Κούπες

Bαθμολογία: 4
       
 
7 ψήφοι
ΔΙΑΜΑΝΤΩ, 14.01.09


Συνταγή από:

ΔΙΑΜΑΝΤΩ

4 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φλυτζανια πουργουρι (πλιγούρι) ψιλο
  • 1/2 κουταλακι αλατι
  • 2 φλυτζανια νερο κοχλαστο
  • λιγη κανελα
ΓΕΜΙΣΗ
  • 1/2 κιλο κιμα χοιρινο
  • 3 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
  • λιγο αλατι
  • μαιντανο
  • αραβοσιτελαιο για το τηγανισμα
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Τηγανιού
Κουζίνα: Κυπριακή
Περιέχει: Ζυμαρικά , Μανιτάρια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βαζουμε το πουργουρι σε σκευος (κατα προτιμιση κατσαρολα) που κλεινει καλα. Ριχνουμε το κοχλαστο νερο στο πουργουρι το οποιο ριχνουμε στο νερο απο πριν το αλατι, το πιπερι και την κανελα (προαιρετικα).
  2. Αφηνουμε το μειγμα 1 ωρα περιπου στην καλα κλειστη κατσαρολα να τραβηξει το πουργουρι το νερο. Μετα για να μην ανοιξει η ζυμη την ζυμωνουμε στο μιξερ.
  3. Σωταρουμε τα κρεμμυδια μεχρι να μαραθουν. Τα βγαζουμε σε τρυπιτο και το λαδι που θα βγαλουν το ριχνουμε στον κιμα αφου προηγουμενος τον βαλουμε στην φωτια να μισοψηθει.
  4. Οταν ψηθει ο κιμας και μεινει χωρις τα υγρα του, οταν κρυωσει του βαζουμε τα μπαχαρικα τα κρεμυδια και τον ψιλοκομμενο μαιντανο. Βαζουμε και το κρασι.
  5. Παιρνουμε ενα μικρο κομματι απο το μειγμα με το πληγουρι το πλαθουμε καλα και το κανουμε μικρη μπαλιτσα.
  6.  Με τα δαχτυλα ανοιγουμε τρυπα στην μεση και το πιεζουμε μεχρι να γινουν λεπτα τα τοιχωματα.
  7. Γεμιζουμε το ανοιγμα με την γεμιση και το πλαθουμε σαν κεφτε μακρουλο. (καθε φορα να βρεχεις τα δαχτυλα σου με λαδι για να μπορεις να δουλεψεις καλα το ανοιγμα του μειγματος)
  8. Τηγανιζουμε σε μπολικο λαδι τις κουπες λιγες λιγες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις ωμες κουπες τις βαζουμε στην καταψηξη.

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από Evi H., 19-1-09  
    Νομίζω ότι για να μην σπάει το πληγούρι κάποιοι βάζουν 1 πατάτα βρασμένη και το μείγμα γίνεται πιο συμπαγές. Θα δοκιμάσω και το κόλπο με το μίξερ και θα βαθμολογήσω μόλις την φτιάξω.Πάντως οι κούπες είναι τέλειες!!! Μου αρέσουν με πολύ λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από ΔΙΑΜΑΝΤΩ, 19-1-09  
    Όντως καποιοι βαζουν και βραστη πατάτα λειωμένη αλλά ειναι πιο αυθεντική με την πιο πάνω συνταγη
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 20-1-09  
    Πόλύ ωραίες οι κούπες! Τις φτιάχνω και εγώ αλλά δεν ήξερα για το μίξερ! Θα το δοκιμάσω!!
    #
    Σχόλιο από Anatolitissa, 7-11-09  
    Στη Συρία προσθέτουνε στο μπλιγούρι κιμά και περνάνε όλο το μίγμα από τη μηχανή του κιμά 2 φορές. Έτσι δουλεύεται πιο εύκολα. Αλλά παραμένει ένα μπελαλίδικο και δύσκολο φαγητό.
    #
    Σχόλιο από Vai, 7-5-10  
    Εχω δει στην τηλεοραση τη συνταγη αυτη και θα ηθελα να τη φτιαξω.Παρακαλω διευκρινιστε τι εννοειτε με τη λεξη μιξερ αυτο που χτυπαμε τα κέικ ή το αλλο με τα μαχαιρια (μπλεντερ) ουτως ωστε να σπασει ο καρπος του πληγουριου??Για μας που δεν το εχουμε ξανακανει ή ξαναφαει αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη πληροφορια!Καταλαβαινετε οτι πρεπει να εχουμε δεμενο μειγμα για να μην σπασει στο τηγανισμα...Αυτο με την πατατα μπερδευει λιγο γιατι δεν ξεκαθαριζετε σε ποιο σημειο της διαδικασιας την βαζουμε και σε ποια κατασταση,βρασμενη?Ωμη?Τριμμενη?Πως?Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από ΔΙΑΜΑΝΤΩ, 8-5-10  
    Καλημερα σε όλους σας. Την πατατα την βραζουμε καλα και οταν την ξεφλουδίσουμε την λιώνουμε με πιρουνι και την ανακατευομε στο πλιγουρι. Οσο για το μιγμα το βαζουμε στο μιξερ που κανουμε το κεικ.
    #
    Σχόλιο από eliza04, 11-5-10  
    Η γιαγία μου είναι απο την Μ.Ασία και κάνει συχνά αυτό το φαγήτο,το λέει όμως ιρικεφτε!
    #
    Σχόλιο από giotakicv, 10-1-11  
    Μούρλια!
    #
    Σχόλιο από manolitochef, 15-2-11  
    θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιαχνει κούπες και θυμάμαι ότι μερικές φορές δεν τις τηγάνιζε αλλά τις έφτιαχνε σε σούπα δυστυχώς δεν θυμάμαι πως έφτιαχνε τη σούπα αυτή . Μήπως ξέρει κανείς αυτή τη συνταγή θα ήθελα πολύ να την φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από viologa, 6-4-11  
    Τρελαίνομαι για κούπες...Μας έφερνε μια συμφοιτήτρια μου από την Κύπρο και ήταν τέλειες..Θα την δοκιμάσω την συνταγή σίγουρα...Αλλά μήπως μπορώ να της ψήσω στο φούρνο, για να αποφύγω το τηγάνισμα και να γίνουν πιο ελαφριές?
    #
    Σχόλιο από ARGAKI, 22-11-11  
    H νοστιμια στις κουπες ειναι γιατι είναι τηγανιτες.Στην Κυπρο φτιάχνονται μονο στο τηγάνι.
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 23-11-11  
    Στο βήμα 3 λέει ότι σωτάρουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και το λάδι που θα βγάλουν το ρίχνουμε στον κιμά. Τα κρεμμύδια δηλαδή θα τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο? Αλλιώς τι λάδι βγάζουν? Και πόσο πρέπει να βάλω? Τον κιμά θα τον σωτάρω σκέτο εντελώς? Επίσης, στο βήμα 4 λέει στο τέλος ότι βάζουμε και το κρασί. Το οποίο όμως δεν αναφέρεται στα υλικά...Μήπως γίνεται να μας εξηγήσεις τι ακριβώς θα κάνουμε?
    #
    Σχόλιο από sofi_c, 6-6-12  
    δυστυχώς μου ανοιξαν στο τηγάνι και διαλύθηκε ολο το μείγμα :(
    #
    Σχόλιο από rolitsas, 17-7-12  
    sofi_c, αυτό που δεν αναφέρεται στην συνταγή είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις την ζύμη από τις πρώτες φορές.
    Καλό είναι να φτιάξεις 2-3 μόνον μέχρι να τις πετύχεις.
    #
    Σχόλιο από rolitsas, 26-7-12  
    Λοιπόν... τις κατάφερα αλλά χρησιμοποίησα πλάγια μέσα χαχα. Είχε κάποιο κατάστημα προσφορά μηχανή κοπής κιμά με εξάρτημα για κούπες και το πήρα. Έφτιαξα την ζύμη την ίδια μέρα με χοντρό πλιγούρι παρακαλώ διότι δεν είχα ψηλό και μου τις έκανε φανταστικές στο σχήμα.

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΔΙΑΜΑΝΤΩ, 19-1-09  
    Όντως καποιοι βαζουν και βραστη πατάτα λειωμένη αλλά ειναι πιο αυθεντική με την πιο πάνω συνταγη
    #
    Σχόλιο από MIKAELLA, 20-1-09  
    Πόλύ ωραίες οι κούπες! Τις φτιάχνω και εγώ αλλά δεν ήξερα για το μίξερ! Θα το δοκιμάσω!!
    #
    Σχόλιο από eliza04, 11-5-10  
    Η γιαγία μου είναι απο την Μ.Ασία και κάνει συχνά αυτό το φαγήτο,το λέει όμως ιρικεφτε!
    #
    Σχόλιο από giotakicv, 10-1-11  
    Μούρλια!
    #
    Σχόλιο από manolitochef, 15-2-11  
    θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιαχνει κούπες και θυμάμαι ότι μερικές φορές δεν τις τηγάνιζε αλλά τις έφτιαχνε σε σούπα δυστυχώς δεν θυμάμαι πως έφτιαχνε τη σούπα αυτή . Μήπως ξέρει κανείς αυτή τη συνταγή θα ήθελα πολύ να την φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από viologa, 6-4-11  
    Τρελαίνομαι για κούπες...Μας έφερνε μια συμφοιτήτρια μου από την Κύπρο και ήταν τέλειες..Θα την δοκιμάσω την συνταγή σίγουρα...Αλλά μήπως μπορώ να της ψήσω στο φούρνο, για να αποφύγω το τηγάνισμα και να γίνουν πιο ελαφριές?
    #
    Σχόλιο από ARGAKI, 22-11-11  
    H νοστιμια στις κουπες ειναι γιατι είναι τηγανιτες.Στην Κυπρο φτιάχνονται μονο στο τηγάνι.
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 23-11-11  
    Στο βήμα 3 λέει ότι σωτάρουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και το λάδι που θα βγάλουν το ρίχνουμε στον κιμά. Τα κρεμμύδια δηλαδή θα τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο? Αλλιώς τι λάδι βγάζουν? Και πόσο πρέπει να βάλω? Τον κιμά θα τον σωτάρω σκέτο εντελώς? Επίσης, στο βήμα 4 λέει στο τέλος ότι βάζουμε και το κρασί. Το οποίο όμως δεν αναφέρεται στα υλικά...Μήπως γίνεται να μας εξηγήσεις τι ακριβώς θα κάνουμε?
    #
    Σχόλιο από sofi_c, 6-6-12  
    δυστυχώς μου ανοιξαν στο τηγάνι και διαλύθηκε ολο το μείγμα :(
    #
    Σχόλιο από rolitsas, 17-7-12  
    sofi_c, αυτό που δεν αναφέρεται στην συνταγή είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις την ζύμη από τις πρώτες φορές.
    Καλό είναι να φτιάξεις 2-3 μόνον μέχρι να τις πετύχεις.
    #
    Σχόλιο από rolitsas, 26-7-12  
    Λοιπόν... τις κατάφερα αλλά χρησιμοποίησα πλάγια μέσα χαχα. Είχε κάποιο κατάστημα προσφορά μηχανή κοπής κιμά με εξάρτημα για κούπες και το πήρα. Έφτιαξα την ζύμη την ίδια μέρα με χοντρό πλιγούρι παρακαλώ διότι δεν είχα ψηλό και μου τις έκανε φανταστικές στο σχήμα.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Vai, 7-5-10  
    Εχω δει στην τηλεοραση τη συνταγη αυτη και θα ηθελα να τη φτιαξω.Παρακαλω διευκρινιστε τι εννοειτε με τη λεξη μιξερ αυτο που χτυπαμε τα κέικ ή το αλλο με τα μαχαιρια (μπλεντερ) ουτως ωστε να σπασει ο καρπος του πληγουριου??Για μας που δεν το εχουμε ξανακανει ή ξαναφαει αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη πληροφορια!Καταλαβαινετε οτι πρεπει να εχουμε δεμενο μειγμα για να μην σπασει στο τηγανισμα...Αυτο με την πατατα μπερδευει λιγο γιατι δεν ξεκαθαριζετε σε ποιο σημειο της διαδικασιας την βαζουμε και σε ποια κατασταση,βρασμενη?Ωμη?Τριμμενη?Πως?Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από ΔΙΑΜΑΝΤΩ, 8-5-10  
    Καλημερα σε όλους σας. Την πατατα την βραζουμε καλα και οταν την ξεφλουδίσουμε την λιώνουμε με πιρουνι και την ανακατευομε στο πλιγουρι. Οσο για το μιγμα το βαζουμε στο μιξερ που κανουμε το κεικ.

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Evi H., 19-1-09  
    Νομίζω ότι για να μην σπάει το πληγούρι κάποιοι βάζουν 1 πατάτα βρασμένη και το μείγμα γίνεται πιο συμπαγές. Θα δοκιμάσω και το κόλπο με το μίξερ και θα βαθμολογήσω μόλις την φτιάξω.Πάντως οι κούπες είναι τέλειες!!! Μου αρέσουν με πολύ λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από Anatolitissa, 7-11-09  
    Στη Συρία προσθέτουνε στο μπλιγούρι κιμά και περνάνε όλο το μίγμα από τη μηχανή του κιμά 2 φορές. Έτσι δουλεύεται πιο εύκολα. Αλλά παραμένει ένα μπελαλίδικο και δύσκολο φαγητό.

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της gogo_papad
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni
    fotis
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της Kam
    Αλμυρα προς δοκιμη!!!
    Ένα βιβλίο 183 αγαπημένων συνταγών, του/της Vai