ggr
ggr @george
Athens

Ένα πλήρες πιάτο. Ένα πιάτο με κοτόπουλο (ψαχνά, ζουμερά κομμάτια στήθους), με υπέροχα χρώματα (χάρις στις διαφορετικού χρώματος πιπεριές), με δυνατές γεύσεις (ας όψεται η …πληθωρική παρουσία του carry, αλλά και η έντονη της καυτερής πιπερίτσας), και με μία “συνοδεία-έκπληξη”. Μία …Μαύρη Αφροδίτη, όνομα και πράγμα!Ένα ρύζι διαφορετικό που, εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, θα κλέψει τις καρδιές σας.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Το ρύζι venere είναι ένα ρύζι αναποφλοίωτο (αφαιρείται μόνο η φλούδα του που δεν είναι βρώσιμη), με μία πολύ ιδιαίτερη γεύση και με ένα άρωμα που θυμίζει φρεσκο-ξεφουρνισμένο ψωμί!Το ρύζι venere (προφέρεταιΒένερε) είναι ένας τύπος ρυζιού σκούρου χρώματος (σκούρο μωβ) και πολύ πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Το σκούρο χρώμα του οφείλεται στο χρώμα της εξωτερικής του στιβάδας, του περικάρπιου, ενώ εσωτερικά είναι άσπρο.Με προέλευση την Κίνα (όπου μέχρι το ‘800 καλλιεργείτο, σαν “μαύρο ρύζι”, αποκλειστικά για τον Αυτοκράτορα και την Αυλή του), το ρύζι venere έχει πάρει το όνομά του από την Θεά του έρωτα, την Αφροδίτη (Venere για τους Ρωμαίους), ακριβώς επειδή στην αρχαία Κίνα του αποδίδοντο ιδιαίτερα υψηλές αφροδισιακές ιδιότητες.Το ρύζι, λοιπόν, αυτό μπορεί να μαγειρευθεί (να βράσει) με περισσότερους από ένα τρόπουςΟ πρώτος είναι αυτός που είδαμε μόλιςΓεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό, όταν αυτό βράσει αλατίζουμε, ρίχνουμε το ρύζι (που το έχουμε ξεπλύνει κάτω από κρύο νερό, προηγουμένως, μέσα σε ένα σουρωτήρι με λεπτή διάτρηση) και το βράζουμε για 30 λεπτά (μπορεί και 35 ή και 40, ανάλογα με την ποιότητα του ρυζιού, πρέπει ΠΑΝΤΑ να το δοκιμάζουμε).Πολύ ώρα, ε; Εάν θέλετε ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ αυτόν τον χρόνο (συνεπώς και την κατανάλωση ενέργειας), δεν έχετε παρά να αφήσετε το ρύζι να μουλιάσει, για κανένα 3ωρο, πριν αρχίσετε να το μαγειρεύετε. Ή, να αγοράσετε κάποια ποικιλία parboiled, υπάρχουν και τέτοιες. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο χρόνος βρασμού θα μειωθεί στα 18-20 λεπτά. Μετά το βράσιμο το σουρώνουμε στο ίδιο πάντα σουρωτήρι με τη λεπτή διάτρηση (για να μη μαζεύουμε τα σπυριά του ρυζιού σε όλο το νεροχύτη μας…), περνώντας το από κρύο τρεχούμενο νερό, ενέργεια που θα διακόψει ακαριαία τον βρασμό του.Υπάρχει και άλλος τρόπος. Αφήνοντάς το να μαγειρευθεί κατά ένα μεγάλο μέρος εκτός φωτιάς, μέσα στα υγρά του. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ η αναλογία ρυζιού-νερούΓια κάθε μέρος ρυζιού υπολογίζουμε ακριβώς το διπλάσιο (σε όγκο, όχι σε βάρος) νερό. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι μαζί με ΚΡΥΟ νερό (τόσο όσο του αναλογεί), σκεπάζουμε την κατσαρόλα, φέρνουμε το νερό σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. ΜΟΝΟ!!! Κατεβάζουμε από το μάτι και αφήνουμε το ρύζι να συνεχίσει να μαγειρεύεται μέσα στο νερό όπου έβρασε, για τουλάχιστο 2 ώρες, διατηρώντας την κατσαρόλα σκεπασμένη. Το ρύζι θα συνεχίσει να βράζει με τη θερμότητα που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κατσαρόλα από το ίδιο το νερό και τους ατμούς του, και θα απορροφήσει σιγά-σιγά όλο το νερό. Όταν πια θα το θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, ελέγχουμε εάν είναι έτοιμο και, είτε το ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά στο μάτι για να ολοκληρωθεί ο βρασμός του, είτε απομακρύνουμε το νερό που ενδεχομένως δεν έχει απορροφηθεί, σουρώνοντάς το.Αυτό το υπέροχο ρυζάκι, όμως, μαγειρεύεται και στον φούρνο, αφού το απλώσουμε ομοιόμορφα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, του προσθέσουμε νερό που έχουμε βράσει ξεχωριστά (όχι απλά ζεστάνει αλλά ΒΡΑΣΕΙ, και σε αναλογία και εδώ προσεκτικά υπολογισμένη, 1 μέρος ρύζι2 μέρη νερό), καλύψουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο (έτσι κι’ αλλιώς ΔΕΝ έρχεται σε επαφή με το φαγητό) και το ψήσουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Στο τέλος αυτού του χρόνου αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε το ρύζι μέσα στο σκεύος, δοκιμάζουμε εάν είναι έτοιμο και, σε αντίθετη περίπτωση, ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμη λεπτά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
4 άτομα, χορταστικά
  1. 3 χρωματιστές πιπεριές (διαφορετικά χρώματα)
  2. 1 συσκευασία ντοματάκια αποφλοιωμένα
  3. 1 στήθος κοτόπουλου (ολόκληρο, και οι δύο οι πλευρές)
  4. 2 κ.γ. φουσκωτές curry
  5. 1 κ.γ. σκόνη καυτερής πιπερίτσας (αν θα είναι φουσκωτή ή όχι, είναι θέμα …αντοχής)
  6. παρθένο ελαιόλαδο
  7. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα σας
  8. 400 γρ ρύζι venere (δείτε “Μυστικά” [1])
  9. 30 γρ φρέσκο βούτυρο
  10. 2 κ.σ. τριμμένο parmigiano (προαιρετικό)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά το στήθος του κοτόπουλου (θα γνωρίζετε πόση προσοχή χρειάζεται, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας γίνει εμμονή, αλλά προσοχή χρειάζεται πάντα) και το κόβουμε σε κυβάκια των 2,5 x 2,5 εκατοστών (ή και σε λεπτές λωρίδες, εάν το προτιμάτε) και το αφήνουμε στην άκρη έως ότου ετοιμασθεί η σάλτσα curry μας. Καλύτερα μέσα στο ψυγείο, να μη μένει τόση ώρα έξω…

  2. 2

    Θα ξεκινήσουμε την ετοιμασία του πιάτου με το βράσιμο του ρυζιού. Κατ’ αρχήν το ξεπλένουμε για να αποβάλει μέρος από το άμυλο που περιέχει. Οι κόκκοι αυτού του τύπου ρυζιού είναι πολύ μικροί, συνεπώς τα συνηθισμένα τρυπητά ΔΕΝ βολεύουν. Θα χρειασθούμε ένα με πολύ ψιλή διάτρηση. Ή, όπως στη περίπτωσή μου, μία λεπτή σήτα. Έστω και αν αυτό θα σήμαινε ότι θα το πλύνετε σε δύο δόσεις.

  3. 3

    Ταυτόχρονα, βάζουμε νερό να βράζει σε μία κατσαρόλα, για να το ετοιμάσουμε εκεί μέσα. Επειδή το ρύζι venere είναι …“απαιτητικό” σε χρόνο βρασμού (θα εμπιστευθείτε τους χρόνους, αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος, που αναγράφονται στη συσκευασία, που πάντως είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που γνωρίζετε, συνήθως χρειάζονται 30 λεπτά για να είναι “al dente” το ρύζι), ξεκινούμε με αυτό από τώρα για να συμπέσει (κατά το δυνατόν) το μαγείρεμά του με αυτό του κοτόπουλου.

  4. 4

    Θα χρειασθεί αρκετό νερό, περίπου δύο λίτρα για μία ποσότητα 300-400 γρ ρύζι venere. Όταν, λοιπόν, το νερό αρχίσει να βράζει έντονα, προσθέτουμε τότε λίγο αλάτι (1 κουταλάκι) και στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε συχνά και προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο, για να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος του βρασμού τα σπυριά του ρυζιού δεν θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους.

  5. 5

    Θα το βράσουμε για περίπου 30 λεπτά (ΕΚΤΟΣ και αν αναφέρεται διαφορετικός χρόνος στη συσκευασία) από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός του νερού, ενθυμούμενοι να ανακατεύουμε συχνά.

  6. 6

    Θα το σουρώσουμε όταν είναι ακόμη “al dente” (1 λεπτό νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο) και, για να διακόψουμε ακαριαία τον βρασμό, θα το περάσουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

  7. 7

    Όση ώρα μαγειρεύεται το ρύζι, εμείς πάμε να συνεχίσουμε με την υπόλοιπη συνταγή. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στη μέση και κατόπιν, κάθε μισό, σε πολύ λεπτές φέτες.

  8. 8

    Το ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με λίγο καλό ελαιόλαδο και το μαλακώνουμε πάνω από μέτρια προς χαμηλή φωτιά (στο 3,5-4), μέχρι να καραμελώσει. Δεν το ξανθαίνουμε, δηλαδή, (δυνατή φωτιά) αλλά το μαλακώνουμε (γλυκιά φωτιά).

  9. 9

    Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από σπόρους και τα εσωτερικά λευκά νήματα που τους στηρίζουν και τις κόβουμε σε κυβάκια, όχι πολύ μεγάλα. Μάλλον θα μείνετε και πάλι εκεί, κάπου στα 2,5 x 2,5 εκατοστά.

  10. 10

    Προσθέτουμε τα κυβάκια της πιπεριάς στο τηγάνι με το καραμελωμένο κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανεβάζουμε την ένταση (στο 8-8,5) και αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν χρώμα τώρα, να τσιγαρισθούν.

  11. 11

    Κατόπιν προσθέτουμε τα ντοματάκια, καθώς και ζεστό νερό, τόσο όσο χρειάζεται να μπορέσουν να μαγειρευθούν οι πιπεριές (περίπου 1/2 ποτήρι).

  12. 12

    Όσο ετοιμάζεται η σαλτσούλα, σε άλλο μισό ποτήρι ζεστό νερό διαλύουμε το curry και την καυτερή πιπερίτσα (pepperoncino) σε σκόνη.

  13. 13

    Τα προσθέτουμε στη σάλτσα,

  14. 14

    Προσθέτουμε και τόσο νερό (ζεστό πάντα για να μη ρίχνει τη θερμοκρασία και διακόπτει το μαγείρεμα) όσο χρειάζεται για να διατηρούμε τη σάλτσα διαρκώς αρκετά αραιή και ρευστή (ναι, καλά καταλάβατε, ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ θα μαγειρευθεί το στήθος του κοτόπουλου).

  15. 15

    Όταν λοιπόν, η σαλτσούλα είναι ΣΧΕΔΟΝ έτοιμη, τραβούμε τα κομματάκια του κοτόπουλου από το ψυγείο και τα ρίχνουμε μέσα της.

  16. 16

    Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν εντελώς από σάλτσα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά (στο 5,5-6) για περίπου ένα 25λεπτο.

  17. 17

    Δοκιμάζουμε το κοτόπουλο και αν είναι έτοιμο σβήνουμε το μάτι, διαφορετικά μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να μαγειρευθεί εντελώς.

  18. 18

    Για παράδειγμα, εμένα μου πήρε 30 γεμάτα λεπτά.Στο τέλος, όμως, η σάλτσα ήταν υπέροχα δεμένη, σαν κέτσαπ μου έμοιαζε στην υφή, οι πιπεριές ονειρεμένες και το κοτόπουλο ένα “λουκούμι”...

  19. 19

    Το ρύζι τώρα πια πρέπει να είναι έτοιμο. Του προσθέτουμε μία καλή κουταλιά φρέσκο βούτυρο,

  20. 20

    Αλλά και δύο γερές κουταλιές τριμμένο parmigiano και ανακατεύουμε πολύ ενεργητικά, να λιώσουν τα δύο αυτά υλικά και να δημιουργηθεί, μαζί με την όποια υγρασία έχει διατηρήσει το ρύζι, μία απολαυστική κρεμούλα. Σας θυμίζει το τελείωμα, την mantecatura του risotto, έτσι; Έχετε απόλυτο δίκιο!

  21. 21

    Εάν έχει απομείνει νερό στην κατσαρόλα, σουρώνουμε το ρύζι και πετούμε το νερό. Και λέω “εάν έχει απομείνει”, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που αναφέρεται στη συσκευασία του. Με το ρύζι είναι χύμα, η αναφερόμενη στα υλικά σχέση νερού/ρυζιού θα σας αφήσει ένα ρύζι κρεμώδες, που δεν θα χρειάζεται σούρωμα.

  22. 22

    Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάταΒάζουμε μία καλή ποσότητα κοτόπουλου, συνοδευμένο από μία εξ’ ίσου καλή ποσότητα από πιπεριές με τη σαλτσούλα τους και γαρνίρουμε με ρύζι venere, το οποίο περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, σε πολύ-πολύ λεπτή ροή. Καλή όρεξη!

  23. 23

    TIP (1)...............Για αυτό το πεντανόστιμο ρύζι, αξίζει να κάνει κανείς μία ξεχωριστή αναφορά. Πολλές αναφορές… Τόσο νόστιμο και τόσο άγνωστο στην πατρίδα μας. Με ένα ιδιαίτερο χρώμα (μαύρο στο εξωτερικό του και λευκό εσωτερικά), με υπέροχη, ξεχωριστή γεύση, πολύ καλή συμπεριφορά στο μαγείρεμα (μέχρι και risotto μπορείτε να φτιάξετε)

  24. 24

    TIP (2)...............και το μικρό μέγεθος των κόκκων του. Δείτε το δίπλα, όταν είναι ακόμη άβραστο, ωμό,

  25. 25

    TIP (3)...............ή εδώ, μαγειρεμένο, αμέσως μόλις κατέβηκε η κατσαρόλα από τη φωτιά και πριν την mantecatura. Διακρίνονται κόκκοι ελαφρά διογκωμένοι σε σχέση με τους ωμούς, πολύ ευκρινώς διακριτοί μεταξύ τους, “σπυρωτοί” εάν το προτιμάτε έτσι, οι οποίοι, μετά την προσθήκη φρέσκου βούτυρου και τριμμένου τυριού, αποκτούν μία υπέροχη μαστιχωτή γεύση.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

linea
linea @cook_8464238
Πολύ ωραία παρουσίαση, ειδικά οι πληροφορίες για το ρύζι. Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω με βαθμολογία

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens