η σιγουριά ότι, έτσι πικάντικη που την έκανα, θα την απολαύσω μόνος μου, με έκανε να μη πάρω τις κατάλληλες προφυλάξεις. Σφάλμα, μέγα σφάλμα. Δεν ήταν τόσο "κολασμένη" όσο πίστευα (ή υπάρχουν και άλλοι στο σπίτι που δεν διστάζουν να πέσουν στο “πυρ το εξώτερο” εάν πρόκειται για απόλαυσή…). Προς γνώση και συμμόρφωση (ή αναμόρφωση του “πυρηνικού οπλοστασίου” την επόμενη φορά που θα την ετοιμάσω…)Οι ποσότητες ελαιόλαδου, ξυδιού και κέτσαπ που αναφέρω είναι για μία σαλάτα με 5-6 καρότα, μισό λάχανο μετρίου μεγέθους, ένα κολοκυθάκι και μία φλωρίνης. Επειδή μπορεί να βρεθείτε να την ετοιμάσετε με διαφορετικές ποσότητες υλικών (για διαφορετικές ανάγκες), αυξομειώστε ανάλογα τις ποσότητες των υλικών αυτών για να μη σας βγει στεγνή ή με πολλά υγρά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6-8 άτομα
  1. λάχανο τριμμένο στον τρίφτη (όσο θέλετε)
  2. καρότο τριμμένο στον τρίφτη (όσο θέλετε)
  3. κολοκυθάκι τριμμένο (όσο θέλετε)
  4. 10 λιαστές ντομάτες (είτε με το λάδι τους, είτε με 1 επιπλέον κ.σ. καλό ελαιόλαδο)
  5. 1 μεγάλη πιπεριά φλωρίνης (κομμένη σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, όχι μεγάλου μήκους (2-3 εκ)
  6. 1 ρίζα σέλινο (ή και περισσότερο), ψιλοκομμένο καλά (βάλτε όλο το μεράκι σας)
  7. 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο (αγνό παρθένο)
  8. 4 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί (της καλύτερης δυνατής ποιότητας)
  9. αλατάκι (περιορισμένο, αλλά απαραίτητο)
  10. 3 κ.σ. σάλτσα κέτσαπ
  11. 1 κ.γ. ζάχαρη
  12. Προαιρετικά
  13. πιπεριά πράσινη, κομμένη και αυτή σε πολύ λεπτά και κοντά μπαστουνάκια
  14. πολύ ρόκα, ψιλοκομμένη αλλά όχι
  15. κάπαρη (διατηρημένη σε υγρό, όχι στο αλάτι)
  16. πικάντικες ελιές, ψιλοκομμένες (τουλάχιστον στα 4)
  17. ραπανάκι (καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια)
  18. σκορδάκι, πολύ ψιλοκομμένο, ίσα να δίνει το άρωμά του

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ας ετοιμάσουμε αρχικά όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, θα είναι πολύ εύκολη στη συνέχεια η ετοιμασία της σαλάταςΤρίβουμε το λάχανο, το καρότο και το κολοκυθάκι στον τρίφτη των λαχανικών και ψιλοκόβουμε με μαχαίρι το σέλινο (πολύ-πολύ ψιλά τα τρυφερά κοτσανάκια του και μετρίως τα φύλλα).

  2. 2

    Ψιλοκόβουμε μισή καυτερή πιπερίτσα (εάν αντέχετε τα καυτερά, αφήνετε τα σποράκια της, διαφορετικά απομακρύνετέ τα), ετοιμάζουμε 1-2 μικρές κουταλιές γλυκιάς πάπρικας, μαλακώνουμε τις λιαστές ελιές για ένα 5λεπτο σε λίγο χλιαρό νερό (εάν έχετε συσκευασία σε λάδι, φυσικά δεν χρειάζεται να τις μαλακώσετε άλλο), ψιλοκόβουμε την πιπεριά φλωρίνης σε πολύ λεπτές φετούλες και ετοιμάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τη σάλτσα κέτσαπ που θα χρησιμοποιήσουμε.

  3. 3

    Βάζουμε τις μουλιασμένες λιαστές ντομάτες μαζί με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να βοηθήσει στο άλεσμά τους, και τις πολτοποιούμε (εάν έχετε συσκευασία σε λάδι, επειδή έχουν το δικό τους (θα τις βάλετε με αυτό) ίσως και να μη χρειάζεται επιπλέον).

  4. 4

    Ρίχνουμε όλα τα τριμμένα / κομμένα υλικά σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες,

  5. 5

    Τη σάλτσα κέτσαπ, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, 4 κουταλιές από το λευκό ξύδι

  6. 6

    Και...“βουτώντας” μέσα το χέρι μας, την ανακατεύουμε πολύ καλά (τη “ζυμώνουμε” στην κυριολεξία, πολύ καλά και για τουλάχιστο 3-4 λεπτά). Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι ελαιόλαδο, ξύδι και σάλτσα κέτσαπ θα καλύψει κάθε μικρό κομματάκι, λάχανου, κάθε κομματάκι καρότου, θα τα νοτίσει και θα τα μαλακώσει. Αλλά και τα ίδια τα λαχανικά έχουν και αυτά υγρά για να συνεισφέρουν. Έχει μεγάλη διαφορά δουλεμένη έτσι η σαλάτα από το να ανακατέψουμε απλά τα υλικά με ένα κουτάλι, ειδικά το λάχανο μαλακώνει πολύ.

  7. 7

    Η σαλάτα είναι πλέον έτοιμη. Ελέγχουμε τη γεύση της και ενδεχομένως παίζουμε με λίγο περισσότερο καυτερή πιπερίτσα (ή μπούκοβο), της πηγαίνει “κολασμένα” (κυριολεκτικά!!!), προσθέτουμε και μία μικρή κουταλίτσα ζάχαρη αλλά και λίγο αλάτι (ανάλογα με τα γούστα, προσθέτουμε-δοκιμάζουμε-συνεχίζουμε).

  8. 8

    Η εξελιγμένη version της kosmo-πολίτικης σαλάτας είναι έτοιμη να σερβιρισθεί στα πιάτα. Το “ζύμωμα” με το χέρι έχει μαλακώσει τα λαχανικά, η σάλτσα κέτσαπ της έχει δώσει μία γλυκιά γεύση, το λευκό ξύδι και το σέλινο της επιτρέπουν να διατηρήσει τον kosmo-πολίτικο χαρακτήρα της και η καυτερή πιπερίτσα... ααα, η καυτερή πιπερίτσα την έχει κάνει απολαυστικά “κολασμένη”, δίνοντάς της εκείνη την πικάντικη γεύση που ερεθίζει ονειρεμένα τους σιελογόνους αδένες!!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (3)

cuoco
cuoco @cook_8483650
Το λάχανο με το καρότο σε τι είδους σεξιστικό σχόλιο μπορούν να μετατραπούν;;;; :-)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens