Κουλουράκια Σμυρνέικα καταπληκτικά

Bαθμολογία: 3.25
       
 
4 ψήφοι
makaronou, 28.03.09

Περιγραφή

Λαχταριστά, μοσχοβολιστά Πασχαλινά κουλουράκια με την αυθεντική συνταγή μιας βέρας Σμυρνιάς


Συνταγή από:

makaronou

5 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1.750gr αλεύρι μαλακό
  • 500gr φυτίνη
  • 500gr ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1/4 κ.γ. σόδα
  • 1/4 κ.γ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 και 1/4 ποτήρι πορτοκαλάδα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουλουράκια
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Μικρασιατική
Περιέχει: Αβγά
Φτιάχνει: Περίπου 40 κουλουράκια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνουμε στην πορτοκαλάδα την αμμωνία, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αυγά και το κονιάκ.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη φυτίνη και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά, να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
  3. Ρίχνουμε στη λεκάνη την πορτοκαλάδα και ζυμώνουμε.
  4. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν, ζυμώνοντας καλά ώσπου η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και μαλακή.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς.
  6. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε σχήματα που μας αρέσουν και τα βάζουμε σε ρηχό ταψί βάζοντας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί.
  7. Τα αφήνουμε να ψηθούν ώσπου να ροδίσουν (ανάλογα με το φούρνο).

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσωπικά, φουρνίζω περίπου 4 λαμαρίνες με κουλουράκια. Τα φτιάχνει η πεθερά μου κάθε Πάσχα και μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Καλή επιτυχία!

Σχετικές συνταγές

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από stroumfita, 4-5-10  
    Πολύ ωραια κουλουράκια! Τα εφτιαξα σήμερα, μόνο που δεν εβαλα αμμωνία, αλλα προσθεσα περισσότερο μπεκιν. Να ρωτησω κατι μήπως ξερει κανεις να μου πει : γιατι μου εκαναν ρογμες στο πλασιμο και στο ψήσιμο? Μηπως ήταν περισσοτερο ή λιγότερο καποιο υλικό?
    #
    Σχόλιο από makaronou, 8-5-10  
    Όσον αφορά τις ρωγμές, κατά τη γνώμη μου θέλει αρκετό ζύμωμα, αλλά γενικά τα κουλουράκια κάνουν ρωγμές. Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!
    #
    Σχόλιο από Ηλίας., 17-9-10  
    Μόλις έκανα τη συνταγή φίλη Makaronou.
    Νομίζω ότι η ποσότητα της ζάχαρης είναι λίγη. Επίσης δεν φουσκώνουν αρκετά. Για 1750 γρ. αλεύρι το μπέικιν η αμμωνία και η σόδα σε τόσο μικρές ποσότητες είναι λίγα. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος;
    #
    Σχόλιο από makaronou, 17-9-10  
    Ηλία, σε ό,τι αφορά την ποσότητα της ζάχαρης, μπορεί κάποιος να αυξήσει ή να μειώσει την ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Επίσης, ναι τα κουλουράκια δεν φουσκώνουν πολύ. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από xristinaki79, 18-4-11  
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΣΑΝ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΑΠΛΩΣΑΝΕ ΓΙΑΤΙ?
    #
    Σχόλιο από makaronou, 18-4-11  
    Xristinaki79, ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και για τα καλά σου λόγια. Όσο γγια το ότι σου απλώσανε, πιστεύω ότι όλα τα κουλουράκια πρέπει να πλάθονται σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, γιατί απλώνουν. Όσο πιο λεπτά, τόσο λιγότερο θα φανεί το άπλωμα. Καλοφάγωτα & Καλό Πάσχα!
    #
    Σχόλιο από XENIAM, 11-4-12  
    ΕΓΩ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΆΠΟΙΟ ΛΆΘΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ,ΟΥΤΕ ΑΡΚΕΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΕΙΧΑΝ,ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ,
    ΟΥΤΕ ΤΡΑΓΑΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ηλίας., 17-9-10  
    Μόλις έκανα τη συνταγή φίλη Makaronou.
    Νομίζω ότι η ποσότητα της ζάχαρης είναι λίγη. Επίσης δεν φουσκώνουν αρκετά. Για 1750 γρ. αλεύρι το μπέικιν η αμμωνία και η σόδα σε τόσο μικρές ποσότητες είναι λίγα. Μήπως υπάρχει κάποιο λάθος;
    #
    Σχόλιο από makaronou, 17-9-10  
    Ηλία, σε ό,τι αφορά την ποσότητα της ζάχαρης, μπορεί κάποιος να αυξήσει ή να μειώσει την ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Επίσης, ναι τα κουλουράκια δεν φουσκώνουν πολύ. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 18-4-11  
    Xristinaki79, ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και για τα καλά σου λόγια. Όσο γγια το ότι σου απλώσανε, πιστεύω ότι όλα τα κουλουράκια πρέπει να πλάθονται σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, γιατί απλώνουν. Όσο πιο λεπτά, τόσο λιγότερο θα φανεί το άπλωμα. Καλοφάγωτα & Καλό Πάσχα!
    #
    Σχόλιο από XENIAM, 11-4-12  
    ΕΓΩ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΆΠΟΙΟ ΛΆΘΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ,ΟΥΤΕ ΑΡΚΕΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΕΙΧΑΝ,ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ,
    ΟΥΤΕ ΤΡΑΓΑΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από stroumfita, 4-5-10  
    Πολύ ωραια κουλουράκια! Τα εφτιαξα σήμερα, μόνο που δεν εβαλα αμμωνία, αλλα προσθεσα περισσότερο μπεκιν. Να ρωτησω κατι μήπως ξερει κανεις να μου πει : γιατι μου εκαναν ρογμες στο πλασιμο και στο ψήσιμο? Μηπως ήταν περισσοτερο ή λιγότερο καποιο υλικό?
    #
    Σχόλιο από makaronou, 8-5-10  
    Όσον αφορά τις ρωγμές, κατά τη γνώμη μου θέλει αρκετό ζύμωμα, αλλά γενικά τα κουλουράκια κάνουν ρωγμές. Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια!!
    #
    Σχόλιο από xristinaki79, 18-4-11  
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΣΑΝ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΑΠΛΩΣΑΝΕ ΓΙΑΤΙ?

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα μυστικά του μπισκότου
    Μήπως προσπαθείτε να πετύχετε το τέλειο μπισκότ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Μπισκότα και Ζύμη για μπισκότα στην κατάψυξη
    Φτιάξατε μήπως πάρα πολλά μπισκότα; Θέλετε να έχετ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της anthidratsa
    Κουλουράκια~μπισκότα
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της elenikolas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    ΠΙΤΕΣ-ΨΩΜΑΚΙΑ=ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της coookie
    Κουλουράκια
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της xlomoprosopo