Κουνέλι με πέννες, μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα

Μια φορά κι' ένα καιρό, η γυναίκα μου με αποκαλούσε όλο τρυφερότητα και αγάπη, "το κουνελάκι της". Αυτό, τώρα πιά, είναι ιστορία και πλέον, σαν θέλει να με ευχαριστήσει, μου ...το μαγειρεύει αυτό το κουνελάκι. Ε, για μια φορά είπα να τους το μαγειρέψω εγώ. Με τον δικό μου, διαφορετικό, τρόπο.Βγήκε, λοιπόν, ένα πολύ νόστιμο πιάτο, που στην πραγματικότητα είναι ...δύο πιάτα. Συνδυάζει τη νοστιμιά ενός καλομαγειρεμένου πρώτου πιάτου, ενός ζυμαρικού σε μία υπέροχη σάλτσα ντομάτας (που δεν είναι μόνο ντομάτα αλλά έχει και γεύση κρέατος και μαζί τους και λαχανικών και υπέροχων αρωματικών όπως και την ευωδιά από τα τσιγαρισμένα συκωτάκια), με την χορταστικότητα ενός ονειρικού δεύτερου πιάτου κρεατικών, στην ίδια πεντανόστιμη και αρωματισμένη σάλτσα, που γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον εάν χρησιμοποιήσετε κυνήγι.Εδώ θα το βρείτε μαγειρεμένο με ένα ταπεινό κουνελάκι, μη διστάσετε όμως να το φτιάξετε και με κανένα λαγό, αν σας βρεθεί από πεσκέσι, ή και με ένα καλό κομμάτι μοσχαριού για κατσαρόλα, εάν θέλετε να βγει πιο χορταστικό.Η ιδιαιτερότητα του πιάτου είναι ότι τα ζυμαρικά μαγειρεύονται ΜΕΣΑ στη σάλτσα του φαγητού, σε πολύ χαμηλή φωτιά και γίνονται ΟΝΕΙΡΟ!!!. Η δε σάλτσα, σκουρόχρωμη και πηκτή από το αργό και μακρύ μαγείρεμά της, δένει με το κρέας που πάει να λιώσει κάτω από την ελάχιστη επαφή του πιρουνιού, μαγειρεμένο και αυτό σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολύ ώρα.Ένα φαγητό να γλύφεις και τα μουστάκια σου!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Όσες μπορείτε να βγάλετε άκρη, δείτε τη συνταγή εδώ και απολαύστε, εκτός από αυτήν, και την διάλεκτο της Τοσκάνης.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανεβάζουμε μία ευρύχωρη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Τέτοια που να χωρέσει τα κομμάτια του κουνελιού, αλλά και τις πέννες. Γιατί η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι το ζυμαρικό θα μαγειρευθεί μέσα στη σάλτσα του κουνελιού.
-
2
Ανάβουμε το μάτι και, όταν η κατσαρόλα ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε μέσα 6 με 7 κουταλιές ελαιόλαδο, να ζεσταθεί καλά. ΛεπτομέρειαΖητήστε από τον χασάπη σας να αφήσει μερικά κομμάτια λίπους του κουνελιού και προσθέστε το και αυτό, πολύ ψιλοκομμένο, να λιώσει μαζί με το ελαιόλαδο.
-
3
Μόλις ζεσταθεί και αυτό, ρίχνουμε μέσα το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο, ψιλοκομμένα
-
4
Ρίχνουμε και τα δαφνόφυλλα μαζί με το κλαδάκι του δενδρολίβανου και το φασκόμηλο για να δώσουν το άρωμά τους,
-
5
Χαμηλώνουμε την ένταση στο μέτριο και τα τσιγαρίζουμε γυρίζοντάς τα με ένα ξύλινο κουτάλι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά, προσέχοντας όμως να μη καούν και πικρίσουν.
-
6
Προσθέτουμε τώρα και τα κομμάτια του κουνελιού. Το κουνέλι το έχουμε κόψει (ή έχουμε ζητήσει από το χασάπη μας να το κόψει) σε μικρά κομμάτια. Θα ρίξουμε να τσιγαρισθεί ολόκληρο το κουνέλι, μαζί και το κεφάλι του (προσοχή, θα έχετε αφαιρέσει τα μάτια του έτσι;), ΕΚΤΟΣ από τα εντόσθιά του (συκώτι, στομάχι, πνευμόνια).
-
7
Αυτά θα τα ψιλοκόψουμε πάνω σε μία επιφάνεια κοπής και θα τα προσθέσουμε στη συνέχεια (στο βήμα 11 πιο κάτω) στην κατσαρόλα με το φαγητό.
-
8
Ελέγχουμε τα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύοντάς τα, να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις μεριές και να πάρουν γεύση από τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά της κατσαρόλας.
-
9
Μετά από ένα 10λεπτο, στο οποίο γυρίζουμε συχνά πλευρά στα κομμάτια του κρέατος και αφού τα δούμε να έχουν ροδίσει ελαφρά (ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε και λίιιιιγο νερό, που θα έχουμε καυτό δίπλα μας),
-
10
Ανεβάζουμε και πάλι την ένταση στο μάτι και σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
-
11
Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοολούχο μέρος του κρασιού και να μείνουν τα αρώματά του και τότε προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα εντόσθια. Ανακατεύουμε να απλωθούν σε όλο το φαγητό και να βγάλουν και αυτά το άρωμά τους. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για μόλις 1 λεπτό και προσέχοντας να μη κολλήσουν τα κομματάκια του συκωτιού.
-
12
Προσθέτουμε τις ντομάτες (αποφλοιωμένες ή φρέσκια ντομάτα όταν είναι στην εποχή της)
-
13
Προσθέτουμε και λίγο από το καυτό νερό που έχουμε παραδίπλα (γύρω στα 200-250 ml),
-
14
Κανονίζουμε στο αλάτι και στο πιπέρι και,
-
15
Όταν επανέλθει ο βρασμός στα υγρά της κατσαρόλας, χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι στο ελάχιστο (ακόμη και στο 2, σε κλίμακα 1 έως 9),
-
16
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνοντας ίσα-ίσα μία χαραμάδα (βάλτε το ξύλινο κουτάλι να εμποδίζει το καπάκι να κλείσει εντελώς)
-
17
Και σιγο-μαγειρεύουμε κουνέλι μας αλλά και τις ντομάτες μας, να φτιάξουν μία ωραία σαλτσούλα. Το μαγείρεμα θα πάρει ένα 40λεπτο, θα πρέπει όμως να ρίχνουμε πότε-πότε μία ματιά (και λίγο ανακάτεμα) να μην κολλήσει το φαγητό.
-
18
Στο τέλος αυτού του χρόνου δοκιμάζουμε το κρέας, πρέπει να είναι έτοιμο. Το αφαιρούμε λοιπόν με τη βοήθεια μίας λαβίδας (προσεκτικά να μη διαλυθούν τα κομμάτια) και το τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο. Το σκεπάζουμε με άλλο ένα βαθύ πιάτο, για να μη μας κρυώσει πολύ το κρέας (αν το βάλετε και μέσα στο σβηστό φούρνο, κακό δεν θα του κάνετε…)
-
19
Στην κατσαρόλα έχει απομείνει μία ωραία σαλτσούλα, μέσα στην οποία θα βράσουμε τις πέννες μας. Προσθέτουμε λίγο νερό (3 γεμάτες κουτάλες) από το καυτό νερό που έχουμε από δίπλα. Ανακατεύουμε, να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
-
20
Ανεβάζουμε και πάλι την ένταση στο μάτι και, μόλις η σάλτσα ξαναπιάσει να βράζει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πέννες μας.
-
21
Ανακατεύουμε καλά, να αναμειχθούν καλά με τη σάλτσα.
-
22
Προσθέτουμε και άλλο νερό από το καυτό που κρατούμε παραδίπλα, τόσο όσο να τις σκεπάσει κατά 1 δάκτυλο. Όχι παραπάνω. Να γιατί χρησιμοποιούμε λείες πέννες, χωρίς ρίγες, κάνουμε και από εκεί οικονομία στο υγρό που χρειάζεται για να βράσουν. Μη σας φαίνεται αστείο, έτσι είναι!
-
23
Μόλις η σάλτσα ξαναρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε και πάλι την ένταση στο μάτι, για να βράσουν τα ζυμαρικά σε χαμηλή φωτιά, σε αντίθεση με ότι κάνουμε συνήθως.
-
24
Ανακατεύουμε καλά στην αρχή, για να μην κολλήσουν οι πέννες και ανακατεύουμε και κατά τη διάρκεια του βρασμού για να μπεί η σάλτσα και μέσα στα ζυμαρικά και να τα νοστιμίσει.
-
25
Εάν δούμε το νερό να μειώνεται απειλητικά, να πάει να κατέβει κάτω από την επιφάνεια των ζυμαρικών, τους προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατούμε καυτό παραδίπλα, μία μικρή ποσότητα κάθε φορά, για να μη σταματάει τον βρασμό τους.
-
26
Μετά από 5 λεπτά βρασίματος, η σαλτσούλα μέσα στην οποία είναι οι πέννες έχει δέσει για τα καλά. Υπέροχη! Προσθέτουμε τότε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του κουνελιού, να τελειώσουν το μαγείρεμα όλα μαζί, alla grande!!! Το κεφάλι μπορείτε να το αφαιρέσετε τώρα πια, κάποιοι δεν αντέχουν στη θέα του…
-
27
Ανακατεύουμε καλά, και αλατίζουμε (η σάλτσα μέσα στην οποία έβρασαν οι πέννες δεν είναι το ίδιο αλατισμένη όσο θα ήταν το νερό όπου τις βράζουμε συνήθως, συνεπώς μία “ενίσχυση” στο αλάτι θα τη θέλουν…), προσθέτουμε και λίγο πιπέρι
-
28
Και αφήνουμε το φαγητό πάνω στο μάτι, στην ίδια χαμηλή ένταση, να σιγομαγειρευθεί για άλλα 3 με 4 λεπτά.
-
29
Σερβίρουμε, πρώτα μερικά κομμάτια κουνελιού στη μία μεριά του πιάτου
-
30
Και κατόπιν μία καλή δόση ζυμαρικών στην άλλη (καλά, μπορείτε να το σερβίρετε στο πιάτο όπως σας αρέσει εσάς…),
-
31
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μαϊντανό, που θα δώσει εκτός από το άρωμά του και μία ωραία εμφάνιση στο πιάτο μας, ραντίζουμε και με λίγο ωμό ελαιόλαδο από πάνω, σε λεπτή ροή, σαν κλωστή (ίσα-ίσα μία-δύο κουταλίτσες) και...
-
32
...καλή μας απόλαυση!!! Είναι ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο, μία θαυμάσια επιλογή για ένα μεσημέρι Κυριακής.
-
33
TIP_(1) Το βήμα 7 σας...προειδοποιεί να αφαιρέσετε τα μάτια του κουνελιού πριν ρίξετε και το κεφάλι μέσα στην κατσαρόλα, να μαγειρευτεί με τα υπόλοιπα κομμάτια. Κίνηση που μπορεί να φέρνει κάποια ανατριχίλα αν την παρακολουθήσουν μικρά παιδάκια, αλλά απαραίτητη (αλλιώς κάποιος θα τα “ψαρέψει” μέσα στη σάλτσα του). Μπορείτε, βέβαια, να ζητήσετε από τον χασάπη σας να το κάνει αντί για εσάς.
-
34
TIP_(2) Η συνταγή θέλει μέσα στη σάλτσα να έχετε ψιλοκόψει και τα εντόσθια του κουνελιού τα οποία θα λιώσουν σχεδόν εντελώς, δεν θα τα νοιώθετε στο φαγητό, αλλά θα έχουν προσθέσει μία νοστιμιά στη σάλτσα. Εγώ, υπερβολικός πάντα, πέραν από τα δικά του, προσέθεσα και 250 γραμμάρια συκωτάκια πουλιών, που τα πέρασα μέσα από την ίδια διαδικασία (ψιλοκόψιμο, τσιγάρισμα, σιγομαγείρεμα). Προσωπικά μου άρεσαν μέσα στο φαγητό, στην κόρη μας όμως έπεσαν …πολλά, βάρυνε η σάλτσα και κάποια στιγμή...έσπρωξε το πιάτο στην άκρη (έχω την εντύπωση ότι και η Λουίζα δεν τα...πολύ-χάρηκε, αν και εκείνη δεν εξέφρασε ενστάσεις…). Εσείς καλύτερα να μείνετε στα εντόσθια του κουνελιού, τελεία!
-
35
TIP_(3) Εκεί όμως που μπορείτε να πάρετε πρωτοβουλίες είναι στην επιλογή των ζυμαρικών. Η παραδοσιακή συνταγή (από την Τοσκάνη, το Lucca αν δεν κάνω λάθος) την θέλει με πέννες και μάλιστα λείες. Εγώ αντίθετα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, την έφτιαξα με σπιτικά ζυμαρικά, με αυγό. Μακρόσχημα μάλιστα. Ασφαλώς και κερδίζει το φαγητό (το ΚΑΘΕ φαγητό) εάν έχετε αυτήν τη δυνατότητα!!! Εάν θέλετε λοιπόν, κάντε την με τα δικά σας, σπιτικά, ζυμαρικά και μάλιστα σε ποσότητα μεγαλύτερη από τα 300 γραμμάρια που λέει η συνταγή. Εγώ χρησιμοποίησα 550 γραμμάρια και η σάλτσα έφτανε για άλλα 200-300 γρ.!!!
-
36
TIP_(4) Ακόμη και το κεφάλι, κάνει αίσθηση σε κάποιους/-ες. Μετά το μαγείρεμα λοιπόν μπορείτε να το αφαιρέσετε από την κατσαρόλα για να...μην είναι πια στα πόδια σας.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια