Κριτσίνια αλμυρά

Bαθμολογία: 4.8824
       
 
68 ψήφοι
Φιλιω, 09.10.07
Κριτσίνια αλμυρά
photo: Aleksandra

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει
  • Ενάμισυ φλυτζάνι κεφαλοτύρι
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • σουσάμι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αλμυρές λιχουδιές
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 22' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 35' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ενώνουμε πρώτα τα στερεά υλικά και μετά τα υγρά.
  2. Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο λάδι για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μισή ώρα.
  4. Τη βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε κριτσίνια τοποθετούμε σε ταψί, αλείφουμε με γάλα λίγο και ρίχνουμε σουσάμι.
  5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 40 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε να τα κάνουμε αφράτα τα βγάζουμε όταν ξεκινάνε να ροδίσουν. Αν τα θέλουμε κανονικά πρέπει να τα αφήσουμε να ροδίσουν καλά.

Σχετικές συνταγές

    90 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝ, 2-1-09  
    ΦΙΛΙΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ,ΞΑΧΝΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΜΥΡΟ ΚΙΑ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!! ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΨΙΧΟΥΛΟ.ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΟΤΙ ΤΥΡΙ ΕΙΧΑ.ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!!!!!!!!! 5 ΠΗΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΑΞΙΖΟΥΝ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΛΟΙ.
    !!!!!!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 3-1-09  
    Θελω να κανω τα κριτσινια αλλα οταν λες φλιτζανια για τι λες τσαγιου η καφε.
    #
    Σχόλιο από daphne, 3-1-09  
    καρλιτα συνήθως στις συνταγές όταν γράφει φλιτζάνια εννοούνται του τσαγιού, αν είναι του καφέ γράφονται σαν φλιτζανάκια
    #
    Σχόλιο από Φεγγαρακι, 25-1-09  
    Katapliktiki sintagi. Ta ftiaxa simera kai xetrela8ikan oloi. Efxaristo
    #
    Σχόλιο από Tolitsa, 7-2-09  
    Apli, grigori kai pentanostimi sintagi. :)
    #
    Σχόλιο από joannaa, 8-2-09  
    Παρα πολύ καλή συνταγή!Πολύ νόστιμα τα κριτσίνια!Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 9-2-09  
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα....όλο ξεχνάω να μπώ να βαθμολογήσω τη συνταγή σου.Με απλά και λίγα λόγια....ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!! Στο σπίτι έχει καθιερωθεί και έχει ξετρελάνει τους πάντες,να είσαι καλά.
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 9-2-09  
    Ξέχασα να σου πώ εγώ τα κάνω με παρμεζάνα και είναι μμμμ...!
    #
    Σχόλιο από Φιλιω, 12-2-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε. Τα φλυτζάνια εννοείται οτι είναι τσαγιού. Λυπάμαι που δεν απάντησα, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπήκα καθόλου στο σάιτ.
    #
    Σχόλιο από foititria89, 3-5-09  
    Προσφατα, ειχα φαει κατι νηστισιμα κριτσινια απο φουρνο που ειχαν ντοματα και ελιες και ειχαν γευση πιτσας. Μηπως ξερει κανεις αυτη την παραλαγη;;
    #
    Σχόλιο από annakonda, 30-5-09  
    Foititria89, μπορείς μέσα στην ίδια ζύμη να μειώσεις το τυρί και να προσθέσεις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και ελιές, καθώς και ελάχιστη ρίγανη. Νομίζω θα είσαι πολύ κοντά στο αποτέλεσμα που θέλεις.
    #
    Σχόλιο από vess, 1-6-09  
    Νοστιμότατα, φτιάχνονται γρήγορα με απλά υλικά. Τα δοκίμασα και με φέτα- απλός υπέροχα. Αντί σουσάμι έβαλα κύμινο πριν τα αλείψω με γάλα.
    #
    Σχόλιο από giotakicv, 15-6-09  
    Θεϊκά!!Η αγαπημένη μου συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 16-6-09  
    Από τις καλύτερες συνταγές για κριτσίνια που έχω δοκιμάσει!Ξετρελαθήκαμε!Με κρύα μπύρα κάτσε καλά.
    #
    Σχόλιο από nastemma, 24-6-09  
    εχουν αυτη την ωραια γευση που εχουν τα κριτσινια του φουρνου με το τυρακι απο πανω?θα τα δοκιμασω συντομα!
    #
    Σχόλιο από NaTaMas, 12-8-09  
    Μμμ... Δελεαστικά φαίνονται! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Μόνο μια ερώτηση: Με τη δόση που μας δίνεις, πόσα περίπου κριτσίνια βγαίνουν; Αυτά που έχεις στη φωτογραφία είναι μία δόση;
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 12-8-09  
    Επειδή η φωτό είναι δικιά μου θα πρέπει να σου πω ότι τα κριτσίνια που βλέπεις είναι ένα μέρος μόνο από αυτά που δίνει η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 12-8-09  
    Συγχαρητήρια, πολύ καλή συνταγή. Για την /τον NaTaMas, να πω ότι μου βγαίνουν γύρω στα 40 -50 τεμάχια. Εξαρτάται από το πόσο μικρά και λεπτά τα πλάθεις. Επίσης να πω ότι αντικαθιστώ το μισό βούτυρο με ελαιόλαδο και είναι εξίσου πολύ καλά.
    #
    Σχόλιο από NaTaMas, 12-8-09  
    Thanx για τις πληροφορίες!
    Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε και είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια :)
    #
    Σχόλιο από Aether, 13-8-09  
    Αν τα θέλω σκέτα χωρίς τυρί, κάνω το ίδιο και απλά δε βάζω τυρί ή θέλει άλλη διαδικασία??
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    69 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝ, 2-1-09  
    ΦΙΛΙΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ,ΞΑΧΝΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΜΥΡΟ ΚΙΑ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΠΑΡΕΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!! ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΨΙΧΟΥΛΟ.ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΟΤΙ ΤΥΡΙ ΕΙΧΑ.ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ!!!!!!!!!! 5 ΠΗΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΑΞΙΖΟΥΝ.ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΛΟΙ.
    !!!!!!
    #
    Σχόλιο από Φεγγαρακι, 25-1-09  
    Katapliktiki sintagi. Ta ftiaxa simera kai xetrela8ikan oloi. Efxaristo
    #
    Σχόλιο από Tolitsa, 7-2-09  
    Apli, grigori kai pentanostimi sintagi. :)
    #
    Σχόλιο από joannaa, 8-2-09  
    Παρα πολύ καλή συνταγή!Πολύ νόστιμα τα κριτσίνια!Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 9-2-09  
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα....όλο ξεχνάω να μπώ να βαθμολογήσω τη συνταγή σου.Με απλά και λίγα λόγια....ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!! Στο σπίτι έχει καθιερωθεί και έχει ξετρελάνει τους πάντες,να είσαι καλά.
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 9-2-09  
    Ξέχασα να σου πώ εγώ τα κάνω με παρμεζάνα και είναι μμμμ...!
    #
    Σχόλιο από vess, 1-6-09  
    Νοστιμότατα, φτιάχνονται γρήγορα με απλά υλικά. Τα δοκίμασα και με φέτα- απλός υπέροχα. Αντί σουσάμι έβαλα κύμινο πριν τα αλείψω με γάλα.
    #
    Σχόλιο από giotakicv, 15-6-09  
    Θεϊκά!!Η αγαπημένη μου συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 16-6-09  
    Από τις καλύτερες συνταγές για κριτσίνια που έχω δοκιμάσει!Ξετρελαθήκαμε!Με κρύα μπύρα κάτσε καλά.
    #
    Σχόλιο από nastemma, 24-6-09  
    εχουν αυτη την ωραια γευση που εχουν τα κριτσινια του φουρνου με το τυρακι απο πανω?θα τα δοκιμασω συντομα!
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 23-9-09  
    τα λογια ειναι φτωχα για να περιγραψει κανεις αυτη την νοστιμια!!!!!!!!!!!!!!
    ευχαριστουμε πολυ για την συνταγουλα που μοιραστηκες μαζι μας
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 25-10-09  
    Ωραιότατα τα κριτσίνια αυτά. Τα προτιμώ τελικά ξεροψημένα παρά αφράτα. Θα δείτε και φωτογραφία στην γκαλερί που ανέβασα και τον διαγωνισμό του μήνα!
    #
    Σχόλιο από αντζουγια, 4-1-10  
    απλα τελεια!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 15-1-10  
    Τα έφτιαξα και εγώ χθές το απογευματάκι, είναι πραγματικά πολύ ωραία και γευστικά αυτά τα κριτσίνια, τέρμα τα αγοραστά.Ευχαριστούμε Φιλιώ!!!
    #
    Σχόλιο από ναντιν, 5-3-10  
    τα έφτιαξα χθες και ήταν υπέροχα μπράβο !!!!!
    #
    Σχόλιο από sevoula123, 27-4-10  
    πολυ ωραια κριτσινια μπραβο.η μονη ενσταση ειναι στο αλατι που επεσε αρκετο με το τυρι μαζι.αλλα ειναι πιο νοστιμα απο του εμποριου
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 11-5-10  
    Πραγματικά πολύ νόστιμα και αφράτα.Έβαλα 1 κουταλάκι αλάτι. Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από bebinna, 15-5-10  
    Πάρα πολύ καλά!!Τα έψησα για 25 λεπτά στις αντιστάσεις και έγιναν υπέροχα. Χρησιμοποίησα ένα σπτικό τυρί από το νησί άκρως αλμυρό που δεν μπορούσαμε να το φάμε σκέτο εδώ και καιρό ε! στα κριτσινάκια ήταν όνειρο!!! Μπράβο σου!!!
    #
    Σχόλιο από stelia, 16-5-10  
    Συγχαρητήρια Φιλιώ για την συνταγή σου!!!΄Εχουν μεγάλη επιτυχία τα κριτσίνια σου. Εγώ έβαλα μόνο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι γιατί έχει αρκετό το τυρί, μου πήρε περισσότερο γάλα από το 1/2 φλυτζάνι γάλα και μου βγήκαν 20 κριτσίνια!!!!
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 4-8-10  
    Μπράβο..πολύ ωραία συνταγή...τα υλικά όπως τα γράφεις δώσαν μια πολύ ωραία ζύμη, μου βγήκαν 50 κομμάτια.Έβαλα και βούτυρο και βιτάμ, 1 κουταλάκι αλάτι και από τυριά γραβιέρα Μυτιλήνης και λίγο πεκορίνο.Μπράβο..έχω φάει ήδη τα μισά...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    19 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 3-1-09  
    Θελω να κανω τα κριτσινια αλλα οταν λες φλιτζανια για τι λες τσαγιου η καφε.
    #
    Σχόλιο από daphne, 3-1-09  
    καρλιτα συνήθως στις συνταγές όταν γράφει φλιτζάνια εννοούνται του τσαγιού, αν είναι του καφέ γράφονται σαν φλιτζανάκια
    #
    Σχόλιο από Φιλιω, 12-2-09  
    Χαίρομαι που σας άρεσε. Τα φλυτζάνια εννοείται οτι είναι τσαγιού. Λυπάμαι που δεν απάντησα, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπήκα καθόλου στο σάιτ.
    #
    Σχόλιο από foititria89, 3-5-09  
    Προσφατα, ειχα φαει κατι νηστισιμα κριτσινια απο φουρνο που ειχαν ντοματα και ελιες και ειχαν γευση πιτσας. Μηπως ξερει κανεις αυτη την παραλαγη;;
    #
    Σχόλιο από annakonda, 30-5-09  
    Foititria89, μπορείς μέσα στην ίδια ζύμη να μειώσεις το τυρί και να προσθέσεις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και ελιές, καθώς και ελάχιστη ρίγανη. Νομίζω θα είσαι πολύ κοντά στο αποτέλεσμα που θέλεις.
    #
    Σχόλιο από NaTaMas, 12-8-09  
    Μμμ... Δελεαστικά φαίνονται! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Μόνο μια ερώτηση: Με τη δόση που μας δίνεις, πόσα περίπου κριτσίνια βγαίνουν; Αυτά που έχεις στη φωτογραφία είναι μία δόση;
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 12-8-09  
    Επειδή η φωτό είναι δικιά μου θα πρέπει να σου πω ότι τα κριτσίνια που βλέπεις είναι ένα μέρος μόνο από αυτά που δίνει η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 12-8-09  
    Συγχαρητήρια, πολύ καλή συνταγή. Για την /τον NaTaMas, να πω ότι μου βγαίνουν γύρω στα 40 -50 τεμάχια. Εξαρτάται από το πόσο μικρά και λεπτά τα πλάθεις. Επίσης να πω ότι αντικαθιστώ το μισό βούτυρο με ελαιόλαδο και είναι εξίσου πολύ καλά.
    #
    Σχόλιο από NaTaMas, 12-8-09  
    Thanx για τις πληροφορίες!
    Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε και είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια :)
    #
    Σχόλιο από Aether, 13-8-09  
    Αν τα θέλω σκέτα χωρίς τυρί, κάνω το ίδιο και απλά δε βάζω τυρί ή θέλει άλλη διαδικασία??
    #
    Σχόλιο από koufetaki, 13-1-10  
    Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με λαδάκι?
    Και αν δεν βάλω τυρί πόσο πρέπει να αυξήσω την ποσότητα των άλλων υλικών? Εκτός αν είναι προαιρετικό το τυρί.
    #
    Σχόλιο από ΧΡΙΣΤΙΝΑ Κ., 20-11-10  
    Όταν λες ανακατέψτε τα υγρά τι εννοείς? γιατί το μόνο υγρό είναι το γάλα. Νερό δεν βάζουμε για να το ζυμώσουμε?Κι αν δεν θέλουμε τυρί τα υπόλοιπα μένουν ως έχουν?
    #
    Σχόλιο από chania2005, 13-12-10  
    Ισως χαζη ερωτηση αλλα αν δε ρωτησω δε θα μαθω!! Οταν λεμε στη συνταγη -και γενικα σε ολες τις συνταγες- βουτυρο, εννοουμε βιταμ, φυτινη, ζωικο βουτυρο τυπου lur#$@? Kαι αφου ειναι στερεο, πώς μετραμε σε κουπες, το λιωνουμε??
    Επισης: εχει σημασια αν θα βαλω φαρινα ή φαριναπ? Εχουν διαφορα?
    #
    Σχόλιο από katerina1004, 16-6-11  
    καλησπέρα,μπορείτε να μου πείτε πόσο καιρό διατηρούνται και αν θα πρέπει να τα αποθηκεύσω κάπου π.χ μεταλλικό κουτί
    #
    Σχόλιο από alien, 26-8-11  
    ΦΙΛΙΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ...ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΡΙΕΣ.ΠΧ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΡΙ..ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ.ΑΝ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΝΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 26-8-11  
    Alien, θα έλεγα να δοκιμάσετε μια από τις υπόλοιπες συνταγές που έχει το σάιτ που δεν έχουν τυρί στα υλικά (μπορείτε να κοιτάξετε και από τις σχετικές συνταγές σε αυτή τη συνταγή). Υπάρχουν αρκετές από αυτές και είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε κάποια να σας αρέσει όπως είναι, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε ένα τόσο βασικό συστατικό.
    #
    Σχόλιο από tjo, 6-9-11  
    Γνωρίζει κάποιος πόσο καιρό μπορώ να τα συντηρήσω; Ρωτάω γιατί σκέφτηκα μήπως αλλοιώνεται λόγω του οτι περιέχει κεφαλοτύρι.. ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από πικραμυγδαλο, 7-2-12  
    Κορίτσια μήπως κάποια έχει δοκιμάσει να αντικαταστήσει πλήρως το βούτυρο με ελαιόλαδο; Αν κάποια το έχει δοκιμάσει ας μου πει τη γνώμη της- ευχαριστώ ...
    #
    Σχόλιο από ggwgw, 7-9-12  
    βλεπω οτι δεν εχει απαντηθει η ερωτηση οποτε την επαναφερω. για ποσο καιρο διατηρουνται? θελω να τα εχω για να παιρνει ο αντρας μου στη δουλεια. αν τα φτιαξω πχ κυριακη θα αντεξουν για ολη την εβδομαδα?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από αντζουγια, 23-2-10  
    φανταστικα κριτσινια!τα χω κανει με καφαλοτυρι,με παρμεζανα,με μιλνερ με λιναροσπορο αντι για σουσαμι ολες τις φορες γιναν αναρπαστα κ με ενα ωραιο ντιπ να τα βουτας....η φωτο μου τα αδικει πολυ ηταν τα πρωτα!
    #
    Σχόλιο από sunnefaki, 30-9-11  
    Υπέροχα!!έβαλα και μαυροκούκι εκτός από σουσάμι!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της tzeni_xol
    μπουφες
    Ένα βιβλίο 83 αγαπημένων συνταγών, του/της zafirenia
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 127 αγαπημένων συνταγών, του/της evakimou
    αγαπημένα ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της karavour
    μεζες
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της Aggeliki Otinanai