Κουλουράκια αμμωνίας

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
GIOVANNA, 05.05.09

Περιγραφή

Αφράτα και συνάμα τραγανά!!!

 

Κουλουράκια αμμωνίας
photo: fly

Τι χρειαζόμαστε:

  • 7 αυγά
  • 1 1/2 νεροπότηρο βούτυρο
  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 1/2 νεροπότηρο γάλα
  • 1 πακετάκι αμμωνία (35γρ.)
  • 3 βανίλιες
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1500-1750 γρ.)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουλουράκια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη - αφού πρώτα το έχουμε αφήσει να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου - μέχρι να ασπρίσει.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά.
  3. Μετά ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και ρίχνουμε την αμμωνία σιγά - σιγά για να λιώσει ανακατεύοντας την και την βάζουμε στο μείγμα.
  4. Τέλος, προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι.
  5. Τα αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν, τα πλάθουμε σ΄ότι σχήμα θέλουμε, τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 15'-20' ανάλογα το χρώμα που θέλουμε να έχουν τα κουλουράκια μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν σας αρέσει το φρέσκο βούτυρο βάλτε μισό - μισό με φυτίνη για να γίνουν πιο νόστιμα. Για να μην μας γίνουν σφικτά ξεκινήστε με 1 1/2 κιλό αλεύρι ψήστε δοκιμαστικά 2-3 και αν δεν σας απλώσουνε είναι εντάξει, αλλιώς ρίχνετε λιγό ακόμα αλεύρι.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από fly, 25-3-10  
    Ετσι τα φτιάχνω κάθε χρόνο μονο που δεν βάζω τα τρία ασπράδια απο τα αυγά για να γίνουν πιο κίτρινα μέσα και γιαυτο πέρνουν και λιγότερο αλεύρι 1300 γρ. Είναι πολύ παλιά συνταγή και γίνονται πολύ νόστιμα!Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από babystar, 31-3-10  
    Είναι τα αγαπημένα μου πασχαλινά κουλουράκια, μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια και τώρα τα φτιάχνω για την μπέμπα μου...

    Η μόνη μου διαφορά είναι ότι βάζω αντί για γάλα, το χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι...Δοκιμάστε τα και έτσι και δε θα χάσετε!Μοσχοβολάει όλο το σπίτι για μέρες!Απλά προσοχή γιατί όταν αναμιγνύουμε το χυμό με την αμμωνία, αφρίζει και καλό είναι να κάνουμε την ανάμιξη πάνω από το μπολ της ζύμης γιατί ξεχειλίζει.
    Καλό Πάσχα!
    #
    Σχόλιο από ntina642b, 18-4-11  
    ευκολα και ευγευστα. τα εκανε η μαμα μου και τωρα εγω για την εγγονη μου.
    (εγω οταν ψηθουν τα βαζω σε καλαθα των ρουχων που εχει τριπες στα πλαινα με ενα τραπεζομαντηλο και τα αφηνω σκεπασμενα οολη την νυχτα. το πρωι εχει εξαφανηστει η μυρωδια της αμμωνιας και μοσχομυριζει μονο η βανιλια.
    #
    Σχόλιο από Evi Marolia, 7-4-12  
    Είμαι στο εξωτερικό και δεν μπορώ να βρω αμμωνία πουθενά για να φτιάξω τα Πασχαλινά μου κουλουράκια ξέρετε πως μπορώ να τη ζητήσω ή τι άλλο μπορώ να βάλω στη θέση της????
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 7-4-12  
    Με μια αναζήτηση στο ιντερνετ σίγουρα θα βρεις πώς μπορεί να την λένε στην χώρα που είσαι... Πάντως, υπάρχουν πολλές συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία, οπότε μπας και να έβλεπες κάτι εναλλακτικά, μην τυραννιέσαι κιόλας;
    #
    Σχόλιο από loula, 11-4-12  
    εξαιρετικά τα κουλουράκια σου....ακόμη και ο άνδρας μου που δεν τρώει γλυκά μου έδωσε συγχαρητήρια...τα συγχαρητήρια 'ομως ανηκουν σ'εσενα ..καλό Πάσχα και σ ευχαριστώ για την επιτυχημένη συνταγή././
    #
    Σχόλιο από xeni, 12-4-12  
    πρώτα απ όλα θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή Ανάσταση.
    Τα κουλουράκια είναι στο φούρνο και το σπίτι μοσχοβόλησε,ευχαριστώ που μοιράστικες μαζί μας την συνταγη σου.
    Evi Marolia εάν ζείς σε γερμανόφωνο χώρο θα την βρείς με την ονομασία Hirschhornsalz σε Σούπερμάρκετ ή φαρμακεία η επιστημ. ονομασία ειναi Ammoniumhydrogencarbonat.διατείθεται σε φαρμακεία. Καλή επιτυχία
    #
    Σχόλιο από nitsapateraki, 14-3-13  
    συγνώμην αν βαλεται 8 αβγα 250γρ βουτυρο 500γρ ζαχαρη 1 ντοπιο γιαουρτι 2 αμμωνίες ξυσμα απο 2 πορτοκαλια και περιπου 2 κιλα αλευρι το αποτελασμα ειναι ακομα πιο καταπληκτικο.Γινονται βεβαια πολλα.Οπωτε μιση δοση.Ειναι παρα πολυ παλια συνταγη

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από babystar, 31-3-10  
    Είναι τα αγαπημένα μου πασχαλινά κουλουράκια, μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια και τώρα τα φτιάχνω για την μπέμπα μου...

    Η μόνη μου διαφορά είναι ότι βάζω αντί για γάλα, το χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι...Δοκιμάστε τα και έτσι και δε θα χάσετε!Μοσχοβολάει όλο το σπίτι για μέρες!Απλά προσοχή γιατί όταν αναμιγνύουμε το χυμό με την αμμωνία, αφρίζει και καλό είναι να κάνουμε την ανάμιξη πάνω από το μπολ της ζύμης γιατί ξεχειλίζει.
    Καλό Πάσχα!
    #
    Σχόλιο από loula, 11-4-12  
    εξαιρετικά τα κουλουράκια σου....ακόμη και ο άνδρας μου που δεν τρώει γλυκά μου έδωσε συγχαρητήρια...τα συγχαρητήρια 'ομως ανηκουν σ'εσενα ..καλό Πάσχα και σ ευχαριστώ για την επιτυχημένη συνταγή././

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Evi Marolia, 7-4-12  
    Είμαι στο εξωτερικό και δεν μπορώ να βρω αμμωνία πουθενά για να φτιάξω τα Πασχαλινά μου κουλουράκια ξέρετε πως μπορώ να τη ζητήσω ή τι άλλο μπορώ να βάλω στη θέση της????
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 7-4-12  
    Με μια αναζήτηση στο ιντερνετ σίγουρα θα βρεις πώς μπορεί να την λένε στην χώρα που είσαι... Πάντως, υπάρχουν πολλές συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία, οπότε μπας και να έβλεπες κάτι εναλλακτικά, μην τυραννιέσαι κιόλας;
    #
    Σχόλιο από xeni, 12-4-12  
    πρώτα απ όλα θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή Ανάσταση.
    Τα κουλουράκια είναι στο φούρνο και το σπίτι μοσχοβόλησε,ευχαριστώ που μοιράστικες μαζί μας την συνταγη σου.
    Evi Marolia εάν ζείς σε γερμανόφωνο χώρο θα την βρείς με την ονομασία Hirschhornsalz σε Σούπερμάρκετ ή φαρμακεία η επιστημ. ονομασία ειναi Ammoniumhydrogencarbonat.διατείθεται σε φαρμακεία. Καλή επιτυχία

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από fly, 25-3-10  
    Ετσι τα φτιάχνω κάθε χρόνο μονο που δεν βάζω τα τρία ασπράδια απο τα αυγά για να γίνουν πιο κίτρινα μέσα και γιαυτο πέρνουν και λιγότερο αλεύρι 1300 γρ. Είναι πολύ παλιά συνταγή και γίνονται πολύ νόστιμα!Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από ntina642b, 18-4-11  
    ευκολα και ευγευστα. τα εκανε η μαμα μου και τωρα εγω για την εγγονη μου.
    (εγω οταν ψηθουν τα βαζω σε καλαθα των ρουχων που εχει τριπες στα πλαινα με ενα τραπεζομαντηλο και τα αφηνω σκεπασμενα οολη την νυχτα. το πρωι εχει εξαφανηστει η μυρωδια της αμμωνιας και μοσχομυριζει μονο η βανιλια.
    #
    Σχόλιο από nitsapateraki, 14-3-13  
    συγνώμην αν βαλεται 8 αβγα 250γρ βουτυρο 500γρ ζαχαρη 1 ντοπιο γιαουρτι 2 αμμωνίες ξυσμα απο 2 πορτοκαλια και περιπου 2 κιλα αλευρι το αποτελασμα ειναι ακομα πιο καταπληκτικο.Γινονται βεβαια πολλα.Οπωτε μιση δοση.Ειναι παρα πολυ παλια συνταγη

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Μπισκότα και Ζύμη για μπισκότα στην κατάψυξη
    Φτιάξατε μήπως πάρα πολλά μπισκότα; Θέλετε να έχετ...

    Σχετικές οδηγίες

    Πλάθω κουλουράκια
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (22)
    Φωλιές από πασχαλινά κουλουράκια
    Προστέθηκε από Κυριακή Γ.Σ.Ν.
    5
           
           
    (5)

    Το tip της ημέρας

    Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές για Κουλουράκια - Μπισκότα
    Ένα βιβλίο 55 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 148 αγαπημένων συνταγών, του/της Evgenia11
    Αγαπημένες συνταγές 1
    Ένα βιβλίο 85 αγαπημένων συνταγών, του/της lemonanthos
    psomia
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της daisy sempekopoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της mamaxrysa