Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη

Bαθμολογία: 5
       
 
5 ψήφοι
ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 22.01.09
Κρεατόπιτα Κεφαλονίτικη
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 1/2 κιλό αρνί ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό χοιρινό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κον κασέ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Λίγη ματζουράνα
Στα γρήγορα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σοτάρουμε με λίγο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα πολλά υγρά.
  3. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα ντοματάκια, το ρύζι, το μαιντανό, την ματζουράνα, αλάτι - πιπέρι και το τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά).
  4. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
  5. Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα (καλά λαδωμένα), αδειάζουμε την γέμιση και σκέπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (επίσης καλά λαδωμένα).
  6. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά.

Σχετικές συνταγές

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από sonrisa, 29-1-09  
    ΚΕΡΑΣΑΚΙ δεν ξέρω αν έχεις καταγωγή από Κεφαλονιά ούτε δοκίμασα τη συνταγή σου. Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμη και κάποια στιγμή θα τη φτιάξω όπως προτείνεις. Ως γνήσια Κεφαλονίτισσα πάντως έχω να σχολιάσω ότι συνήθως στην κρεατόπιτα βάζουμε κατσίκι ή αρνί (μπούτι).Σπάνια θα μπει χοιρινό.Μπορεί να γίνει επίσης και με μοσχάρι. Μάλιστα επειδή το κατσίκι και το αρνί είναι μαλακά ως κρέατα συνήθως δεν τα βράζουμε, αλλά τα κόβουμε σε κομματάκια (όχι πολύ πολύ μικρά,να φαίνονται). Αν βάλετε μοσχάρι, θέλει λίγο μαγείρεμα πριν. Προσοχή να βγάλετε τα τυχόν κοκκαλάκια από το κρέας.Επίσης ρύζι εμείς πάντα βάζουμε αυτό που κάνει και για το πιλάφι. Αντί κονκασέ συνήθως προσθέτουμε πελτέ διαλυμένο σε κρασί. Ελάχιστη κανελίτσα του πάει πάρα πολύ. Η γιαγιά μου μάλιστα προσθέτει πάντα μία πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια (ωμή όπως όλα τα υπόλοιπα), καθώς και ένα κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ψιλοκομμένη).Η μαντζουράνα ή ο σάψιχος (στα Κεφαλονίτικα) είναι βασικό μυρωδικό για αυτήν την πίτα. Η κρεατόπιτα αποτελεί ένα κύριο πιάτο και σε καμία περίπτωση δεν είναι λεπτή όπως κάποιες χορτόπιτες, τυρόπιτες κλπ. Το φύλλο αν το φτιάξετε (είναι πολύ καλύτερη με σπιτικό φύλλο) πρέπει να είναι κι αυτό όχι πολύ λεπτό, αλλά πιο χοντρουλό (η ζύμη να είναι εύπλαστη και κάπως μαλακή). Η γιαγιά μου στο φύλλο βάζει αλεύρι μπλε, μπέικιν, 1 αυγό, λίγο κρασί, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και φυσικά νερό. Πριν ψήσουμε την πίτα μας, σίγουρα τη χαράζουμε όπως γράφεις και επίσης ραντίζουμε με νεράκι και λίγο λάδι την επιφάνεια (πολλές φορές ρίχνουμε και λίγο πιπέρι από πάνω). Ομολογουμένως είναι από τα πιο τυπικά φαγητά της Κεφαλονιάς (ίσως το πιο τυπικό μαζί με την αλιάδα-τη σκορδαλιά), τέλειο και πεντανόστιμο. Βαθμολογώ γιατί αξίζει 5 πηρουνάκια και χωρίς δοκιμή.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 29-1-09  
    Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω τη συνταγή αλλά δίνω ευχαρίστως πέντε πηρούνια, διότι:
    α) έχω δοκιμάσει την Κεφαλλονίτικη κρεατόπιττα σ΄ένα απίθανο ταβερνείο στο Ληξούρι και μάλιστα το κρέας ήταν ... γίδα! Αυτό το κρέας ΔΕΝ το τρώω ΠΟΤΕ! Όταν έφαγα δεν ήξερα ότι ήταν γίδα ... αλλιώς δε θα είχα δοκιμάσει καν! Ήταν εκπληκτική!!! ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ!!! Η καλύτερη πίττα που έχω φάει ποτέ.
    β) Λατρεύω την Κεφαλλονιά
    γ) Οι Κεφαλλονίτες έχουν ... πολλά μποφόρ όπως είναι γνωστόν ...
    ΚΑΙ ...
    δ) ... ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ...!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 29-1-09  
    Μπράβο Φρύνη!Έχεις γούστο συνεπώς!:)Όλα τα μέρη μας είναι υπέροχα,αλλά το νησί μας,πως να το κάνουμε,μας αρέσει υπερβολικά!Όσο για την πίτα,όντως πολλές φορές βάζουμε τράγιο κρέας και γίνεται εξίσου τέλεια!Σημείωση:Είναι Κεφαλονιά και όχι Κεφαλλονιά,με ένα "λ" δηλαδή.Να ΄σαι καλά ΚΕΡΑΣΑΚΙ που ανέβασες τη συνταγή,εδώ και καιρό λέω να φτιάξω την πίτα.
    #
    Σχόλιο από gemlisco, 17-2-10  
    Καλησπέρα. Έχω καταγωγή Κεφαλλονίτικη και επιμένω να γράφω τη λέξη με δύο λάμδα γιατί δεν είναι λάθος όπως κακώς αναφέρεις "sonrisa" άλλα απλώς η γραφή στην απλή δημοτική μας "έφαγε" το ένα. Εκτός εάν εσύ γράφεις την λέξη "αυγό" με "β" όπως προστάζει η απλουστευμένη δημοτική γλώσσα. Επίσης θέλω να σου αναφέρω πως η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα μπορεί να φτιαχτεί κάλλιστα με χοιρινό κρέας μαζί με μοσχαρίσιο και είναι πεντανόστιμη. Για του λόγου το αληθές έχω έξι Κεφαλλονίτισες θείες, είκοσι δύο ξαδέλφια και είκοσι επτά ανίψια που μαζί με εμένα στο επιβεβαιώνουμε. Απλώς είναι όλα θέμα επιλογής γεύσεων (Κεφαλλονίτικων γεύσεων φυσικά). Αυτά. Χαιρετίσματα στην πανέμορφη Κεφαλλονιά μου και περιμένω πως και πως να ξαναπάω...
    #
    Σχόλιο από ioanna24, 15-4-10  
    Κορίτσια, η Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα γίνεται παραδοσιακά με τράγιο κρέας, βέβαια επειδή σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση βάζουν μοσχάρι ή μισό μισό χοιρινο και μοσχάρι. Το κρέας το μαγειρεύουμε κανονικά πριν μπει στο φύλλο, δηλαδη το σωτάρουμε με το κρεμμύδι, βαζουμε και καμιά σκελίδα σκορδο, αλάτι ,πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τον πελτέ, βάζουμε μπαχάρι, άνιθο, ματζουράνα ή μαιντανό και λίγη κανέλα.
    Το φύλλο δε χρειάζεται να έχει αυγό, γίνεται με αλεύρι αλατίνη, αλάτι, λάδι, λίγο κρασί, νερό. Στο ταψί ρίχνουμε κάτω κάτω λάδι και λίγη κανέλα και μετα στρώνουμε το ένα φύλλο , ρίχνουμε το κρέας, απο πάνε πασπαλίζουμε με ρύζι καρολίνα που έχουμε στη χούφτα μας για να μην πέσει πολύ ρύζι, βάζουμε και το άλλο φύλλο και ρίχνουμε λίγο λάδι και νερό. Η γιαγιά μου αναποδογύριζε την έτοιμη πίτα σε ένα άλλο μεγαλυτερο ταψί και την έκοβε. Οι παλιές Ληξουριώτισσες έτσι την έφτιαχναν την πίτα!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-11-10  
    Μπραβο Κερασακι!!τελεια η πιτουλα σου την εφτιαξα με κρεας τραγισιο και φύλλο σπιτικο!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από despinal, 16-3-13  
    Η πίτα ήταν πάρα πολύ καλή και δεν ήταν πολύ βαριά. Παρέλειψα τη μαντζουράνα και έβαλα και λίγη φέτα. Με σπιτικό φύλλο (κεφαλλονίτικο - με 1 ποτηράκι κρασί) ήταν απίστευτη!

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από sonrisa, 29-1-09  
    ΚΕΡΑΣΑΚΙ δεν ξέρω αν έχεις καταγωγή από Κεφαλονιά ούτε δοκίμασα τη συνταγή σου. Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμη και κάποια στιγμή θα τη φτιάξω όπως προτείνεις. Ως γνήσια Κεφαλονίτισσα πάντως έχω να σχολιάσω ότι συνήθως στην κρεατόπιτα βάζουμε κατσίκι ή αρνί (μπούτι).Σπάνια θα μπει χοιρινό.Μπορεί να γίνει επίσης και με μοσχάρι. Μάλιστα επειδή το κατσίκι και το αρνί είναι μαλακά ως κρέατα συνήθως δεν τα βράζουμε, αλλά τα κόβουμε σε κομματάκια (όχι πολύ πολύ μικρά,να φαίνονται). Αν βάλετε μοσχάρι, θέλει λίγο μαγείρεμα πριν. Προσοχή να βγάλετε τα τυχόν κοκκαλάκια από το κρέας.Επίσης ρύζι εμείς πάντα βάζουμε αυτό που κάνει και για το πιλάφι. Αντί κονκασέ συνήθως προσθέτουμε πελτέ διαλυμένο σε κρασί. Ελάχιστη κανελίτσα του πάει πάρα πολύ. Η γιαγιά μου μάλιστα προσθέτει πάντα μία πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια (ωμή όπως όλα τα υπόλοιπα), καθώς και ένα κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ψιλοκομμένη).Η μαντζουράνα ή ο σάψιχος (στα Κεφαλονίτικα) είναι βασικό μυρωδικό για αυτήν την πίτα. Η κρεατόπιτα αποτελεί ένα κύριο πιάτο και σε καμία περίπτωση δεν είναι λεπτή όπως κάποιες χορτόπιτες, τυρόπιτες κλπ. Το φύλλο αν το φτιάξετε (είναι πολύ καλύτερη με σπιτικό φύλλο) πρέπει να είναι κι αυτό όχι πολύ λεπτό, αλλά πιο χοντρουλό (η ζύμη να είναι εύπλαστη και κάπως μαλακή). Η γιαγιά μου στο φύλλο βάζει αλεύρι μπλε, μπέικιν, 1 αυγό, λίγο κρασί, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και φυσικά νερό. Πριν ψήσουμε την πίτα μας, σίγουρα τη χαράζουμε όπως γράφεις και επίσης ραντίζουμε με νεράκι και λίγο λάδι την επιφάνεια (πολλές φορές ρίχνουμε και λίγο πιπέρι από πάνω). Ομολογουμένως είναι από τα πιο τυπικά φαγητά της Κεφαλονιάς (ίσως το πιο τυπικό μαζί με την αλιάδα-τη σκορδαλιά), τέλειο και πεντανόστιμο. Βαθμολογώ γιατί αξίζει 5 πηρουνάκια και χωρίς δοκιμή.
    #
    Σχόλιο από Φρύνη, 29-1-09  
    Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω τη συνταγή αλλά δίνω ευχαρίστως πέντε πηρούνια, διότι:
    α) έχω δοκιμάσει την Κεφαλλονίτικη κρεατόπιττα σ΄ένα απίθανο ταβερνείο στο Ληξούρι και μάλιστα το κρέας ήταν ... γίδα! Αυτό το κρέας ΔΕΝ το τρώω ΠΟΤΕ! Όταν έφαγα δεν ήξερα ότι ήταν γίδα ... αλλιώς δε θα είχα δοκιμάσει καν! Ήταν εκπληκτική!!! ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ!!! Η καλύτερη πίττα που έχω φάει ποτέ.
    β) Λατρεύω την Κεφαλλονιά
    γ) Οι Κεφαλλονίτες έχουν ... πολλά μποφόρ όπως είναι γνωστόν ...
    ΚΑΙ ...
    δ) ... ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ...!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 29-1-09  
    Μπράβο Φρύνη!Έχεις γούστο συνεπώς!:)Όλα τα μέρη μας είναι υπέροχα,αλλά το νησί μας,πως να το κάνουμε,μας αρέσει υπερβολικά!Όσο για την πίτα,όντως πολλές φορές βάζουμε τράγιο κρέας και γίνεται εξίσου τέλεια!Σημείωση:Είναι Κεφαλονιά και όχι Κεφαλλονιά,με ένα "λ" δηλαδή.Να ΄σαι καλά ΚΕΡΑΣΑΚΙ που ανέβασες τη συνταγή,εδώ και καιρό λέω να φτιάξω την πίτα.
    #
    Σχόλιο από gemlisco, 17-2-10  
    Καλησπέρα. Έχω καταγωγή Κεφαλλονίτικη και επιμένω να γράφω τη λέξη με δύο λάμδα γιατί δεν είναι λάθος όπως κακώς αναφέρεις "sonrisa" άλλα απλώς η γραφή στην απλή δημοτική μας "έφαγε" το ένα. Εκτός εάν εσύ γράφεις την λέξη "αυγό" με "β" όπως προστάζει η απλουστευμένη δημοτική γλώσσα. Επίσης θέλω να σου αναφέρω πως η Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα μπορεί να φτιαχτεί κάλλιστα με χοιρινό κρέας μαζί με μοσχαρίσιο και είναι πεντανόστιμη. Για του λόγου το αληθές έχω έξι Κεφαλλονίτισες θείες, είκοσι δύο ξαδέλφια και είκοσι επτά ανίψια που μαζί με εμένα στο επιβεβαιώνουμε. Απλώς είναι όλα θέμα επιλογής γεύσεων (Κεφαλλονίτικων γεύσεων φυσικά). Αυτά. Χαιρετίσματα στην πανέμορφη Κεφαλλονιά μου και περιμένω πως και πως να ξαναπάω...
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-11-10  
    Μπραβο Κερασακι!!τελεια η πιτουλα σου την εφτιαξα με κρεας τραγισιο και φύλλο σπιτικο!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από despinal, 16-3-13  
    Η πίτα ήταν πάρα πολύ καλή και δεν ήταν πολύ βαριά. Παρέλειψα τη μαντζουράνα και έβαλα και λίγη φέτα. Με σπιτικό φύλλο (κεφαλλονίτικο - με 1 ποτηράκι κρασί) ήταν απίστευτη!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ioanna24, 15-4-10  
    Κορίτσια, η Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα γίνεται παραδοσιακά με τράγιο κρέας, βέβαια επειδή σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση βάζουν μοσχάρι ή μισό μισό χοιρινο και μοσχάρι. Το κρέας το μαγειρεύουμε κανονικά πριν μπει στο φύλλο, δηλαδη το σωτάρουμε με το κρεμμύδι, βαζουμε και καμιά σκελίδα σκορδο, αλάτι ,πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τον πελτέ, βάζουμε μπαχάρι, άνιθο, ματζουράνα ή μαιντανό και λίγη κανέλα.
    Το φύλλο δε χρειάζεται να έχει αυγό, γίνεται με αλεύρι αλατίνη, αλάτι, λάδι, λίγο κρασί, νερό. Στο ταψί ρίχνουμε κάτω κάτω λάδι και λίγη κανέλα και μετα στρώνουμε το ένα φύλλο , ρίχνουμε το κρέας, απο πάνε πασπαλίζουμε με ρύζι καρολίνα που έχουμε στη χούφτα μας για να μην πέσει πολύ ρύζι, βάζουμε και το άλλο φύλλο και ρίχνουμε λίγο λάδι και νερό. Η γιαγιά μου αναποδογύριζε την έτοιμη πίτα σε ένα άλλο μεγαλυτερο ταψί και την έκοβε. Οι παλιές Ληξουριώτισσες έτσι την έφτιαχναν την πίτα!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΠΙΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της katari
    πίτες
    Ένα βιβλίο 102 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Πίτες/Τάρτες/Πιτάκια
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της despinal