ggr
ggr @george
Athens

Μόλις εχθές ανέβασα άλλη μία συνταγή για κουνουπίδι, μαγειρεμένο με λευκό κρασί, καπνιστό τυρί και curry. Μία συνταγή που κατέρριψε ένα μύθο που με στοίχειωνε για πάνω από μισό αιώνα. Ότι το κουνουπίδι είναι η πιο άνοστη τροφή πάνω σε αυτή τη γη από ...εξαφανίσεως δεινοσαύρων... Και έτσι της έδωσα το τίτλο “Το πιο νόστιμο κουνουπίδι του κόσμου (μου)”, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να τιτλοφορείται “Το ΜΟΝΟ νόστιμο κουνουπίδι του κόσμου (μου)”.Μία (ακόμη) “Σταχτοπούτα ” που έγινε πριγκίπισσα. «Μα, αφού τα καταφέρνω με τα παραμύθια, δεν δοκιμάζω να “γράψω” άλλο ένα;», σκέφθηκα... Πως λέμε “Ο Κοντορεβυθούλης και άλλα παραμύθια” ;Έ, κάπως έτσι προέκυψε και αυτή η συνταγή που έχετε μπροστά σας και τιτλοφορείται «Κουνουπίδι με curry και άλλα καρυκεύματα»

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως αναφέρεται και μέσα στη συνταγή (στο βήμα 10), για ένα πετυχημένο πιάτο, το νερό πρέπει να είναι ελαχιστότατο έως και καθόλου. Με τον τρόπο αυτό το κουνουπίδι ΔΕΝ βράζει αλλά σιγο-μαγειρεύεται.Αν σας περισσέψει ποσότητα από το φαγητό, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε την επομένη με κάποιο ζυμαρικό (μικρόσχημα, κατά προτίμηση). Όνειρο!!! Έχω την εντύπωση ότι την επομένη είναι ακόμη πιο νόστιμο!!Eάν το προτιμάτε πιο τραγανό, μπορείτε να μαγειρέψετε το κουνουπίδι αρκετά λιγότερο χρόνο, το πολύ για ένα 20λεπτο.Το κουνουπίδι, όπως και το λάχανο, και –ακόμη περισσότερο– το μπρόκολο, είναι πολύτιμα τρόφιμα, με ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικάκάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και η λίστα φαίνεται να μην έχει τέλος! Δραστικές ουσίες που χαρακτηρίζουν μία αντι-καρκινική, αντι-βακτηριακή, αντι-φλεγμονώδη, αντι-οξειδωτική, αντι-σκορβουτική δράση από όλα τα λαχανικά της οικογένειας. Βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών, στην παραγωγή ασβεστίου, στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος. Ειδικά το κουνουπίδι είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο σε ανθρώπους με ιστορικό διαβήτη, επειδή βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αμερικανικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι το κουνουπίδι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και ότι είναι ένα όπλο κατά της αναιμίας.Αλλά, για να περάσουμε και σε πιο απλές παθήσεις, 2-3 κουταλιές χυμού κουνουπιδιού (όσες έχετε αποχυμωτή θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ εύκολο πράγμα να τις ετοιμάσετε) αραιωμένες με νερό και μέλι (να μπορούμε και να το πιούμε, έτσι;) βοηθάει στην πρόληψη αλλά και στην γρήγορη ίαση από το κρυολόγημα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
4 άτομα
  1. 2 μικρά κρεμμύδια
  2. 1 κ.γ. μουστάρδα σε σπόρους
  3. 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  4. 1 σκελίδα σκόρδο
  5. 1 κ.σ. curry
  6. 1 κ.γ. κουρκουμά
  7. 1/2 κ.γ. ginger σε σκόνη
  8. 250 ml πολτό ντομάτας
  9. 2 κ.γ. σάλτσα soya
  10. 1 κ.γ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  11. 50 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα
  12. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τις κορφές του κουνουπιδιού. Ίσως το γνωρίζετε, εγώ πάντως το ξαναλέω, το κουνουπίδι (όπως και το μπρόκολο) χωρίζεται στις τούφες του, κόβοντας τα κοτσανάκια που είναι από κάτω τους, ένα-ένα, και όχι σχίζοντας με το μαχαίρι τις ίδιες τις τούφες, από την επάνω μεριά.

  2. 2

    Στη συνέχεια, τις χωρίζουμε στις επιμέρους μικρές τουφίτσες που τις αποτελούν. ΕΤΣΙ θα τις κάνετε, μη βαρεθείτε, το φαγητό θα σας το ανταποδώσει). Καθαρίζουμε και τα κοτσανάκια τους από την εξωτερική, πιο σκληρή από το τρυφερό εσωτερικό τους, φλούδα τους.

  3. 3

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι που έχει καπάκι που να κλείνει καλά (θα το σκεπάσουμε στη συνέχεια) ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Εάν δεν έχετε τηγάνι με δικό του καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θέση του μία φαρδιά κατσαρόλα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είναι καλά σκεπασμένο το φαγητό και να μαγειρευθεί με τους ατμούς του.

  4. 4

    Μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε στο τηγάνι τους σπόρους της μουστάρδας και τους τοστάρουμε για 1 λεπτό. Εάν δεν έχετε σπόρους αλλά σκόνη μουστάρδας, θα την προσθέσετε αμέσως μετά το επόμενο βήμα.

  5. 5

    Προσθέτουμε στο τηγάνι και το κρεμμύδι, όπως και τη σκελίδα του σκόρδου, ψιλοκομμένα και τα τοστάρουμε και αυτά για άλλο ένα λεπτό.

  6. 6

    Τέλος, προσθέτουμε και τις τουφίτσες του κουνουπιδιού και τοστάρουμε όλα τα υλικά μαζί, σε αυτή την υψηλή θερμοκρασία, για 3-4 λεπτά.

  7. 7

    Πασπαλίζουμε με τα καρυκεύματα (curry, κουρκουμά, ginger),προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, τη σάλτσα σόγιας, καθώς και 50 ml νερό (μη βάλετε περισσότερο, δεν πρέπει να βράσει το κουνουπίδι, αν θέλετε μάλιστα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ίση ποσότητα λευκού κρασιού) και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με τη ντομάτα.

  8. 8

    Μόλις το νερό με τη ντομάτα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, καπακώνουμε ερμητικά το φαγητό και σιγο-μαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά.

  9. 9

    Στο τέλος αυτού του χρόνου προσθέτουμε το γιαούρτι και ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα. Κατεβάζουμε από το μάτι.

  10. 10

    Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

aleka27
aleka27 @cook_8485818
Θα ήθελα να δοκιμάσω πολύ αυτή τη συνταγή...συνήθως τρώμε το κουνουπίδι σαλάτα...βασικά με το ζόρι το τρώμε...!!!θέλω όμως να υπάρχει στη διατροφή των παιδιών μου γι'αυτό και ψάχνω συνέχεια τρόπους να τα "ξεγελάω" με τις γεύσεις...νομίζω ότι θα την κάνω σύντομα τη συνταγή σου αγαπητέ ggr....
*....θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στη φράση σου που θέλει το κουνουπίδι ως την "πιο άνοστη τροφή πάνω στη γη"......υπάρχουν και τα λαχανάκια Βρυξελλών!!!(τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου!!!!χαχαχα)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens