Κρητικοί ντάκοι

Bαθμολογία: 4.6154
       
 
13 ψήφοι
konstance, 30.07.08

Περιγραφή

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ! Είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη καλοκαιρινή συνταγή η οποία μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή για τους μεγάλους λάτρεις της κρητικής κουζίνας ως κυρίως γεύμα!Απολαύστετο!
Κρητικοί ντάκοι
photo: Τουλα

Συνταγή από:

konstance

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 κρητικοί ντάκοι
  • 3 ώριμες ντομάτες ή έτοιμο πολτό ντομάτας
  • τυρί φέτα (όση θέλετε εσείς)
  • ελαιόλαδο
  • μαιντανό για το σερβίρισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αλμυρές λιχουδιές
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Κρητική
Περιέχει: Τυριά , Ντομάτες
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 0' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντόματες μεχρι να γίνει σάλτσα
  2. Στη συνέχεια περιχύνουμε τους ντάκους μας με το μίγμα.
  3. Πασπαλίζουμε τους ντάκους με τριμένη φέτα (οσο σας αρέσει).
  4. Τελειώνουμε προσθέτωντας ωμό ελαιόλαδο και μαιδανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν βρίσκετε τους ντάκους πολύ σκληρούς μπορείτε να τους μαλακώσετε βρεχοντάς τους ελαφρά πριν βάλετε την σάλτσα ντομάτας. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντοματούλα γίνεται φοβερό!(εκτός απο τα υλικά που σας προτείνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα όπως ελιές, ρίγανη, κάπαρη κ.α. Βάλτε φαντασία!) Την ποσότητα των ντάκων την καθορίζετε εσείς προσθέτοντας ή αφαιρώντας ντάκους. Καλή σας όρεξη!!!!!!!!

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 2-8-08  
    Δεν λέγονται "τα ντάκος". Είναι Ο ντάκος. Πληθυντικος, οι ντάκοι. Νομίζω επίσης ότι ξέχασες μερικά συστατικα: ρίγανη και βασιλικό.
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 3-8-08  
    Kostazz, έχεις δίκιο όσον αφορά στην ονομασία. (μπορεί όμως να εννοεί τα Μεξ. "Τάκος"). "Ντάκος" είναι το "μακρόστενο" κριθαρένιο παξημάδι και "κουκουβάγια" το στρογκυλό. Στον γνήσιο ντάκο δέν μπένει βασιλικός, (μόνο σαν παραλλαγή), ούτε φέτα, μπαίνει Χανιώτικη μυζήθρα, ("cream chese" στα ελληνικά), αν δεν έχεις ναί τότε βάζεις φέτα. και την ντομάτα δέν την "αλέθουνε", την ψιλοκόβουνε. Αυτά για τον γνήσιο Ντάκο. Τώρα, παραλλαγές κάθένας κάνει ότι του πάει στη γεύση.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 3-8-08  
    Ντάκος (ο) ή κουλουκόψωμο,όπως το λένε κάτω ή και κουλοκοφάι σε κάποια χωριά.
    σημ.κουλούκι = σκυλί.
    Όπως και να το πεις,όπως και αν παραλλάξεις την παρασκευή του,είναι μεζές φίνος !
    #
    Σχόλιο από sweeney, 16-9-08  
    ωραιος ο ντακος ειναι και με ελιες και καππαρη!!!
    #
    Σχόλιο από ANNAM, 17-12-08  
    ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΕΤΑ
    #
    Σχόλιο από ANNAM, 17-12-08  
    ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΤΑΚΟ ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Τουλα, 3-5-09  
    Συμφωνώ ακριβώς με το σχόλιο του Δροσουλίτη και επ'ουδενί μη βάλετε ντοματάδα ή ντομάτα κουτιού!Έλεος!Φρέσκια ώριμη ψιλοκομμένη ντοματούλα θέλει για να φάτε αυτό που λέμε εδώ στην Κρήτη ντάκο ή κουκουβάγια.Αλλιώς....προφανώς δεν θα φάτε ...ντάκο!χαχαχα......
    #
    Σχόλιο από Italos, 17-7-09  
    Λοιπον μαγκες κατι στα γρηγορα:
    Παιρνουμε την φετα τν ριχνουμε στο γουδι κ προσθετουμε λιγο λαδι, λιγο πιπερι, λιγη ριγανη κ αν εχουμε λιγο βασιλικο! Τα λιωνουμε μεχρι να γινουν αφρος τυριου σφιχτος!
    Βρεχουμε ελαφρα το παξιμαδι βαζουμε μια κουταλια λαδι, μια κουταλια ξυδι μπαλσαμικο, τριβουμε ντοματα χινουμε το ζουμι της την βαζουμε στον ντακο κ απο πανω την γεμιση φετα! Δοκιμαστε το συνταγη απο γνωστο μαγαζι στην Μυκονο...
    #
    Σχόλιο από soula!!!, 25-9-09  
    Tha ithena rwtisw...pws mporw na ftiaksw ntakos moni mou?
    efaga stis diakopes mou kai mou arese poly alla menw germania kai edw dyskolo na brw ntakos.yparxei kapia syntagi? psaxnw...psaxnw...psaxnw alla den brika kati :(
    #
    Σχόλιο από soula!!!, 25-9-09  
    enow to paksimadi pws na ftiaksw :$
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 25-9-09  
    επ, καλώς τη σούλα!
    guten abend σου, εδώ Μάικ από ΗΠΑ.

    δεν έχω βρει ονλάιν συνταγή για το παξιμάδι καθ'αυτό πουθενά!

    η μητέρα μου έστειλε από κρήτη ένα βιβλίο τοπικής μαγειρικής και έχει μέσα συνταγές σχετικά.

    επειδή όμως είναι 1 η ώρα το πρωί εδώ, να σου τη γράψω αύριο γιατί τώρα νυστάζω και μπορεί να κάνω κάνα λάθος, ΟΚ?

    take it easy, girl!
    Mike
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 27-9-09  
    Σούλα, δεν ξέρω αν ενδιαφέρεσαι ακόμη για συνταγή ντάκου.
    είναι πολύ εύκολο.
    φτιάχνεις πρώτα ψωμί είτε μιγαδερό (δηλ. με αλεύρι ολικής άλεσης, μισό σταρένιο και μισό κρίθινο) είτε εφτάζυμο.
    όταν κρυώσει, το χωρίζεις σε φέτες και ττο φουρνίζεις στους 120° 5-6 ώρες ώσπου να παξιμαδιαστεί.

    καλή τύχη!
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από soula!!!, 30-9-09  
    Thanks Maik.oute egw mporesa na brw kapou syntagi telika.tha to dokimasw kai tha sou pw :)
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 5-4-10  
    νομίζω πως είναι σειρά μου εμένα της κρητικιάς να πω τη γνωμη μου....
    Λοιπόν εγώ μένω στην Ανατολική Κρήτη και θέλω να προσθέσω ότι εμείς εδώ τον ντάκο τον λέμε και λαντουριστό. όχι το παξιμάδι άλλα όλο το κατασκεύασμα με τη ντομάτα και τα τοιαύτα. επίσης, εμείς δεν βάζουμε βασιλικούς και μαϊντανούς, παρά μόνο ρίγανη εφόσον χρησιμοποιήσουμε φέτα.
    Ανακεφαλαιώνω: προτιμάμε πάντα τον πολύ σκληρό ντάκο (γιατί τί να τον κάνεις όταν είναι μαλακός και μαζαλιάσει όπως΄λέμε εμεις?), του προσθέτουμε λίγο λαδάκι και απο πάνω αλατάκι, τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη στη χοντρη μεριά, προσθέτουμε λίγο λίγο αλατάκι ακόμα, κι από πάνω βάζουμε ξυνομυζήθρα ή φέτα. αν προσθέσυμε φέτα τότε τελειώνουμε με λίγη τριμμένη ρίγανη (κι αν εχετε και φρέσκια, ούτε συζήτηση). σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η νηστεία, αντί για φέτα ή μυζήθρα, ψιλοκόβουμε λίγο κρεμμυδάκι. έτοιμο το "λαντουριστό" μας! για όσους τα δοντάκια δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση λίγο πρίν βάλετε το λάδι περάστε το ντάκο μια στα γρηγορα κάτω από τη βρύση (όλο το μυστικό του ντάκου είναι όπως είπαμε να μην μαζαλιασει)σλουρπ! τα σαλια μου τρέχουν, πάω να φτιάξω ένα!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 1-7-10  
    Νόστιμο και χορταστικό.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 2-7-10  
    τελεια και εγω ξινομυζηθρα κρητης βαζω την βρισκω σε μεγαλα Σ.Μ και επισης βαζω και ντοματα πουμαρο στον τριφτη αν που μπορω να πω οτι ειναι και καλυτερη απο την φρεσκια στην συγγεκριμενη συνταγη!!!!ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από mydinnertoday, 17-9-10  
    Όποιος ψάχνει συνταγή για το παξιμάδι βρήκα μια στο tastefull.gr http://www.tastefull.gr/content/%CE%B6%CF%85%CE%BC%CF%89%CF%84%CF%8C-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CE%BA%CF%81%CE%B7-%CF%81%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%85
    #
    Σχόλιο από polihniotissa, 9-12-10  
    #
    Σχόλιο από Κωνσταντίνα41209, 15-12-10  
    Είναι πολύ γρήγορο, νόστιμο και χορταστικό γεύμα!!!
    #
    Σχόλιο από leav, 4-7-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 2-8-08  
    Δεν λέγονται "τα ντάκος". Είναι Ο ντάκος. Πληθυντικος, οι ντάκοι. Νομίζω επίσης ότι ξέχασες μερικά συστατικα: ρίγανη και βασιλικό.
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 3-8-08  
    Kostazz, έχεις δίκιο όσον αφορά στην ονομασία. (μπορεί όμως να εννοεί τα Μεξ. "Τάκος"). "Ντάκος" είναι το "μακρόστενο" κριθαρένιο παξημάδι και "κουκουβάγια" το στρογκυλό. Στον γνήσιο ντάκο δέν μπένει βασιλικός, (μόνο σαν παραλλαγή), ούτε φέτα, μπαίνει Χανιώτικη μυζήθρα, ("cream chese" στα ελληνικά), αν δεν έχεις ναί τότε βάζεις φέτα. και την ντομάτα δέν την "αλέθουνε", την ψιλοκόβουνε. Αυτά για τον γνήσιο Ντάκο. Τώρα, παραλλαγές κάθένας κάνει ότι του πάει στη γεύση.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 3-8-08  
    Ντάκος (ο) ή κουλουκόψωμο,όπως το λένε κάτω ή και κουλοκοφάι σε κάποια χωριά.
    σημ.κουλούκι = σκυλί.
    Όπως και να το πεις,όπως και αν παραλλάξεις την παρασκευή του,είναι μεζές φίνος !
    #
    Σχόλιο από ANNAM, 17-12-08  
    ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΤΑΚΟ ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Τουλα, 3-5-09  
    Συμφωνώ ακριβώς με το σχόλιο του Δροσουλίτη και επ'ουδενί μη βάλετε ντοματάδα ή ντομάτα κουτιού!Έλεος!Φρέσκια ώριμη ψιλοκομμένη ντοματούλα θέλει για να φάτε αυτό που λέμε εδώ στην Κρήτη ντάκο ή κουκουβάγια.Αλλιώς....προφανώς δεν θα φάτε ...ντάκο!χαχαχα......
    #
    Σχόλιο από Italos, 17-7-09  
    Λοιπον μαγκες κατι στα γρηγορα:
    Παιρνουμε την φετα τν ριχνουμε στο γουδι κ προσθετουμε λιγο λαδι, λιγο πιπερι, λιγη ριγανη κ αν εχουμε λιγο βασιλικο! Τα λιωνουμε μεχρι να γινουν αφρος τυριου σφιχτος!
    Βρεχουμε ελαφρα το παξιμαδι βαζουμε μια κουταλια λαδι, μια κουταλια ξυδι μπαλσαμικο, τριβουμε ντοματα χινουμε το ζουμι της την βαζουμε στον ντακο κ απο πανω την γεμιση φετα! Δοκιμαστε το συνταγη απο γνωστο μαγαζι στην Μυκονο...
    #
    Σχόλιο από soula!!!, 25-9-09  
    Tha ithena rwtisw...pws mporw na ftiaksw ntakos moni mou?
    efaga stis diakopes mou kai mou arese poly alla menw germania kai edw dyskolo na brw ntakos.yparxei kapia syntagi? psaxnw...psaxnw...psaxnw alla den brika kati :(
    #
    Σχόλιο από soula!!!, 25-9-09  
    enow to paksimadi pws na ftiaksw :$
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 25-9-09  
    επ, καλώς τη σούλα!
    guten abend σου, εδώ Μάικ από ΗΠΑ.

    δεν έχω βρει ονλάιν συνταγή για το παξιμάδι καθ'αυτό πουθενά!

    η μητέρα μου έστειλε από κρήτη ένα βιβλίο τοπικής μαγειρικής και έχει μέσα συνταγές σχετικά.

    επειδή όμως είναι 1 η ώρα το πρωί εδώ, να σου τη γράψω αύριο γιατί τώρα νυστάζω και μπορεί να κάνω κάνα λάθος, ΟΚ?

    take it easy, girl!
    Mike
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 27-9-09  
    Σούλα, δεν ξέρω αν ενδιαφέρεσαι ακόμη για συνταγή ντάκου.
    είναι πολύ εύκολο.
    φτιάχνεις πρώτα ψωμί είτε μιγαδερό (δηλ. με αλεύρι ολικής άλεσης, μισό σταρένιο και μισό κρίθινο) είτε εφτάζυμο.
    όταν κρυώσει, το χωρίζεις σε φέτες και ττο φουρνίζεις στους 120° 5-6 ώρες ώσπου να παξιμαδιαστεί.

    καλή τύχη!
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από soula!!!, 30-9-09  
    Thanks Maik.oute egw mporesa na brw kapou syntagi telika.tha to dokimasw kai tha sou pw :)
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 5-4-10  
    νομίζω πως είναι σειρά μου εμένα της κρητικιάς να πω τη γνωμη μου....
    Λοιπόν εγώ μένω στην Ανατολική Κρήτη και θέλω να προσθέσω ότι εμείς εδώ τον ντάκο τον λέμε και λαντουριστό. όχι το παξιμάδι άλλα όλο το κατασκεύασμα με τη ντομάτα και τα τοιαύτα. επίσης, εμείς δεν βάζουμε βασιλικούς και μαϊντανούς, παρά μόνο ρίγανη εφόσον χρησιμοποιήσουμε φέτα.
    Ανακεφαλαιώνω: προτιμάμε πάντα τον πολύ σκληρό ντάκο (γιατί τί να τον κάνεις όταν είναι μαλακός και μαζαλιάσει όπως΄λέμε εμεις?), του προσθέτουμε λίγο λαδάκι και απο πάνω αλατάκι, τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη στη χοντρη μεριά, προσθέτουμε λίγο λίγο αλατάκι ακόμα, κι από πάνω βάζουμε ξυνομυζήθρα ή φέτα. αν προσθέσυμε φέτα τότε τελειώνουμε με λίγη τριμμένη ρίγανη (κι αν εχετε και φρέσκια, ούτε συζήτηση). σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η νηστεία, αντί για φέτα ή μυζήθρα, ψιλοκόβουμε λίγο κρεμμυδάκι. έτοιμο το "λαντουριστό" μας! για όσους τα δοντάκια δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση λίγο πρίν βάλετε το λάδι περάστε το ντάκο μια στα γρηγορα κάτω από τη βρύση (όλο το μυστικό του ντάκου είναι όπως είπαμε να μην μαζαλιασει)σλουρπ! τα σαλια μου τρέχουν, πάω να φτιάξω ένα!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 1-7-10  
    Νόστιμο και χορταστικό.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 2-7-10  
    τελεια και εγω ξινομυζηθρα κρητης βαζω την βρισκω σε μεγαλα Σ.Μ και επισης βαζω και ντοματα πουμαρο στον τριφτη αν που μπορω να πω οτι ειναι και καλυτερη απο την φρεσκια στην συγγεκριμενη συνταγη!!!!ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από mydinnertoday, 17-9-10  
    Όποιος ψάχνει συνταγή για το παξιμάδι βρήκα μια στο tastefull.gr http://www.tastefull.gr/content/%CE%B6%CF%85%CE%BC%CF%89%CF%84%CF%8C-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CE%BA%CF%81%CE%B7-%CF%81%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%85
    #
    Σχόλιο από polihniotissa, 9-12-10  
    #
    Σχόλιο από Κωνσταντίνα41209, 15-12-10  
    Είναι πολύ γρήγορο, νόστιμο και χορταστικό γεύμα!!!
    #
    Σχόλιο από leav, 4-7-11  
    #
    Σχόλιο από Evid217, 13-8-11  
    το φτιαχνω με φετα απο γιδινο γαλα και μπολικη ριγανη. τελειος!
    #
    Σχόλιο από stelia, 21-8-11  
    Είναι το αγαπημένο μας σνακ! Είναι απλό και τέλειο!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από sweeney, 16-9-08  
    ωραιος ο ντακος ειναι και με ελιες και καππαρη!!!
    #
    Σχόλιο από ANNAM, 17-12-08  
    ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΕΤΑ

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 329 αγαπημένων συνταγών, του/της Loukia84
    Σαλάτες/Σάλτσες/Σούπες
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της despinal
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 84 αγαπημένων συνταγών, του/της vivika97