ggr
ggr @george
Athens

Όσοι δεν έχουν δοκιμάσει μανιτάρια porcini, δεν μπορούν να έχουν ιδέα πόσο νοστιμιά μπορεί να βρεθεί σε ένα... μύκητα. Σε ένα είδος “ανάδελφο”, που δεν ανήκει ούτε στο ζωϊκό ούτε στο φυτικό κόσμο.

Τα porcini, δυστυχώς, δεν είναι μόνο πεντανόστιμα. Είναι και πανάκριβα. Και όχι τόσο απλό να βρεθούν. Στη χώρα μας είναι γνωστά σαν “βωλίτες” ή “βασιλομανίταρο” (στην πραγματικότητα porcini είναι οι νεαρής ηλικίας βωλίτες ή “καλογεράκια”).

Ακόμη περισσότερο δύσκολο είναι να βρείτε guanciale. Αυτό το εξαιρετικό μπέικον, φτιαγμένο από τα μάγουλα του ζώου (χοίρου) θεωρείται ο βασιλιάς των μπέικον και, δυστυχώς, δεν είναι και πολύ γνωστό στα μέρη μας.

Ακόμη και χωρίς αυτά τα δύο υλικά, πάντως, χρησιμοποιώντας απλά μανιτάρια (portobello) και μπέικον από την κοιλιά του ζώου (παντσέτα), μπορούμε και πάλι να φτιάξουμε ένα πολύ γευστικό πιάτο, κάτι όχι τόσο κοινό σε πιάτα με κοτόπουλο.

Λίγα μυστικά ακόμα

“...μεθ΄ υσσώπω (με μαντζουράνα, δηλαδή) και οριγάνου μετρίως εψηθέντων” αναφέρει για τους βωλίτες, τα porcini, ο Γαληνός, ο δεύτερος σπουδαιότερος ιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη. Το “μετρίως εψηθέντων” του Γαληνού είναι το Α και Ω στο καλό μαγείρεμα των μανιταριών. Ας προσέξουμε λοιπόν το μαγείρεμα, δεν πρέπει να είναι υπερβολικό.

Ο μαϊντανός και το σκόρδο (απουσιάζει από αυτή τη συνταγή) είναι απαραίτητα κατά το τηγάνισμά τους. Ουέ σε αυτούς που δεν τα έχουν εύκαιρα στη κουζίνα τους .....

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
4 άτομα
  1. 400 γρ κοτόπουλο, που έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες (πραγματικά “κουρελάκια”)
  2. 6 φυλλαράκια φασκόμηλου, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  3. 2 κουταλιές αλεύρι
  4. 1 κόκκινο κρεμμύδι λεπτοκομμένο (εγώ το βρίσκω μάλλον χοντροκομμένο)
  5. 4 φέτες guanciale (τύπος αλλαντικού από τα μάγουλα του ζώου –χοίρου- που επειδή δεν βρίσκεται εύκολα στα μέρη μας, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μπέικον, αποδεχόμενοι ότι η γεύση δεν θα είναι η ίδια.)
  6. 400 γρ funghi porcini (και εδώ, εάν δυσκολεύεστε να βρείτε porcini, “βωλίτες” δηλαδή, αντικαταστήστε τους με τα πολύ πιο κοινά porto bello)
  7. λευκό πιπέρι σε κόκκους, που θα τρίψετε εκείνη τη στιγμή
  8. αγνό παρθένα ελαιόλαδο
  9. 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  10. 0.5 ποτήρι λευκό κρασί
  11. 0.5 ποτήρι νερό (ή ζωμός)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε δυό κουταλιές από το ελαιόλαδο και βάζουμε τις φέτες του guanciale (ή του μπέικον) να ροδίσουν.

  2. 2

    Μόλις πάρει λίγο χρώμα το guanciale ή το μπέικον (1 - 1,5 λεπτό), προσθέτουμε το κομμένο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε να μαλακώσει και να πάρει χρώμα και αυτό (3-4 λεπτά).

  3. 3

    Κρατούμε την εστία σε μέτρια ένταση, για να μη μας αρπάξει το guanciale και καεί.

  4. 4

    Σε αυτόν τον χρόνο, αλευρώνουμε τα κουρελάκια του κοτόπουλου και τα προσθέτουμε και αυτά στο τηγάνι.

  5. 5

    Τα σοτάρουμε σε αρκετά χαμηλή φωτιά, γυρίζοντας ένα-ένα τα κουρελάκια για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

  6. 6

    Όταν θα έχουν σοταρισθεί καλά όλα τα κουρελάκια και θα έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε μισό ποτήρι λευκό κρασί.

  7. 7

    Ανακινούμε με έντονες κινήσεις το τηγάνι να σοταρισθούν τα υλικά και να εξατμισθεί το κρασί,

  8. 8

    Προσθέτουμε το φρέσκο φασκόμηλο που έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες, κανονίζουμε σε αλάτι, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σοτάρουμε και πάλι για λίγο το περιεχόμενο του τηγανιού.

  9. 9

    Προσθέτουμε τα funghi porcini, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.

  10. 10

    Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό (ή και ζωμό, εάν έχουμε, είναι ακόμη καλύτερα, θα δώσει περισσότερη γεύση στο πιάτο), ανακατεύουμε,

  11. 11

    Σκεπάζουμε με το καπάκι του και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά, ελέγχοντας προς το τέλος του χρόνου για να μη ξεμείνει το φαγητό χωρίς υγρά. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε και άλλο νερό ή ζωμό.

  12. 12

    Μετά από το 15λεπτο και όταν το φαγητό έχει μείνει με μία ωραία, ελαφρά δεμένη σαλτσούλα, ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

  13. 13

    Το κοτόπουλό μας είναι έτοιμο (ΑΜΑΝ, αυτήν τη σαλτσούλα την ερωτεύτηκα).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

Caterina
Caterina @Harrods1961
Ωράια και νόστιμη συνταγή....ευχαριστώ.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens