Κουρκούτι για μπακαλιάρο του Άκη Πετρετζίκη

Bαθμολογία: 4.7727
       
 
22 ψήφοι
manoyla, 15.03.13

Περιγραφή

Είναι ενα εύκολο και ιδανικό για μπακαλιάρο κουρκούτι.

Κουρκούτι για μπακαλιάρο του Άκη Πετρετζίκη
photo: ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 270 γρ. αλεύρι
  • 500 γρ. μπύρα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 28' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τα ανακατεύεις όλα μαζί και μετά στο ψυγείο για 1 ώρα για να δράσει η μαγιά!

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι η συνταγή που έκανε ο Ακης Πετρετζίκης στις 25 Μάρτη 2011 σε πρωϊνή εκπομπή. Την είχα δοκιμάσει ήταν καταπληκτική, αλλά την είχα χάσει και δεν την βρήκα πουθενά στο διαδίκτυο. Επικοινώνησα μαζί του μέσω του σάϊτ του και πολύ ευγενικά μου την παραχώρησε. Τον ευχαριστώ.

Σχετικές συνταγές

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ., 23-3-13  
    Σκέφτομαι να το δοκιμάσω αυτό το κουρκούτι, σε μπακαλιάρο τηγανιτό, μόνο που έχω την εξής απορία : αν αντικαταστήσω την ξερή μαγιά με νωπή μαγιά θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα;; Ευχαριστω!!
    #
    Σχόλιο από manoyla, 23-3-13  
    Λένα δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα με την φρέσκια μαγιά απλά δεν ξέρω σε τι ποσότητα να την αντικαταστήσεις. Εγώ που το είχα δοκιμάσει ηταν καταπληκτικό κουρκούτι,από τα πιο πετυχημένα που εχω κάνει κατά γενική ομολογία γι αυτό και το αναζήτησα πάλι.Εχω την εντύπωση οτι την Δευτέρα το πρωί 25/3/2013 πάλι θα την κάνει την συνταγή αυτή, στο πρωινό,γιατί προχθές ελεγε να αγοράσετε μπύρα και μαγιά για την Δευτέρα.Αν εχεις χρόνο παρακολούθησέ τον.
    #
    Σχόλιο από chrysatsi, 23-3-13  
    Καταπληκτικό κουρκούτι !Εγώ προσθέτω και λίγο κόκκινη γλυκιά πάπρικα.Δίνει και λίγο χρωματάκι!
    #
    Σχόλιο από kikivits, 24-3-13  
    Θα την προτιμήσω για αύριο! Φαίνεται πολύ καλή! Θα επιστρέψω για βαθμολογία μετά.
    #
    Σχόλιο από new mama, 24-3-13  
    Εκανα το κουρκουτι και μου βγηκε σαν ζυμαρι και διπλασιασα την μπυρα,νομιζω πως 800 γρ. αλευρι ειναι παρα πολυ εκτος αν δεν εχω καταλαβει κατι??
    #
    Σχόλιο από manoyla, 25-3-13  
    Εχεις απόλυτο δίκιο ζητώ συγνώμη.Το έκανα πρωι πρωι και οπως το δικό σου μου εγινε ζυμάρι. Δεν εκανα λάθος στην αντιγραφή ξαναδιάβασα το μειλ,μάλλον κάτι μου εδωσε λάθος στο μειλ του. Τωρα στο πρωινό θα κάνει το κουρκούτι αυτό περιμένω να ακουσω και μετά θα παρακαλέσω τις διαχειρίστριες να κάνουν την διόρθωση. Συγνώμη
    #
    Σχόλιο από kristalia, 25-3-13  
    Τώρα που βλέπω την συνταγή που δείχνει ο Άκης λεει οτι βάζει 270 γρ αλεύρι.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 25-3-13  
    Ναι το ειδα κι εγώ μόλις.Παρακαλώ πολύ τις κυρίες της διαχείρησης να διορθώσουν.Το αλεύρι είναι 270 γραμμάρια για μισό κιλό μπύρα.Επίσης αυτό που επεσήμανε είναι να στεγνώσουμε τον μπακαλιάρο με χαρτί κουζίνας και να αλευρώσουμε τα κομμάτια πριν τα περάσουμε από το κουρκούτι.
    #
    Σχόλιο από angel29, 25-3-13  
    Επισης εβαλε μπεικιν
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 25-3-13  
    επειδη το ειδα και εγω σημερα, εβαλε 3 πρεζες αλατι, και αφηνει να φουσκωσει .........

    το καλυτερο ειπε για μια ολοκληρη νυχτα στο ψυγειο
    #
    Σχόλιο από nanat, 25-3-13  
    Κορίτσια τωρα τον τηγανίζω και μου εχει γεμίσει η κουζινα λάδι...:-(. Πιτσιλάει παρα πολυ ο μπακαλιάρος. Κ σε σας πιτσιλισε τοοσο πολυ;
    #
    Σχόλιο από vikaki82, 25-3-13  
    τελικα δεν εχω καταλαβει βαζουμ μαγια η μπεικιν?
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 25-3-13  
    και τα δυο.
    1 φακελακι ξηρη και 1 κουταλακι του γλυκου μπεικιν

    nanat τον φτιαχνεις οπως λεει ο Ακης?
    τον σκουπισες καλά να μην εχει καθολου νερο?
    τον αλευρωσες πρωτα και μετα στο κουρκουτι?
    εβαλες μπολικο λαδι οχι σε τηγανι αλλά σε κατσαρολα?
    κρατησες το καθε κομματι με το χερι σου μεσα στο λαδι πριν το αφησεις να πεσει μεσα για να τηγανισθει?
    #
    Σχόλιο από ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ., 25-3-13  
    manoyla αντικατέστησα όντως την νωπή μαγιά με φρέσκια, σε ίση αναλογία, κ έγινε μια χαρά! Δεν την "πάτησα" με την λάθος δοδολογία του αλευριού γιατι το πήγαινα με το μάτι! τέλεια κρούστα !!!! Ευχαριστούμε που την ανέβασες!
    #
    Σχόλιο από nanat, 25-3-13  
    μυρτω εχεις δικιο..Δικη μου παεραλειψη.. 1ον δεν τα σκούπισα σε χαρτι και 2ον τα εβαλα σε τηγάνι!!
    Δυο σημαντικά βηματα που αν τα παραλειψετε, οπως εγω, θα γεμισετε την κουζινα σας λαδια!!
    Παρολα αυτα το αποτελεσμα με εκανε να τα ξεχασω ολα! Ο μπακαλιαρος ηταν πεντανοστιμος!
    #
    Σχόλιο από kikivits, 25-3-13  
    Τελικά το έφτιαξα και ήταν τέλειο. Δεν έβαλα μπεικιν. Έκανα και κροκέτες και ήταν πιο ωραίες! Πλέον αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιώ. Ούτε το λάδι πέταγε! Ευχαριστώ πολύ Manoyla!
    #
    Σχόλιο από kikivits, 25-3-13  
    Ευτυχώς δεν έβαλα σχεδόν καθόλου αλάτι στο κουρκούτι. Ο μπακαλιάρος παρότι τον ξαλμύριζα 3 μέρες ήταν ακόμη αλμυρος.
    #
    Σχόλιο από Olive83, 25-3-13  
    Εγώ δεν έβαλα μπέικιν και δεν κατάλαβα διαφορά.. Μια ώρα το άφησα στο ψυγείο και έγινε μια χαρά. Σας στέλνω και φωτογραφία. Πέντε πηρουνάκια και από μένα!!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 25-3-13  
    Τέλειο! Με τις αναλογίες που δίνονται μετά τη διόρθωση είναι μια χαρά. Τραγανό και δεν έχει καθόλου τη γεύση της μαγιάς. Με το ίδιο κουρκούτι τηγάνησα και κολοκυθάκια. Δεν έβαλα μπέικιν.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 25-3-13  
    Κορίτσια ευτυχως που προλάβαμε το λάθος στην δοσολογια.Κι εγω το διόρθωσα και εγινε καταπληκτικό πάλι.Ευχαριστω για τα πηρουνάκια ,την φωτό τα καλά σας λόγια αν και αυτά ανήκουν στον Ακη.Να ειμαστε καλά και του χρόνου
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    31 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από kikivits, 24-3-13  
    Θα την προτιμήσω για αύριο! Φαίνεται πολύ καλή! Θα επιστρέψω για βαθμολογία μετά.
    #
    Σχόλιο από new mama, 24-3-13  
    Εκανα το κουρκουτι και μου βγηκε σαν ζυμαρι και διπλασιασα την μπυρα,νομιζω πως 800 γρ. αλευρι ειναι παρα πολυ εκτος αν δεν εχω καταλαβει κατι??
    #
    Σχόλιο από kristalia, 25-3-13  
    Τώρα που βλέπω την συνταγή που δείχνει ο Άκης λεει οτι βάζει 270 γρ αλεύρι.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 25-3-13  
    Ναι το ειδα κι εγώ μόλις.Παρακαλώ πολύ τις κυρίες της διαχείρησης να διορθώσουν.Το αλεύρι είναι 270 γραμμάρια για μισό κιλό μπύρα.Επίσης αυτό που επεσήμανε είναι να στεγνώσουμε τον μπακαλιάρο με χαρτί κουζίνας και να αλευρώσουμε τα κομμάτια πριν τα περάσουμε από το κουρκούτι.
    #
    Σχόλιο από angel29, 25-3-13  
    Επισης εβαλε μπεικιν
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 25-3-13  
    επειδη το ειδα και εγω σημερα, εβαλε 3 πρεζες αλατι, και αφηνει να φουσκωσει .........

    το καλυτερο ειπε για μια ολοκληρη νυχτα στο ψυγειο
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 25-3-13  
    και τα δυο.
    1 φακελακι ξηρη και 1 κουταλακι του γλυκου μπεικιν

    nanat τον φτιαχνεις οπως λεει ο Ακης?
    τον σκουπισες καλά να μην εχει καθολου νερο?
    τον αλευρωσες πρωτα και μετα στο κουρκουτι?
    εβαλες μπολικο λαδι οχι σε τηγανι αλλά σε κατσαρολα?
    κρατησες το καθε κομματι με το χερι σου μεσα στο λαδι πριν το αφησεις να πεσει μεσα για να τηγανισθει?
    #
    Σχόλιο από ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ., 25-3-13  
    manoyla αντικατέστησα όντως την νωπή μαγιά με φρέσκια, σε ίση αναλογία, κ έγινε μια χαρά! Δεν την "πάτησα" με την λάθος δοδολογία του αλευριού γιατι το πήγαινα με το μάτι! τέλεια κρούστα !!!! Ευχαριστούμε που την ανέβασες!
    #
    Σχόλιο από nanat, 25-3-13  
    μυρτω εχεις δικιο..Δικη μου παεραλειψη.. 1ον δεν τα σκούπισα σε χαρτι και 2ον τα εβαλα σε τηγάνι!!
    Δυο σημαντικά βηματα που αν τα παραλειψετε, οπως εγω, θα γεμισετε την κουζινα σας λαδια!!
    Παρολα αυτα το αποτελεσμα με εκανε να τα ξεχασω ολα! Ο μπακαλιαρος ηταν πεντανοστιμος!
    #
    Σχόλιο από kikivits, 25-3-13  
    Τελικά το έφτιαξα και ήταν τέλειο. Δεν έβαλα μπεικιν. Έκανα και κροκέτες και ήταν πιο ωραίες! Πλέον αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιώ. Ούτε το λάδι πέταγε! Ευχαριστώ πολύ Manoyla!
    #
    Σχόλιο από kikivits, 25-3-13  
    Ευτυχώς δεν έβαλα σχεδόν καθόλου αλάτι στο κουρκούτι. Ο μπακαλιάρος παρότι τον ξαλμύριζα 3 μέρες ήταν ακόμη αλμυρος.
    #
    Σχόλιο από Olive83, 25-3-13  
    Εγώ δεν έβαλα μπέικιν και δεν κατάλαβα διαφορά.. Μια ώρα το άφησα στο ψυγείο και έγινε μια χαρά. Σας στέλνω και φωτογραφία. Πέντε πηρουνάκια και από μένα!!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 25-3-13  
    Τέλειο! Με τις αναλογίες που δίνονται μετά τη διόρθωση είναι μια χαρά. Τραγανό και δεν έχει καθόλου τη γεύση της μαγιάς. Με το ίδιο κουρκούτι τηγάνησα και κολοκυθάκια. Δεν έβαλα μπέικιν.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 25-3-13  
    Κορίτσια ευτυχως που προλάβαμε το λάθος στην δοσολογια.Κι εγω το διόρθωσα και εγινε καταπληκτικό πάλι.Ευχαριστω για τα πηρουνάκια ,την φωτό τα καλά σας λόγια αν και αυτά ανήκουν στον Ακη.Να ειμαστε καλά και του χρόνου
    #
    Σχόλιο από stelia, 25-3-13  
    Πάρα πολύ ωραίο το κουρκούτι!!! Εμένα μου πήρε 300γρ. αλεύρι και έβαλα και 1κ.γ μπέϊκιν πάουτερ. Το άφησα για 1 ώρα εκτός ψυγείου. Ευχαριστούμε που ανέβασες την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 25-3-13  
    Καταπληκτικό έβαλα 270 γρ αλεύρι και 500ml μπύρα.τα υπόλοιπα υλικά όπως έχουν.
    #
    Σχόλιο από tella, 26-3-13  
    Έγινε τέλειο!
    #
    Σχόλιο από spy777, 30-3-13  
    polu kalo akiii sunexise thn prospatheia sou!
    #
    Σχόλιο από katerinaFGM, 6-4-13  
    Το εφτιαξα την ιδια κιολας μερα που το εφτιαξε!! Τελειο!!! :)
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 6-4-13  
    Δυστυχώς μου βγήκαν χάλια, το κουρκούτι ήταν αραιό με αυτές τις αναλογίες, με αποτέλεσμα να φύγει στο τηγάνισμα και να το τρώμε με το κουτάλι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΛΕΝΑ ΚΟΝΤ., 23-3-13  
    Σκέφτομαι να το δοκιμάσω αυτό το κουρκούτι, σε μπακαλιάρο τηγανιτό, μόνο που έχω την εξής απορία : αν αντικαταστήσω την ξερή μαγιά με νωπή μαγιά θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα;; Ευχαριστω!!
    #
    Σχόλιο από manoyla, 23-3-13  
    Λένα δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα με την φρέσκια μαγιά απλά δεν ξέρω σε τι ποσότητα να την αντικαταστήσεις. Εγώ που το είχα δοκιμάσει ηταν καταπληκτικό κουρκούτι,από τα πιο πετυχημένα που εχω κάνει κατά γενική ομολογία γι αυτό και το αναζήτησα πάλι.Εχω την εντύπωση οτι την Δευτέρα το πρωί 25/3/2013 πάλι θα την κάνει την συνταγή αυτή, στο πρωινό,γιατί προχθές ελεγε να αγοράσετε μπύρα και μαγιά για την Δευτέρα.Αν εχεις χρόνο παρακολούθησέ τον.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 25-3-13  
    Εχεις απόλυτο δίκιο ζητώ συγνώμη.Το έκανα πρωι πρωι και οπως το δικό σου μου εγινε ζυμάρι. Δεν εκανα λάθος στην αντιγραφή ξαναδιάβασα το μειλ,μάλλον κάτι μου εδωσε λάθος στο μειλ του. Τωρα στο πρωινό θα κάνει το κουρκούτι αυτό περιμένω να ακουσω και μετά θα παρακαλέσω τις διαχειρίστριες να κάνουν την διόρθωση. Συγνώμη
    #
    Σχόλιο από nanat, 25-3-13  
    Κορίτσια τωρα τον τηγανίζω και μου εχει γεμίσει η κουζινα λάδι...:-(. Πιτσιλάει παρα πολυ ο μπακαλιάρος. Κ σε σας πιτσιλισε τοοσο πολυ;
    #
    Σχόλιο από vikaki82, 25-3-13  
    τελικα δεν εχω καταλαβει βαζουμ μαγια η μπεικιν?
    #
    Σχόλιο από manoyla, 6-4-13  
    Για να γλυστρήσει το κουρκούτι και να φύγει από το ψάρι σημαίνει πως ήταν βρεγμένο.Επειδή οσες το κάναμε εγινε πολύ καλό όπως θα διαβάσεις πιο πάνω,αν θελεις προσπάθησέ το ξανά σκούπισε με χαρτί το ψάρι για να εχεις πολύ καλό αποτέλεσμα οπως κάνουμε με οποιοδήποτε κουρκούτι.Και στο λέω αυτό επειδή πραγματικά είναι ενα πολύ καλό κουρκούτι και δεν είναι προσωπική μου συνταγή για να ζητάω ευσημα.Να εισαι καλά

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από chrysatsi, 23-3-13  
    Καταπληκτικό κουρκούτι !Εγώ προσθέτω και λίγο κόκκινη γλυκιά πάπρικα.Δίνει και λίγο χρωματάκι!
    #
    Σχόλιο από rihardos, 24-3-14  
    Σαν επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης κατατάσσω αυτό το κουρκούτι του Άκη κορυφαίο ανάμεσα στο top3. Αν όμως είστε λάτρης στον μπακαλιάρο με περισσότερη επικάλυψη κρούστας, τότε προσθέστε επιπλέον 80γρ. αλεύρι. Δηλαδή αντί 270γρ.(2 φλ.τσ.) βάλτε 350γρ.(2,5 φλ.τσ.) ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε πολύ καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου με απορροφητικό χαρτί ζουλώντας τα για να φύγει η περίσσια υγρασία τους και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τα αλευρώσετε από όλες τις πλευρές πριν τα βουτήξετε στο κουρκούτι. Τηγανίστε τα σε κατσαρόλα με μπόλικο λάδι και ΟΧΙ σε τηγάνι. Προτιμήστε ηλιέλαιο η αραβοσιτέλαιο για καλύτερο αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 25-3-14  
    Εγώ έφτιαξα την άλλη του συνταγή που έχει 500μλ νερό, 500γρ αλεύρι, 1 κουτάκι μπύρα, 1 πρέζα αλάτι, 2 πρέζες ζάχαρη και 1 φακελάκι μαγιά.
    Το φούσκωμα το αφήνω εκτός ψυγείου.
    Το στέγνωμα του ψαριού και το πέρασμα από το αλεύρι είναι το μυστικό για να κρατάει την κρούστα.
    Εφτιαξα το 1/2 της δόσης και μου έφτασε για 1 κιλό ψάρι
    #
    Σχόλιο από elli-g-p, 11-4-14  
    καταπληκτικη συνταγη!!! την εκανα την 25η Μαρτιου και θα την ξανακανω μεθαυριο. Το αφησα ολη νυχτα στο ψυγειο (εβαλα και μπεϊκιν και παπρικα), απλα την αλλη μερα ηθελε καλο ανακατεμα. Η διαφορα ειναι πως εβαλα το μπακαλιαρο μεσα στο κουρκουτι μαδημενο (αφου ειχε στραγγιξει ολο το βραδυ)και εγινε μμμμμμουρλια!!! κ τραγανος

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!
    H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ζύμες-ψωμιά.
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Συνταγές με θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 176 αγαπημένων συνταγών, του/της georgia1
    sintages2013
    Ένα βιβλίο 563 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    ΔΙΑΦΟΡΑ
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ