Κρεμ καραμελέ με λιγότερα αυγά

Bαθμολογία: 3.875
       
 
8 ψήφοι
zaxaroula, 09.01.09

Περιγραφή

Ωραιότατο επιδόρπιο, με την παραδοσιακή γεύση αλλά λιγότερη χοληστερόλη και σίγουρη επιτυχία στο ξεφορμάρισμα
Κρεμ καραμελέ με λιγότερα αυγά
photo: zanice

Συνταγή από:

zaxaroula

20 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

Καραμέλα:
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
Κρέμα:
  • 6 φλιτζάνια γάλα ελαφρύ
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 3 αυγά (όχι μικρά)
  • 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κρέμες
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Γάλα
Σερβίρει: 5 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Στο τηγάνι σας ζεστάνετε το ένα φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να σκουρύνει και να γίνει ρευστή σάλτσα.
  2. Όταν είναι έτοιμη, αδειάστε την γρήγορα στον πάτο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε και γυρίζοντας με γρήγορες κινήσεις τη φόρμα φροντίστε να καλύψει και τα πλαϊνά.
  3. Βάλτε τη φόρμα στην κατάψυξη και ετοιμάστε την κρέμα.
  4. Σε κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα, κρατώντας ένα φλιτζάνι κρύο για να διαλύσετε το κορν φλάουρ.
  5. Χτυπήστε ελαφρά στο μίξερ σας τα αυγά, τη ζάχαρη, το χλιαρό προς ζεστό γάλα, τη βανίλια και το μίγμα γάλα-κορν φλάουρ. Μη χρησιμοποιήσετε γρήγορη ταχύτητα και μη χτηπήσετε πολύ ώρα.
  6. Βάλτε το μίγμα σας στην καραμελωμένη φόρμα προσεκτικά και τοποθετήστε το σε ένα ταψί γεμάτο μέχρι τη μέση με νερό.
  7. Ψήστε στο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
  8. Στα 50 λεπτά ελέξτε αν η κρέμα είναι έτοιμη βουτώντας το μαχαίρι σας. Όταν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμη και δεν πρέπει να την αφήσετε άλλο, επειδή αν παραψηθεί σπάει στο ξεφορμάρισμα.
  9. Από το φούρνο βάλτε τη φόρμα κατευθείαν στο ψυγείο ή την κατάψυξη να σφίξει καλά.
  10. Πριν την ξεφορμάρετε βουτήξτε τη φόρμα για λίγα λεπτά σε καυτό νερό ώστε να λιώσει η καραμέλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η παραδοσιακή κρεμ καραμελέ γίνεται χρησιμοποιώντας αυγά ισάριθμα με τα φλυτζάνια γάλακτος. Σε αυτή την παραλλαγή αντικαθιστούμε τα μισά αυγά με κουταλιές κορν-φλάουρ ώστε να μπορούν να φάνε και όσοι προσέχουν τα λιπίδιά τους. Τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν και όχι να χτυπηθούν, για να μη σχηματιστούν κενά στην κρέμα (και σπάσει στο ξεφορμάρισμα). Γενικά πάντως η παραλλαγή αυτή, λόγω του κορν φλάουρ που βοηθά και στο πήξιμο, έχει σίγουρη επιτυχία.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από anna1973, 14-1-09  
    Και εγω ετσι τη φτιαχνω και γινεται πολυ νοστιμη και δεν μυριζει και αυγο.Τη φορμα βεβαια δεν τη βαζω στο ψυγειο αμεσως μετα το φουρνο και δεν εχω κανενα προβλημα και τα αυγα δεν πρεπει να αφρισουν αν γινει αυτο απλως σουρωστε με μια σιτα
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 15-1-09  
    Γιατί δε βάζεις τη φόρμα στο ψυγείο μετά το φούρνο???
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙ, 31-5-09  
    #
    Σχόλιο από crunchy cookie, 16-7-09  
    #
    Σχόλιο από Bucur, 17-3-10  
    Μετά απο 30 λεπτά στον φούρνο άρχισε να κάνει καφέ φουσκίτσες σαν να καιγόταν.Την σκέπασα με βρεγμένο χαρτί ψησίματος.Έκανα καλά, φταίει ο φούρνος,ή τι?
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 18-3-10  
    Ή ήταν πολύ ψηλά το ταψί σου (κοντά στην αντίσταση) ή πολύ δυνατός ο φούρνος. Επειδή η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο είναι πολύ διαφορετική, δοκίμασε σε χαμηλότερη. Ελπίζω παρόλα αυτά να σου έγινε καλή.
    #
    Σχόλιο από Bucur, 18-3-10  
    Ζαχαρούλα μου,δυστυχώς ήταν αποτυχία.¨οταν την σέρβιρα εσπασε και εγινε σχεδόν σαν νερό.Ωραια γεύση αλλα εμφάνιση μηδεν.Αλλα δεν το βάζω κάτω θα την ξανακάνω εντός των ημερών.Σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση σου.
    #
    Σχόλιο από zanice, 17-5-10  
    Πολύ ωραία η κρέμα και ανάλαφρη γεύση.
    Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 21-5-10  
    πολύ ωραια κρεμα αλλα αντιρρηση εχω για την καραμελα, που με δυσκολεψε και στο τελος σκληρυνε. Προσωπικά θα ξανακανω την κρεμα αλλα θα κανω τη δικια μου καραμελα που γινεται πιο μαλακη και πιο ευκολα!
    #
    Σχόλιο από dthemora, 5-6-10  
    Αέρα ή αντιστάσεις ψήνουμε? Δεν έχω ιδέα πώς ψήνουμε τις κρέμες..
    #
    Σχόλιο από κουκλιτσα, 14-5-11  
    εγινε τελια.λιγο με μυριζε το αυγο δεν ξερω γιατι.ευχαριστο.
    #
    Σχόλιο από chris75, 24-9-12  
    Σε γεύση άριστη..Με τη καραμέλα είχα ένα θέμα..φταίω εγώ όμως(χι,χι)..θα τη ξανακάνω σίγουρα και θα επανέλθω με σχόλιο!!Ευχαριστώ..
    #
    Σχόλιο από glikoula, 8-10-12  
    πολυ νοστιμη κρεμα
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 15-2-13  
    Δεν βαθμολογω, γιατι ειχε πληρη αποτυχια.
    Την ειχα στο φουρνο σε 200 βαθμους περιπου 3,5 ωρες.
    Απο επανω ψηθηκε γρηγοροτερα, απο μεσα ομως ηταν υγρη με αποτελεσμα φυσικα να μην βγει απο το δοχειο ολοκληρη, εφ οσον δεν ειχε πηξει αρκετα.
    Κατω κατω, εκει που ηταν η καραμελλα, συγκεντρωθηκε το κορν φλαουρ πραγμα που το εκανε πολυ αισθητο στην γευση.
    Να αναφερω οτι χρονια κανω την συνηθισμενη συνταγη με 6-8 αυγα, χωρις κορν φλαουρ και γινεται πολυ καλη.

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από anna1973, 14-1-09  
    Και εγω ετσι τη φτιαχνω και γινεται πολυ νοστιμη και δεν μυριζει και αυγο.Τη φορμα βεβαια δεν τη βαζω στο ψυγειο αμεσως μετα το φουρνο και δεν εχω κανενα προβλημα και τα αυγα δεν πρεπει να αφρισουν αν γινει αυτο απλως σουρωστε με μια σιτα
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 15-1-09  
    Γιατί δε βάζεις τη φόρμα στο ψυγείο μετά το φούρνο???
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙ, 31-5-09  
    #
    Σχόλιο από crunchy cookie, 16-7-09  
    #
    Σχόλιο από Bucur, 17-3-10  
    Μετά απο 30 λεπτά στον φούρνο άρχισε να κάνει καφέ φουσκίτσες σαν να καιγόταν.Την σκέπασα με βρεγμένο χαρτί ψησίματος.Έκανα καλά, φταίει ο φούρνος,ή τι?
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 18-3-10  
    Ή ήταν πολύ ψηλά το ταψί σου (κοντά στην αντίσταση) ή πολύ δυνατός ο φούρνος. Επειδή η θερμοκρασία από φούρνο σε φούρνο είναι πολύ διαφορετική, δοκίμασε σε χαμηλότερη. Ελπίζω παρόλα αυτά να σου έγινε καλή.
    #
    Σχόλιο από Bucur, 18-3-10  
    Ζαχαρούλα μου,δυστυχώς ήταν αποτυχία.¨οταν την σέρβιρα εσπασε και εγινε σχεδόν σαν νερό.Ωραια γεύση αλλα εμφάνιση μηδεν.Αλλα δεν το βάζω κάτω θα την ξανακάνω εντός των ημερών.Σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση σου.
    #
    Σχόλιο από zanice, 17-5-10  
    Πολύ ωραία η κρέμα και ανάλαφρη γεύση.
    Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 21-5-10  
    πολύ ωραια κρεμα αλλα αντιρρηση εχω για την καραμελα, που με δυσκολεψε και στο τελος σκληρυνε. Προσωπικά θα ξανακανω την κρεμα αλλα θα κανω τη δικια μου καραμελα που γινεται πιο μαλακη και πιο ευκολα!
    #
    Σχόλιο από κουκλιτσα, 14-5-11  
    εγινε τελια.λιγο με μυριζε το αυγο δεν ξερω γιατι.ευχαριστο.
    #
    Σχόλιο από chris75, 24-9-12  
    Σε γεύση άριστη..Με τη καραμέλα είχα ένα θέμα..φταίω εγώ όμως(χι,χι)..θα τη ξανακάνω σίγουρα και θα επανέλθω με σχόλιο!!Ευχαριστώ..
    #
    Σχόλιο από glikoula, 8-10-12  
    πολυ νοστιμη κρεμα
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 15-2-13  
    Δεν βαθμολογω, γιατι ειχε πληρη αποτυχια.
    Την ειχα στο φουρνο σε 200 βαθμους περιπου 3,5 ωρες.
    Απο επανω ψηθηκε γρηγοροτερα, απο μεσα ομως ηταν υγρη με αποτελεσμα φυσικα να μην βγει απο το δοχειο ολοκληρη, εφ οσον δεν ειχε πηξει αρκετα.
    Κατω κατω, εκει που ηταν η καραμελλα, συγκεντρωθηκε το κορν φλαουρ πραγμα που το εκανε πολυ αισθητο στην γευση.
    Να αναφερω οτι χρονια κανω την συνηθισμενη συνταγη με 6-8 αυγα, χωρις κορν φλαουρ και γινεται πολυ καλη.

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dthemora, 5-6-10  
    Αέρα ή αντιστάσεις ψήνουμε? Δεν έχω ιδέα πώς ψήνουμε τις κρέμες..

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    κρέμες
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    αγαπημένα γλυκά
    Ένα βιβλίο 101 αγαπημένων συνταγών, του/της labrini58
    kremes-poutinges-
    Ένα βιβλίο 97 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 128 αγαπημένων συνταγών, του/της nantia16