Κοτόπιτα

Bαθμολογία: 4.9286
       
 
14 ψήφοι
Dorita, 10.10.07

Περιγραφή

Υγιεινή και πεντανόστιμη κοτόπιτα

Κοτόπιτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 στήθος κοτόπουλου φιλέτο
  • 2 μπούτια κοτόπουλου φιλέτο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού.. κρασί
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1/4 γραβιέρα τριμμένη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • λίγο μαϊντανό, δυόσμο, μέντα ψιλοκομμένα
  • λάδι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο κατα βούληση..
Στα γρήγορα
Περιέχει: Πιπεριές , Γάλα , Τυριά
Σερβίρει: 6 πεινασμένους καλοφαγάδες..
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή θερμοκρασία με ένα ποτήρι νερό και αφού βράσει, προσθέτουμε λάδι και το αφήνουμε να κοκκινίσει. Κατόπιν προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να τσιγαριστεί. Αφού τσιγαριστεί το σβήνουμε με το κρασί.
  2. Αφού τσιγαριστεί καλά και απο τις 2 μεριές τότε προσθέτουμε λίγο νερό (να καλύψει το μισό κοτόπουλο) προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.
  3. Αφού βράσει το κοτόπουλο,κρατάμε το ζωμό με το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε όχι όμως σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια για να μη λιώσει στο ψήσιμο.
  4. Σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε τις πιπεριές, τα μυρωδικά, το γάλα, το τυρί, το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι, το κοσχοκάρυδο, το ζωμό απο το κοτόπουλο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε 2-3 φορές.
  5. Στρώνουμε τα φύλλα σε ένα ταψί, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνουμε 4 φύλλα στη βάση, ρίχνουμε τη γέμιση και μετά βάζουμε και τα υπόλοιπα 6 φύλλα απο πάνω.
  6. Πρίν βάλουμε την πίτα στο φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια και "ραντίζουμε" με λίγο νεράκι.
  7. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 190 βαθμούς και κατόπιν, βάζουμε το ταψί στο κάτω μέρος της κουζίνας μας για μισή ώρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω μέρος της πίτας μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αντί για γραβιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρμεζάνα για να δώσετε μια πιο πικάντικη νότα στην πίτα σας..

Σχετικές συνταγές

    18 Όλα

    #
    Σχόλιο από Dorita, 11-10-07  
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 21-10-08  
    Καλημερα! Επειδή σκέφτομαι να την φτιάξω σήμερα, έχει σημασία αν θα βάλω κόκκινο ή λευκό κρασί; Και δεύτερον, δεν κατάλαβα τον τρόπο ψησίματος...Όταν λες "στο κάτω μέρος της κουζίνας" εννοείς το συρταράκι; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 7-12-08  
    Πολύ νόστιμη!Την έφτιαξα σήμερα. Μόνο που έβαλα φύλλο σφολιάτας γιατί αυτό είχα. Και στη γέμιση πρόσθεσα μανιτάρια, λίγο ρύζι βρασμένο και εκτός από τη γραβιέρα έβαλα και κεφαλοτύρι τριμμένο. Είναι καταπληκτική!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 7-12-08  
    Ρινιώ, στην κάτω σκάλα (σχάρα) του φούρνου ενωεί, όχι στο συρτάρι. Και κρασί εγώ έβαλα λευκό.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 4-5-09  
    Την ίδια συνταγή, φτιάχνω κι εγώ. Τη φτιάχνω σε τραπέζια σε φόρμα του κέικ, γίνεται εμφανίσιμη πολύ και γίνεται ανάρπαστη! Μπράβο που την ανέβασες.
    #
    Σχόλιο από nina18578, 9-3-10  
    Πολύ καλή!Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από hausfrau, 6-5-10  
    εκπληκτική πίτα,σε ευχαριστούμε για συνταγή.Αντί για γραβιέρα έβαλα παρμεζάνα και μοτσαρέλα,επίσης πρόσθεσα λίγο γιαούρτι και ρύζι.Θα την ξαναφτιάξω σύντομα!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-7-10  
    ωραιοτατη πιτα,μονο που προσθεσα λιγο τραχανα για να τραβηξει τα ζουμια ,και αντι για γαλα εβαλα 1 κουπα κρεμα γαλακτος επειδη ειναι πιο πηχτη,γιατι δεν θελω να μαλακωνει το κατω φυλλο.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 2-3-11  
    ετσι την κάνω και εγω. μονο αντί για γάλα βάζω λίγη κρέμα γάλακτος οταν θα βάλω το μίγμα στο ταψί και το κρεμμύδι το ψιλοκοβω και το τσιγαριζω με τα λαχανικά προηγουμένως (σε αντικολητικο με ελαχιστο λαδι). βάζω περισσοτερες πιπεριές ()στο 1 κοτοπουλο βέβαια), βάζω και μανιτάρια. μοσχοκαρυδο. την χαράζω και αντί για νερό αλείφω με γάλα! οχι 5 πιρουνάκια!!

    105!!!! δεν μυρίζει καθόλου το κοτοπουλο και πασπαλιζω με το σουσαμάκι!!

    την έκανα στο τραπέζι της ξαδερφής μου και εξαφανιστηκε! μπράβο που ανέβασες τη συνταγή! την έχω κάνει σε ρολό και την έχς κάνει και χωρίς τσιγάρισμα! και ειναι τελεια!!!!! α! βάζω και λίγο κάρυ!
    #
    Σχόλιο από Dorita, 6-3-11  
    πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή !!
    πιστεύω ότι η κρέμα γάλακτος και το τσιγάρισμα των λαχανικών θα το βαρύνει λίγο το πιτάκι μου ..
    εγώ το κάνω έτσι διότι έχω 2 πιτσιρικάκια και θέλω να τους φτιάχνω κάτι υγιεινό και συνάμα χορταστικό .. γι αυτό και την ονόμασα υγιεινή κοτόπιτα ..
    η μανούλα μου της έβαζε αυγά, τσιγάριζε κρεμμύδια λαχανικά κλπ κλπ και πάντα μου μου στεκόταν βαριά στο στομάχι και είπα να την φτιάξω έτσι και πράγματι δεν με πειράζει πλέον .. μπορεί και να τη φάει και μπαμπάς μου έτσι, που έχει χοληστερίνη και έχει κάνει και 4πλό μπάϊπάς ..
    #
    Σχόλιο από giwta-nikos, 19-10-11  
    #
    Σχόλιο από LITSASF, 15-11-11  
    Συμβουλεύομαι πολλές φορές το site. Έκανα εγγραφή σήμερα γιατί ήθελα να σου δώσω τα πηρουνάκια σου. Εξαιρετική συνταγή. Άρεσε και στους πιο δύσκολους. Πρόσθεσα ελάχιστο ρύζι, αντικατέστησα το γάλα με κρέμα γάλακτος και χρησιμομποίησα χωριάτικο φύλλο.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 1-12-11  
    Τέλεια! Έβαλα και μανιτάρια, 1 σκελίδα σκόρδο και κρέμα γάλακτος αντί για γάλα.
    #
    Σχόλιο από Sasa21, 29-11-12  
    θα την δοκιμασω..αλλα απο μακρια και μονο θα ειναι τελεια!!μπραβο!!!
    #
    Σχόλιο από marykalay, 19-12-12  
    #
    Σχόλιο από Roula_3, 24-1-13  
    #
    Σχόλιο από patatoula, 4-2-13  
    νοστιμοτατη!!!την εφαγα εχθες σε μια φιλη.δεν εχει βεβαια σχεση με την παραδοσιακη κοτοπιτα των Ιωαννινων που εχει αλλη απογειωτικη γευση
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 10-9-13  
    'Ντάξει... Αυτό που τρώω δεν υπάρχει!!!
    Χίλια ευχαριστώ για την συνταγή!

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Dorita, 11-10-07  
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 4-5-09  
    Την ίδια συνταγή, φτιάχνω κι εγώ. Τη φτιάχνω σε τραπέζια σε φόρμα του κέικ, γίνεται εμφανίσιμη πολύ και γίνεται ανάρπαστη! Μπράβο που την ανέβασες.
    #
    Σχόλιο από nina18578, 9-3-10  
    Πολύ καλή!Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 2-3-11  
    ετσι την κάνω και εγω. μονο αντί για γάλα βάζω λίγη κρέμα γάλακτος οταν θα βάλω το μίγμα στο ταψί και το κρεμμύδι το ψιλοκοβω και το τσιγαριζω με τα λαχανικά προηγουμένως (σε αντικολητικο με ελαχιστο λαδι). βάζω περισσοτερες πιπεριές ()στο 1 κοτοπουλο βέβαια), βάζω και μανιτάρια. μοσχοκαρυδο. την χαράζω και αντί για νερό αλείφω με γάλα! οχι 5 πιρουνάκια!!

    105!!!! δεν μυρίζει καθόλου το κοτοπουλο και πασπαλιζω με το σουσαμάκι!!

    την έκανα στο τραπέζι της ξαδερφής μου και εξαφανιστηκε! μπράβο που ανέβασες τη συνταγή! την έχω κάνει σε ρολό και την έχς κάνει και χωρίς τσιγάρισμα! και ειναι τελεια!!!!! α! βάζω και λίγο κάρυ!
    #
    Σχόλιο από Dorita, 6-3-11  
    πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή !!
    πιστεύω ότι η κρέμα γάλακτος και το τσιγάρισμα των λαχανικών θα το βαρύνει λίγο το πιτάκι μου ..
    εγώ το κάνω έτσι διότι έχω 2 πιτσιρικάκια και θέλω να τους φτιάχνω κάτι υγιεινό και συνάμα χορταστικό .. γι αυτό και την ονόμασα υγιεινή κοτόπιτα ..
    η μανούλα μου της έβαζε αυγά, τσιγάριζε κρεμμύδια λαχανικά κλπ κλπ και πάντα μου μου στεκόταν βαριά στο στομάχι και είπα να την φτιάξω έτσι και πράγματι δεν με πειράζει πλέον .. μπορεί και να τη φάει και μπαμπάς μου έτσι, που έχει χοληστερίνη και έχει κάνει και 4πλό μπάϊπάς ..
    #
    Σχόλιο από giwta-nikos, 19-10-11  
    #
    Σχόλιο από LITSASF, 15-11-11  
    Συμβουλεύομαι πολλές φορές το site. Έκανα εγγραφή σήμερα γιατί ήθελα να σου δώσω τα πηρουνάκια σου. Εξαιρετική συνταγή. Άρεσε και στους πιο δύσκολους. Πρόσθεσα ελάχιστο ρύζι, αντικατέστησα το γάλα με κρέμα γάλακτος και χρησιμομποίησα χωριάτικο φύλλο.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 1-12-11  
    Τέλεια! Έβαλα και μανιτάρια, 1 σκελίδα σκόρδο και κρέμα γάλακτος αντί για γάλα.
    #
    Σχόλιο από Sasa21, 29-11-12  
    θα την δοκιμασω..αλλα απο μακρια και μονο θα ειναι τελεια!!μπραβο!!!
    #
    Σχόλιο από marykalay, 19-12-12  
    #
    Σχόλιο από Roula_3, 24-1-13  
    #
    Σχόλιο από patatoula, 4-2-13  
    νοστιμοτατη!!!την εφαγα εχθες σε μια φιλη.δεν εχει βεβαια σχεση με την παραδοσιακη κοτοπιτα των Ιωαννινων που εχει αλλη απογειωτικη γευση
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 10-9-13  
    'Ντάξει... Αυτό που τρώω δεν υπάρχει!!!
    Χίλια ευχαριστώ για την συνταγή!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 21-10-08  
    Καλημερα! Επειδή σκέφτομαι να την φτιάξω σήμερα, έχει σημασία αν θα βάλω κόκκινο ή λευκό κρασί; Και δεύτερον, δεν κατάλαβα τον τρόπο ψησίματος...Όταν λες "στο κάτω μέρος της κουζίνας" εννοείς το συρταράκι; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 7-12-08  
    Ρινιώ, στην κάτω σκάλα (σχάρα) του φούρνου ενωεί, όχι στο συρτάρι. Και κρασί εγώ έβαλα λευκό.

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 7-12-08  
    Πολύ νόστιμη!Την έφτιαξα σήμερα. Μόνο που έβαλα φύλλο σφολιάτας γιατί αυτό είχα. Και στη γέμιση πρόσθεσα μανιτάρια, λίγο ρύζι βρασμένο και εκτός από τη γραβιέρα έβαλα και κεφαλοτύρι τριμμένο. Είναι καταπληκτική!
    #
    Σχόλιο από hausfrau, 6-5-10  
    εκπληκτική πίτα,σε ευχαριστούμε για συνταγή.Αντί για γραβιέρα έβαλα παρμεζάνα και μοτσαρέλα,επίσης πρόσθεσα λίγο γιαούρτι και ρύζι.Θα την ξαναφτιάξω σύντομα!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-7-10  
    ωραιοτατη πιτα,μονο που προσθεσα λιγο τραχανα για να τραβηξει τα ζουμια ,και αντι για γαλα εβαλα 1 κουπα κρεμα γαλακτος επειδη ειναι πιο πηχτη,γιατι δεν θελω να μαλακωνει το κατω φυλλο.
    ευχαριστω

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 271 αγαπημένων συνταγών, του/της Κατερίνα Μ
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 135 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    ΠΙΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της mavanna
    πιτες
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της -ΑΦΡΟΔΙΤΗ=
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της rozina