Κουνουπίδι ογκρατέν

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
Sol81, 24.04.10
Κουνουπίδι ογκρατέν

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μικρά
  • 15 φέτες μπέικον κομμένες σε κομμάτια
  • 4 - 5 κ.σ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 300 - 400 ml γάλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τυρί κίτρινο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα μικρά κουνουπίδια σε τέσσερα κομμάτια ή το μεγάλο σε οκτώ κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να πάρει βράση και τα βγάζουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό στην άκρη.
  3. Τσιγαρίζουμε καλά το μπέικον και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.
  4. Σε κατσαρόλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο και ρίχνοντας το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Προσθέτουμε το γάλα λίγο - λίγο, δηλ να αρχίσει να πήζει πριν ρίξουμε κι άλλο και προσθέτουμε γύρω στα 100 ml από το νερό που έβρασε το κουνουπίδι. Προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο.
  6. Βάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί, περιχύνουμε με την μπεσαμέλ, ρίχνουμε από πάνω το μπέικον και τέλος σκεπάζουμε με φέτες τυριού ή τυρί τριμμένο.
  7. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 40' μέχρι να ροδίσει.

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από L3fteris, 4-5-10  
    αλατι,πιπερι και μοσχοκαρυδο δε βαζουμε οταν θελουμε να τη κανουμε μορνε??μαζι με αυγα και τριμμενο τυρι φυσικα!!για τη μπεσαμελ λεω!!! οσο για τη συνταγη μου φενεται πανευκολη!!!πρεπει να τη κανω!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 4-5-10  
    τι είναι το μορνέ?
    Μοσχοκάρυδο βάζω, απλά ξέχασα να το γράψω. Αυγά δεν χρειάζονται και το τυρί μπαίνει από πάνω.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-5-10  
    L3fteris όπως σου είπα και αλλού, η διαφορά της μορνέ από τη μπεσαμελ είναι στο τυρί (το οποίο είναι μέσα και όχι από πάνω όπως εδώ). Δεν είναι τα μπαχαρικά που κάνουν τη διαφορά. Αν κάνεις μπεσαμέλ χωρίς αλάτι και πιπέρι, θα έχεις ένα άγευστο πράγμα.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 11-1-11  
    Τελειο το φαγακι Σελινα μου!!!μας αρεσε παρα πολυ!ειχα και δυο λουκανικα και τα εβαλα και αυτα μεσα,πεντανοστιμο!ευχαριστουμε για την συνταγουλα!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 11-1-11  
    Μπράβο Νικούλα μου!Πολύ χαίρομαι!Περιμένω και καλλιτεχνική φωτό ε?
    #
    Σχόλιο από fottt, 3-1-12  
    Καλησπέρα! Μου κάνει εντύπωση που το μπέικον μπαίνει πάνω απ' την μπεσαμελ. Αν έχω καταλάβει λάθος, ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί θέλω να την φτιάξω την συνταγή. Εγώ παλιότερα είχα κάνει κουνουπίδι ογκρατεν αλλά δεν χρησιμοποίησα μπέικον παρα μόνο τυριά επάνω απ΄το κουνουπίδι και στο τέλος έριχνα την μπεσαμελ και λίγο τυρί τριμμένο.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 3-1-12  
    Αν δεν σου αρέσει πάνω πάνω, βάλε το ανάμεσα. Δεν αλλάζει κάτι, μόνο αισθητικά. Αν πάλι δεν σου αρέσει καθόλου, μην το βάζεις ;) Απλά δίνει μια πιο πικάντικη νότα στο φαγητό, αλλά τις συνταγές τις προσαρμόζουμε με βάση τα γούστα μας.
    #
    Σχόλιο από klelia55, 13-2-13  
    Μόλις την έφτιαξα και είναι τέλεια αν και δεν έβαλα bacon.
    #
    Σχόλιο από ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ., 25-2-13  
    Νοστιμότατο!
    #
    Σχόλιο από fakiditsa, 10-4-13  
    Πολυ ωραια και νοστιμη συνταγη παρόλο που δεν εβαλα μπέικον.Για οποιον δεν τρωει το μπρόκολο ή θεωρει άνοστο το κουνουπίδι(όπως εγω) πρέπει να την δοκιμασει! Το νερο το αντικατέστησα με ζωμο κοτόπουλου που ετυχε και εβρασα σημερα. Οπως θα ελεγε και η κόρη μου Μμμμμμ!
    #
    Σχόλιο από ioannakara, 4-2-14  
    Μια ωραία πρόταση για το χειμώνα. Το έφτιαξα με ελαφρά μπεσαμέλ και συνόδευσα με αυτό τα ψητά λουκάνικα. Βγήκε ένα γκουρμέ εντυπωσιακό πιάτο. Ευχαριστώ για την ιδέα.

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από L3fteris, 4-5-10  
    αλατι,πιπερι και μοσχοκαρυδο δε βαζουμε οταν θελουμε να τη κανουμε μορνε??μαζι με αυγα και τριμμενο τυρι φυσικα!!για τη μπεσαμελ λεω!!! οσο για τη συνταγη μου φενεται πανευκολη!!!πρεπει να τη κανω!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 4-5-10  
    τι είναι το μορνέ?
    Μοσχοκάρυδο βάζω, απλά ξέχασα να το γράψω. Αυγά δεν χρειάζονται και το τυρί μπαίνει από πάνω.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-5-10  
    L3fteris όπως σου είπα και αλλού, η διαφορά της μορνέ από τη μπεσαμελ είναι στο τυρί (το οποίο είναι μέσα και όχι από πάνω όπως εδώ). Δεν είναι τα μπαχαρικά που κάνουν τη διαφορά. Αν κάνεις μπεσαμέλ χωρίς αλάτι και πιπέρι, θα έχεις ένα άγευστο πράγμα.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 11-1-11  
    Τελειο το φαγακι Σελινα μου!!!μας αρεσε παρα πολυ!ειχα και δυο λουκανικα και τα εβαλα και αυτα μεσα,πεντανοστιμο!ευχαριστουμε για την συνταγουλα!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 11-1-11  
    Μπράβο Νικούλα μου!Πολύ χαίρομαι!Περιμένω και καλλιτεχνική φωτό ε?
    #
    Σχόλιο από klelia55, 13-2-13  
    Μόλις την έφτιαξα και είναι τέλεια αν και δεν έβαλα bacon.
    #
    Σχόλιο από ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ., 25-2-13  
    Νοστιμότατο!
    #
    Σχόλιο από fakiditsa, 10-4-13  
    Πολυ ωραια και νοστιμη συνταγη παρόλο που δεν εβαλα μπέικον.Για οποιον δεν τρωει το μπρόκολο ή θεωρει άνοστο το κουνουπίδι(όπως εγω) πρέπει να την δοκιμασει! Το νερο το αντικατέστησα με ζωμο κοτόπουλου που ετυχε και εβρασα σημερα. Οπως θα ελεγε και η κόρη μου Μμμμμμ!
    #
    Σχόλιο από ioannakara, 4-2-14  
    Μια ωραία πρόταση για το χειμώνα. Το έφτιαξα με ελαφρά μπεσαμέλ και συνόδευσα με αυτό τα ψητά λουκάνικα. Βγήκε ένα γκουρμέ εντυπωσιακό πιάτο. Ευχαριστώ για την ιδέα.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από fottt, 3-1-12  
    Καλησπέρα! Μου κάνει εντύπωση που το μπέικον μπαίνει πάνω απ' την μπεσαμελ. Αν έχω καταλάβει λάθος, ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί θέλω να την φτιάξω την συνταγή. Εγώ παλιότερα είχα κάνει κουνουπίδι ογκρατεν αλλά δεν χρησιμοποίησα μπέικον παρα μόνο τυριά επάνω απ΄το κουνουπίδι και στο τέλος έριχνα την μπεσαμελ και λίγο τυρί τριμμένο.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 3-1-12  
    Αν δεν σου αρέσει πάνω πάνω, βάλε το ανάμεσα. Δεν αλλάζει κάτι, μόνο αισθητικά. Αν πάλι δεν σου αρέσει καθόλου, μην το βάζεις ;) Απλά δίνει μια πιο πικάντικη νότα στο φαγητό, αλλά τις συνταγές τις προσαρμόζουμε με βάση τα γούστα μας.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Φαγητά με λαχανικά
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της natasou
    Julie and Julia
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της ioannakara
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 64 αγαπημένων συνταγών, του/της formatmakis
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της ritaki2002
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της evitaps