Κουλουράκια με αμμωνία

Bαθμολογία: 3.5
       
 
2 ψήφοι
ΚΑΡΜΕΝ, 08.02.09

Περιγραφή

Νοστιμότατα κουλουράκια, τραγανά με πλούσιο άρωμα.
Κουλουράκια με αμμωνία

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250γρ  βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ποτηράκι μικρό του κρασιού σπορέλαιο
  • 500γρ ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 3 βανίλιες
  • 1 1/2 φλυτζ. γάλα καυτό
  • 1 αμμωνία
  • 7 αυγά
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κιλά αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι μπέικιν
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουλουράκια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Γάλα
Φτιάχνει: Πολλά κουλουράκια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη. Ρίχνω τα αυγά ένα ένα. Ρίχνω το λεμονάκι, τις βανίλιες και το κονιάκ.
  2. Βάζω σε ένα μεγάλο μπόλ την αμμωνία και ρίχνω μέσα το καυτό γάλα (το μπόλ το κρατάω πάνω από το μίγμα μου, γιατί η αμμωνία με το γάλα θα αρχίσει να φουσκώνει) το ρίχνω σιγά σιγά στο μίγμα μου, ανακατεύοντας συχρόνως.
  3. Ανακατώνω το μπέικιν με το αλεύρι και το ρίχνω σιγά σιγά και ζυμώνω, έως ότου γίνει μία ωραία ομομοιογενής αφράτη ζύμη.
  4. Την αφήνω σκεπασμένη να ξεκουραστεί 10 λεπτα και πλάθω τα κουλουράκια μου.
  5. Τα αλείφω με αυγό. Ψήνω στον αέρα στους 180 βαθμους μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή δεν τα πλάθω πολύ χοντρά γιατί φουσκώνουν πολύ.

Σχετικές συνταγές

Κουλούρια της μαμάς Κουλούρια της μαμάς
5
       
       
(4)
Κουλουράκια αφράτα Κουλουράκια αφράτα
5
       
       
(1)
Πασχαλινά κουλούρια Βέφας Πασχαλινά κουλούρια Βέφας
4.8571
       
       
(7)

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από ευη κωνσταντινου, 27-3-10  
    μπορειτε να μου πειτε με τι μπορω να αντικαταστήσω την αμμωνία;;;
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 27-3-10  
    Γιατί θες να την αντικαταστήσεις? Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο σαν την αμμωνία.
    #
    Σχόλιο από aleka27, 30-12-11  
    ευη την αμμωνια δεν θα την αντικαταστησεις με τιποτα γιατι η χρηση της ειναι ιδια με αυτη του μπεικιν παουντερ.οι συνταγες με αμμωνια ειναι πολυ παλλιες,πλεον η αμμωνια δεν χρησιμοποιειται πουθενα!!!
    #
    Σχόλιο από stives2012, 15-9-12  
    τα παλια ειναι πιο ωραια τα υπολοιπα ειναι σαν τυποποιημενα μπραβο καρμεν που αν κ τοσο μικρη εισαι τοσο καλη στην κουζιινα κ αυθεντικη .
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 7-10-12  
    ευχαριστω πολυ stives2012 ,οντως ειναι φοβερα κουλουρακια,σαν τα κουλουρακια της γιαγιας,παραδοσιακα!!!
    #
    Σχόλιο από aleka27, 9-10-12  
    Η αμμωνία δεν κάνει μια συνταγή πιο ωραία ή πιο άσχημη,δεν δίνει καθόλου γεύση.Τη χρησιμοποιούσαν παλιά λόγω του ότι δεν υπήρχε το μπέικιν πάουντερ.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 9-10-12  
    Η αμμωνία κάνει τα κουλουράκια τριφτά,τα φουσκώνει και τα διατηρεί αφράτα και τραγανά για καιρό.
    Είναι αναντικατάστατη,μόνο με μπέικιν δεν θεωρούνται κουλούρια,αλλά μπισκότα..
    #
    Σχόλιο από aleka27, 9-10-12  
    "Η αμμωνια χρησιμοποιείται στη μαγειρική και πολυ περισσότερο στη βιομηχανία των τροφίμων ως διογκωτικός παράγοντας και ρυθμιστής οξύτητας"
    Αλλο τι ισχύει και άλλο τι γνώμη έχουμε εμείς για κάτι...
    #
    Σχόλιο από stives2012, 9-10-12  
    θα συμφωνήσω με τον σουηδο μαγειρα λογο του οτι εχω δοκιμασει με μπεικιν και δεν εχουν καμια σχεσει με αυτα με την αμμωνια οπως και να το κανουμε παντα με την δικη μου γνωμη και τα δικα μου γευστικα θελω το επισημάνω κατα την δικη μου γνωμη (γιατι βλεπω οτι καπiοι παρεξιγουνται χωρις λογο)τα κουλουρακια θελουν αμμωνια.
    #
    Σχόλιο από aleka27, 10-10-12  
    Αν εννοείς εμένα δεν παρεξηγήθηκα καθόλου μάλιστα!!!ούτε καν σας ξέρω...
    τα κουλουράκια όμως δεν γίνονται αποκλειστικά με αμμωνία,υπάρχουν πάρα πολύ καλές συνταγές για πετυχημένα κουλούρια χωρίς να περιλαμβάνεται στα συστατικά τους η αμμωνία.Νομίζω ότι είμαι αρκετά έμπειρη στη μαγειρική και περισσότερο στη ζαχαροπλαστική και ότι μπορώ αν μη τι άλλο να ξεχωρίσω μια καλή συνταγή για κουλουράκια,από μια κοινή συνταγή για μπισκότα.
    Αυτά....
    #
    Σχόλιο από stives2012, 10-10-12  
    ναι εσενα εννοουσα.μπραβο για την εμπειρια σου απλα οταν σχολιαζεις κατι καλο θα ηταν να λες την γνωμη σου ετσι ωστε να μην την θεωρεις αυτη ειναι και καμια αλλη..λογο εμπειριας θα το ξερεις αυτο.
    #
    Σχόλιο από aleka27, 10-10-12  
    Aν διάβασες κάλά το σχόλιό μου είπα ότι η αμμωνία δεν χρεισιμοποιείται πλέον γιατί μπορεί να αντικατασταθεί με το μπέικιν,δεν έγραψα πουθενά ότι η συνταγή είναι λάθος ή όποιος την κάνει να μη βάλει αμμωνία.Ρώτησε παραπάνω η κοπέλα με τι μπορεί να την αντικαταστήσει και είπα τη γνώμη μου,δεν την επέβαλα σε κανέναν.Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το ύφος κάποιου όταν γράφει κάτι γιατί πολύ απλά δεν τον βλέπει και δεν τον ξέρει.Νομίζω ότι αφού δοκιμάσουμε μια συνταγή μπορούμε να τη σχολιάσουμε και να τη βαθμολογήσουμε όπως θέλουμε.Οταν τα σχόλια είναι αρνητικά δεν σημαίνει ότι παρεξηγηθήκαμε κιόλας.Τί να πω...νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο είναι περιττό...δεν έχω κάτι προσωπικό με κανέναν...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-10-12  
    Θα σας παρακαλέσω να σταματήσει η κουβέντα αυτή εδώ. Ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη για την κάθε συνταγή και εφόσον την εκφράζει με κόσμιο τρόπο είναι δεκτή. Παρεξηγήσεις γίνονται πολύ εύκολα όταν κάποιος διαβάζει μόνο τα γραφόμενα του άλλου, χωρίς να τον βλέπει ή να τον ακούει.
    Ας μην καταλήξει η κουβέντα σε τσακωμό, ο οποίος στην ουσία δε βοηθάει κανέναν και αν κάποιος θελήσει να διαβάσει τη συνταγή και τα σχόλια, μόνο εμπόδιο θα του σταθεί.
    Εάν θέλετε να συνεχίσετε, υπάρχουν τα πμ.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 11-10-12  
    Στην συνταγη μου παντως η αμμωνια δεν μπορει να αντικατασταθει με μπεικιν, δεν θα γινουν τραγανα τα κουλουρακια ουτε αφρατα,με την αμμωνια σε αεροστεγες ταπερ κρατανε για μηνες φρεσκα! αλλο η αμμωνια αλλο το μπεικιν. Καλη επιτυχια σε οσους τα φτιαξουν,ειναι πραγματικα καθαρα παραδοσιακη συνταγη απο την γιαγια μου.
    #
    Σχόλιο από eirininot, 10-12-12  
    Νομίζω ότι θέλουν περισσότερο βούτυρο...έκανα τη μισή δόση και στο ένα κιλό αλεύρι έβαλα 125γραμ βούτυρο..έγινε πολύ σφιχτή η ζύμη και καθόλου αφράτη..πρόσθεσα γάλα αλλά δεν έγινε όπως ήθελα..βάζω δύο πιρουνάκια γιατί στη γεύση ήταν καλούτσικα,όμως ήταν πολύ σκληρά.Επίσης το παραπάνω σχόλιο πρέπει να σβηστεί γιατί σε καμμία περίπτωση δεν "κρατάνε" για μήνες τα κουλουράκια.Για πόσους μήνες δηλαδή?χάρη στην αμμωνία?τί είναι?συντηρητικό?
    Ας το δει αυτό κάποιος παρακαλώ.
    #
    Σχόλιο από succi, 16-4-14  
    geia sas,
    i syntagi me epeise kai tha tin dokimaso...mipos omos to koniak mporo na to antikatastiso me kati allo?

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από stives2012, 15-9-12  
    τα παλια ειναι πιο ωραια τα υπολοιπα ειναι σαν τυποποιημενα μπραβο καρμεν που αν κ τοσο μικρη εισαι τοσο καλη στην κουζιινα κ αυθεντικη .
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 7-10-12  
    ευχαριστω πολυ stives2012 ,οντως ειναι φοβερα κουλουρακια,σαν τα κουλουρακια της γιαγιας,παραδοσιακα!!!
    #
    Σχόλιο από aleka27, 9-10-12  
    Η αμμωνία δεν κάνει μια συνταγή πιο ωραία ή πιο άσχημη,δεν δίνει καθόλου γεύση.Τη χρησιμοποιούσαν παλιά λόγω του ότι δεν υπήρχε το μπέικιν πάουντερ.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 9-10-12  
    Η αμμωνία κάνει τα κουλουράκια τριφτά,τα φουσκώνει και τα διατηρεί αφράτα και τραγανά για καιρό.
    Είναι αναντικατάστατη,μόνο με μπέικιν δεν θεωρούνται κουλούρια,αλλά μπισκότα..
    #
    Σχόλιο από aleka27, 9-10-12  
    "Η αμμωνια χρησιμοποιείται στη μαγειρική και πολυ περισσότερο στη βιομηχανία των τροφίμων ως διογκωτικός παράγοντας και ρυθμιστής οξύτητας"
    Αλλο τι ισχύει και άλλο τι γνώμη έχουμε εμείς για κάτι...
    #
    Σχόλιο από stives2012, 9-10-12  
    θα συμφωνήσω με τον σουηδο μαγειρα λογο του οτι εχω δοκιμασει με μπεικιν και δεν εχουν καμια σχεσει με αυτα με την αμμωνια οπως και να το κανουμε παντα με την δικη μου γνωμη και τα δικα μου γευστικα θελω το επισημάνω κατα την δικη μου γνωμη (γιατι βλεπω οτι καπiοι παρεξιγουνται χωρις λογο)τα κουλουρακια θελουν αμμωνια.
    #
    Σχόλιο από aleka27, 10-10-12  
    Αν εννοείς εμένα δεν παρεξηγήθηκα καθόλου μάλιστα!!!ούτε καν σας ξέρω...
    τα κουλουράκια όμως δεν γίνονται αποκλειστικά με αμμωνία,υπάρχουν πάρα πολύ καλές συνταγές για πετυχημένα κουλούρια χωρίς να περιλαμβάνεται στα συστατικά τους η αμμωνία.Νομίζω ότι είμαι αρκετά έμπειρη στη μαγειρική και περισσότερο στη ζαχαροπλαστική και ότι μπορώ αν μη τι άλλο να ξεχωρίσω μια καλή συνταγή για κουλουράκια,από μια κοινή συνταγή για μπισκότα.
    Αυτά....
    #
    Σχόλιο από stives2012, 10-10-12  
    ναι εσενα εννοουσα.μπραβο για την εμπειρια σου απλα οταν σχολιαζεις κατι καλο θα ηταν να λες την γνωμη σου ετσι ωστε να μην την θεωρεις αυτη ειναι και καμια αλλη..λογο εμπειριας θα το ξερεις αυτο.
    #
    Σχόλιο από aleka27, 10-10-12  
    Aν διάβασες κάλά το σχόλιό μου είπα ότι η αμμωνία δεν χρεισιμοποιείται πλέον γιατί μπορεί να αντικατασταθεί με το μπέικιν,δεν έγραψα πουθενά ότι η συνταγή είναι λάθος ή όποιος την κάνει να μη βάλει αμμωνία.Ρώτησε παραπάνω η κοπέλα με τι μπορεί να την αντικαταστήσει και είπα τη γνώμη μου,δεν την επέβαλα σε κανέναν.Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το ύφος κάποιου όταν γράφει κάτι γιατί πολύ απλά δεν τον βλέπει και δεν τον ξέρει.Νομίζω ότι αφού δοκιμάσουμε μια συνταγή μπορούμε να τη σχολιάσουμε και να τη βαθμολογήσουμε όπως θέλουμε.Οταν τα σχόλια είναι αρνητικά δεν σημαίνει ότι παρεξηγηθήκαμε κιόλας.Τί να πω...νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο είναι περιττό...δεν έχω κάτι προσωπικό με κανέναν...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-10-12  
    Θα σας παρακαλέσω να σταματήσει η κουβέντα αυτή εδώ. Ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη για την κάθε συνταγή και εφόσον την εκφράζει με κόσμιο τρόπο είναι δεκτή. Παρεξηγήσεις γίνονται πολύ εύκολα όταν κάποιος διαβάζει μόνο τα γραφόμενα του άλλου, χωρίς να τον βλέπει ή να τον ακούει.
    Ας μην καταλήξει η κουβέντα σε τσακωμό, ο οποίος στην ουσία δε βοηθάει κανέναν και αν κάποιος θελήσει να διαβάσει τη συνταγή και τα σχόλια, μόνο εμπόδιο θα του σταθεί.
    Εάν θέλετε να συνεχίσετε, υπάρχουν τα πμ.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 11-10-12  
    Στην συνταγη μου παντως η αμμωνια δεν μπορει να αντικατασταθει με μπεικιν, δεν θα γινουν τραγανα τα κουλουρακια ουτε αφρατα,με την αμμωνια σε αεροστεγες ταπερ κρατανε για μηνες φρεσκα! αλλο η αμμωνια αλλο το μπεικιν. Καλη επιτυχια σε οσους τα φτιαξουν,ειναι πραγματικα καθαρα παραδοσιακη συνταγη απο την γιαγια μου.
    #
    Σχόλιο από eirininot, 10-12-12  
    Νομίζω ότι θέλουν περισσότερο βούτυρο...έκανα τη μισή δόση και στο ένα κιλό αλεύρι έβαλα 125γραμ βούτυρο..έγινε πολύ σφιχτή η ζύμη και καθόλου αφράτη..πρόσθεσα γάλα αλλά δεν έγινε όπως ήθελα..βάζω δύο πιρουνάκια γιατί στη γεύση ήταν καλούτσικα,όμως ήταν πολύ σκληρά.Επίσης το παραπάνω σχόλιο πρέπει να σβηστεί γιατί σε καμμία περίπτωση δεν "κρατάνε" για μήνες τα κουλουράκια.Για πόσους μήνες δηλαδή?χάρη στην αμμωνία?τί είναι?συντηρητικό?
    Ας το δει αυτό κάποιος παρακαλώ.

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ευη κωνσταντινου, 27-3-10  
    μπορειτε να μου πειτε με τι μπορω να αντικαταστήσω την αμμωνία;;;
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 27-3-10  
    Γιατί θες να την αντικαταστήσεις? Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο σαν την αμμωνία.
    #
    Σχόλιο από aleka27, 30-12-11  
    ευη την αμμωνια δεν θα την αντικαταστησεις με τιποτα γιατι η χρηση της ειναι ιδια με αυτη του μπεικιν παουντερ.οι συνταγες με αμμωνια ειναι πολυ παλλιες,πλεον η αμμωνια δεν χρησιμοποιειται πουθενα!!!
    #
    Σχόλιο από succi, 16-4-14  
    geia sas,
    i syntagi me epeise kai tha tin dokimaso...mipos omos to koniak mporo na to antikatastiso me kati allo?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του μπισκότου
    Μήπως προσπαθείτε να πετύχετε το τέλειο μπισκότ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    pasxalina
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Μπισκοτοκουλουρια
    Ένα βιβλίο 182 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x