Κοτόπιτα... για μερακλήδες
Αγαπημένη κοτόπιτα... με αναμνήσεις από χωριό!
Η πίτα γίνεται με χειροποίητο φύλλο (τεχνική ήλιου ή gozleme) ή φύλλο σφολιάτας. Για την εκτέλεσή με τεχνική ήλιου βλέπε εδώ https://cookpad.com/gr/sintages/3204461-xeiropoiito-phullo-gia-pites-methodos-tou-iliou
Για φύλλο gozleme βλέπε εδώ
https://cookpad.com/gr/sintages/4651677-xeiropoiito-phullo-gia-pites-phullo-gozleme
Για φύλλο σφολιάτας βλέπε εδώ
https://cookpad.com/gr/sintages/3087339-xeiropoiito-phullo-spholiatas
Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
1 κιλό αλεύρι για πίτες
-
1 κουτ. σούπας ξίδι
-
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
-
500 ml νερό κρύο ή χλιαρό
-
Αλάτι
-
Αλεύρι ή νισεστές (για άνοιγμα φύλλων)
-
Βούτυρο φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο (για άλειμμα των φύλλων) (χωριάτικο φύλλο)
-
Για τη γέμιση
-
3 στήθη κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
-
150 γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη
-
150 γραμμάρια κοτόπουλο καπνιστό ψιλοκομμένο
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
-
300 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
-
250 γραμμάρια μείγμα τυριών τριμμένο
-
100 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο
-
2 αυγά χτυπημένα
-
2 κουτ. σούπας βούτυρο
-
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι
-
Πιπεριά (προαιρετικά)
-
Μπέικον (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Εκτέλεση (για ζύμη): Η πίτα γίνεται με χειροποίητο φύλλο (τεχνική ήλιου ή gozleme) ή φύλλο σφολιάτας.
-
2
Για την εκτέλεσή με τεχνική ήλιου βλέπε εδώ https://cookpad.com/gr/sintages/3204461-xeiropoiito-phullo-gia-pites-methodos-tou-iliou
-
3
Για φύλλο gozleme βλέπε εδώ
https://cookpad.com/gr/sintages/4651677-xeiropoiito-phullo-gia-pites-phullo-gozleme -
4
Για φύλλο σφολιάτας βλέπε εδώ https://cookpad.com/gr/sintages/3087339-xeiropoiito-phullo-spholiatas
-
5
Για γέμιση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το μπέικον και τα μανιτάρια σε λιωμένο βούτυρο. Έπειτα, ρίχνουμε τη γαλοπούλα και τα κοτόπουλα, για να σοταριστούν κι αυτά και αλατοπιπερώνουμε.
-
6
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο, μέχρι να δέσει και μετά τα τυριά. Αποσύρουμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά και αφού «δέσει» το μείγμα, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
-
7
Αφού ολοκληρωθούν τα βήματα που αναφέρονται στις εκτελέσεις ''ζύμης - ανοίγματος φύλλου'', ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (ο χρόνος και η θερμοκρασία αναφέρονται στις τεχνικές ανοίγματος φύλλου).
Σχόλια (2)