Krapfen ή Berliner ή Λουκουμάς
Αγαπημένα Krapfen ή Berliner μια ακόμα συνταγή για όσους είναι λάτρεις του γεμιστού λουκουμά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τον λουκουμά μπορούμε να τον φτιάξουμε στρογγυλό δίχως να τον κόψουμε κάπου για να τον γεμίσουμε. Μόλις κρυώσει μπορούμε με ένα κορνέ να τον γεμίσουμε με ότι αγαπάμε.
Υλικά
-
Για το προζύμι
-
90 γραμ.φρέσκια μαγιά
-
300 μ.λ. χλιαρό γάλα
-
9-10 κοφτές κουταλιές αλέυρι
-
Για την ζύμη
-
1 1/2 κιλό αλέυρι (περίπου)
-
250 γραμ.βούτυρο (μαλακό)
-
150 γραμ.ζάχαρη
-
4 αυγά
-
3 βανίλιες
-
400 μ.λ. χλιαρό γάλα
-
Για την γέμιση
-
1 δόση μερέντα για berliner
-
ή μαρμελάδα τις αρεσκείας σας
-
Πασπαλίζουμε με
-
Ζάχαρη ή Άχνη ή μερέντα ή κουβερτούρα ή γλάσο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια λεκανίτσα διαλείουμε την μαγιά με το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε το αλέυρι και σκεπάζουμε το προζύμι για 20 λεπτά.
-
2
Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), την ζάχαρη, τα αυγά και τις βανίλιες. Προσθέτουμε και τα 400μ.λ. χλιαρό γάλα
-
3
Προσθέτουμε την μαγιά μέσα στην λεκάνη και ανακατέυουμε με τα χέρια μας
-
4
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι μας ζυμώνοντας απο έξω προς τα μέσα.Φτιάχνουμε μια μαλακή έυπλαστη ζύμη την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να διπλασιαστεί, σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά
-
5
Ο πρώτος τρόπος είναι να ανοίξουμε την ζύμη με τον πλάστη πάχος 2 εκατοστά περίπου και κόβουμε στρογγυλά σχέδια, πάντα σε ζευγάρια
-
6
Τα γεμίζουμε και τα κλείνουμε ζουπόντας γύρω γύρω για να κλείσουν καλά
-
7
Ο δέυτερος τρόπος που μπορούμε, είναι να κόψουμε την ζύμη όσο ένα μεγάλο αυγό πάνω κάτω, αναλόγως πόσο μεγάλο τον θέλουμε τον λουκουμά. Αφού τον τηγανίσουμε και κρυώσει, τότε με ένα κορνέ μπορούμε να τον γεμίσουμε. Ο λουκουμάς πρέπει να είναι κρύος, για να μήν μας λιώσει η γέμιση και φύγει απο μέσα
-
8
Για τους λουκουμάδες της θάλασσας, κόβουμε την ζύμη την πλάθουμε σε κορδόνι και την ενώνουμε. Τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολα 30 λεπτά σκεπασμένα με πετσέτα για να φουσκώσουν. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
-
9
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. Πασπαλίζουμε με άχνη ή ζάχαρη ή μερέντα και σερβίρουμε.
Σχόλια (18)