gemlisco
gemlisco @cook_8467165

Κρεατόπιτα Κεφαλλονίτικη της κυρίας Μαρίνας. Εκπληκτική γεύση, ενός πλήρες γεύματος με κρέας, ζύμη και πολλά μπαχαρικά που ειλικρινά θα θέλετε να ξαναπροσφέρετε στους συγγενείς και φίλους σας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η κυρία Μαρίνα που αναφέρω είναι η λατρεμένη Κεφαλλονίτισσα μητέρα μου η οποία με μύησε στα μυστικά της παρασκευής αυτής της πίτας. Μην σας φοβίζουν τα πολλά μπαχαρικά των υλικών. Γίνεται πεντανόστιμη και ειλικρινά σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Καλή επιτυχία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 ταψί
  1. Για τη γέμιση
  2.  2 κιλά άπαχο κρέας (1 κιλό μοσχάρι και 1 κιλό χοιρινό)
  3. 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
  4. 2 ντομάτες
  5. 2,5 κουταλιές σούπας πελτέ
  6. 250 γραμμάρια κεφαλίσιο τυρί τριμμένο
  7. 4 φλυτζάνια Ελαιόλαδο
  8. 1 ποτήρι νερό
  9. Αλάτι (η ποσότητα κατά προτίμηση)
  10. 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  11. 10 κόκκους μαύρου πιπεριού
  12. 10 καρφάκια γαρίφαλλο
  13. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  14. 1 κρεμμύδι ξερό
  15. 8 σκελίδες σκόρδο
  16. Λίγο μαϊντανό
  17. 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  18. 1 κουταλάκι του γλυκού σάψυχο (μαντζουράνα)
  19. φύλλο Για το
  20. 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  21. 100 γραμμάρια κεφαλίσιο τυρί
  22. 1 + ½ φλιτζάνι γάλα
  23. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  24. 1 ποτηράκι λευκό κρασί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για την παρασκευή της γέμισης, σε μια κατσαρόλα κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια (όπως στο σουβλάκι) και το σοτάρουμε με 1 φλιτζάνι λάδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το κρέας να μαλακώσει στα υγρά του.

  2. 2

    Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, κόβουμε το μαϊντανό, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μούλτι ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  3. 3

    Κατόπιν στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε το ρύζι, όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, 2 φλυτζάνια λάδι, το αυγό, το τυρί, τον πελτέ και το μείγμα από το μούλτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.

  4. 4

    Για την παρασκευή του φύλλου, σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή (αν χρειαστεί να την αραιώσουμε προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί να την σφίξουμε προσθέτουμε λίγο αλεύρι).

  5. 5

    Παίρνουμε παραπάνω από την μισή ζύμη για το κάτω φύλλο και την ανοίγουμε έτσι ώστε να μη γίνει πολύ λεπτή. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη για το πάνω φύλλο.

  6. 6

    Για την παρασκευή της πίτας, στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί το κάτω φύλλο και προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας με προσοχή για να μην σκιστεί το φύλλο και να είναι τοποθετημένο στο ταψί ομοιόμορφα.

  7. 7

    Προσθέτουμε το ½ φλιτζάνι λάδι και σκεπάζουμε την πίτα μας με το πάνω φύλλο. Κόβουμε το περίσσευμα με τον πλάστη και ενώνουμε τα δύο φύλλα πολύ καλά μεταξύ τους ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση. Προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά παρακολουθώντας το ψήσιμο για να μην αρπάξει η πίτα μας.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (10)

John Amarantos
John Amarantos @cook_15813614
Αγαπημένη μας η συγκεκριμένη συνταγή χρόνια τώρα... Τυχαίνει και να κατάγομαι από Κεφαλλονιά. Παραλλαγές στην Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα αρκετές, αυτή όμως είναι πραγματικά παραδοσιακή.

Από

gemlisco
gemlisco @cook_8467165
στις